Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

tonsil 16/50/6 + visaton sc10n

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

tonsil 16/50/6 + visaton sc10n

po wielu dniach tygodniach meczenia usereow tego forum zdecydowalem sie na visatona sc10n i tonsila 16/50, mysle ze to byl dobry wybor.
    -plyta wiorowa 18mm, kupiona w Obi
    -wymiary 22x26x100
    -przegroda ustawiona na 15 litrow
    -w planach okleina w jakims ciemnym kolorze.
    -zamiast kolcy filcowe podkladki (4zl/kpt w sklepie z wyposrzeniem wnetrz)

wytlumione zestawem "na winie" (czyli co_sie_na_winie_pod_reke, jaka watloina, wata, gabka(?), reczniki papierowe). Tylne, boczne i gorne scianki uszczelnione klejem. Dolna komora wylozona wata, gabka i gazetami w celu zlikwiodowania ewentualnych rezonansow (nie widac na zdjeciach)

Zwrotnica wykonana dosc chaupinicza metoda, na spidera, a jakze, przykrecona wkretem do kolka przykreconego wkretem do obudowy. Centralnie za niskotonowcem, coby latwo bylo w razie potrzeby wyjac. Zwrotnica rowniez jest przykrya wytlumieniem (nioe widac na fotkach)

Kanty delikatnie zeszlifowalem. I tu pytanie, jak bede oklejal to dac jakies tasmy okleinowe na te kanty czy po prostu dac szeroka okleine i laczenia zrobic z tylu?

Tu chyba musze jescze troche szpachla wygladzic

[img=http://img27.imageshack.us/img27/2595/49116966.jpg]

Wkrety co 8 cm, chyba przesadzilem Rowniez musze zaszpachlowac.

Jako ze calosc znacnie przekroczyla moj budzet, osczedzalem na czym sie dalo - tu terminale po 1,60 zl/szt

jako czlowiek w goracej wodzie kompany nie wytrzymalem i skrecilem calosc, czekam na tonsila i w jego miejsce siedzi narazie 15 cm koppa dk 65 . Musze przyznac ze jak na taka chinszczyzne i kompltenie niedopasowana do niego zwrotke gra calkiem calkiem. Oczywiscie obudowa zamknieta i chyba taka zostanie nawet jak wloze tonsila.

[ Dodano: 2009-03-21, 12:33 ]
    Sorry ze nie wkleilem miniatur zamiast zdjec, linki mi sie pomylily...

Z tym tonsilem to musze sie spieszyc, bo w hurtowniach i sklepach rzadko sie pojawia... jakmyslicie, mozna zaufac temu allegrowiczowi? http://www.allegro.pl/item578055793_..._gwar_12m.html

To nie sa jakies lewe glosniki?

[ Dodano: 2009-03-21, 12:36 ]
    Nie jest jednak tak zle, dzwonilem do protonsila i mowia ze maja 200 szt na magazynie...

Zamieszczone przez tomq88
    tonsila 16/50
    to w koncu GDN 16/50 czy GDN 16/50/6? bo to zupelnie inne glosniki ;]
    Kanty delikatnie zeszlifowalem. I tu pytanie, jak bede oklejal to dac jakies tasmy okleinowe na te kanty czy po prostu dac szeroka okleine i laczenia zrobic z tylu?
    jak chcesz uzyc okleiny samoprzylepnej to odrazu pisze - to czysta strata pieniedzy!
    no i takie zaokraglenia to rowniez blad

Skomentuj

16/50/6, jak w temacie A co zamiast tej okleiny?

Skomentuj

I po co zaokrąglałeś wszystkie krawędzie? Jak teraz ofornirujesz/okleisz?

Skomentuj

No to bedzie problem. Cos sie wymysli...

Skomentuj

chyba jedyny wybór teraz to czerń fortepianowa. Możesz o tym więcej poczytać w wątku o kolumnach nowego1- 'po nowemu Accutony'.

Skomentuj

Zamieszczone przez kombo
              chyba jedyny wybór teraz to czerń fortepianowa. Możesz o tym więcej poczytać w wątku o kolumnach nowego1- 'po nowemu Accutony'.
              i koszt wykonczenia bedzie = reszty kolumny :lol:

A co zamiast tej okleiny?
              tylko fornir. wcale nie drozsze a efekt duzo lepszy i bardziej trwaly

Skomentuj

No nie wiem czy sobie poradze... kupi sie go w marketach budowlanych?
                Z okleina pomoglby mi kolega, pracowal w zakladzie meblarskim i mial z nia sporo do czynienia...

Skomentuj

z fornirem? kurde przed wejsciem na forum nie weidzialem ze cos takiego istnieje wczoraj okleilem debem ktore sie lamie raz za razem na slojach 2 podlogowki 1 wyszla dobrze bo na niej sie uczylem pozniej 2 podlogowke zrobilem w godzine i wyszla bardzo dobrze nakleisz raz czy dwa nie wyjdzie jakis uszczerbek czy cos i sie nauczysz to prostsze od foli i pilnowania zeby babelki sie nie zrobily

Skomentuj

A koszty forniru? I miejsc gdzie mozna kupic?

Skomentuj

Allegro albo jakieś sklepy. W marketach budowlanych jak się kiedyś pytałem, jedyną odpowiedzią było "A co to jest???" :) Czasem można kupić naprawdę tanio... Ja kupiłem 5m kw forniru bukowego za 25 zł :) ale taka normalna cena to około 15-20 zł za m kw takich "podstawowych" fornirów (dąb, buk, olcha, brzoza, orzech, jesion) do już dużo wyższych cen za forniry modyfikowane albo egzotyczne...

Pooglądaj jak to robią inni, zwłaszcza zdjęcia Pawła które były robione z myślą o tutorialu, poczytaj trochę a na pewno sobie poradzisz z położeniem :) Tylko z tymi zaokrągleniami będzie trudno bo są strasznie małe i nie uda ci się tam zakręcić fornirem...

Skomentuj

A koszty forniru? I miejsc gdzie mozna kupic?
                        najlepiej kupic w skladach z drewnem. tam cena krajowych fornirow to 3-10zl/m2
                        na allegro jest drozej ale i zdazaja sie okazje.
                        koszt fornirowania jest drozszy od okleiny o koszt np lakieru - czyli jakies 10zl wiecej
                        ale za to masz duzo lepszy efekt i bardziej trwale wykonczenie

Skomentuj

Ile metrow przecietnie wychodzi na kolumny? razem z niezbednym zapasem? butaprem jako klej moze byc? Kszty lakieru pomijam, bo mam, a jesli byh nie pasowal to przeicez gorsze kosztuja...

Zamieszczone przez melisław
                          W marketach budowlanych jak się kiedyś pytałem, jedyną odpowiedzią było "A co to jest???" :)

Ja tez przed zarejstrowaniem sie an forum nie mialem pojecia ze cos takeigo istnieje

Skomentuj

Ile metrow przecietnie wychodzi na kolumny?
                            Zależy jakie kolumny:) Policz sobie powierzchnie twoich ścianek i dodaj troche na ścinki... Budapren może być. Sam używam patex moment bo jest wg mnie i wielu innych osób lepszy ale i droższy...

Skomentuj

To jak w koncu z ta zwrotnica? Glosniki maja byc w fazie czy nie?

Skomentuj

fornirowanie takich zaokrągleń za pierwszym razem to będzie sodoma i gomora....
                                Imho:
                                -szlifierka oscylacyjna 32zł w Leroy Merlin (nic drozszego nie potrzeba)
                                -szpachla samochodowa 2x20zł (okolo 1,5kg)
                                -podkład 2x10zł
                                -czarny lakier pol mat 3x10zł

Razem za 100zł efekt bedzie lepszy niz fornirowanie w wykonaniu autora:)
                                Takie moje zdanie:)

Skomentuj

Tak, tylko ze nie widze u siebie w pokoju czarnych kolumn :P pokombinuje cos z okleina, ewentualnie jak spotkam jakis niedrogi fornir to sproboje.

Skomentuj

http://cdo.net.pl/

Skomentuj

Jak to jest ze strojeniem BR na sluch? Czy wystarczy wysuwac rurke z kolumny, czy trzeba ja od razu skracac?

[ Dodano: 2009-03-30, 14:44 ]
                                      Przyszly tonsile... Powiem tyle, naprawde sa warte tych 170 zl

Skomentuj

tomq88, a czy jak wysuniesz rurke to objetosc powietrza w niej sie zmieni? ;]

Skomentuj

Czaruję...
                                        X