Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Nasze poczynania z Tonsilem 13/50/9 ;)

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Nasze poczynania z Tonsilem 13/50/9 ;)

Założyłem temat, bo jednak jest dużo zainteresowanych konwersacją.
    Jak na razie wklejam datasheeta od tonsila (56kb):

Oraz na smaczek jeszcze raz moje głośniczki.

Każdy może tutaj wkleić swoje poczynania z tym tonsilem.

Przypominam że rozmawiamy o jednym z najlepszych midbasów od tonsila, w wersji ekranowanej, przeznaczonej częściowo na export i montowanej w zestawach Premium, oraz Ch@t. Głośnik charaktetyzuje się dobrym basem jak na 13cm głośnik, oraz znakomitą średnicą jak na tonsila.

NIe słyszałem tego tonsila ale jak widzę tą charkę przenoszenia to niebardzo wygląda mi na dobry głośnik. WIem że charki nei grają ale do liniowości jej daleko, pozatym ta zapadłość na ok. 3.5 khz to troche szybko jak na taki maly glosniczek.

Skomentuj

Mnie najbardziej ciekawi bardziej szczegółowy opis jak ten głośniczek gra i np. porównanie do stxa 15ax

Skomentuj

Tutaj jest charka końcowa zamieszczona przez mkula:
        http://diyaudio.pl/viewtopic.php?p=192657#192657

Polecam przejrzeć temat.

Tak samo projekt Borysa na dwóch GDNach:

http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic467489.html

Jak widać charka już wygląda trochę bardzo lepiej.

Co do gry - do STXa nie mogę porównać, ale można go śmiało postawić na tej samej półce co budżetowe vify czy peerlessy. Ma coś w sobie z Kepa SPH165- podejrzewam że wiele by się nie różnił w grze od SPH135. Jest z nim dokładnie tak jak napisal Borys - że gdyby przeprowadzić ślepy test, nikt by nie zgadł że to gra tonsil. Gdy przy włączonej muzyce zgasimy światło i zamkniemy oczy to można swobodnie się przenieść na scenę.

Skomentuj

Nie no jasne że po filtracji charka zmieni się diametralnie jak widać u borysa.
          Ma ktoś pomiary onaxis tego głośnika ? jeśli tak to poprosiłbym, sam bym się pobawił filtracją.

Skomentuj

Zamieszczone przez Rfck
            NIe słyszałem tego tonsila ale jak widzę tą charkę przenoszenia to niebardzo wygląda mi na dobry głośnik. WIem że charki nei grają ale do liniowości jej daleko, pozatym ta zapadłość na ok. 3.5 khz to troche szybko jak na taki maly glosniczek.
            Jak dla mnie to cha-ka jest dość typowa jak na głośnik z twardszą mebraną, zobacz np. daytony czy aluminiowe seasy. A tej zapadłości przy 3k5 nie ma aż takiej ani na moich ani na Borysa pomiarach. Jednak tak czy siak głośnik nie nadaje się do wysokiego podziału, więc potrzeba solidnej kopułki. Ja mam wersję 6R razem z 27TBFC/G i całkiem przyjemnie to gra. BTW głośnik mimo kosza z ABS-u jest wyjątkowo wytrzymały, moje bez szwanku przetrwały zmasakrowanie paczki.

Skomentuj

mkul, myslisz ze podział 3K bedzie odpowiedni. nie chce kupować innej wysokotonówki niz posiadam.

Skomentuj

Piszecie ze ten glosnik to b. dobra konstrukcja, a tym lepszy ze kosztuje stosunkowo nie wiele. Dziwi mnie wiec ze jest do niego tak malo schematow zwrotnic. Ja osobiscie widzialem tylko ta z totem mite no i borys chyab jakas mial skoro zrobil z morelem...

Do Arn 150 ktory jest uwazany za "przereklamowany" i "wcale_nie_taki_znowu_wspanialy" jest juz wiecej schematow.. Podobnie z stx 18...

Jesli ktos mial ta 13 i jakis inny popularny glosnik (np 14 stx, lub visatona w170, etc) to niech pisze wrazenia z porownania gdnow.

Skomentuj

tomq88, bo ciezko dostepny jest ten glosnik (oraz normalna cena) wiec malo osob go ma a zatem malo projektow itp.

arn jest tani i dostepny dla prawie kazdego,najtansze co mozna kupic,przynajmniej jakis czas temu.

Skomentuj

To bardzo dobry głosnik, kiedyś miałem z nim do czynienia chyba w wersji 12R. On w oficjalnej cenie nie jest tak bardzo atrakcyjny bo koszuje chyba coś koło 150zł i to jest po prostu duża kwota "jak za tonsila" na którą wielu nie stać. Jakby nie patrzeć przez pryzmat firmy to i tak jest wart tych pieniędzy. Jak sie uzna znaleźć gdzieś taniej to można brać bez zastanowienia.

Skomentuj

Zamieszczone przez mkul
                      Jak dla mnie to cha-ka jest dość typowa jak na głośnik z twardszą mebraną, zobacz np. daytony czy aluminiowe seasy
                      Jak dla mnie to aluminaki mają raczej brakupy na granicy swojego pasma przenoszenia a nei zapadłości.
                      W przypadku glosnikow z kompozytu to już inna sprawa. Jak dla mnie dołek jest dość duży. Jak ktoś już wspomniał nadaje się na niski podział z dobrą kopółką.
                      Dźwięku nie oceniam bo nie odsłuchiwałem.

[ Dodano: 2009-05-14, 21:56 ]
                      Prawdą jest oczywiście że na twardych membranach wystepuja takie zapadłości przezd breakup'em ( aluminiaki ) ale w seasach a nawet w visatonie są o wiele mniejsze.

http://www.loudspeakershop.eu/glosni...l_imp_duzy.gif

Dodam jeszcze że nie uważam że charki grają ale nie słysząc głośnika mogę ocenić tylko parametry i charkę.

Skomentuj

Prawdą jest oczywiście że na twardych membranach wystepuja takie zapadłości przezd breakup'em ( aluminiaki ) ale w seasach a nawet w visatonie są o wiele mniejsze.
                        Cha-ki Visatona są mocno wygładzane, więc nie widać wszystkiego, jednak mimo to, można się dopatrzyć, że jest podobnie. Podobnie zresztą Daytony i większość Seas-ów na pomiarach Zapha.
                        Zresztą jak wspomniałeś podział musi być niski, nie tylko z uwagi na kłopoty z wypadkową cha-ką, ale i zniekształcenia, no chyba, że one nie są priorytetem. Tak czy siak wysoki podział spowoduje spore komplikacje zwrotnicy.
                        Jeszcze załączam pomiar onAxis wersji 6Ohm, głośnik w podfrezowaniu, mikrofon pomiędzy głośnikami, obudowa zamknięta ze sfazowaniami wszystkich krawędzi przedniej ścianki 9x9mm.

Skomentuj

No jak widać charce daleko do liniowej. Na tym pomiarze co wykonales az sie prosi o niskie cięcie.

Skomentuj

W każdym razie, po pierwszych odsłuchach w połatanej obudowie 9 litrowej, ze strojeniem na 42Hz i aktywnej zwrotnicy z podziałem na 1,8k trzeci rząd dla morela i 2 dla tonsila - zestaw ma w okolicy podzialu cos z faza. Ale gra to juz jak wyzsza klasa, nie ma co - bas jest zadziwiający, a średnica rodem z kepa.

[ Dodano: 2009-05-23, 17:13 ]
                            Zibi a jak Twoje poczynania z Tonsilem? :) Już po odsłuchach?

Skomentuj

I jak tam chłopaki działacie coś z tymi tonsilkami, bo coś ucichło

Skomentuj

Ja poszedłem na łątwizne i będę modyfikował projekt borysa. Dechy i elementy do zwrotnicy (kilka wariantów) już jest.

Aktualnie będe miał możliwosc porównać zestaw na nieekranowanych i ekranowanych bo posiadam takowe. Napiszę co dało ekranowanie. Czekam na weekend, to sie zacznie zabawa. :twisted:

Skomentuj

Tak czytam i czytam o tych głośnikach na diyaudio, bo powoli sam przymierzam się do zmiany kolumn. Głównie interesują mnie polskie głośniki. Jak narazie mam Altusy 300 podpięte pod Yamahę A-720 i wg mnie to gra trochę beznadziejnie... Głównie chodzą mi po głowie takie głośniki

Tonsil 13/50/9
                                  Tonsil 15/40/5
                                  Tonsil 17/100
                                  Stx 15akx
                                  Stx 18akx (odpada raczej bo mało basu, a ma mi to grać bez suba)
                                  3 way na stx z jakąś lepszą kopułką, niż pj'ka

Skomentuj

Tonsil 15/40/5 - sporo basu, ale średnica lekko wycofana, chociaż średnicy jest dużo więcej niż w arn 150;

Stx 15akx - mniej basu, ale za to lepsza średnica.

Dobrze by było jakby n_omyzs też napisał kilka słów nt. tych głośników. Mieliśmy okazję je porównać, ale wiem, że każdy ma zawsze trochę inne zdanie.

Skomentuj

Z tego tonsila można uzyskać bardzo dobrą średnicę, po prostu jak ktoś ma wycofana to źle zrobił zwrotnicę albo jest fanem nadmiaru średnicy. Mając styczność z tymi głośnikami nie doświadczyłem żadnych niedomiarów średnicy.

Skomentuj

No ja tak jak npisalem w innym temacie mam takia o tych glosnikach opinie Tonsil (15/40) ma wiecej srednicy i troszke wiecej basu. STX (15/100) jest bardziej "zimny" wg mnie. Jesli chodzi o ARN150 to ma troszke wiecej basu i mozna go zaaplikowac do mniejszej skrzyni natomiast srednica wg mnie jest nie do przyjcia jako glosniczek do kazdego rodzaju muzy i szczegolowego brzmienia. Jesli jak z pod koca. Do pierwszych monitorkow sie nada ale potem czlowiek chce wiecej. (Ew nisko ciac z dobrym tweeterem)

Skomentuj

Czaruję...
                                        X