Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Nasze poczynania z Tonsilem 13/50/9 ;)

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

A tutaj mała galeria porównawcza 13/50/9 i 13/50/9/2 ze srebrnym koszem:

http://img195.imageshack.us/gal.php?g=tonsile016.jpg

Skomentuj

Sprawdzałeś kolego może jaka jest różnica w dźwięku pomiędzy ekranowanym tonsilem i tym bez ekranu?

Skomentuj

[quote="mkul"]
        Zamieszczone przez Rfck
        Ja mam wersję 6R razem z 27TBFC/G i całkiem przyjemnie to gra.
        A nie podzieliłbyś się schematem zwrotnicy? Bo właśnie kupiłem 4 tonsilki w wersji 12Ω i chętnie połączyłbym to z tym seasem bo morel z projektu Borysa troszkę dla mnie za drogi

[ Dodano: 2009-07-01, 10:23 ]
        Rany nie zauważyłem linka do projektu w Twoim podpisie :oops: Ale jak już tam spojrzałem to teraz mam kilka pytań do tej zwrotki. Czy mógłbym ją zaadoptować do mmt na 4 gdn13/50/9 12 ohm łączonych równolegle i tego seasa 27 tbfc/g?
        Tzn najprawdopodobniej chciałbym wywalić tą pułapkę z filtra dp i napewno musze zmniejszyć wartość rezystora przed filtrem gp ze względu na inną efektywność dwóch gdn ale jezeli zmniejsze wartość reza to czy elementy filtra gp pozostają bez zmian?

Skomentuj

elvis18, sory że przeoczyłem Twoje pytanie, powiem szczerze że porównywałem łeb w łeb i jedynie co, to że srebrne były wygrzane i grały niższym basem i głebszym, to róznic nie usłyszałem żadnych.

Skomentuj

Dobrze kolego nic nie szkodzi, tylko interesowało mnie to porównanie, bo zazwyczaj po dołożeniu dodatkowego magnesu wzrasta efektywność głośnika i myślałem, że ten z potężną puszką zagra troszkę głośniej od tego z jednym magnesem.

Skomentuj

Ma ktoś zwrotę tego Tonsila np. z DX25?

Skomentuj

Nie spotkałem nigdzie na sieci projektu dla tej vify i tego tonsila, zresztą jak i dla żadnej innej :P. Zresztą to nie jest dobry pomysł na łaczenie tych przetworników. DX 25 to fajna kopułka ale nie zagra dobrze przy podziale jakiego wymaga ten gdn. Raczej dałbym sobie z nia spokój a dołożyłbym do morela i wtedy skopiować projekt Borysa albo jak troszkę poczekasz to najprawdopodobniej powstanie połączenie równolwegłe tych dwóch gdn w wersji 12 Ω z seasem 27 tbfc/g w układzie mtm. Narazie jeszcze nie podjełem decyzji czy kupić seasy i zawracać głowę Mkul,owi z projektem zwrotki czy morele i kopia Borysa. I tu chciałbym się podpytać posiadaczy tego gdna jak to jest z tym jego rezonansem bo projekty na nim różnia się i to bardzo wysokością filtrowania. W excellence np tonsil tnie je filtrm I rzędu, Borys II rzedu ale stosunkowo wyskoko - cewka 1,3mH. Natomiast Mkul w swoim projekcie cewką aż 2,3 mH dla 6Ω - rany toż to cewka jak z 3 way w starych kolumnach unitry . Rozumiem ze ten seas na to pozwala ale czy próbowałeś go na tyle zeby stwierdzić że lepiej jest praktycznie całkowicie odfiltrować rezonans i dać seasowi do odegrania ten zakres średnicy czy może wyżej cięty o rezonansu tak bardzo nie słychać i nie wpływa niekorzystnie na całość.

Skomentuj

No to czekam na połączenie z Seasem.

Skomentuj

Arkadyo do końca Cię nie rozumiem, przecież nie po to kupowałem głośnik pozwalający na podziały w okolicach 1k5 żeby z tego nie skorzystać. Jeśli planowałbym wysoki podział, który IMO mi się tu nie widzi to kupiłbym tańszą i mniejszą kopułkę. A cewka 2.3mH to raczej nic dziwnego, w zestawach 2-way z 8-ohmowymi midwooferami zwykle używa się cewek nawet ponad 3mH i to chyba dość oczywiste dlaczego.

Skomentuj

Do końca nikt mnie nie rozumie :P taki mój urok ale na poważnie to trochę się zamotałem a jest to wynikiem braku doświadczenia.
                      Właśnie dzisiaj przyszły 4 tonsilki i jestem po wstępnych zabawach w przypadkowej obudowie i powiem, ze wygląda to obiecująco także zbieram się do robienia paczek żeby jak najszybciej wystartować

Skomentuj

heh , a ja mam już wszystko , poklejone skrzynki , tonsilki 13/50/9 morele mdt29 , graty z polinka, nawet forniry , brakuje mi jeszcze najważniejszych czasu , czasu , muszę wymyślić i zrobić cyrkiel do frezarki , i wykaleczyć morele

Skomentuj

Zamieszczone przez Arkadyo
                          Właśnie dzisiaj przyszły 4 tonsilki i jestem po wstępnych zabawach w przypadkowej obudowie i powiem, ze wygląda to obiecująco także zbieram się do robienia paczek żeby jak najszybciej wystartować
                          Może lepiej je troszkę wygrzać i pomierzyć T/S zanim zrobisz obudowę, wprawdzie moje 6Ohmowe trzymały parametry, a rozrzut pomiędzy dwoma sztukami sięgał 10%, ale nie wiem jak jest z tymi, które ostatnio tak tanio na allegro chodzą.

Skomentuj

Czy tej zwrotki można użyć z dwoma 12Ohm?

Skomentuj

Zamieszczone przez keisan
                              Czy tej zwrotki można użyć z dwoma 12Ohm?
                              Dokładnie takiej napewno nie. Po pierwsze zmieni się położenie kopułki, nie wiem czy chaka 12R jest taka sama jak 6R i nie wiem czy wypadkowa impedancja dwóch równolegle połączonych GDN-ów będzie taka sama jak pojedynczego 6R. No i przednia ścianka w tej obudowie jest wyjątkowo szeroka - ok. 21cm, wątpię żeby ktokolwiek ją kopiował.

Skomentuj

No właśnie do wygrzania potrzebuje obudowy bo ta co teraz na chybcika sklepałem to była sztuka dla samej sztuki :). Z wymiarów jakie narzuciłem konstrukcji wychodzi mi 31 litrów brutto także to dla nich stosunkowo dużo ale wypchać czymś i zmniejszyć pojemność jest dużo łatwiej niż powiększyć. Docelowo planuje tak jak Borys czyli 26L@50hz ale chce posłuchać w większej obudowie z niższym strojeniem i dopiero po osłuchaniu w różnych pojemnościach podjąć decyzję. Co do tych taniaków z allegro to te przetworniki nie budzą żadnych zastrzeżeń - wykonanie to pierwsza liga łącznie ze stickerami gwarancyjnymi tonsilu i oczywiście kartą gwarancyjną też tonsilu.
                                Zaskoczył mnie tylko ten kosz z abs'u bo nie spodziwałem się, że frezy pod niego będą musiały mieć 1 cm głębokości żeby go całego schować - strasznie gruby i troche mi to pokrzyżowało plany ale już zamówiłem mdf 1 cm i poprostu poprzez jego doklejenie do frontu zamierzam uzyskać wymaganą głebokość - niestety frezareczki niet ani u mnie ani w okolicy.

Skomentuj

Witam!

Rozmawialismy w sklepie drzazga we wtorek na grabiszyńskiej:)
                                  Jesli zajdzie potrzeba prześlę zdjęcia jak wykonać frezowanie z jednego kawałka mdf'u,
                                  bez klejenia z dwóch warstw na ręcznej frezarce górnowrzecionowej.
                                  wychodzi fajnie, tylko czasochłonne no i dobrze narzędzie trzeba przygotowac, ale efekty nadrabiają nakład pracy :wink:
                                  Pozdr :wink:

Skomentuj

Już podjąłem decyzje - poprostu złoże front z dwóch płyt z różnymi średnicami otworów i w ten sposób uzyskam podfrezowanie - jak dla mnie szybciej, wygodniej i taniej niż zakup frezarki. Poza tym jak masz tylko balkon do dyspozycji to posiadanie frezarki niewiele pomoże a przebudowa balkonu na warsztat do jednorazowej kontrukcji troche mija sie z celem.

[ Dodano: 2009-07-13, 11:11 ]
                                    Ludziska podzielcie się waszymi doświadczeniami w aplikacji tych gdn'ów czyli co one oferują w danych litrażach i strojeniach.
                                    I czy może ktoś z Was wie jak je aplikował tonsil w exellencach i premiumach?
                                    Ja testuje je od 4 dni (2 sztuki 12Ω) w obudowach 16l do 26l ze strojeniem w okolicach 46-50hz i jakoś nie moge podjąć ostatecznej decyzji.
                                    W każdym razie polecam aplikacje Borysa - może się podobać, symualcja pokazuje duże podbicie okolic 50hz i rzeczywistość to potwierdza, bas wyłazi zdecydowanie przed szereg, normalnie jakby bs był kompensowany, jest super konturowy ale mocno twardy i przez to nie każdemu może się podobać. Jak dla mnie to gitary basowe w rocku i metalu przy tej aplikacji wymiatają :). Niestety bas jest stosunkowo wysoki i obniżenie strojenia poniżej 50 hz nieciekawie wpływa na group delay - czyli przymulanko. Jak ktoś chce niższego zejscia i bardziej liniową charke to musi sięgnąć po mniejszą obudowę. Teraz szukam coś w przedziale 18-22l bo tu chyba będzie największy kompromis pomiedzy zejściem a impulsem i co dziwne symualcje nijak mają się do tego co słysze :P stąd prośba o podzielenie się Waszymi doświadczeniami bo przestałem już sobie wierzyć .

Skomentuj

Hej ja również przyłączam się do pytania mojego przedmówcy.
                                      Jakie strojenie i litraż zastosować do tego głośnika a w zasadzie dla 2??
                                      Martwi mnie to podbicie na początku charakterystyki w przypadku zastosowania 26l i 50 Hz.
                                      Myślałem, aby delikatnie zmniejszyć budę 25 litrów i dać 46 Hz.

Skomentuj

proac38, sklep drzazga, ja już nigdy tam nic nie kupie raczej.

Chciałem zbudować monitory, przyszedłem podałem grubość mdf i wymiary chłop spisał, zapłaciłem przyszedłem za 3 dni po odbiór. Tam gdzie było np. 32,3 cm chłop sobie zaokrąglał jak chciał raz dawał 32 a raz 32,5 cm, generalnie wszsytkie moje wymiary zaokrąglał do pełnej liczy lub do pół. Byłem wkurzony strasznie bo dopiero to w domu zmierzyłem sobie ale to nic. Mdf 19 mm to mi zrobili z dwóch razem sklejonych płyt mdf. Bodajże 16 i 3 mm, ale to nic, przychodzę do domu składam w całość i się okazuje że sobie chłop dwie deski 5 cm krótsze zrobił. Mieszkam 100Km od Wrocławia nie miałem już siły ani chęci tam jechać ani dzwonić się kłócić. Ja już nie kupię tam nic nigdy. W obi nie ma takich problemów ma być 32,3 to jest czasem się może 1 mm różnić ale nie 4mm czy 5cm.
                                        Wszędzie był, wszytko widział, na wszystkim się zna...
                                        Wulgarny, przemądrzały to właśnie ja.

Skomentuj

kondrax moje doświadczenia z drzazgą są bardzo podobne. Najpierw zamiast mdf 10 mm grubości dostałem 8 ale najbardziej mnie wkurw strzelił jak składałem budy. Fronty miały mieć 176 mm szerokości i jakoś nie przyszło mido łba żeby to sprawdzić tylko wystarotowałem z montażem i co? I przykładam ostani bok - jeden bok do frontu oraz wszystkie przegrody już na stałe przymocowane i... brak słów... odstaje o 1 mm. Mierze a tu 175 mm, niby niewiele ale górny i dolny dekiel oraz przegroda i tył do zjechania o ten 1 zasrany mm.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X