Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Nasze poczynania z Tonsilem 13/50/9 ;)

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Witam, cały czas się przymierzam co do tego głośnika ale nigdzie nie można już kupić wersji 6Ω. Podoba mi się bardzo wykonanie mkul :grin: Dlatego zastanawiam się czy nie można by było do monitorów zastosować wersji 12Ω? Co o tym sądzicie? Ma ktoś może jakieś pomysły co do zwrotnicy. Bo za 4 takie głośniki trzeba dać ok 400zł :cry:

Skomentuj

Teoretycznie musialbys zwiekszyc wartosc cewek x 2 i zmniejszyc w. kondensatorow /2. w torze niskotonowym,a kopuke stumic na sluch. Jak to bedzie sie to mialo do odsluchu to nie wiem

Skomentuj

No i w końcu jest podział gdzieś koło 1,6 khz

Skomentuj

Impedancje możesz pokazać ?

Skomentuj

Nie mam w tej chwili ale poprosze kumpla który robił pomiary i wrzuce

Skomentuj

panowie pozwólcie pytanie: gdzie można je kupić?

Skomentuj

Np tutaj: http://www.allegro.pl/item853541986_...gwarancja.html
                i tutaj:
                http://www.skleptonsil.pl/go/_info/?id=730

Skomentuj

kurcze czemu nikt sie nie bawi z gdn 15/40/5 przeciez nie jets gorszy wcale od 13/50/9 :roll: i latwo dostepny jest i to za 99zl :razz:

Skomentuj

http://www.elektroda.pl/rtvforum/vie...273995#7273995
                    Poczytaj ten wątek a w szczególności to co napisał kolega Arkadyo

Skomentuj

To ja może pochwalę się nad czym teraz pracuje.
                      Postanowiłem sklonować kolumny Borysa na gdn 13/50/9 + Morel mdt29.
                      Udało mi się nabyć wszystkie głośniki razem ze zwrotnicami.
                      Już nie mogę sie doczekać kiedy ich posłucham. Bo bazowałem głównie na opiniach forumowiczów. Buda około 26-25 litrów strojenie 50hz. Czyli tak jak u borysa.
                      Oto skrzyneczki. Została już tylko ostatnia warstwa lakieru.

Skomentuj

Na pierwszym zdjeciu, prz prawej krawedzi juz wyszlo klawiszowanie ?

Skomentuj

nie to jest zaciek :) bo poprawiałem na kantach. Ale to sie zeszlifuje przed ostatnią warstwą.

Żeby było takie klawiszowanie to chyba bym musiał robić obudowy z płyty o grubości 5 mm.

Skomentuj

albo dokleic 5mm przy robieniu budy z uzyciem roznych materialow :wink:

Skomentuj

Szkoda by było marnować głośników takimi lepionymi skrzynkami.
                              U mnie front i tył ma 36 mm, a boki po 18.

Skomentuj

Też pracuje nad projektem borysa dzisiaj przyszły morele :twisted: Mam już wszystko tylko muszę wykończyć. Złożyłem prowizorycznie jedną kolumnę (nie zestroiłem jeszcze br itp) i dźwięk już jest piękny. Nie mogę się doczekać jak skończę projekt i głośniki wygrzeją się :mrgreen:

Skomentuj

Udalo mi sie kupic kolumny tonsile Cz@t za 130zl(z tymi tonsilami), miały być spalone wysokotonówki, ale okazało się że zsunęły sie złączki :mrgreen: . 5minut roboty i grały. Przymierzam sie powoli do jakiegoś projektu na tych tonsilach, tylko jeszcze niewiem czy seasem czy morelem.

Skomentuj

b-freak, ale przyfarciles ja kupilem niedawno za 200zl tonsile czaty ale podlogowe. Powiem, ze naprawde na basie sa dobre, i schodza dosc nisko, tj 40hz osiagalne z dosc malym spadkiem. Poluje na nie ciagle znow...

Skomentuj

Zamieszczone przez Tasior
                                      b-freak, ale przyfarciles ja kupilem niedawno za 200zl tonsile czaty ale podlogowe. Powiem, ze naprawde na basie sa dobre, i schodza dosc nisko, tj 40hz osiagalne z dosc malym spadkiem. Poluje na nie ciagle znow...
                                      Moje tez sa podlogowe :mrgreen:

Skomentuj

Zamieszczone przez Tasior
                                        ... i schodza dosc nisko, tj 40hz osiagalne z dosc malym spadkiem. Poluje na nie ciagle znow...
                                        Kolega raczy żartować czy mu się palec omsknął i zamiast 5 kliknął 4? Te gdny mają zejście jak na 13 cm ale pisanie o zejściu do 40 hz z małym spadkiem to chyba lekka przesada :P. Może kolega się pochwali w jakich warunkach uzyskał takie zejście to ja chętnie przetestuje bo mi ledwie swój rezonans brzdąkają no ale ja bawiłem się bez zwrotnicy i co się z tym wiąże bez kompensacji BS i oczywiście z wywalonym do przodu rezonansem na średnicy co skutecznie minimalizuje bas ale... chyba nie aż tak bardzo.
                                        Zaryzykowałbym stwierdzenie, że przy dobrze skompensowanym baffle osiągalny dla nich jest ich Fs czyli jakieś 46 hz na zadowalającym poziomie ale niżej chyba już nie.

Skomentuj

Arkadyo, oceniane na słuch , ale bardzo duzo zalezy od pokoju. Noi maly spadek to bylo raczej pojecie wzgledne wobec innych glosnikow, powiedzmy, bo ta 13stka potrafi zagrac, zadziwila mnie i nie tylko mnie swoja gra.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X