Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Nasze poczynania z Tonsilem 13/50/9 ;)

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Ja mam te z allegro, tyle że kupione jeszcze za 75 złociszy i nie mam do nich żadnych zastrzeżeń.

Skomentuj

Witam, jestem w takcie robienia monitorów na jednym tym tonsilu wg własnego projektu i mam dylemat: parametry głośnika sugerują dać do obudowy zamkniętej. Czy ktoś może próbował z zamkniętą?

Skomentuj

Ja będę próbował, ale dopiero na jesieni.
        Moje pytanie z tym związane: czy jest jakikolwiek sens żenić GDN 13/50/9 z stxowym GDN-17-200-8-SW w celu uzyskania "kompaktowych" 3 dróg? Podział dla nich gdzieś 200-300 Hz.

Skomentuj

Z uwagi na średnicę pewnie tak, ale ze względów technicznych raczej nie, bo rozsądniejsze byłoby użyc w tym miejscu jakiegoś typowego średniotonowca. Jeśli chcesz się pobawic, to możesz spróbowac połaczyc tego STX-a z Tonsilem GDN 17/40, o podobnej budowie, ale typowym dla średniotonówek niedużym wychyleniem liniowym.

Skomentuj

Hej witam po długiej przerwie.
            Dla przypomnienia odsyłam na 3 stronę.
            Głośniki solidnie są już wygrzane. Grają pod YAMAHĄ A-1020 więc mocy nie brakuje.
            Mam jednak pewien problem.
            Góra i środek są super. Ale za to jest problem z basem.
            Buda ma 25 litrów/ strojenie 46 hz.
            Bass reflex z polinka HP ř68 o długości chyba 11cm.
            Jeszcze nie miałem kiedy ich podpiąć do JIGA i zmierzyć przebieg impedancji to wyjdzie strojenie, ale chyba jest ok.
            Problem polega na strasznie mulącym basie. Spodziewałem się szybkiego i dynamicznego basu, a ten schodzi masakrycznie nisko i przeciąga przez to. Nie słychać prawdziwej stopy np.
            Czy one tak grają czy to kwestia ustawienia lub strojenia?

Pokój w jakim grają jest całkiem spory ma ze 30 metrów.
            Niestety jeden z głośników musi stać w rogu.

Skomentuj

to odsuń go od tego rogu i zobacz...

Skomentuj

I ja jestem kolejnym szczęśliwym posiadaczem zestawu na tonsilach z morelem :) poniżej zdjęcie - jeszcze nie skończone, ale nie mogłem się powstrzymać, a poza tym muszę mieć pewność że dobrze wszystko działa przed fornirowaniem

Faktycznie grają przepiękną średnicą, główną zaletą tych kolumien jest to, jak potrafią odgrywać wokale. No i są przepiękne. Przede mną trudna decyzja jaki fornir wybrać, ale chyba zdecyduję się na modyfikowany Wenge, Machoń, albo Tik ze stronki cdo.net.pl To sprawa drugoplanowa. Na tą chwilę mają cieszyć moje uszy no i żeby nie było za lekko mam z nimi "mały" problem z brzmieniem. Tak tak mam problem z basem w swoim pokoju :P Wiem, że one potrafią bardzo ładnie zagrać basem, bo jak stanę w drzwiach, koło okna, albo pod biurkiem to jest lepiej. Nie przestawiałem ich za mocno w stosunku do tego co widać na poniższym rysunku ze względu na to, że musiałbym przemeblowywać całe pomieszczenie. Czasami basu jest stanowczo za mało i jest on taki pusty i nieprzyjemny, czasami przeciąga i dudni, a już nie daj boże przy niektórych utworach mieć głowę blisko podłogi to wtedy słychać tylko buczenie. Krótko mówiąc jak jest taki bas BUM BUM to jak podkręcę basy na piecu to gra bardzo fajnie, a jak jest długi i przeciągany basik w kawałku to staje się on nieprzyjemny i dudniący. Wiem, że to wina ustawienia kolumn, ale zastanawiam się konkretnie nad dwoma rzeczami:
                Jak uważacie lepiej przemeblować się i ustawić kolumny na ścianie tam gdzie okno (wzdłuż pokoju)?
                Czy przy pozostawieniu układu jak jest i zastosowaniu ustrojów akustycznych "wyjdę na swoje"?
                Dodam, że bez przemeblowania to już przetestowałem wszystkie możliwości i lipa. Zdecydowanie wolałbym układ taki jak jest teraz. Doradźcie mi proszę jak byście postąpili na moim miejscu. Mogę porobić zdjęcia mojego pokoju jeśli będą pomocne

Skomentuj

"Kolce, gdzie są kolce?!"

Poza nimi chyba tylko odpowiednie ustroje rozpraszające i "coś dużego miękkiego" w rogach.
                  Last edited by tomq88; 20.01.2011, 13:53.

Skomentuj

Zamieszczone przez tomq88 Zobacz posta
                    "Kolce, gdzie są kolce?!"
                    zamiast kolczyków planowałem zrobić solidne podstawki z kamienia + gumowe podkladki. Będzie dobrze, czy kolce mają wpływ na coś jeszcze oprócz przenoszenia drgań? Specjalnie się w to teraz nie bawiłem, bo muszę najpierw się wziąć za fornirowanie, a dopiero widząc jak to wygląda będę robił podstawki. Ale tak serio - jedyną rolą kolców jest redukcja drgań prawda? czy aktualnie jeśli podłożę dywan lub coś co te drgania stłumi będzie tymczasowo ok?

Skomentuj

Podepnę się do tematu.
                      Jestem w trakcie budowy zestawu do kina na 2 x GDN 11/35-15om + DX25 na przód oraz GDN 11/35-8om + DX25 na tył. Jestem prawie na ukończeniu strojenia zwrotnicy (fp=3 kHz - pozostało mi jeszcze trochę ściszyc DX-a) i muszę przyznac, że dźwięk tych "szklanek" Tonsilu bardzo pozytywnie mnie zaskoczył rozdzielczością i przestrzennoscią.
                      Mam również drugi zestaw na ARN 116-10-4 + GDWK 8/50, o bardzo wciągającej stereofonii, ale jednak Tonsil w tym względzie jest dokładniejszy i nie jest to akurat zasługa lepszej wysokotonówki, bo testowałem też zestaw GDN 11/35 + GDWK 8/50.
                      W sumie lekki niedosyt mam wobec DX25, bo po tak klasowym głośniku spodziewałem się czegoś więcej. Dodam jednak, że wcześniej miałem kolumny z wstęgowymi wysokotonówkami i pewnie żadna kopółka nie będzie miała dla mnie ich uroku. Myślę, że połączenie Tonsili ze wstęgami nie byłoby mezaliansem.
                      W każdym razie polecam wszystkim dobre wysokotonówki do szklanych Tonsili.

Skomentuj

odsunąć od ścian i kątów

Skomentuj

Ja jestem w trakcie budowy zestawón na 11/30 + Seas 19TAF/G nie spodziewam się niskiego zejścia... mam nadzieje że mój tweeter okaże się lepszy.

Skomentuj

Witam. Posiadam kolumny Tonsil Premium Front oparte na dwóch GDN 13/50/9/1 i jednym GDWK 10/80/19. Jeśli chodzi o bas i tony średnie, to są dla mnie idealne (lepszych mi nie potrzeba). Mam jednak pytanie, czy można coś zrobić z wysokotonowcem w tych kolumnach, tzn. na co go wymienić i czy to ma sens bez ingerencji w obudowę? Zapewne trzeba coś by wtedy zrobić ze zwrotnicą, a ja większego pojęcia o tym nie mam.
                            Krótko mówiąc, czy można polepszyć tony wysokie w tych kolumnach, aby całość dobrze grała, nie mając większej wiedzy o zwrotnicach, itp.? Czytałem w necie o tuningu Tonsil Premium, ale tylko tyle, że "można je ulepszyć", ale żadnych szczegółów w jaki sposób nie znalazłem (jak wspominałem, chodzi mi jedynie o wysokie tony). Pytam w tym temacie, bo bohaterem drugoplanowym jest GDN 13/50/9/1...

Skomentuj

I owszem można, są 2 projekty na tych GDNach i Morelach MDT29 (koszt ok 180zł za sztukę) i seasach 27TBFC/G (ok 150zł za sztukę). Bez ingerencji w zwrotnicę się nie obejdzie- będziesz musiał wywalić to co jest i poskładać od nowa
                              Tu masz na morelach http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic467489.html
                              Na seasach jest w tym temacie zwrotka projektu mkula, kolumny arkadyo

---------- Post dodany o 19:07 ---------- Poprzedni post o 19:06 ----------

Aha, może być problem z wstawieniem tych wysokotonowców- premium posiadały coś na kształt waveguide- może się okazać że podfrezowanie będzie za duże

Skomentuj

Dzięki za podpowiedź. Idealny wymiar głośnika to 104 lub 104,5 mm (średnica). Popatrzę, poczytam i jeśli uda mi się coś zrobić to dam znać.

----------

Z drugiej strony z tego co wyczytałem, to zwrotnicę tamtą i tak trzeba przerabiać (w Premium GDNy są pod GDWK, a tam GDWK jest w środku), to i tak sam bym się do tego nie umiał zabrać, a najbardziej mi chodziło o to, żeby móc gdzieś kupić gotowe zwrotnice i gotowe głośniki (cena raczej nie grała by roli), aby mi pozostało jedynie wkręcenie wszystkiego :-), ale to by było za proste.
                                Last edited by Sobiech; 16.02.2011, 09:30.

Skomentuj

Hej
                                  To i mi w końcu udało się sklonowac słupki na tym tonsilu i morelu wg. projektu Borysa. Wkrótce dodam fotki jak to wyszło. Skrzynia 26l, fornir Wenge flader + domalux strong półmat, jeszcze nie strojony BR, zwrotka na częściach z polinku, cewki powietrzne, na razie są w fazie wygrzewania. Po ok. 20h grania w warunkach domowych w końcu zaczynają się z nich wydobywac zdumiewające dźwięki - jestem pod wrażeniem, ponieważ będzie to mój pierwszy dobry sprzęt odsłuchowy. Napędza to na razie jakaś mini wieża Soniaka a docelowo chcę zbudowac mosfeta wg. projektu Zbiga z selektorem i zabezpieczeniami lub druga alternatywa kupno jakiegos amplitunera bo z czasem u mnie krucho (kolumny powstawały przez ok. 2 miechy). I tu prośba do Was ponieważ macie większe doświadczenie - jaki ampli używany byście polecali w przedziale cenowym 300-500zł
                                  Co do dźwięku: miejsce odsłuchowe to salon 28m2 (4mx7m), słupki stoją na krótszej ścianie ok 1m od rogów pokoju; najlepszy odsłuch jest na "liniowym" sygnale - wszystkie bajery powyłączane i w osi pokoju. Basu nie brakuje, a w pozycji poza osią jest go zdecydowanie więcej. Wysokie nie męczą, są delikatne po prostu super z tego morelka, seas wg moich upodobań mógłby byc dla mnie zbyt metaliczny. Dalej stereofonia zdumiewa, przy chwili relaksu "zauważyłem" co macie na myśli używając pojęcia scena :) Doskonale można odróżnic instrumenty i ustawic je na scenie; gitary basowa, akustyczna, perkusja, fortepian - ochy i achy. Jest jednak ale, mianowicie wokale są gdzieś z tyłu miedzy 11-13-ta z echem. dotyczy to większości utworów emitowanych na stacjach naszego radia; jedynie raz utwór Szymona Wydry powalił mnie na kolana. Nie jestem w stanie spradzic jak to wygląda na CD, gdyż pierwszego dnia zaniemogła zajefajna plasticzana zmieniarka 3CD w soniaku no i lipa - zostaje tylko radio. Co o tym sądzicie? No chyba, że jest ktoś na forum z okolic Wrocławia, Oławy to mogę zapakowac do auta i z nimi podjechac lub na odwrót, posłuchamy moich a i chętnie posłucham czegoś innego.
                                  Pzdr

Skomentuj

Każdy czynnik ma wpływ na odsłuch. Ja bym doszukiwał się tego co Ci brakuje po stronie wzmacniacz lub samej jakości słuchanych utworów. Często jest też tak, że nasze ulubione kawałki już nie trafiają do nas tak jak inne, których niechętnie słuchaliśmy po wymianie na lepszy sprzęt.

Skomentuj

Nie na temat...
                                      Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz posta
                                      Często jest też tak, że nasze ulubione kawałki już nie trafiają do nas tak jak inne, których niechętnie słuchaliśmy po wymianie na lepszy sprzęt.
                                      Oj prawda...
                                      A niektóre kompozycje, nie wyróżniające się wcześniej niczym (czasem nawet cały gatunek) stają się arcydziełem

Skomentuj

Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz posta
                                        Każdy czynnik ma wpływ na odsłuch. Ja bym doszukiwał się tego co Ci brakuje po stronie wzmacniacz lub samej jakości słuchanych utworów.
                                        I tu masz rację, dźwięk przy niewielkiej mocy jest prawie ok, dopiero ze wzrostem głośności wokale cofają się i pojawiają się zniekształcenia w dolnych rejestrach - mała kostka z soniaka na kiepskim zasilaczu nie daje rady. Teraz budowa napędu lub na szybko jakiś amplitunerek...bo bez radia i ulubionej muzyki jakoś ciężko, TV moze nie istniec

Skomentuj

Cześć,
                                          Jakiś czas temu stałem się szczęśliwym posiadaczem tonsili 13/50/9 w wersji 12 ohm i seasow 22taf/g i zrobiłem podłogówki na tych przetwornikach (26l @ 50hz), stosując zwrotnicę Arkadyo (tak, wiem, że tam jest 27tbfc/g, ale 22taf/g miałem już wcześniej). Bardzo podoba mi się brzmienie tego zestawu, ale chodzi mi po głowie zrobienie zestawu 3-drożnego w tym roku na front, a tonsile chciałbym zastosować jako głośniki efektowe do kina i mam kilka pomysłów i kilka wątpliwośći jak to zrobić:
                                          0
                                          1) zrobić monitor BR w ok 10-13L, a pozostałe dwa tonsile sprzedać i kupić inna wysokotonówkę (np wspomnianego 27tbfc/g albo ceramicznego stx'a) i dać komuś do zaprojektowania odpowiedniej zwrotnicy. Chciałbym wiedzieć, czy nie będzie problemem zastosowanie głośnika 12ohm w takim zestawieniu?

2) zrobić monitor podobnych rozmiarów jak poprzedni, tylko zastosować pozostałe dwa gdn'y jako membrane bierną (czytałem, że istnieje taka możliwosc)?

Jeżeli macie inne propozycje to chętnie ich wysłucham.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X