Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

monitory 2-way na scx i pj made in marjano82

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Też przymierzam się do kina domowego na tych przetwornikach, tylko że ja chciałem dać takie same na tyły jako monitory i taki sam komplet na fronty jako podłogówki + sub. Czy to jest dobry pomysł?
    marjano82 nieźle Ci idzie, trzymam kciuki :)

Skomentuj

Zapytaj głównego propagatora w/w konstrukcji - Pawła S, z tego co pamiętam to chyba jest już na forum jakieś kino na stx i pj i ponoć całkiem dobrze gra...poszukaj w gotowych konstrukcjach- było jakiś czas temu. Sam bym sobie takiego kina cxałego nie robił, chyba że stricte do kinowych zastosowań, mając dobre kolumny stereo obok lub w innym pokoju. Z tej 14 scx raczej mocniejszego basu się nie uzyska, a ja zawsze mimo suba lubię kiedy fronty mają nieco "wykopu", na dodatek z racji mieszkania w bloku moje podłogowe fronty z kina robią jednocześnie jako zestaw stereo..
      Tu miniaturki wszystkich fotek oraz początki poprzedniej wersji wykończenia.

http://www.bankfotek.pl/view/287386
      http://www.bankfotek.pl/view/287364
      http://www.bankfotek.pl/view/287368
      http://www.bankfotek.pl/view/287371
      http://www.bankfotek.pl/view/287373

Skomentuj

Szykują się ładnie :)

Skomentuj

Dziś daję mała próbkę tego, co powstało do tej pory. Jeden front obity czarnym skajem, narazie nie wchodzi między listewki ze względu na brak wyciętej w obudowie dziury na PJ. Do oklejenia pozostają jeszcze oba tylne elementy, w których będą umieszczone BR i terminale. Myślałem, by dać jasne fronty i tyły w kolumnach, zostało mi trochę kremowego skaju. Dla porównania daję przymiarkę z frontem w jasnym kolorze. Chętnie wysłucham sugestii, który z kolorów skaju bardziej pasuje do forniru.

Skomentuj

zdecydowanie czarne!
            frnt wejdzie w obudowe na rowno? czy bedzie troche wystawal?
            bo jak tak wystaje to az sie prosi o zaokraglenie krawedzi pod skajem :P

a calosc prezentuje sie naprawde fajnie

Skomentuj

Front będzie wystawał z obudowy max 1-1,5mm. Listewki mają 12mm a front był zrobiony pierwotnie z 10mm MDF. Po wkręceniu nakrętek pazurkowych po śruby na głośniki na tył poszła klejona na patex do drewna 3mm płyta hdf, co daje nam grubość 13mm. Nie zaokrąglałem górnej i dolnej krawędzi frontu specjalnie by były niejako przedłużeniem krawędzi kolumny. Boczne krawędzie są leciutko zaokrąglone. Też zdecydowanie wolę czarny kolor!

Skomentuj

Zdecydowanie czarne fronty :grin: na zasadzie kontrastu, jasne może pasowałby by jak by były ciemne boki.... Ogólnie zgrabnie się prezentują :) fajnie też, że zrezałeś front PJtki i tak je ładnie zsunąłeś :)

Skomentuj

czarne! :razz:

Skomentuj

Zwrócić uwagę można jak aparat przez rożne nastawy pokazuje różne wybarwienia forniru, który notabene nie był jeszcze nawet lepiej szlifowany, że o lakierowaniu nie wspomnę:) Po lakierze - hartz lack półmat fornir ściemnieje nieco jeszcze- zresztą komu ja to mówię. Teraz już nie jest wcale jasny. Z cięciem PJ-ki poszło nader łatwo, wystarczyło włożyć ją w wycięty (nie wyfrezowany, bo frezarki nie mam jeno nożyk do tapet i paczuszkę ostrzy) otwór, nakryć SCX i po umocowaniu go by nie latał pojeździć nieco nożykiem, byle ostrym. Potem kombinerkami łatwo się odłamuje, lekki szlif papierem i gotowe.
                    Widzę że czarny wygrywa:)
                    Oczywiście muszę się jeszcze zaopatrzyć w audiofilskie czarne śruby do zamocowania głośników, narazie w Castoramie i OBI gorzowskich znalazłem tylko takie, ale nie poddaje się i szukam dalej:)

Skomentuj

hehe śruby... :) u mnie na dzielni pół kg imbusów M4 ok 6zł :lol:

Skomentuj

Tu moje zapytanie do kolegów- czy ma ktoś możliwość sprzedać mi z 30 śrub czarnych imbusowych M4 16-20mm lub zakupić ich określoną ilość i wysłać na mój adres? Byłbym wdzięczny za pomoc. Nigdzie cholera czarnych znaleźć sklepach okolicznych nie mogę. Może kolega dolphin123 na dzielni mi by zakupił, skoro tak się chwali?:)

Skomentuj

dolphin123, ile za kg wolaja? bo u mnie ok 20-22zl za czernione i 12gr za pazurek M4
                          jak masz taniej to pomoz koledze w potrzebie

Skomentuj

Paweł- wiesz i po takiej cenie jak u Ciebie też bym tego trochę wziął, tak z 40deko, nawet pół kilo bo u mnie w ogóle znaleźć nie mogę. Wolę wziąć więcej tego bo jak patrzę na nowe AWX coraz większa ochota człowieka bierze by sobie takie cosik sprawić:) Dobrze że choć nakrętki pazurkowe są u mnie dostępne.

Skomentuj

Pawel S. wychodzi na to ze ok 15zl za kg wychodzi, podesle we wtorek Ci marjano

Skomentuj

Z góry dziękuję.

Skomentuj

marjano82 widzę, że jesteś już przy końcu swojego projektu, ja na razie mam dopiero wszystkie materiały :)

Skomentuj

Poniżej efekt położenia pierwszej warstwy lakieru półmat Hartz Lacka. Do lakierowania użyłem pędzla, po przeschnięciu szlif papierem 200 i 320. Jutro kolejna warstwa, być może ostatnia bo chciałbym zachować fakturę forniru, efekt ala meblościanka z epoki Gierka mnie nie interesuje:) Czy rozcieńczenie nieco lakieru rozpuszczalnikiem przy malowaniu pędzlem ma sens? Będzie się lepiej nakładał?

Przy okazji na fotkach widać moje obecne standy, jeśli można to tak nazwać:) wykonane z rurek- wieszaków do szafy i sosnowych desek kupionych w obi. Dół to solidna gruba akacjowa deska. Standy te niebawem zmienione zostaną na lepszy model- w piwnicy od paru tygodni leżą pocięte płyty.

Skomentuj

wkręty zmień i będzie dobrze :P

Skomentuj

Zamieszczone przez takero
                                        wkręty zmień i będzie dobrze :P
                                        hehe, marjano82 jak już się ktoś do wkrętów przyczepia to znaczy, że jest dobrze :wink:

Mnie się podoba osobiście, czekamy na dokończenie.

Odnośnie rozcieńczania lakieru się nie wypowiem bo nie wiem ale tak właśnie rozumiem lakierowanie, zabezpieczenie powierzchni bez utraty jej faktury. Wygląd naturalnego drewna to coś pięknego :grin:

Skomentuj

Czarne wkręty a dokładnie śruby imbusowe M4 przyobiecał mi dolphin123 bo ponoć "na dzielni" u niego są tanie i miał w wolnej chwili mi kupić. Mam pytanko jeszcze odnośnie mocowania frontu- zamierzam zrobić to za pomocą kleju do drewna wikolowego i kilku małych wkrętów, umieszczonych we frezie. Jak inni radzą sobie z tą sprawą?
                                          Nie pokazuję tyłu kolumn gdyż nie dojechał jeszcze BR i zwrotki nie są zrobione ale wykonane będą tak samo jak fronty.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X