Przedstawiam początki budowy moich pierwszych kolumn na głośnikach ze stajni stx a mianowicie GDN-14-100-8-SCX i GDWK-10-200-8-PJ. Jako że mam tendencje do utrudniania sobie życia i udziwniania tego, co robię zdecydowałem się na budowę obudów z zaokrąglonymi bokami i skajem jako wykończeniem frontów. Dopiero w trakcie budowy zdałem sobie sprawę tak naprawdę na co się porwałem i że wykonanie tych paczek do najłatwiejszych należeć nie będzie:) Ale do rzeczy. Góra, dół oraz przód i tył wykonane zostały z 19mm płyty wiórowej- typowej meblówki. Boki to dwie warstwy 5mm pilśniówki mocowanej na malutkie wkręty, gwoździki i oczywiście klej Patex do drewna, tak samo jak i reszta konstrukcji. Nie posiadam piły z prowadnicą, dlatego odpowiednie wycięcie poszczególnych elementów zabierało sporo czasu. Po zmontowaniu całości wymyśliłem sobie ten front w wykończeniu skajem, stąd na przedzie i z tyłu pojawiły się elementy z mdf, które nie są jeszcze do końca oszlifowane i dopasowane w 100% do formy całej kolumny. Aktualnie robię frezy we frontach i dokładnie dopasowuję całość do siebie- dużo szlifowania i szpachlowania przede mną jeszcze. Tak samo frez nie do końca wyszedł tak, jak powinien- będzie nieco szpachlowany by przestrzeń pomiędzy koszem a krawędzią frontu nie przekroczył 1mm. Jeśli nie uda się ta sztuka frezy zrobię od początku na nowych kawałkach mdf- mam sporo formatek więc można eksperymentować i uczyć się. Poniżej zdjęcia aktualnego stadium budowy- jako tło służy nieśmiertelny Ursus c-360. Fotki są dośc szczegółowe i pokazują wszelkie niedociągnięcia i uszczerbki- uspokajam od razu- kolumny będą jeszcze porządnie szpachlowane i szlifowane. Planowane wykończenie forniru dębowego bejcą teak i polakierowanie półmatowym lakierem do parkietu. Front jak wspomniałem czarny lub kremowy skaj.
Wymiary – wysokość 30cm/ szerokość frontu 19cm,/ szerokość tyłu 12cm, głębokość 26cm, po dodaniu elementów elementów mdf robi się nam 284mm.
O kosztach na razie nie piszę :mrgreen: ale bez zwrotnic już ok. 250zł poszlo…
mały warsztat
z góry tudziez dołu:)
półprofil:)
jeszcze inaczej
front w trakcie budowy
tył
Przepraszam za wielkość fotek- niebawem zmniejszę i umieszczę ponownie.
Wymiary – wysokość 30cm/ szerokość frontu 19cm,/ szerokość tyłu 12cm, głębokość 26cm, po dodaniu elementów elementów mdf robi się nam 284mm.
O kosztach na razie nie piszę :mrgreen: ale bez zwrotnic już ok. 250zł poszlo…
mały warsztat
z góry tudziez dołu:)
półprofil:)
jeszcze inaczej
front w trakcie budowy
tył
Przepraszam za wielkość fotek- niebawem zmniejszę i umieszczę ponownie.
Skomentuj