Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

monitory 2-way na scx i pj made in marjano82

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

monitory 2-way na scx i pj made in marjano82

Przedstawiam początki budowy moich pierwszych kolumn na głośnikach ze stajni stx a mianowicie GDN-14-100-8-SCX i GDWK-10-200-8-PJ. Jako że mam tendencje do utrudniania sobie życia i udziwniania tego, co robię zdecydowałem się na budowę obudów z zaokrąglonymi bokami i skajem jako wykończeniem frontów. Dopiero w trakcie budowy zdałem sobie sprawę tak naprawdę na co się porwałem i że wykonanie tych paczek do najłatwiejszych należeć nie będzie:) Ale do rzeczy. Góra, dół oraz przód i tył wykonane zostały z 19mm płyty wiórowej- typowej meblówki. Boki to dwie warstwy 5mm pilśniówki mocowanej na malutkie wkręty, gwoździki i oczywiście klej Patex do drewna, tak samo jak i reszta konstrukcji. Nie posiadam piły z prowadnicą, dlatego odpowiednie wycięcie poszczególnych elementów zabierało sporo czasu. Po zmontowaniu całości wymyśliłem sobie ten front w wykończeniu skajem, stąd na przedzie i z tyłu pojawiły się elementy z mdf, które nie są jeszcze do końca oszlifowane i dopasowane w 100% do formy całej kolumny. Aktualnie robię frezy we frontach i dokładnie dopasowuję całość do siebie- dużo szlifowania i szpachlowania przede mną jeszcze. Tak samo frez nie do końca wyszedł tak, jak powinien- będzie nieco szpachlowany by przestrzeń pomiędzy koszem a krawędzią frontu nie przekroczył 1mm. Jeśli nie uda się ta sztuka frezy zrobię od początku na nowych kawałkach mdf- mam sporo formatek więc można eksperymentować i uczyć się. Poniżej zdjęcia aktualnego stadium budowy- jako tło służy nieśmiertelny Ursus c-360. Fotki są dośc szczegółowe i pokazują wszelkie niedociągnięcia i uszczerbki- uspokajam od razu- kolumny będą jeszcze porządnie szpachlowane i szlifowane. Planowane wykończenie forniru dębowego bejcą teak i polakierowanie półmatowym lakierem do parkietu. Front jak wspomniałem czarny lub kremowy skaj.

Wymiary – wysokość 30cm/ szerokość frontu 19cm,/ szerokość tyłu 12cm, głębokość 26cm, po dodaniu elementów elementów mdf robi się nam 284mm.

O kosztach na razie nie piszę :mrgreen: ale bez zwrotnic już ok. 250zł poszlo…

mały warsztat
    z góry tudziez dołu:)
    półprofil:)
    jeszcze inaczej
    front w trakcie budowy
    tył

Przepraszam za wielkość fotek- niebawem zmniejszę i umieszczę ponownie.

Zamieszczone przez marjano82
    Boki to dwie warstwy 5mm pilśniówki mocowanej na malutkie wkręty, gwoździki i oczywiście klej Patex do drewna
    Jak nie dasz, dwóch lub trzech, wzmocnień wewnętrznych, to obudowa będzie produkować masę, dość znacznych rezonansów, podbarwiających dźwięk.

Skomentuj

Chyba nie aż tak wiele ...to małe monitory są o pojemności mniejszej niż 10l. Wzmocnienia w postaci wklejonych narożników z płyty meblowej są przy łączeniach ścian tyłu i przodu z podstawami. Boki są raczej solidnie zamocowane, pomiędzy 2 płyty dane jest też sporo kleju by to nie trzymało się tylko na gwożdziach i wkrętach, ale bok stanowił spójną całość. Szczerze powiem że nosiłem się z zamiarem zrobienia wszystkiego od nowa, ale szkoda włożonej pracy mi jest. Jeśli naprawdę obudowa okaże się do kitu będzie coś nowego i w innym stylu. I małe sprostowanie- pilśnia ma 7mm nie 5 jak napisałem pierwotnie.

Skomentuj

I małe sprostowanie- pilśnia ma 7mm nie 5 jak napisałem pierwotnie.
        To już lepiej, ale na Twoim miejscu, dałbym na ścianki boczne. tłumiącą matę bitumiczną, może być dekarska.

Skomentuj

cenne spostrzeżenie- mam w domu taką matę bo wytłumiałem drzwi w vectrze naszej jak głośniki wymienialiśmy i chciałem ją zastosować. Na audiostereo widziałem ziomka co papę na goraco na bokach kolumny od środka kleił... Ale klocki mu I klasa pamiętam wyszły tylko nie pamiętam postu dokładnie który to był...
          Może jakieś inne spostrzeżenia? To moje I kolumny i mimo że naprawdę staram się tu jak najwięcej ( i nie tylko tu) czytać i dowiadywać się napewno zrobię jeszcze niejeden błąd. Ale traktuję ten zestaw jako naukę przed czyms poważniejszym i dłubię powoli, bo to czego najbardziej brak to wolny czas...

Skomentuj

Po szpachlowaniu i zgrubnym szlifowaniu, odczekaj z 10 dni, bo szpachla dostaje skurczu. Dopiero po tym czasie zrób końcowe szlifowanie, przed położeniem forniru. Do większych ubytków stosuj szpachlę z włóknem szklanym, a na to zwykłą. Poszukaj na forum w konstrukcjach gotowych opisów dotyczących kładzenia skaju lub skóry, by uniknąć wpadek.

Skomentuj

marjano82, fajne budy.. nie spieprz wykonczenia bo zapowiada sie dobrze:)

Skomentuj

Dzięki dolphin:) Się postaram by wyszło to dobrze i nie było lipy. Forniru dębowego mam ok 5m2, ok2-2,5 m2 forniru olcha więc mozna próbować i testować. Mam też w zanadrzu kawałek czarnego skaju o wymiarach 1mx1.4m i w kolorze cappucino tez dosc sporo wiec i na próby z frontami jest materiał...zobaczymy kiedy to wszystko zrobie bo ostatnio w pracy zapiernicz i po powrocie nie ma kiedy robic, tym bardziej ze klepię budy u rodziców- sam w bloku mieszkam.

Co do szpachlowania to robię jak piszecie, czasem i 2 tyg mam przerwy po szpachlowaniu z powodów wspomnianej pracy.

Skomentuj

czyżby klony 20Hz, obudowy oczywiście :wink:

Skomentuj

Nie powiem, takie porównanie jest dla mnie miłe, chciałbym zrobić coś równie pięknego jak wspomniane monitory 20Hz.
                    Szczerze powiem że kiedy zobaczyłem po raz pierwszy monitory 20Hz to już miałem prace w toku, więc o plagiacie nie może być mowy. Zresztą widziałem wiele zestawów i od dłuższego czasu taki typ obudowy za mną chodził. Bardziej zainspirowała mnie konstrukcja Magico Mini II. Choć i tu nie można powiedzieć o kopii bo moje jednak nieco inaczej wyglądają a na wspomniane Magico wpadłem w trakcie budowy, powiedziałem wtedy sobie że tak chciałbym, by moje skrzynki z grubsza wyglądały. Kolorystyka też będzie raczej inna- w pokoju mam meble wenge i takie mam juz wykonane przez siebie standy. Kolumny jakie posiadam najbardziej zbliżone sa do TEAKu i tak będę wybarwiał mój fornir dębowy tudzież olchę. wracając do monitorów 20Hz to kiedy dostałem fornir olcha żałowałem nieco że nie zrobiłem takich tyłów jak wyżej wspomniane. Dopiero kiedy zobaczyłem Mini II przekonałem się, by skaj był także z tyłu. I tak juz zostanie. Może kiedyś wykonam standy w stylu tych z linku..

http://www.bankfotek.pl/view/243833
                    http://www.bankfotek.pl/view/243834
                    http://www.magico.net/?d=03_Products/03_Mini_II/5.html

A tak na marginesie- może ma ktoś jakieś cenne uwagi dla mnie albo pomysł jak wykończyć owe monitory- byle nie benzyną i zapałkami, bo już kiedyś taka odpowiedź padła.

Skomentuj

byle nie benzyną i zapałkami, bo już kiedyś taka odpowiedź padła
                      pewnie padnie taka propozycja, co do głośników... albo z STXa zrób popielniczkę.

Skomentuj

Aż taka padaka to chyba nie będzie, znam wiele innych głośników które bym na popielniczkę użył- notabene nie palę.. tym bardziej że to nie będzie na froncie grało a jako tyły w kinie domowym. Jako przody grają obecnie 3 drożne jamo e550- moje pierwsze kolumny które kupiłem po epoce słuchania taniej wieży no name.
                        A jak będzie tragedia to otwory są w dość uniwersalnym rozmiarze i zawsze coś lepszego da się tam kiedyś wrzucić:)
                        To maja I konstrukcja, nie chciałem się rzucać od razu na drogie przetworniki bo nie byłem pewien czy dam radę ze stolarką na właściwym poziomie...nadal nie jestem pewien hehe... no i kwestia finansowa... brak funduszy na lepsze głośniki jak narazie..

Skomentuj

marjano82, sądząc po Twoim podejściu do diy i chęci do korzystania z rad, kolumienki na pewno będą udane. A co do jakości przetworników, to jako tyły w kinie, wystarczą jak na razie, w zupełności. :smile:

Skomentuj

a kolega DIGIPROCOMP od scan speaków zaczynał czy od seasów swoją zabawę z DIY:)?

Skomentuj

Ja nie czepiam się STXów, ale pewnie "ktoś" stwierdzi, że taka obudowa marnuje się dla "takich" głośników, jak to było z subwooferem Jacka90.

ps od 888(chyba) :razz:

Skomentuj

A co to już STX musi grać w byle jak skleconej skrzyni albo w zwykłym klocku sześciennym? Jak ktoś mi tak napisze...to jego problem, jak dla mnie jeśli chce się coś postawić w salonie należy przyłożyć się porządnie i wykonać robotę jak najlepiej się umie. Ja wybrałem taki kształt a nie inny- w sumie nic wielkiego w porównaniu do innych zamieszczonych tu konstrukcji. Ponadto kiedy nie stać nas na przetworniki z górnej półki możemy swoje kolumny choc wizualnie doprowadzić do stanu, by ciekawiły i zaskakiwały.A i tak najważniejsze będzie to, jak to zagra...a tego dowiemy się już niebawem kiedy pojawią się zwrotki i uruchomię całość

[ Dodano: 2009-05-26, 14:44 ]
                                Ponawiam pytanie o pomysł na wykończenie obudów. Czy do dębu barwionego na teak i moich stx-ów bardziej widzicie skaj czarny czy jasne cappucino- mam oba kolory? A może jakiś inny kolor forniru? Mam też sporo formatek olchy- może nią lepiej by wyszło?

Skomentuj

DIGIPROCOMP Ponieważ strasznie narzekasz na tego mojego stxa :grin: to proponuje wspólne spotkanie, jestem gotów nawet przyjechać do ciebie ze swoim sprzętem i jeżeli głośniki niskotonowe z twoich kolumn mnie zaskoczą to jestem gotów sobie takiego kupić.

Skomentuj

:arrow: Jacek90
                                    przecież to kondrax napisał żebyś zrobił sobie z stxa popielniczkę a nie ja :???:

Skomentuj

Aha no rzeczywiście sorrki :wink:

Skomentuj

Mała zmiana dekoracji z sonusowo- klonowej na orzechowo- amerykańską. Fornir kupiony niedaleko Myśliborza, w Barlinku- bardzo łatwy w obróbce i bardzo równe liście. Nawet ja nie miałem problemów z jego położeniem.
                                        Pierwszy z fornirowanych monitorów, krawędzie oszlifowane tylko "z grubsza" bo już czasu dziś na dobry szlif nie mam:) Oto efekty fornirowania:
                                        monitor marjano82

[ Dodano: 2009-10-02, 22:32 ]
                                        Myślę że w weekend zabiorę się za drugą paczkę i wykończenie frontów oraz tyłów skajem...

Skomentuj

Czaruję...
                                        X