Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Preamp 2.2 na PGA2311

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Dzięki dolphin za propozycję, chętnie to Tobie powierzę, ale póki co wolałbym żeby układ przetestowało jeszcze pare osób.

Skomentuj

Witam.. Dolphin123 był chętny na zajęcie się grupowym zamówieniem płytek pod pre 2.2 a ja rozmawiałem z mkulem na PW i projekt może powoli iść do realizacji lecz niech jeszcze autor oraz dolphin123 się wypowiedzą w tej sprawie.. To może w niedalekiej przyszłości dojdzie do grupowego zamówienia..

Skomentuj

W obecnej wersji - takie PCB jakie są do ściągnięcia z mojej strony pre działa bez żadnych zastrzeżeń, ale po rozmowach z Irkiem wprowadziłem kilka istotnych poprawek i zamierzam wprowadzić jeszcze kilka. Dodatkowo chciałbym zrobić możliwość podłaczania dowolnego pre, który możnaby odłączyć przekaźnikami, tyle, że to wymagałoby zmian w elektronice (dołożenie portexpandera) i co za tym idzie zmian w sofcie, który już nie będzie pasował do obecnej wersji.

Skomentuj

Tak więc może niech osoby z forum podejmą decyzje czy organizujemy zamówienie na obecne płytki czy czekamy na nową wersje.. Ja osobiście uważam że obecna wersja jest wystarczająco rozbudowana a dodatkowy pre jak w moim przypadku zazwyczaj będzie wstawiany na stałe..

Skomentuj

Tak jeszcze zapytam.. Jakie są wymiary poszczególnych płytek..?

Skomentuj

Zamieszczone przez smerfetek13
              .. Ja osobiście uważam że obecna wersja jest wystarczająco rozbudowana a dodatkowy pre jak w moim przypadku zazwyczaj będzie wstawiany na stałe..
              smerfetek13 to ze tak uważasz akurat... nie ma super ważnego znaczenia.... są np bardzo poważne poprawki w zasilaczu ...w sumie to Michał zrobił całkiem nowy zasilacz z soft startem, który powstał po rozmowach jakie wymienialiśmy z Irkiem (tutaj wielkie dzięki dla Irka, ważne są uwagi doświadczonej osoby :) )...
              są też pewne plany modernizacji pcb głównego ;p...

problem jest taki że trzeba by najpierw zrobić prototyp, a potem zamawiać płytki ;p
              ja do połowy licpa np nie mam na to czasu, Mkulowi troszkę się nie chce, zresztą ma też swoje zajęcia heh

dotychczasowa wersja oczywiście działa... i ma się dobrze choć poprawki są ważne ;p i np ja swoją wersję jak tylko będę miał czas na pewno "przebuduję" według nowego projektu ...

są też wreszcie obudowy do naszych "zabawek" ........foty wkrótce (muszę najpierw je dostarczyć Michałowi ;p)

Skomentuj

Jak mkul przedstawi już pewny projekt, który chciałby oddać do zakładu to na pewno się tym zajmę.
                Mogę także w lipcu wykonać prototyp poprawionej wersji.

Skomentuj

oj smerfetek ... wymyślasz coś a nie masz pojęcia co było wcześniej ..albo co jest teraz......ani nawet o co się rozchodzi i co jest tu ważne ...

zasilacz jest całkiem nowy, miedzy innymi po to by wprowadzał mniejsze zniekształcenia i tętnienia z sieci do układu, plus dołożonych parę udogodnień..... tak się składa że właśnie zasilanie i umiejętne prowadzenie masy jest tu kluczowe ....

tego samego tyczą się poprawki w pcb głównym ;p ...

Skomentuj

Przyglądałem się dzisiaj płytce i jedyne co zamierzam zrobić to dołożyć przekaźnik do sterowania selektorem kolumn, domyślnie tym Irka z kompletem zabezpieczeń i postaram się poprawić prowadzenia masy, które są dość rozgałęzione. Największym problemem będzie oczywiście wytrawienie i przygotowanie PCB, bop nie cierpię tego robić. Tym samym pre w obecnej wersji będę mógł po kosztach odstąpić, tyle, że przestanę rozwijać soft do tej wersji, ale u mnie działa bezbłędnie podobnie jak u Bawołka. Jeśli macie jeszcze jakieś sugestie to piszcie, tyle że pamiętajcie, że dołożenie niewiadomo czego nie jest już możliwe, bo po prostu mam zajęte wszystkie wyprowadzenia uC i musiałbym albo z czegoś zrezygnować, a wszystko wydaje sie potrzebne, albo dołożyć portexpander i komplikować PCB co wydłuży czas testowania, a projekt już i tak sie ciągnie strasznie długo i chętnie zająłbym się wersją w SMD i cyfrowo sterowanym filtrem do suba, na które na razie nie mam czasu.

Skomentuj

Zamieszczone przez mkul
                      Jeśli macie jeszcze jakieś sugestie to piszcie
                      chyba juz o tym pisałem ale jeszcze raz:moim zdaniem dobrze by było podzielić pcb frontpanelu na dwie a nawettrzy.W obecnej wersji płytka jest dość wysoka i elementy typu: wyswietlacz,czujnik podczerwieni,mikrołączniki,impulsator ,są za blisko siebie.Wyświetlacz to nie problem ,gorzej z impulsatorem i mikrołacznikami .Budujac obudowe ja staram sie nie tworzyć nowych szerokosci obudowy tylko dostosować się do istniejących standardów(nie mam na myśli tej ,w którą Ty włożyłeś) np.435mm. No i jakoś to trzeba rozmiescic na prawie 0,5metra aby miało ręce i nogi

Skomentuj

zbyszek wszystko można zrobić, tylko, że robię to wszystko sam, w dodatku tylko w wolnych chwilach, więc idę na pewne kompromisy. Elementy są blisko siebie, żeby płytka była mała, jednocześnie odległości są na tyle duże żeby nic nie zahaczało o siebie i żeby podczas wciskania przycisku nie ruszyć np. enkodera. Jedyne co można zrobić to wyprowadzić na szpilkach mikroswitche i enkoder i wtedy można je będzie umieścić na osobnych PCB, których pewnie też musiałoby być kilka wersji żeby każdemu dogodzić.

Skomentuj

Zamieszczone przez mkul
                          zbyszek wszystko można zrobić, tylko, że robię to wszystko sam, w dodatku tylko w wolnych chwilach, więc idę na pewne kompromisy. Elementy są blisko siebie, żeby płytka była mała, jednocześnie odległości są na tyle duże żeby nic nie zahaczało o siebie i żeby podczas wciskania przycisku nie ruszyć np. enkodera. Jedyne co można zrobić to wyprowadzić na szpilkach mikroswitche i enkoder i wtedy można je będzie umieścić na osobnych PCB, których pewnie też musiałoby być kilka wersji żeby każdemu dogodzić.
                          rozumiem i jakos sobie sam poradzę chociaz nie mam i nie umiem posługiwać sie programami do tworzenia pcb.Mimo wszystko moim zdaniem to dość istotny mankament całego projektu,który da o sobie znac na koniec składania czyli po zabudowaniu.Teraz jeszcze sprawa braku schematu ideowego-przydał by sie(IC7nózka nr.6;7 rezystor 100k a IC8 nóżka nr.6;7 rezystor 100ohm-tak ma być?).Ten rysunek pcb z elementami przez geste upakowanie oznaczen i wartosci elementów trudnoczytelny.pozostało mi wlutować baterię i kondensatory 100nF i mozna testowac :wink:o ile kumplowi udało sie poprawnie zaprogramować układ.

Skomentuj

mam pytanie czy kolega emkul może zamieścić pliki eagle płytek drukowanych?

Skomentuj

Tak, przeglądałem dokumentację i modyfikacja przedniego panela tak żeby rozdzielić przyciski i gałkę dowolnie na panelu nie będzie trudna i zrobię to na dniach nie tracąc uniwersalności, PCB frontowe będzie miało wyprowadzenia na dwa PCB z przyciskiek i jedno z enkoderem. Ale pojawił się inny poważny problem, który chyba uniemożliwia kontynuacje projektu, a już napewno grupowego zamówienia PCB - od dłuższego czasu nie ma w Polsce PGA2311. Jedynie w TME wersja SMD w nieciekawej cenie. Jeśli wiecie coś w tej kwestii to napiszcie, podobnie jeśli znacie podobny, głównie z uwagi na parametry audio i montaż przewlekany element to również napiszcie.

Skomentuj

preamp

fabryczne ustawienie fusbitów E1-99 a ma być E1-D9 odznaczyć jtagen chodzi o atmege16.Mogę odsprzedać 4 sztuki PGA2310.Po rozsądnej cenie.

Skomentuj

Fajna konstrukcja, ale mam pytanie czy soft jest pisany w C?
                                  PGA2311 można zamówić jako sample od TI przesyłka dociera w jakieś 5 dni.

http://www.phuelektronik.pl/imlist.html?ID=pk0 tu są PGA i są w niskiej cenie...

Pozdrawiam

Skomentuj

pga2310

coś za tanie te układy w tym sklepie.na stronie Ti jaden kosztuje 10$ a drugi 5$ pzy 1000 sztuk.

Skomentuj

Glaus dzięki za linka, nie mogłem nic sensownego wygooglować a tu widzę wszystko jest, zakładając, że wszystko mają. Mogę wrzucić dobre ustawienia fusów z AVRStudio.

Skomentuj

fusbity

napisz jak mają być fusbity a co do tego sklepu to bardzo tanio tylko czy to jest aktualne.

Skomentuj

Uploaded with ImageShack.us
                                          Z tego co wiem to pulka już ustawił dobrze, ale niech będzie dla pozostałych.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X