Zamieszczone przez LuSzTi
Zobacz posta
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
AWX Series by STX
Collapse
X
-
Dzieki za informacje. Patrzac na rysunek nie wygląda zle w sensie pojemności. Czasami dość problematyczne jest trzymanie się optymalnej pojemności i jednocześnie wpasowanie się w odpowiednie strojenie. W ujęciu praktycznym możemy mieć kłopoty z zaprojektowaniem kształtu obudowy. Symulacje przecież maja to w nosie jak wygląda obudowa, a dla nas ma to duże znaczenie. Male glosniki stanowią jednak pewien problem w TL i trzeba to jakos sensownie ugrysc.
W pełni rozumiem, ze nie można wziąć zadnej "odpowiedzialności" jeśli projektuje się zdalnie i nie ma zadnej możliwości odsłuchu i pomiarow.
Czy ktoś może napisac, co się nie podoba w BR dla AWX 15? Co jest fajne, a co slabe? Chyba, ze powodem budowy TL jest po prostu zwykla ciekawość :) Patrzac na parametry awx 15 8ohm optymalna obudowa nie będzie mala jak na monitor. Owszem, można ja zmnieszyc i kosztem za to będzie zejście basu lub zastosowanie pewnych sztuczek, które utrzymają bas lecz mogą spowodować pewne nierownosci charki. Realnie patrząc obudowa moglaby mieć pojemność miedzy 12-21 litrow.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz postaCzy ktoś może napisac, co się nie podoba w BR dla AWX 15? Co jest fajne, a co slabe? Chyba, ze powodem budowy TL jest po prostu zwykla ciekawość :) Patrzac na parametry awx 15 8ohm optymalna obudowa nie będzie mala jak na monitor. Owszem, można ja zmnieszyc i kosztem za to będzie zejście basu lub zastosowanie pewnych sztuczek, które utrzymają bas lecz mogą spowodować pewne nierownosci charki. Realnie patrząc obudowa moglaby mieć pojemność miedzy 12-21 litrow.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez dj_zibi Zobacz postaPogromco miałem równeiż 15AWX w BR 12litrowym, nic temu głosnikowi nie brakuje, zastosowanie TLki dla 2x15AWX to zwykła ciekawość
Tak mysle nad tym monitorem dla 15stki awx i przychodzą mi do glowy pewne wnioski. Najlepiej by było aby wyjście tunelu było na przedniej sciance. W stosunku do basrefleksu i obudowy zamkniętej promieniowanie z tunelu ( szczególnie przy słabszym tłumieniu tunelu ) jest w dużym stopniu kierunkowe. Przypomina to kardioid. To bardzo duzy plus dla TL względem innych obudow, po pozwala na lepsza integracje z pomieszczeniem i wieksza czesc dzwieku trafia do uszu bezpośrednio, a nie z odbic jak w przypadku pozostałych obudow. Dlatego warto stosować tunel na przedniej sciance, najlepiej blisko woofera. Minusem takiego rozwiązania jest fakt, ze przy bezpośredniej odleglosci tunelu od glosnika antyrezonanse bada na siebie mocniej wplywac ( będą zgodne z sumowaniem pomiarow z bliskiego pola ). Oznacza to, ze aby osiagnac możliwe najbardziej wyrównane pasmo mamy dwie możliwości. Trzeba umiescic glosnik na 1/5 dlugosci tunelu i dac niezbyt duza ilość tłumienia ( jak w PMC ), lub zastosować klasyczne podejście czyli tunel bez offsetu ale z mocniejszym tłumienie. Przy odpowiednio dobranym tłumieniu pasmo będzie rowne w zakresie +-1dB co jest wynikiem doskonałym. Kosztem jaki za to zapłacimy to mniejsza efektywność promieniowania tunelu, nieco słabsze wytrzymalosci mocowe, ale na plus jest jeszcze doskonaly przebieg impedancji, wzorowa odpowiedz impulsowa tunelu.
Jeśli moniotor mialby pelnic funkcje wyłącznie jako domowe Hi fi, to proponuje najprostsza koncepcje tunelu offset 1/5
Pojemnosc tunelu nie wieksza niż 20 litrow ( to już i tak sporo jak na 15cm glosnik )
Skomentuj
-
Ja miałem 15AWX w ok 9litrach i było ok. Tak jak zibi napisał, ciekawość. Forma wielkościowa monitora ZD5 Zapha najbardziej mi osobiście by pasowała:
http://www.zaphaudio.com/ZD5.html
Skomentuj
-
Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz postaForma wielkościowa monitora ZD5 Zapha najbardziej mi osobiście by pasowała:
http://www.zaphaudio.com/ZD5.html
Skomentuj
-
Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz posta[ATTACH=CONFIG]6131[/ATTACH]To był pierwszy projekt, a jak to w TL bywa...pierwszy rzadko jest dobry.
Skomentuj
-
Tego jeszcze nie było. Połączenie tonsila i stxa... :)
Skrzynki-Tonsil Fenix Center.
Głośniki:
http://stx.pl/gdwk-10-250-8-awx.html
http://stx.pl/wm-stx-5-1-160-8-f-a-fc-x.html
Skomentuj
Skomentuj