Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

AWX Series by STX

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Witam ponownie.
    Skrzynki posklejane i otwory na głośniki wyfrezowane.
    Pozostało wyciąć otwory na terminale i bass-reflex.
    W tej górnej części kolumny średnica wynosi 72mm natomiast w dolnej 100mm.
    Chciałbym zapytać czy są to wymiary całej rurki czy samego otworu?
    Widziałem rurki zwężające się zaraz w kolumnie i takie o jednakowej średnicy na całości.
    Prosiłbym też o informację jakiej długości obie rurki powinny być. Chociaż orientacyjnie bo nie wiem czy będę musiał manewrować nimi w obudowie i zawijać.
    Dziękuję i pozdrawiam.

Skomentuj

Fornirowanie. Modyfikowana kamelia.
      Uprzedzając pytanie,dlaczego głośniki są przykręcone..? Bo nie mam czasu okleić wszystkiego razem i fornirując po jednej ściance może sobie zestaw grać...

Skomentuj

Niedawno sprzedalem swoje stare kolumny HDS180+vifaXT25 gdyz znalaz sie kupiec ktory zaproponowal mi bardzo dobra cene. Teraz przyszedl czas na cos nowego. Jestem na 80% zdecydowany na 2.5 drogi na AWX. Z HDS180 nie bylem do konca zadowolony bo mialy za malo basu i chcialbym zeby kolejny kolumny mnialy troche lepszego kopa.

I teraz pytanie czy czekac na srednotonowy z seri AWX i budowac 3 drogi na calej seri AWX? Jak myslicie kiedy powinien sie pojawic sredniotonowy AWX?
        Czy budowac 2.5 AWX?

Skomentuj

Zamieszczone przez ruchman Zobacz posta
          I teraz pytanie czy czekac na srednotonowy z seri AWX i budowac 3 drogi na calej seri AWX? Jak myslicie kiedy powinien sie pojawic sredniotonowy AWX?
          sredniotonowy juz jest. nie wiem czy juz finalny bo ostatnio jak pytalem to byly 4 :p
          jak poczekasz na sredniaka to troche czasu zejdzie... ja na niego czekam ale skrzynki juz buduje

tylko teraz jest kwestia basu
          czy chcesz go duzo czy niski?
          obecny AWX 8" to glosnik do suba - schodzi bardzo nisko, brzmi ladnie ale ciecie raczej nizsze i efektywnoscia nie powala
          czekamy od dawna na wersje do kolumn - tam powinno byc lepiej z kopem i z efektywnoscia

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
            sredniotonowy juz jest.
            Masz na mysli tego M.STX.4.1.100.8.F.S.MC ?

A czy uniamp pociagnie takie 3-way? Czy to raczej za malo i dac sobie z tym spokoj?

Czekanie na glosniki to kwestia 2-3 miesiacy? Czy raczej pol roku?

Skomentuj

Nie. Paweł miał na myśli, że prototypy średniaka AWX już są i kwestia wybrania najlepszej opcji do sprzedaży... (Tak mi się wydaje...)
              obecny AWX 8" to glosnik do suba - schodzi bardzo nisko, brzmi ladnie ale ciecie raczej nizsze i efektywnoscia nie powala
              czekamy od dawna na wersje do kolumn - tam powinno byc lepiej z kopem i z efektywnoscia
              Ten AWX nadaje się do 3dróg jak większość głośników, które również można zastosować w subie. Wersja "do kolumn" o której piszesz ma być wersją do 2drożnej konstrukcji, więc szkoda go będzie dawać do 3dróg (zakładając, że sprawdzi się on w tego typu konstrukcji)...

Skomentuj

Masz na mysli tego M.STX.4.1.100.8.F.S.MC ?
                alez oczywiscie ze nie. mam na mysli sredniotonowego AWXa
                nie ma go jeszcze w sprzedazy ale fizycznie istnieje
                wiem jak bedzie wygladal - jak cube audio F155 bez stozka :p

A czy uniamp pociagnie takie 3-way? Czy to raczej za malo i dac sobie z tym spokoj?
                powinien sobie poradzic ale ja bym z czasem czegos mocniejszego szukal

Czekanie na glosniki to kwestia 2-3 miesiacy? Czy raczej pol roku?
                w przypadku STXa trudno to powiedziec

Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz posta
                (Tak mi się wydaje...)
                dobrze ci sie wydaje

Ten AWX nadaje się do 3dróg jak większość głośników, które również można zastosować w subie. Wersja "do kolumn" o której piszesz ma być wersją do 2drożnej konstrukcji, więc szkoda go będzie dawać do 3dróg (zakładając, że sprawdzi się on w tego typu konstrukcji)...
                SW co innego mowil... mi brakuje "kopa" w tym glosniku. ale i tak go uzyje w 3 drogach

Skomentuj

mi brakuje "kopa" w tym glosniku
                  mam nadzieje ze jest wart swojej ceny bo czekam na dwie sztuki tego cuda :P Pawel wiem ze to bedzie troche zle porownanie.. ale jakbys mogl opisac jesgo brzmienie i porownac do brata z serii SCX bo tylko z nim mialem doczynienia narazie :unsure:

Skomentuj

a Paweł posiada 8" z serii AWX...?

Skomentuj

a Paweł posiada 8" z serii AWX...?
                      tak, ale jeszcze sie nie chwalilem bo przed wygrzaniem niczym mnie nie zachwycil
                      teraz jest u UKAsza w caddy i stwierdzil ze uzyje go zamiast samochodowej 8" :p
                      Zamieszczone przez slipknot1989 Zobacz posta
                      ale jakbys mogl opisac jesgo brzmienie i porownac do brata z serii SCX bo tylko z nim mialem doczynienia narazie
                      SCXa sluchalem za krotko wiec nie porownam
                      ale schodzi duzo nizej

Skomentuj

Teraz to mam dylemat....
                        Nie che aby moje kolejne diy bylo gorsze od HDS+vifa ale jednoczesnie chce wiecej basu. Mysle ze finansowo 2.5drogi na GDN-18-140-15-AWX wyjda tak samo jak 3drogi na SW.STX.8.1,5.250.8.F.A.FC.X. Czy sie myle?

Co mi radzicie? Budowac sobie powolutku skrzynki do 3droznych i czekac na sredniotonowca? Czy budowac 2.5drogi?

Skomentuj

wiecej basu?
                          wiecej bedzie raczej z 2,5d
                          nizszy zdecydowanie z 3d

po odsluchu MX-140 bylem mile zaskoczony iloscia basu jaki produkuje...
                          dlatego po pierwszym odpaleniu 8" bylem troche rozczarowany...
                          ale jak sie okazalo to glosnik nie do robienia cisnienia ale do odtwarzania niskiego basu

Skomentuj

ale jak sie okazalo to glosnik nie do robienia cisnienia ale do odtwarzania niskiego basu
                            no i to mi wystarczy w tym tygodniu powinienem dostac paczke od stxa-a wiec zaczynam zabawe :)

---------- Post dodany o 07:55 ---------- Poprzedni post o 08:41 ----------

i troche za duzy frez pozostaly po 22/140 scx :flapper:

teraz dorobie tylko nowy front :) tylko ze czarny :)
                            Last edited by slipknot1989; 14.07.2011, 08:56. Powód: pomyłka

Skomentuj

Yyyy... Starczy Ci jeden woofer na dole do dwóch niskośredniaków pod względem skuteczności...? No chyba, że będzie aktywnie..

Skomentuj

lewa jak i prawa strona jest zasilana aktywnie osobnymi panelami wiec z korekcja nie ma problemu :)

Skomentuj

No to jesteś usprawiedliwiony:) Ja bym popełnił coś w ten deseń:
                                  http://diyaudio.pl/showthread.php/14...tajemniczonych.

Skomentuj

o czyms takim myslalem dla siebie
                                    normalnie bym sluchal MX-140 a jakbym mial warunki to bym zaszalal z 8" na dole...

Skomentuj

mi sie tez podoba
                                      tylko ja tam widze ushery z 8955 na dole :biggrin:
                                      Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

myslalem nad osobnymi budami dla tych dwoch sekcji :) ale to ladnie wyglada tylko z monitorami na gorze, z wieksza obudowa u gory niz na dole nie wygladalo by to tak estetycznie :) wiec padło na jedna bude..

ten usher bardzo ciekawy lecz nie na moj portfel

awx8" gra naprawde dobrze i jak za ta cene godny polecenia, schodzi nisko, doskonale uzupelniaja fx-300 :)

jeszcze widok tyłu
                                        Last edited by slipknot1989; 15.07.2011, 00:50.

Skomentuj

Co to za panele są?

Skomentuj

Czaruję...
                                          X