Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

AWX Series by STX

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

A mi się nasuwają następujące wnioski.

Linia ta w mojej ocenie jest "klasyczną" linią, z jednym załamaniem, długim tunelem i wykresem impedancji posiadającym w zasadzie jeden pik bo drugi jest tak szczątkowy, że wręcz pomijalny. Typowa, znana od lat TL'ka.

Pomimo całej tej wielotomowej teorii w wątku o liniach jest to do tej pory chyba pierwsza dobrze opracowana linia od A do Z. I co więcej, na nieszczęscie Pogrmocy linia ta zaprzecza większości jego teorii o krótkich tunelach, podwójnych pikach impedancji itd. Nie twierdzę, że Pogrmoca nie miał swojego znacznego wkładu w powstanie tej konstrukcji bo sam nakręcił temat linii ale jego jedyna słuszna koncepcja a la PMC chyba ponosi lekką porażkę. Jak widać można zbudować zwykłą linię wg starych koncepcji a cały bajer tkwi w tym, żeby przysiedzieć nad offsetem głośnika i wytłumieniem. A to juz było wiadome dawno temu, dodatkowo odświeżane i powtórzone parę lat temu w artach A. Kisiela i w zasadzie nie trzeba było na nowo otwierać otwartych drzwi.. wystarczyło żeby ktoś z dużą ilościa wolnego czasu i odpowiednim zacięciem się za to zabrał i na podstawie starych, sprawdzonych koncepcji zbudował prawidłową TL'kę .

dabyl good job jak mawiają przyjaciele zza wielkiej wody . Osobiście nie łączyłbym tego z ceramikiem ale nt tego głosnika już wygłośniłem dawno temu swoją opinię, więc nie będę się powtarzał.

Skomentuj

Zamieszczone przez Yoshi_80 Zobacz posta
      Jak widać można zbudować zwykłą linię wg starych koncepcji a cały bajer tkwi w tym, żeby przysiedzieć nad offsetem głośnika i wytłumieniem. A to juz było wiadome dawno temu, dodatkowo odświeżane i powtórzone parę lat temu w artach A. Kisiela i w zasadzie nie trzeba było na nowo otwierać otwartych drzwi..
      Cóż... ciężko się nie zgodzić z takim podsumowaniem :) Oczywiście należy też zauważyć, że nie jest to jedyne słuszne podejście do tego typu obudowy, bo krótkie, długie, wąskie, szerokie - wszystkie działaja ale daja nieco inne efekty - zależy kto co lubi. Ta obudowa to po prostu wynik wszystkich prób i testów jakie wykonałem, po których okazało się, że w przypadku TL'ki jestem tradycjonalistą

Osobiście nie łączyłbym tego z ceramikiem ale nt tego głosnika już wygłośniłem dawno temu swoją opinię, więc nie będę się powtarzał.
      Dlatego sugeruję aby projekt był traktowany jako obudowa dla GDN-18-AWX z pełną dowolnością w obsłudze góry pasma.

Skomentuj

Yoshi, widze ze dalej nie zrozumiales lub nie chcesz zrozumiec istoty rozwlekania tematu linii transmisyjnych. Tobie sie wydaje, ze ja jestem swiecie przekonany o slusznosci projektow PMC, a kazdy inny jest bledny. Wielokrotnie powtarzalem, ze jest to jedna z wielu metod podejscia do falowodow i co komu bardziej sie widzi niech sobie buduje. Niestety z przykroscia musze Ci powiedziec, ze linia Dabyla wcale nie jest taka klasyczna linia o jakiej piszesz, poniewaz klasyczna linia transmisyjna ma wlasnie duzo zalaman aby zmiescic jak najdluzszy tunel, ktorego zadaniem jest jak najwieksze pochloniecie energii tylnej czesci glosnika. Tutaj nastepuje jednak "zwarcie pojeciowe" poniewaz tak naprawde nazwa linii transmisyjnej jest niewlasciwa, a zostala zaadoptowana z elektrycznych linii transmisyjnych, w ktorych impedancja jest transmitowana na duze odleglosci. Caly pic polega na tym, ze idealna TL jaka masz w glowie niczego nie transmituje, a juz napewno nie impedancji. Mozna powiedziec, ze taka linia jest obudowa stratna, skrzyzowana z idea nieskonczonej odgrody. Niestety ( a raczej stety ) taka linia i tak bedzie promieniowac najnizszym basem i tutaj konstruktor musi sam zdecydowac na ile chce tych czestotliwosci wypromieniowac kosztem wytrzymalosci mocowej.

Oczywiscie Dabyl zrobil tutaj dobra robote, poniewaz osiagnal zakladane przez siebie optimum konstrukcji, ustanowil balans miedzy efektywnoscia tunelu, a wygladzeniem pasma czestotliwosci. Daleki bylbym jednak do wnioskow jaka obudowe skonstruowal i jak ja dokladnie nazywac, poniewaz gdy przyjzec sie detalom technicznym to wcale nie jest ona taka klasyczna jak w starych opisach. Dlaczego? "Klasycznej" TL nie budowano z offsetem, a juz napewno nie laczono go z linia typu Taper. "Klasyczna" linia posiada tylko jeden pik rezonansowy, a u Dabyla lewy pik jest nadal mocno zaznaczony. Konstrukcja ta nie jest wypchana po brzegi tlumieniem dlatego tez zachowala swoje wlasciwosci rezonansowe.
        Ja wiem ze Ty Yoshi chcialbys zeby wszystko bylo proste do opisania i nazwania jak 2+2=4 ale w przypadku takich konstrukcji nie jest to do konca takie proste. Przypomina mi to troche rozmowy Martina Kinga ( tworcy prac o TL i arkuszy kalkulacyjnych ) z twardoglowymi, ktorzy utrwalili sobie w glowie wzor TL sprzed 40-50 lat, nadajac jej jednoczesnie jakies magiczne wlasciwosci, ktore tylko natchnione pra ludy mogly ogranac. Dzis sprawa jest prosta i matematyczna ( huura! ), wszystko mozna przesledziec w programie symulacyjnym, dobrac wytlumienie i zbudowac taka linie jaka nam sie zywnie podoba, bez koniecznosci strugania setek prototypow.
        Na koniec mozna by bylo sprobowac poprawnie nazwac taka obudowe i najblizej byloby nazywajac ja obudowa Labiryntowa-rezonansowa. Dopoki tunel sprawnie promieniuje czestotliwosci niskotonowe ( co wskazuje nam impedancja i pomiar charki) , dopoty obudwa jest konstrukcja rezonansowa lecz z falowofem, a nie rezonatorem Helmholtz'a.

Podsumowujac moge napisac, ze juz raz udowodnilem Ci Yoshi, ze Twoje postrzeganie obudow ogolnie nazwanych TL jest bledne, zrobilem to na przykladzie prostej rury PCV z wlasnie AWX. Nie chciales przyjac do wiadomosci co sie dzieje w takiej rurze i widze, ze dalej nie chcesz. Trudno, starych drzew sie nie przesadza. :) A skoro juz wspomniales o PMC to nie na darmo firma sygnuje swoje obudowy jako ATL czyli Advanced Transmission Line i chlopaki wcale nie ukrywaja, ze jest to zupelnie nowe spojzenie na falowody.

Skomentuj

Tyle się napisałeś ale niczego niestety nie udowodniłeś. Fakty są proste, sam dabyl to potwierdza. Ta TL'ka jest konstrukcją stricte klasyczną w pojęciu linii. Czyli długi falowód, moco wytłumiona, słabo zaznaczone rezonanse, niemalże pojedynczy pik rezonansowy (nazwanie tego mocnym zaznaczeniem jest naginaniem rzeczywistości bo jak nazwać to co ty masz w liniach, gigantyczmym, monstrualnym ? zaznaczeniem).

Wszystkie te informacje, włącznie z pojęciem wpływu offsetu sa znane od dawna i opisane chociażby przez Kisiela. Ta konstrukcja niczym nie rózni się od tego co jest w moim pojmowaniu "klasycznej" linii. Jakbym budował linię to wyglądałaby bardzo podobnie do tej dabylowej. Próbujesz mi wmówić swoje absurdalnie zniekształcone postrzeganie tego co ja podobno myślę o liniach.

Dawno temu zarzuciłem Ci, że twoje konstrukcje są trochę innymi bas reflexami. I tak jest nadal w istocie, w liniach a la PMC nadrzędnym celem jest wyciagniecie z promieniowania tunelu ile się da. W "klasycznym" podejściu do linii tunel jest dodatkiem, elementem który powoduje zysk ale zysk nie jest celem samym w sobie. Widać to po tej konstrukcji gdzie promieniowanie tunelu jest dość słabe, chka rozciagnięta i opada z małą stromością (mogę się założyć, że porównując tę konstrukcję z OZ i BR to uplasuje się ona opadaniem ch-ki dokładnie pomiędzy tymi dwiema, a o tym pisałem już setki razy, że tak właśnie powinna wypadać TL'ka w pomiarach).

Skomentuj

No, i jest tak jak kapke wyzej napisalem, jestes niereformowalny. Ubzdurales sobie literature Kisiela jako wzor TL i tu jest problem. Niestety Kisiel opieral swoje artykuly na pracach Augspurger'a, o czym dokladnie zaznacza. Niestety od tamtych czasow sporo sie zmienilo w technice budowy i strojenia falowodow, ale Ty zostales w tyle i smutne jest to, ze nie przyjmujesz tego do wiadomosci.

Skomentuj

Znowu próbujesz mi wmówić, że coś sobie ubzdurałem :lol:

Co jest nieaktualne? Strojenie na 1/4 fali, mocne wytłumienie w celu eliminacji rezonansów, dobór offsetu, ściecie przegrody (tak samo działa ta dziura u dabyla). To jest nieaktualne? To wszystko już było długo przed tym nim założyłeś temat o liniach. Najpierw chwalisz dabyla za dobrą konstrukcję a za chwilę twierdzisz, że została wykonana z nieaktualnymi trendami (więc w domyśle jest źle bo można by było to zrobić lepiej). Co post sam sobie zaprzeczasz, i kto tu jest niereformowalny ?

Skomentuj

A tak mimochodem. Jakby zastosować w projekcie 3-way AWX średniaka w TL'ce?

Skomentuj

Znowu próbujesz mi wmówić, że coś sobie ubzdurałem

Co jest nieaktualne? Strojenie na 1/4 fali, mocne wytłumienie w celu eliminacji rezonansów, dobór offsetu, ściecie przegrody (tak samo działa ta dziura u dabyla). To jest nieaktualne? To wszystko już było długo przed tym nim założyłeś temat o liniach. Najpierw chwalisz dabyla za dobrą konstrukcję a za chwilę twierdzisz, że została wykonana z nieaktualnymi trendami (więc w domyśle jest źle bo można by było to zrobić lepiej). Co post sam sobie zaprzeczasz, i kto tu jest niereformowalny ?

Wybacz, ale masz jakies mega zwidy. Po 1 to nie ja zalozylem temat o liniach. Po 1 chwale Dabyla bo jest za co. Wspomnialem jedynie o wykresach jakie dolaczyl, ktore do siebie nie pasowaly i Dabyl sprostowal dlaczego tak wyszlo. Nigdzie nie napisalem ze konstukcja jest zla, kiepska, czy zle zaprojektowana. Odnioslem sie jedynie do Twoich slow, ktore nie maja zadnego uzasadnienia. Ja sprecyzowalem konstrukcje Dabyla, a Ty zaczynasz wyskakiwac z PMC i Kisielem.

Oczywiscie wszystko juz bylo dawno, ale dopiero od niedawna jest to w pelni przewidywalne matematycznie. Dzis linie mozna zaprojektowac w oparciu o matematyke, a nie domysly tak jak to bylo kiedys, na podstawie teorii jakie do dzis pokutuja i na ktorych Ty sie opierasz. Ty po prostu nie dopuszczasz do siebie mysli, ze TL moze miec rozne wlasciwosci, rozna budowe, inne podejscie konstrukcyjne. Ubzdurales sobie, ze istnieje jedyna i wlasciwa linia transmisyjna, a kazdy inny wariant to juz nie linia transmisyjna i tym tkwi problem. Ja chcialem pokazac osobom rozne warianty projektowania, w zaleznosci od potrzeb, wymagan konstruktora, ale Ty zawsze musiales wrzucic swoje ubzdurane farmazony twardoglowego i to jest najwiekszy problem. Jestes niereformowalny, a temat falowodow jest Ci niestety zupelnie obcy.

---------- Post dodany o 16:24 ---------- Poprzedni post o 16:23 ----------

Zamieszczone przez Shiver Zobacz posta
                  A tak mimochodem. Jakby zastosować w projekcie 3-way AWX średniaka w TL'ce?
                  Ja sobie NIE wyobrazam zeby sredniak w projekcie 3way mial nie byc w falowodzie...

Skomentuj

Nie na temat...
                    Panowie, niepotrzebna "kłótnia". Prawda pewnie leży gdzieś pośrodku.

"Tradycyjna" linia to podstawy, od których raczej ciężko się odstosunkować. Z drugiej strony gdyby PMC, które ma jednak nieco inne podejście do tematu, robiło dziadowskie konstrukcje, to pewnie nie mieliby pozycji takiej, jaką mają w "świecie audio".

Moja konstrukcja jest jaka jest - czy tradycyjna czy nowoczesna? Moim zdaniem jednak "tradycyjna" ale nie ma to przecież większego znaczenia. Działa - moim zdaniem dobrze, a z opinii kolegów dolphin'a i lklukasza wnioskuję, że tez im odpowiada (nie wiem czy jeszcze ktoś słuchał). Robiłem też krótkie falowody na tym głośniku i stwierdzam, że nie graja one źle - mi po prostu bardziej odpowiada długi tunel. Wytłumienie i wycięcie w przegrodzie to już zabiegi kosmetyczne (no... głównie wycięcie bo wytłumienie jednak ma dużo większe znaczenie)

Skomentuj

Nie na temat...

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                      Jestes niereformowalny
                      Hahaha i kto to mówi ? Przyjemnie będzie ci to przypominać za każdym razem gdy wyskoczysz z jedyną słuszną firmą PMC i ich rozwiązaniami...

Skomentuj

A schemat zwrotnicy będzie czy we własnym zakresie trzeba rzeźbić?

Skomentuj

z ceramikiem już jeden jest
                          co prawda jeszcze nie pokazany na forum ale mimo małego dołka na podziale brzmi dobrze
                          ja bym tylko do niego dodał chociaż 1om na wysokotonówce

dziś Dolphin wysłał mi pokaźną kolekcję głośników
                          to jak mi się uda to powstanie też zwrotka 18awx i usher 9950

---------- Post dodany o 21:23 ---------- Poprzedni post o 21:21 ----------

jednak nie wyslal mi awx-ow :(

ma parkę luźnych awxów?
                          Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
                            to jak mi się uda to powstanie też zwrotka 18awx i usher 9950
                            Byłoby super gdyby się udało. Już raz zamawiałem głośniki ale poszły w świat. Jestem pewien na projekt Dabyla, byłbym skłonny dorzucić do 9550 tylko odstrasza mnie brak wiedzy i zaplecza pomiarowego dlatego poluje na gotowe konstrukcje już chyba ze 3 tygodnie :) W poniedziałek muszę już coś zamówić bo nigdy nie złożę tych kolumn
                            Panowie sorki że nie na temat ale takie szybkie pytanko. Wiem że lite drewno nie nadaje się za bardzo na obudowę ale jakby zrobić tylko boki z merbau to dużo by mogło popsuć?

Skomentuj

Zamieszczone przez zomo Zobacz posta
                              Wiem że lite drewno nie nadaje się za bardzo na obudowę ale jakby zrobić tylko boki z merbau to dużo by mogło popsuć?
                              możesz zrobić boki z mdf i dobić je prawdziwym drewnem
                              jak Paweł S w swoich monitorkach na sony i missionie
                              Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

nie tylko ja
                                w budowanie na ekranie tez podobny patent jest

Skomentuj

lklukasz jak już masz 9950 to może chcesz moje 8948a ushery ? jak się tak rozpędzasz z pomariami Ja i forum tylko na tym skorzystamy.

Skomentuj

Zamieszczone przez eternality Zobacz posta
                                    lklukasz jak już masz 9950 to może chcesz moje 8948a ushery ? jak się tak rozpędzasz z pomariami Ja i forum tylko na tym skorzystamy.
                                    jak masz to chce
                                    idealnie podpasuja pod moje monitorki
                                    po pomiarach zaloze temat i ogarniemy zwrotke on-line :)
                                    Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

ouki, teraz wyjeżdżam, ale będę się na PW odzywał po weekendzie

Skomentuj

a może jakieś propozycje z czym połączyć AWX-a zamiast ceramika, mamy już Ushera 9950 a może jakąś wstęgę:
                                        - http://www.loudspeakershop.eu/glosni...ny-p-1811.html po zalogowaniu taniej
                                        - http://www.loudspeakershop.eu/glosni...30-p-2118.html

Skomentuj

Kilka osób zadało pytania na temat wytłumienia:

Gąbka mniej więcej taka:

Czyli całkiem standardowa gąbka falista czy tam kolczasta :) Na allegro jest tego pełno. Trzeba tylko zwrócić uwagę na to, żeby miała kolec o wysokości 2cm i podstawę o grubości 1cm. Nie wypowiem się na temat gęstości - bo nie wiem jaka była gęstość zastosowanej przeze mnie... Ale te najtańsze z allegro powinny być ok :flapper: Arkusz 120x200 za jakieś 40zł.

Ovata tapicerska:

Polecam kupić taką o grubości min 3cm - łatwiej układa się we wnętrzu obudowy. Cienkie (w okolicach 1cm) albo zwijają się w "farfocle" albo osiadają i generalnie to nadają się do wypełniania kurtek lub misiów pluszowych. Jeśli chodzi o ułożenie ovaty to powinna ono wyglądać tak, jak na zdjęciu powyżej - luźno, w pełnym rozprężeniu, kawałek obok kawałka.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X