dolphin123 zaintrygowal mnie ten projekt
a mozesz powiedziec:
jakie pojemnosci?
glosniki 8ohm czy 15ohm?
podlaczenie do wzmaka osobne czy bi amp?
zwrotka podzielona?
Gorna czesc to klasyczny projekt MX-140 - 17litrow i strojenie jak w projekcie. Dolna czesc bedzie miala z litra dwa wiecej i strojenie nieznacznie nizsze. Teraz mozliwe ze bede mial troche czasu to sie zabiore za wykonanie projektu :wink:
dolphin123, Wybacz, ze pisze w Twoim temacie ale zastanawiam sie czy jest jakis temat poswiecony wylacznie serii STX AWX? Temat, w ktorym znalazlby sie nasze wlasne pomiary, opisy brzmienia, konstrukcje. Moze warto by bylo zalozyc taki topic.
Jak do tej pory nie znalazlem zadnych pomiarow tych glosnikow, choc moze slabo szukam...
Pogromca mitow to jest temat gdzie przedstawiac chce relacje z budowy mojej konstrukcji - takie jest zalozenie tego dzialu :wink: Jednak dyskusje na temat glosnikow jak najbardziej mile widziane, wiec czemu nie mialyby pokazac sie tu pomiary ? Chyba ze pomiarow ma byc wiele, w roznych obudowach i ma byc to dosyc obszerne, wtedy proponuje zalozyc nowy temat. Ja niestety na dzien dzisiejszy jestem zawalony robota i moj zestaw pomiarowy znowu musi odejsc na bok... :sad:
Wpadl mi do glowy pewien pomysl co do AWX. Poniewaz jestem w trakcje projektowania monitorow na AWX pomyslalem sobie aby przetestowac cyfrowa zwrotnice przy uzyciu programu Foobar2000. Dzisiaj sprobuje przepuscic sygna przez ten crossover i sprawdzic ile mozna wycisnac z tych glosnikow. Za zrodlo dzwieku posluzy karta zintegrowana Realtek HD. http://xover.sourceforge.net/
Bawiłem się kiedyś tym xover'em... najarany jak nie wiem co zrobiłem sobie aktywny podział pasma z komputera, w darmowym programie, WoW! :) ale po jakimś czasie gdy podjaranie opadło zauważyłem sporą degradację dźwięku...przestery. Zacząłem sprawdzać wszystko po kolei- kolumny, wzmacniacz, kartę dźwiękową.... Aż doszedłem do foobara, zacząłem zmieniać ustawienia tegoż xover'a aż go w końcu wyłączyłem i.....jak ręką odjął albo u mnie coś jest skopane albo ta wtyczka nie jest taka rewelacyjna jednak.... Ale sprawdź, może coś miałem nie tak i przekonam się do niej znów
Stacjonarne realteki są 5.1, więc może na takim pracuje pogromca. Ja u siebie dzisiaj sprawdziłem na Creative External 5.1 i działa bez zarzutu ta wtyczka.
Poniewaz testuje to na jednej kolumnie, to uzywam do testu jednego wzmacniacza stereo. Karta zintegrowana ma 8 wyjsc na glosniki, jest to ta bardziej rozbudowana wersja Realteka HD ale moze byc tez kazda inna 5.1 czy nawet 4.0 ( jak stare soundblastery ). Podlaczylem, tak ze kanal lewy z przednich glosnikow i kanal lewy tylnych glosnikow idzie do wzmacniacza stereo na kanal lewy i prawy. Moge regulowac glosnosc kazdego z kanalow dla poszczegolnego glosnika. Z karty stereo nie da sie nic zrobic, bo juz kiedys probowalem na Esi Julia.
W sumie prosta sprawa.
maxi200, Moim zdaniem nadaja sie jak najbardziej. Mialem kiedys monitory studyjne Alesis 520 M1 i STX AWX oferuje duzo lepsza jakosc dzwieku, nie mowiac o basie w moim monitorze z TL.
dolphin123, własnie jestem w trakcie odsłuchów AWX-ÓW swoich i jestem pod wrażeniem,sciezka dzwiekowa taka poukładana tak jak trzeba,no i basik potrafi zejsc ładnie.Tak jak napisałes głosniki i projekt cały warty kazdej złotówy.
Pozdrawiam
Skomentuj