radecky, Czy w tak duzej obudowie basrefleks, awx odtwarzaja slyszalne pasmo 30hz?
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
AWX Series by STX
Collapse
X
-
czy wy przypadkiem poprawiacie zwrotkę missiomora, który pracował nad nią kilka miesięcy
Każdy kto robi zwrotki robi je na swój sposób, ja np nie dopuszczam takiego układu na kopółce jak ta cewka z wpiętymi rownolegle kondem i rezystorem bo to zamula brzmienie kopółki mimo że można tym ladnie wygładzić charkę.
Dolphhin skoro za bardzo sie drze, to wystarczy wywalić i tak ten uklad i zastosować większy Lpad. Gdybym miał dostep i czas do tych kolumn, zrobiłbym sobie pomiary tego i ułożył zwrotkę według siebie żebyście mogli sobie porównać. Nie zakładam że będzie lepiej , gdyż nawet nie słyszałem tych zestawów! to co piszę to kwestia mojego doświadczenia na innych głośnikach z takim układem.
Skomentuj
-
Postanowiłem zaryzykować i zakupić parkę GDN AWX (najwyżej jak mi się nie spodobają to sprzedam :mrgreen: ). Mam ochotę porównać je z Tonsilem 13/50/9 (którego mam) i wtedy zadecyduję czy zrobię porządną konstrukcję z STX i seasem czy Tonsilem i seasem lub morelem (głośniki odbieram za tydzień :mrgreen: )
Skomentuj
-
Mogę trochę ci pomóc dlatego, że robiłem konstrukcję taką jak arkadyo. Czyli seas + gdn 13/50/9 i zdecydowałem się jednak na awx bo gra to lepiej. Ten midwoofer tonsila mi trochę nie odpowiadał bo gra trochę twardo. Dlatego sprzedałem je i zrobiłem kolumny na awx bo on potrafi zagrać miękko.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez globus1987Mogę trochę ci pomóc dlatego, że robiłem konstrukcję taką jak arkadyo. Czyli seas + gdn 13/50/9 i zdecydowałem się jednak na awx bo gra to lepiej. Ten midwoofer tonsila mi trochę nie odpowiadał bo gra trochę twardo. Dlatego sprzedałem je i zrobiłem kolumny na awx bo on potrafi zagrać miękko.
Skomentuj
-
Ja mam takie pytanko. bo od jakiegoś czasu chcę kupić AWXy, ale nie są one dostępne w sklepie stx. Ja rozumiem tydzień-dwa, ale tu już z dobry miesiąc nie ma ich w ofercie. Czy będą? kiedy? jeśli ktoś wie to proszę o info. Bo jak dalej nie będzie wiadomo to chyba trzeba będzie się zainteresować innymi przetwornikami
Skomentuj
-
Napisz do nich maila z zapytaniem - pewnie z lekkim opóźnieniem ale na pewno odpowiedzą. Z tego co wiem to chyba nie sprzedali go na wyłączność nikomu więc pewnie kiedyś będzie u nich dostępny.
A tak jeszcze ze swojej strony to polecam zaczekać bo to naprawdę dobry głośnik - zwłaszcza w takiej cenie (choć ostatnio podnieśli ceny to i tak warto). Z jednej strony całkiem dobrze gra średnicą, w rezonans wpada dopiero przy 5kHz więc można go ciąć nawet przy tych ~ 2-3kHz a do tego w odpowiedniej aplikacji schodzi bardzo nisko. W TL'ce udało mi się z niego wyciągnąć ~35 Hz praktycznie bez spadku efektywności.
Nie na temat...PS: zaznaczam, że nikt minie płaci za tą opinię :P
Skomentuj
Skomentuj