Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

AWX Series by STX

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez smerfetek13
    Czy to prawda że STX miał wydac wersje zwrotnicy do 2xGDN + wysokotonówka..?
    Nie, bo zajmują się nowym fullrange i kopułką ceramiczną, a do tego muszą składać głośniczki których nie ma na stanie. Aczkolwiek fajnie byłoby jakby powstały chociaż zwrotki pod jednego lub dwa AWX i do 2,5drogi.

Skomentuj

dolphin123 czy mógłbyś powiedzieć coś więcej o tym full range..? Mam skrytą nadzieję że jednak pojawi się zwrotka pod 2,5way na tym gdn lub jakieś 3drogi na serii AWX..

Skomentuj

smerfetek13 mogę napisać o nim tyle co Ty :wink: (nic)

Skomentuj

Ok przetworniki mamy zwrotki również a co z pojemnościami obudowy i BR?

Skomentuj

Krystian Markow sugeruje metode prób i błędów i winisd.. Bo z tego co widze to przy tym głośniku będzie dużo kompromisowych rozwiązań.. Zależy kto czego oczekuje.. :?: Chyba że pojawi się konstrukcja STX,a i zrobi się kopię.. :wink:

Skomentuj

Mam AWXa w 19,5litra i strojone na 42Hz. Nie brakuje mi zejścia i szybkości.

Skomentuj

Apropo nowego FullRange: kolega Lancaster z forum audiohobby.pl troszke o nim napisał i wrzucił pomiar ch-ki na osi i pod kątem 10 stopni.. Link do wypowiedzi: http://audiohobby.pl/topic/1/1379#koniec posty przy koncu strony..

Skomentuj

Dodatkowo na pw mi napisał:
                  "Jeśli projekt dojdzie do skutku to będę go wysyłał na testy do prasy branżowej i dystrybutorów za granicą."

Zamieszczone przez Krs47 z audiohobby
                  Obie konstrukcje korzystają z tego samego głośnika wysokotonowego Seas 27TBFC/G i obie używają filtrów zblizonych do LR4 akustycznie, (3-ci rząd elektryczny dla tweetera). Różni się częstotliwość podziału, około 1550Hz dla konstrukcji Jay`a i około 1800 Hz dla 3SM. Porównanie było wykonywane na bardzo szerokim spektrum materiału muzycznego, również na samplerach perkusyjnych itp.

Kolumny były podłączone niezależnie pod wejścia A i B, które można przełączać z pilota, dzięki czemu nie było problemów z natychmiastową zmianą odsłuchiwanego zestawu. Przerobiliśmy też kilka ustawień odsłuchowych, gdzie zamienialiśmy miejscami ustawienie obu par kolumn, jednocześnie staraliśmy się zapewnić możliwie podobne warunki (dostosowanie wysokości osi odsłuchu).

Na początku zaskoczyła mnie niemal identyczna skuteczność zestawów głośnikowych, umożliwiło to bardziej wiarygodne porównanie. Na wielu nagraniach podobieństwo było tak duże, że ciężko było wskazać jakiekolwiek różnice. Te róznice, ktore jednak dalo się wychwycić opisuję poniżej. chciałbym jeszcze zaznaczyć, że wspólnie z obecnym właścicielem mojego dawnego projektu według zwrotki Jaya doszliśmy do niemal identycznych wniosków - właściciel opisał mi je w mailu po odsłuchu bez moich wcześniejszych sugestii, czy odwoływania się do zagadnień technicznych.

Seas ER18RNX teoretycznie ma przewagę na basie nad STXem AWX, ma większe Sd (odpowiednio 136cm2 i 124cm2), Xmax (6mm Seasa i 5,3mm STX) oraz bardzo dobrze zoptymalizowane zawieszenia oraz napęd przy użyciu systemu pomiarowego Klippela. Max SPL Seasa też powinno być wyższe będzie wyższe w związku ze wspomnianymi powyżej parametrami.

W praktyce Seas schodzi niżej (może to być też kwestia o około 2l większej obudowy) oraz w niektórych nagraniach ma mocniejsze uderzenie. Napisałem w niektórych, bo gdzie indziej sytuacja potrafi się odwrocić i STX daje wrażenie lepszego "kopa". Nie jestem w stanie stwierdzić, czy nie jest to spowodowane większymi zniekształceniami na basie, które potrafią dwać takie wrażenie. Mój pomiar znieksztalceń był nieskalibrowany i w związku z tym nie mogę wyciągnać w tym temacie jednoznacznych wniosków, poza ogólnie bardzo obiecującą tendencją spadkową na śroku pasma.

Jednak największe różnice pojawiają się na wyższym środku/górze pasma. Niby kopułka jest identyczna jednak na niektórych nagraniach 3SM miał większą "swobodę/klarowność" grania wyższej średnicy. Wpływ na taki stan rzeczym może mieć kilka czynników, po pierwsze wyższy podział może jednak odciążać tweeter.
                  Po drugie STX AWX ma jednak "pełnego" faraday, który nawet wnioskując po samym pomiarze impedancji działa skutecznie, a ER18RNX ma tylko "pół" i potwierdzone w pomiarach dość przeciętne zniekształcenia na wyższym środku.
                  Wreszcie po trzecie w swojej zwrotnicy schowałem główną górkę dyfrakcyjną za cenę powstania dołka wyżej, zaś Jay wybrał pozostawienie górki.

Reasumując uważam, że pod względem brzmienia STX AWX jest zdecydowanie porównywalnym przetwornikiem do Seasa ER18RNX. Przy zastosowaniu w 3way Seas będzie lepszy, lecz imho 18cm przetworniki średnio nadają się do takich celów. Mam też wrażenie, że z samego Seasa ER18RNX można jednak uzyskać odrobinę więcej niż w projekcie Jay`a. IMHO idealny duet dla niego to DXT i takiego zestawienia najchętniej bym posłuchał.

Skomentuj

Czyżby nasz Polski Stx AWX podciął Seasowi skrzydełka? :lol: Pojawił się groźny konkurent za mniejsze pieniądze, to już Seas nie jest taki wspaniały. Krs Awxa ma w małej budzie 15 litrów netto, więc na basie można pewnie z niego jeszcze trochę wyciągnąć. Dolphin ma do niego idealną budę, więc czekamy na jego opis.

Skomentuj

Nie wiem czemu tylu ludzie męczy ER18RNX z 14-15litrach... :???: Głośnik tych gabarytów w 19,5litra naprawdę nie traci na szybkości a mamy jeszcze lepsze zejście... Nie wyobrażam sobie zamknąć AWX w 15litrach..

Skomentuj

Nie kazdy ja ten zestaw bede mial w 18 litrach :) wg.projektu optimum to 16 litrów,zaniedlugo kolumny powinny ujrzec swiatlo forum

Skomentuj

dolphin a buda w projekcie stxa ile ma litrów? Masz rację do głośników tych rozmiarów optymalnie ~20 litrów netto obudowa.

Skomentuj

Panowie... Macie wymiary zewnętrzne i podane grubości ścianek to w czym problem? :wink:
                            Zewn: 400x210x302 (315 myślę, że prawdopodobnie z maskownicą)
                            Wewn:368x 178x270 = 17,68608 czyli do dyspozycji głośnika ok 17litrów...

Skomentuj

No to będziesz miał 2 litry więcej :wink: Jakiejś kolosalnej różnicy nie będzie w stosunku do tego co prezentuje stx. Zawsze masz większe pole manewru jeśli chodzi o strojenie i litraż, bo możesz zmniejszyć w razie potrzeby.

Skomentuj

mieć nie mieć dwa litry to 10% w stosunku do całej objętości... :wink: To nie jest buda stu litrowa gdzie róznicy przy tej zmianie nie ma :wink:

Skomentuj

Lp, Cp, Rp to elementy korekcyjne dlatego są oznaczone mała literką p,
                                  spodziewałem się że ta zwrota tak bedzie wyglądała ;-)

Skomentuj

a gdzie najlepiej zamówić elementy do budowy zwrotnicy Polink czy STX???

Skomentuj

a co to znaczy lepiej ? ... jak chcesz jakies jantzeny, superesy itp sprawy to polink ...a jak Ci to obojetne to stx ;p ...

a cos mi sie wydaje ze jak masz kupowac czesci w stx to lepiej kupic zlozoną gotową

Skomentuj

Chodzi mi głównie o jakość elementów no i pytanie czy wysyłając do polinka spis elementów wysłać foto wraz ze spisem ze strony STX-a?

Skomentuj

Krystian Markow ale masz wizje... a co za problem przepisac ?

Skomentuj

Czaruję...
                                          X