Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

AWX Series by STX

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

AWX Series by STX

Jako, że przyszedł czas na nową konstrukcję i byłem ciekawy nowymi poczynaniami STX`a zamówiłem serie AWX.

Przyszła paczka. Ku zdziwieniu, czemu takie duże pudło do dwóch wysokotonówek i dwóch osiemnastek?! Ano odpowiedź była prosta - bardzo dobre zapakowanie...

1. W kartonie tektura do pakowania, oprócz tego pudełka od głośników obłożone dosyć grubym styropianem. Wysokotonówki zapakowane inaczej niż do tej pory- na membranke, aby się nie uszkodziła, położona została kopułką przeciwpyłowa, owinięte zostały w folię gąbkową i dodatkowo materiałem tłumiącym i dopiero wtedy wsadzone do pudełka. Rewelka.

2. GDWK-10-250-8-AWX
    Wykonanie bardzo dobre... Dużo bardziej dokładne niż PJ które zamawiałem dobry czas temu :wink:

3. GDN-18-140-8-AWX
    Po rozpakowaniu trochę niedowierzałem co ujrzałem :smile: Po wyjęciu z pudełka, pierwsze wrażenie, że ostatnio jaki miałem głośnik w dłoni podobny budową była Vifa M18WO-09-08. Głośnik masywny, solidnie odlewany, początkowo myślałem, że jest żeliwny, ale na stronie napisane jasno- aluminium.
    Układ magnetyczny potężny, większy od kepa. Wnioskuje, że też będzie go trzeba dobrze zasilić, aby pokazał na co go stać :wink: Ceweczka 36mm, a nie jak u AKX 25mm. Bardzo fajne rozwiązanie wg mnie, zaciski głośnikowe tak jak w wysokotonówce po przeciwnej stronie osi głośnika. Dodam opinie jednej z osób, która testuje te midwooferki:
    "Naładowali miedzi do napędu w skutek czego impedancja wygląda na bardzo płaską i jest też szansa na dobre wyniki pod kątem zniekształceń na środku."

4. Together.. :grin:

PLANY
    1. Za tydzień zamawiam dechy, wstępny projekt jest, ale Paweł miał mi coś podesłać jeszcze o ile pamięta :wink: I zaczynam klepać budy.
    2. Projekt będzie zakładał 22-24litry, generalnie średnio mam wizję w jaki dokładnie go wstawić, może ktoś ma jakieś pomysły, chętnie wysłucham. Może TL ?
    3. Głośniki będę wygrzewał na prowizorycznej zwrotce dopóki nie dam ich na pomiary lub ujawni się docelowa zwrotka diy autorstwa STX`a.

Na dzień dzisiejszy chyba wszystko. Czuję, że zestawik jest wart uwagi :wink:

Temat ładnie zaczęty, zapowiada się ciekawie.
    A te STXy też niczego sobie :shock:
    Ciekawe jak grają, do tej pory słyszałem same pozytywne komentarze.

Skomentuj

Wyglądają super te stxy, mam nadzieje że grają równie dobrze. Czekam na konstrukcje !
      PS
      ładne zdjęcia :)

Skomentuj

Jeszcze nie skończyłem jednych kolumn a patrząc na te głośniki mam ochotę na następną konstrukcje :shock: chciałbym je obejrzeć z bliska ale na zdjęciach prezentują się rewelacyjnie. Żeby tylko tak grały to będzie znaczyło, że STX rozwija się w bardzo dobrą stronę :grin:

Skomentuj

Zamieszczone przez Wallker
          chciałbym je obejrzeć z bliska ale na zdjęciach prezentują się rewelacyjnie.
          Starałem się pokazać je fotkami tak jak wyglądają w rzeczywistości. Naprawdę są porządnie wykonane.

Skomentuj

Piękna jest ta nowa 18AWX. Po rozmowie z panem Sławomirem Trzaskowskim z STX'a (bardzo miły pan pozdrawiam go serdecznie) dowiedziałem się, że zwrotnica będzie dostępna do 18AWX i GDWK AWX za około 2 tygodnie. Od prawie miesiąca chłopaki robią setki testów i pomiarów, bo chcą wyciągnąć z tych głośników max możliwości. Najpierw powstanie monitor taki jak np. ten z nextona, tylko na AWX'ach, a zaraz po nim ma się pojawić flagowa kolumna stx'a 2x18AWX +GDWK AWX w układzie MTM. Kolumna podłogowa być może wyjdzie w dwóch różnych obudowach, jedna standardowa średniej klasy, a druga droższa, ale już ekskluzywna. Jednego jestem praktycznie pewny, nowe kolumny rozłożą nowe kolumny tonsila na łopatki, bo jak producent zapewnia bardzo mocno przykładają się do tego projektu.

Skomentuj

No coraz bardziej mam ochotę na zabawę tym projektem. Dolphin działaj tak dalej a jeśli dźwięk z tych głośników będzie równie intrygujący jak ich wygląd zapowiada się świetna konstrukcja. I niech ktoś teraz powie że STX to tylko tanie głośniczki rodem z Chin...
              To co Ci ludzie robią to znacznie coś więcej niż stare głośniki Tonsila zapakowane w nowe, co prawda ciekawe obudowy, ale konstrukcyjnie kroków na przód brak...

Skomentuj

dolphin123 choćbyś zrobił zdjęcia macro 12Mpix to i tak chciałbym je wziąć w swoje łapy i "pomacać" :mrgreen: :mrgreen: Może nadarzy się kiedyś okazja, zawsze mi się podobały membrany węglowe a za taką cenę można sobie monitorki na takich głośnikach sprawić kiedyś :) fajne jest jeszcze to, że będzą 2 zwrotki- od forumowych specjalistów i od specjalistów z STX'a :)

Skomentuj

Tonsil nie ma tak zaawansowanego głośnika jak teraz stx. Tam z takich lepszych to jest 13/50/9 i 15/40/5 dla których konkurencją mogą być 15akx i 18akx. O Gdn 17/100 tonsila praktycznie nic nie wiadomo, ale nie wydaje mi się, że przeskoczył by nową 18 stx'a

Skomentuj

no jesteś dolphin123 pierwszym ktory składa coś na tych przetwornikach :)

Skomentuj

El_liero, chyba pierwszy na diyaudio.pl

Skomentuj

dolphin123, najpierw kup plyty na skrzynke testowa - jedna skrzynka 25 litrow
                        bedziesz zmienial pojemnosc i testowal te glosniki w roznych warunkach. wtedy dowiesz sie jak i kiedy graja

Skomentuj

dolphin123, no to z niecierpliwością czekam na Twoje opinie i porównanie do KEPa i XT19. Midwoofer piękny, kopułka wygląda tak sobie, ale ciekawe jak to gra.
                          ONKYO TX-SR501E | Monacor SPH165KEP + Vifa XT19

Skomentuj

Coż można powiedzieć, zapowiada się hit jakościowo-cenowy. Coś mi się wydaje, ze niedługo co druga konstrukcja w dziale DIY będzie na AWXach. Jeśli chodzi o gotowe kolumny to wszystko zależy od marketingu...

Elvis18, również mi się wydaje, za jak dalej będą sie tak rozwijać to tonsil upadnie po raz kolejny

Miejmy nadzieje ze Dolphin123 za kilak tygodni bedzie mogl z cala pewnoscia stwierdzic ze "Polak potrafi".

Skomentuj

Trzeba poczekać, aż się przetworniki wygrzeją. Ja tam spokojnie odkładam kasę i czekam jak się sprawa rozwinie. Jednak mam ochotę zamiast GDWK dać Morel MDT-29(CAT-298). Ale poczekamy, obadamy :).

Skomentuj

Zamieszczone przez tomq88
                                Coś mi się wydaje, ze niedługo co druga konstrukcja w dziale DIY będzie na AWXach
                                Oby nie. Na tym forum już teraz w co trzecim temacie pada słowo STX!

Skomentuj

Zamieszczone przez pascal
                                  Oby nie. Na tym forum już teraz w co trzecim temacie pada słowo STX!
                                  A mnie to wcale nie przeszkadza, kto broni innym firmom robić podobnej jakości i w podobnej cenie głośniki? Od czegoś zabawę z DIY zacząć trzeba, a STX to niedrogie głośniki, więc nawet jeśli coś się spartoli, to wielkiej straty nie ma. Poza tym czy to STX wina, że Tonsil czy Tesla nie odnajdują obecnie właściwie w nowych warunkach rynkowych i wolno lub wcale nie rozwijają nowych konstrukcji głośników? Fajnie by było, gdyby więcej było konstrukcji na Seasach, Scanach, czy choćby Daytonach czy Vifach lepszej serii ale cóż poradzić, że ceny jakie są każdy widzi i nie każdego stać na głośniki z wyższej półki. I wybiera STX.

Skomentuj

Coż można powiedzieć, zapowiada się hit jakościowo-cenowy
                                    Poczekajmy jeszcze trochę bo jak na razie wszystkie (prawie) opinie na temat grania tych głośników oparte są tylko na podstawie ich wyglądu

Miejmy nadzieje ze Dolphin123 za kilak tygodni bedzie mogl z cala pewnoscia stwierdzic ze "Polak potrafi".
                                    Tutaj całkowicie się zgadzam i popieram i też mam taką nadzieję

tonsil upadnie po raz kolejny
                                    To już tradycja :razz:

Skomentuj

marjano82, to napisałem ja a nie pascal :razz: . A mi się nie chce patrzeć na kolejny zasyp klonów stx wg. projektu Pawła (czy kogokolwiek innego). Czy to jest forum clone it yourself? Dlatego jestem w trakcie robienia systemu pomiarowego :mrgreen:

Skomentuj

Też się przymierzam do kupna tych głośników. Pomysł na "domek" już jest, głośniki będą po wypłacie, niestety nie mam sprzętu pomiarowego więc czekam, aż któryś z szanownych kolegów zaprojektuje jakaś zwrotniczkę :/ Z tego co liczyłem w WinISD optymalna buda wychodziła mi jakieś 15l, czy 25 to nie za dużo?

Skomentuj

Czaruję...
                                        X