Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

AWX Series by STX

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Dzisiaj się właśnie miał ukazać projekt na AWX na stronce Stxa, no ale jeszcze nie widać. Napisałem do Stxa jak odpiszą, to wkleję. Do AWX'a spokojnie wzmacniacz 2x100w rms powinien być dobry. Nie wiem, czy tym się sugerować Power Handling AES (RMS) - 100 W (30 Hz - 5 kHz) czy Power MLS/1h (RMS) - 140w (30 Hz - 5 kHz)

Skomentuj

No to chyba mogę zapomnieć o tym projekcie z moim 2x55WAT ~.~ chyba, że kupię końcówkę mocy np. sharpa z allegro za 200PLN Te STX'y mają spory apetyt. Hmm jest coś porównywalnego ze stajni Tonsila ?

Skomentuj

Zrób ten projekt, bo na pewno warto, a jak wzmacniacz będzie za słaby, to z czasem go zmienisz. Stxy widać dość dużą sprawność mają, więc i tak powinny grać głośno pod Twoim wzmacniaczem o to się nie martw.
        Tonsil nie ma tam nic ciekawego no chyba, że 13/50/9 albo 15/40/5 i jak poszukasz to 17/100 jeszcze był, ale jakoś zwolenników nie miał na diyaudio.
        Rób śmiało na AWX

Skomentuj

Mieszkam w bloku i 40WATOWE Tonsile słucham z pokrętłem na godzinie 10-11 no max 12.

Skomentuj

Zamieszczone przez tobster
            chyba, że kupię końcówkę mocy np. sharpa z allegro za 200PLN
            nawet nie żartuj... Te sharpy to nic ciekawego... Powiedz jaki dobry wzmacniacz z taką mocą kosztuje 200zł?? :lol:

Skomentuj

Zamieszczone przez csbiczek
              chyba, że kupię końcówkę mocy np. sharpa z allegro za 200PLN
              nawet nie żartuj... Te sharpy to nic ciekawego... Powiedz jaki dobry wzmacniacz z taką mocą kosztuje 200zł?? :lol:
              Ironia :) Taka Yamaha AX-700 powinna być dobra.

Skomentuj

Yamaha A-520 by Ci stykła do nich ma 2x80w albo taka jak ja mam A-720 a za moją dałem 300zł

Skomentuj

A-520 może i kopyto ma, ale za pięknie już niestety nie gra. Szczerze mówiąc na początku obwiniałem kolumny na KEPie i XT19, że grają ostro i nieprzyjemnie. Zdanie zmieniłem po zmianie wzmacniacza na NADa 7060. Pojawiła się normalna góra, zniknęły ostre sybilanty, wyższy środek przestał być tak nachalny i stereofonia się sporo poprawiła. Ja to bym raczej szukał wzmacniacza odpowiedniego jakościowo do tych AWX, niżeli jakąś "elektrownię" o wątpliwej jakości dźwięku.
                  Tonsil nie ma tam nic ciekawego no chyba, że 13/50/9 albo 15/40/5 i jak poszukasz to 17/100 jeszcze był, ale jakoś zwolenników nie miał na diyaudio.
                  Szczerze mówiąc bardzo mnie to dziwi. Akurat GDN 13/50/9 to bardzo dobry głośnik, na dodatek kosztujący stówkę za sztukę, a czasem udaje się go wyrwać za jeszcze mniejsze pieniądze. Ciekaw jestem porównania go z ów AWX - byle było to faktycznie porównanie, a nie z góry określenie, że Tonsil to badziewie. Akurat w przypadku tej 13-stki można się naprawdę pozytywnie zdziwić.

Skomentuj

A seria AKX jest też taka "głodna" ? W zasadzie nie chcę zmieniać wzmacniacza bo obecny gra dla mnie odpowiednio. Tylko, że kolumienki są marne :/

Skomentuj

No to właśnie Caleb napisałem, że ze stajni Tonsila, to tylko na te perełki warto zwrócić uwagę. Gdn 13/50/9 to taki mały masakrator i chyba lepszy od 15Akx, ale nie wiem czy ma z czym startować do 18? Tu 13cm, a tu 18 więc ciężko to porównać. Na chłopski rozum z 18 powinno być sporo więcej basu, a jeśli chodzi o średnie tony, to nie mam pojęcia, ale 13 to groźny rywal jeśli o to chodzi.

Skomentuj

elvis18, tylko ta 18 stxa ma mniejsza membrane niz inne 18stki.
                        A 13/50/9 owszem, na basie jest konkret, nawet nie trzeba subem ich podpierac, a raczej mozna ale musi byc to juz dobry sub, ktory bedzie miał co uzupełniac.

Skomentuj

Uznalbym skutecznosc AWX jako przecietna. Spokojnie 2x50w napedzi te glosniki. Sluchalem swoich AWX na wzmacniaczu Technicsa z moca 2x90w 8ohm na polowie galki mocy juz chcialy odleciec z obudowy. Tak wiec bez przesady z ta moca. Glosnik ma bardzo lekka membrane, male mms i kazdy przecietny tranzystor da sobie rade.
                          Podlaczalem te glosniki rowniez do mojej ulubionej kostki TDA1554/TDA1516 zasilanej z akumulatora i gralo swietnie jak na warunki mieszkania w bloku.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow
                            na polowie galki mocy juz chcialy odleciec z obudowy
                            gałka potencjometru nie jest wyznacznikiem mocy... Była już o tym mowa nie raz... A głośnik chciał Ci ,,odlecieć" bo wzmacniacz nie miał nad nim kontroli...
                            [wygasnie]

Skomentuj

Taki brak kontroli bierze się z ?
                              [wygasnie]

Skomentuj

Zamieszczone przez csbiczek
                                na polowie galki mocy juz chcialy odleciec z obudowy
                                gałka potencjometru nie jest wyznacznikiem mocy... Była już o tym mowa nie raz... A głośnik chciał Ci ,,odlecieć" bo wzmacniacz nie miał nad nim kontroli...
                                Oj prosze Cie, nie rob ze mnie nooba. Chcialem to zobrazowac doslownie, mam oscyloskopem mierzyc ile mocy podalem na glosnik? Dzizysss...
                                [wygasnie]

Skomentuj

Taki brak kontroli bierze się z ?
                                  ...zbyt małej mocy wzmacniacza w stosunku do zastosowanego głośnika
                                  [wygasnie]

Skomentuj

Glosnik nie mial kontroli? Wielki LOL, pewnie LM 3886 ma lepsza co? 690w poboru mocy zasilacza, Tranzystory sankena i problemy z wysterowaniem takiego malucha jak STX?
                                    [wygasnie]

Skomentuj

[ Dodano: 2009-11-30, 17:00 ]
                                      Pogromca mitow, nie napisałem, że zastosowałeś zbyt słaby wzmacniacz tylko odpowiedziałem na pytanie tobster, skąd się bierze brak kontroli wzmacniacza nad głośnikiem,

690w poboru mocy zasilacza,
                                      Na pewno wiesz sam doskonale, że moc pobierana z sieci często ma się nijak do mocy wzmacniacza (nie twierdzę oczywiście, ze Twój wzmacniacz nie ma odpowiedniej mocy do danego głośnika).
                                      csbiczek, jak przesadzimy z moca dostarczona do głosnika to membrana także "lata".
                                      [wygasnie]

Skomentuj

Wiesz, nie trzeba wierzyc slepo w to co widnieje na tabliczce znamionowej. Wprawne oko widzi jaki potencjal ma zasilacz zastosowany w danej konstrukcji jesli ma na ten temat jakies pojecie. Technics produkowal sporo badziewia, szczegolnie po polowie lat 90, ale ma w swoim dorobku rowniez wybitne konstrukcje. No chyba ze ktos uparcie twierdzi, ze japonscy inzynierowie Matsushity sa w ciemie bici...
                                        [wygasnie]

Skomentuj

Zamieszczone przez Chilihead
                                          csbiczek, jak przesadzimy z moca dostarczona do głosnika to membrana także "lata".
                                          wiem o tym, ale większość osób piszących tu że mają wzmacniacz 2x100W a głośnik im lata wynika z braku kontroli :wink:
                                          Oj prosze Cie, nie rob ze mnie nooba.
                                          Od razu nooba, ja tylko rozwiewam wątpliwości i staram się jakoś pozbyć odzwierciedlania mocy wzmaka do ustawienia gałki... (z resztą nie tylko ja)
                                          [wygasnie]

Skomentuj

Czaruję...
                                          X