Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Subwoofer na STX GDN 30-500-4 AP

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Tylko, że mam problem, bo nie mogę dostać podkładek izolacyjnych do tych mosfetów. Czy mogę ustawiać prąd spoczynkowy bez radiatora?

Skomentuj

Nie wiem czy ci tranzystory wytrzymaja :) W końcu grzeją się one, mniej niż podczas pracy wzmacniacza, ale się grzeją. Ale po co ci ustawiać prąd spoczynkowy bez radiatora jak i tak ze wzmacniacza bez radiatora korzystać nie będziesz? A

Skomentuj

Wiedziałbym już przynajmniej czy działa, ale słuszna uwaga, w poniedziałek odwiedzę Katowice i poszukam podkładek i tulejek, a potem jak wszystko będzie OK to skombinuje kawałek blachy i zacznę robić panel.

Skomentuj

Bebok, polecam sklep Nikomp na ul. 3 maja w Katowicach (przy samym dworcu). Może nie jest zbyt tanio, ale za to jest spory wybór. Tam też możesz kupić radiator.

Skomentuj

Chyba na Dąbrowskiego coś też jest, bo znalazłem na Allegro - warto się tam wybrać? Albo inny sklep, byle blisko dworca albo Korfantego.
            Radiator już mam, nabyty w Nowym Elektroniku.
            Brakuje mi tylko podkładek izolujących i tulejek pod śruby M3, choć z tym można jakoś chałupniczo pokombinować

Skomentuj

Prędzej na ul. Plebiscytowej, ale Dąbrowskiego krzyżuje się z tą ulicą to pewnie jest to jakiś sklep na rogu ulic. Niestety na Plebiscytowej nie mają takiego wyboru jak w nikompie, chociaż pamiętam, że w którymś z tych sklepów kupowałem kiedyś jakieś podkładki mikowe.
              Szkoda zachodu, jeśli przyjedziesz autobusem to nie ma sensu lecieć na Plebiscytową, lepiej od razu do Nikompa. Z dworca jest to ok. 50m.

Skomentuj

Kupiłem już podkładki i założyłem radiator. Połączone mam wszystko jak na zdjęciu
                tj, miernik prądu na ujemnej szynie, na dodatniej rezystor 24 Om. Kręcenie potencjometrem niczego na amperomierzu nie zmienia, a chyba powinno. Cały czas jest takie wskazanie
                zakres to 10mA, jak zmienię na 250mA to wskazówka tylko lekko się odchyla od położenia początkowego. Napięcie na każdym irfp250 jest. Co jeszcze robię źle?

Skomentuj

Bebok, czytałeś co Ci koledzy wcześniej pisali? Chyba nie...
                  Miernikiem masz mierzyć prąd na rezystorach emiterowych! Wiesz jak chociaż?

Skomentuj

Zamieszczone przez csbiczek
                    Miernikiem masz mierzyć prąd na rezystorach emiterowych! Wiesz jak chociaż?
                    mozna tez ustawiac prad spoczynkowy majac miernik wpiety w szyne zasilania, choc lepiej imho wpiac voltomierz na rezystor emiterowy.

Skomentuj

Czytałem, tyle że tu jest kolejny problem, bo mierzalne napięcie jest tylko na dwóch grupach rezystorów emiterowych i wynosi 56mV, na pozostałych dwóch grupach napięcia nie ma. Rezystory o wartości 0,68 Om, z czego wychodzi prąd 83mA bodajże. Jeszcze posprawdzam.

Skomentuj

Czy opisane problemy mogą mieć przyczynę w niewłaściwym wlutowaniu diody D2 (lm385 1.2) mam na niej napięcie 0,6V a powinno być chyba 1,2 z tego co czytałem gdzieś. Jeszcze jest rezystor R40 o wartości 620 Om a powinien być 560 tak jak R45 (jutro postaram się kupić jednego 560). Czy to moga być przyczyny braku napięcia na rezystorach emiterowych po jednej stronie końcówki mocy?

Skomentuj

Szkoda, że nie ma możliwości edycji poprzedniego postu

Chyba znalazłem przyczynę - R41 jest też skrzaczony, pewnie poszedł razem z R40. Jutro je wymienię i zobaczym. Czy to możliwe, że przez ten spalony rezystor napięcie na diodzie D2 było o połowę niższe?

Skomentuj

Cięgle brak napięcia na dwóch grupach rezystorów emiterowych, na nóżkach tranzystorów połączonych z tymi rezystorami występuje napięcie 14,6V a na dwóch pozostałych tranzystorach, których rezystory emiterowe mają napięcie (ok 55mV) jest napięcie 30,2V. Nie wiem już sam, może tak ma być? Spróbuję podać sygnał i podpiąć głośnik.

Skomentuj

Zamieszczone przez Bebok
                              i podpiąć głośnik.
                              pewnie wiesz ale - sprawdz napiecie na wyjsciu zebys nie upiekł głosnika

Skomentuj

Napięcie DCV na wyjściu mierzone względem masy z zasilacza skacze od 0 do prawie 20V i utrzymuję się na poziomie 18,4V. Czy mi się wydaje czy coś jest nie tego?
                                Czy to jakieś przebicie, albo uwalony element?

Skomentuj

no stałe na wyjściu nie wróży zbyt dobrze możliwe że upaliłeś trany

Skomentuj

Czy to możliwe, że spaliłem tranzystory gdy raz przez pomyłkę podłączyłem dodatnią szynę zasilania zamiast ujemnej (ujemnej zamiast dodatniej nie podłączałem)? Wtedy właśnie poszedł z dymem jeden rezystor 560 Om. Jak mogę sprawdzić, czy te tranzystory są sprawne czy niestety mam kuku?

Skomentuj

Tranzystory mocy są ok, bo na każdym jest napięcie baza - emiter prawie 0,6V. Jak pisałem już wcześniej dwa tranzystory mocy mają napięcie ok 30V kolektor - baza i 0,6V baza - emiter oraz na rezystorach emiterowych napięcie około 56mV. Dwa pozostałe mają około 14,7V napięcie kolektor - baza i 0V baza - emiter oraz nie ma napięcia na rezystorach emiterowych.
                                      Gdzie szukać przyczyny? Wlutowana niewłaściwie dioda, albo rezystor o złej wartości, czy spalony element?

EDIT:
                                      Czy punkty A powinny być połączone? Tak wynikałoby ze schematu ideowego. Bo jeśli tak...

Skomentuj

Dokładnie, punkty A powinny być podłączone. Ale możliwe że coś się upaliło skoro podłączyłeś dodatnie zasilanie zamiast ujemnego - trany końcowe mogły pójść do nieba :razz:

Skomentuj

Zamieszczone przez Bebok
                                          Czy punkty A powinny być połączone?
                                          a widzisz inna droge od zasilania? nie pisz tylko ze przez konda (c13 chyba) :mrgreen:

Skomentuj

Czaruję...
                                          X