Chyba przesadziłem z potencjometrem i miałem fajerwerki - poszły rezystory emiterowe z dodatniej szyny zasilania i rezy R48 i R49. Odkręcałem go, bo wtedy spadało napięcie na D2 (LM385 1.2) które początkowo wynosiło prawie 13V, po odkręceniu potencjometru w prawo spadło do 10V. Coś mi się wydaje, że ona jest źle wlutowana. http://www.datasheetcatalog.org/data...r/DS005518.PDF zgodnie z tymi oznaczeniami które nóżki mam wlutować i w która stroną mają patrzeć napisy na obudowie diody? Jutro kupie spalone rezy i walczę dalej, bo co mi pozostało.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Subwoofer na STX GDN 30-500-4 AP
Collapse
X
-
Zamieszczone przez BebokChyba przesadziłem z potencjometrem i miałem fajerwerki - poszły rezystory emiterowe z dodatniej szyny zasilania i rezy R48 i R49. Odkręcałem go, bo wtedy spadało napięcie na D2 (LM385 1.2) które początkowo wynosiło prawie 13V, po odkręceniu potencjometru w prawo spadło do 10V. Coś mi się wydaje, że ona jest źle wlutowana. http://www.datasheetcatalog.org/data...r/DS005518.PDF zgodnie z tymi oznaczeniami które nóżki mam wlutować i w która stroną mają patrzeć napisy na obudowie diody? Jutro kupie spalone rezy i walczę dalej, bo co mi pozostało.
Skomentuj
-
Muszę przyznać, że mocno zirytowałem się tą końcówką i długi czas nic nie grzebałem przy niej. Wczoraj wziąłem się w garść i kupiłem to co upaliłem ostatnim razem, wlutowałem i nie działa. No jasne. Wylutowałem wszystkie trany (oprócz mosfetów) i sprawdziłem na mierniku - dwa były skrzaczone. Wymieniłem je i dalej coś nie idzie. Spadek napięcia na rezystorach emiterowych skacze od zera do kilkudziesięciu mV, podobnie ze stałym na wyjściu od kilkudziesięciu do kilkuset mV, czasem do 2V. Dwa mosfety, które podłączone są do ujemnej szyny zasilania mają napięcie emiter - masa równe napięciu zasilania (57V), natomiast dwa podpięte do dodatniej szyny około kilkuset mV.
Jakieś sugestie co sprawdzić? (Schemat ideowy i montażowy są w tym temacie).
Z góry dziękuję za jakiekolwiek pomocne odpowiedzi.
Skomentuj
-
Znalazłem przyczynę - był to błąd na montażówce (t5 o 180 stopni obrócony), co dziwne drugi tranzystor tego typu (t3) jest zaznaczony poprawnie; w wyniku tego działania na diodzie dz1 pojawia się napięcie 12,3V, ale niestety na d2 (LM385 1.2) również. Jak napięcie skakało na emiterowych, tak skacze dalej.
Skomentuj
-
Teraz dopiero obejrzałem pliki co załączyłeś.
Oczywiście byk taki że w oko aż kuje :P Musisz poodwracać wszystkie trany te w obudowach TO-92 Oprócz T1, T2, T3. O dziwo te trzy są poprawnie zaznaczone. Skąd masz ten plik "montażówka"?
Oscyloskopem nic byś nie wskórał.
A diode LM-1.2 musisz mieć tak jak na fotce...
(Ehhhh że też mi sie chciało :wink:)
Skomentuj
-
Montażówka jak i pozostałe pliki są z forum elektrody: pliki
Dziwne, że mają być poodwracane, bo wszystkie sprawdzałem w mierniku i dopasowywałem ze schematem; no chyba że jestem tak nieumiejętny, że żal ściska ... wiadomo co.
Bardzo dziękuję, że poświęciłeś czas by się temu przyjrzeć, nie omieszkam napisać o efektach. :smile:
Skomentuj
-
WRESZCIE! Końcówka gra i buczy, a właściwie to nie buczy, czyli jeszcze lepiej. Jak zwykle poległem na pierdołach, tj; niepotrzebnie odwracałem trana t5 (teraz już wiem, żeby zwracać uwagę na to z jakiej perspektywy jest robiony rzut w datasheet) i nieszczęsna LM385 była nie ten-tego przylutowana.
Prąd spoczynkowy to około 50mA, a po solidnym męczeniu końcówki wynosił jakieś 65mA.
Wszystko dzięki znajomemu, jego wiedzy i oscyloskopowi.
Jak wprowadził opisane wyżej poprawki przyszła pora na crashtesty. Pierwszy był na liście 10W głośniczek z zestawu komputerowego Tracera. Nie miałem pojęcia, że może on tak dobrze grać, niestety przy odkręcaniu głośności (źródłem sygnału był laptop) iskry szły po cewce równo, a to było na rezystorach ograniczających prąd (między zasilaczem a końcówką).
Następnie podłączył już bez rezów kolumnę Jamo Studio 180. Szczęka nam opadła. Nie sądziliśmy, że ta kolumna może grać tak potężnie (pokój około 23m^2), bas był naprawdę mocny jak na 20cm mid-woofer, do tego doszło małe trzęsienie w pokoju. Następnie przyszła kolej na suba JBL E150, a właściwie tylko głośnik (panel był zdjęty i była tylko dokręcona na 3 śrubach plastykowa osłona na panel. Grało to średnio szczerze mówiąc, ale to wina tego, że głośnik szedł po całym swoim paśmie + furkocząca pokrywa, co ie zmienia faktu, iż membrana latała po całym pokoju, a otwór bass reflex pompował jak suszarka. Po tych nieprzyjemnych dla reszty domowników testach radiator położony w usrany sposób, bo leżał na żeberkach z końcówką mocy skierowaną ku górze, można było śmiało trzymać, choć temp zapewne przekraczała 60*C. Jutro, a raczej dziś podłączę przedwzmacniacz i sprawdzę co potrafi kolumna 3-way STX. Trzeba się tez porozglądać po hasioku za jakimś materiałem na panel.
Skomentuj
-
Oto efekt mojego wczorajszego dłubania:
Blacha ma 3,5mm grubości, nierdzewna, twarde cholerstwo (wiertła i tarcze potwierdzają :/), wymiar taki, bo taki kawałek tylko znalazłem w garażu. Radiator 190 na 100 na 50mm. z tyłu to wygląda tak:
Końcówka będzie przykręcona na mosfetach, do niej od spodu na słupkach dystansowych bedzie dokręcony przedwzmacniacz; całość jeszcze w jakiś sposób będzie trzeba zastabilizować na panelu, ale to nie problem. Transformatory i zasilacz pójdą weg do obudowy.
Blacha jeszcze nie była polerowana, ale zastanawiam się czy jej aby nie pomalować na czarno, choć wtedy radiator będzie dziwnie na takim tle wyglądał (bo malować go nie będę).
Ehh, przydałby się normalny aparat cyfrowy, a nie super mega 3,2Mpixeli w komórce :/
Skomentuj
-
Mam już mniej więcej obmyślone wymiary dla skrzyni (420x530x590):
Płyta 18mm, ale do środka pójdą na pewno jakieś elementy usztywniające.
Aplikacja jaką zaleca producent to 65l 30Hz i tak również to wychodzi w Winisd; czyli aby obliczyć komorę muszę do tych 65l dodać objętość BR (ok 3l) oraz głośnika (ok 3l)? Bo tak właśnie zrobiłem w wyżej przedstawionym projekcie i zostało jeszcze kilka litrów na wzmocnienia.
Nieco poza konkursem: jaki fornir kupić i czym go malnąć żeby otrzymać ciemny kolor w stylu orzecha, co by mi spasowało do mebli, jak można osiągnąć połysk matowy?. Pytam dość noobowsko, bo to będzie mój pierwszy kontakt z fornirem.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Bebokjaki fornir kupić i czym go malnąć żeby otrzymać ciemny kolor w stylu orzecha
hmm... może fornir orzechpomalowany bezbarwnym lakierem
Zamieszczone przez Bebokjak można osiągnąć połysk matowy?
Skomentuj
-
Zamieszczone przez skal_arJak na mój gust, to albo mat, albo połysk. Nie ma matowego połysku
Żeby nie było samego offtopu w tym poście: wczoraj dostałem kilka płyt meblowych od sąsiada, kilka jeszcze wynalazłem w garażu i na strychu. Zaraz przystąpiłem do selekcji płyt; która gdzie przyjdzie, a następnie potraktowałem je krajzygą (piła stołowa) i skręciłem kilka ścianek. chętnie bym robił dalej, ale noc nastała i jeszcze musiałem wytrawić jedną płytkę i powiercić dziury w pcb. We wtorek, mam nadzieję, obudowa będzie skończona.
Skomentuj
-
Sub już od kilku dni stoi w pokoju i robi bajzelCiśnienie jakie może wytworzyć szybko skłoniło mnie do jego przyciszenia, bo słuchanie cały czas z takim naciskiem na układ słuchu byłby co najmniej niezdrowy. Już przy jednej trzeciej głośności na jakimś basowym utworze membrana wygląda jakby miała wyskoczyć z kosza a strumień powietrza z BR jest lepszy jak z suszarki.
Teraz zamierzam zapodać na niego (i na kolumny) fornir; chciałbym wziąć orzech, ale nie wiem czy naturalny czy modyfikowany (czym to się różni poza powtarzalnością w modyfikowanym) i w jakim sklepie to kupić - Zagłoba, CDO (akurat jakaś promocja na orzech jest)?
Skomentuj
-
Wszystko gra i buczy, ale niestety fornirowanie jestem zmuszony odłożyć na: "po sesji", co nie przeszkodziło mi zmajstrować selektora by irek. Wszystko ładnie, tylko że jak podłączam suba to dostaję niezłe buczenie głośnika - brzmi jak buczenie transformatora (potek na selektorze nie zmienia jego natężenia, zmienia go natomiast potek głośności na panelu od suba; od prawie niesłyszalnego do bardzo złośliwego przy pełnej głośności). Wcześniej jak miałem suba podłączonego pod wyjście z karty dźwiękowej nic takiego się nie działo. Gdzie może leżeć przyczyna tego zjawiska?
Skomentuj
-
Postanowiłem zmienić obudowę i strojenie na 55l @ 34Hz
Zrobiłem w Cadzie rysunek jak by mogła ona wyglądać:
I tu moje pytanie: czy BR ma wystarczający przekrój - 45 x 240mm które daje 108cm^2 w porównaniu do np okrągłego BR o średnicy 100mm, którego przekrój wynosi ok 78cm^2 ?
Czy ogólne proporcje wyglądają w miarę OK?
Spróbuję jeszcze rozmieścić dobrze elementy wzmacniacza w komorze i ją pomniejszyć - następnie zmniejszyć długość suba.
Skomentuj
Skomentuj