Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Usher 8945A i 9950 + UniAMP

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

jezeli 9930 ma taki sam spl jak 9950 to moze rez powinien zostac taki jak byl w schemacie w gotowych
    a roznice miedzy 2,7 i 3,9 bedzie bardziej zauwazalna na pomiarach niz slyszalna mam takie wrazenie
    Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Oczywiście, że problem żaden, rezystory to nie cewki taśmowe, można jednak zaoszczędzić sobie analiz porównań i dywagacji.

@hdhmr
      Taki rezystor podał flodins na początku wątku http://www.diyaudio.eu/showthread.ph...o-8945A-T-9950

Potwierdził to również jeden z kolegów z Elektrody, który swego czasu kupił zestaw w Akkusie ze schematem zwrotki, tweeter był tam odwrócony w fazie.

Nie wiem czy było tak również w przypadku 9930 ?

To będą moje pierwsze klony, więc uwzględniając moje nikłe doświadczenie, wolałbym na początek oszczędzić sobie dociekań i kombinacji.

Skomentuj

ma ktoś schemat tej zwrotki?

Skomentuj

której?

bo w tej w gotowych zwrotkach jest blad...
          Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

do 8945A 9950 pierwszego rzędu

Skomentuj

Tylko wysokotonowy w przeciwfazie

Skomentuj

Podobno z rezystorem idzie trochę poeksperymentować np. 2,7 3,3 3,9
                Bedzie to słyszalna różnica ?

Skomentuj

za to przecież on odpowiada, więc musi być różnica...

Skomentuj

jaki litraż do 8945A BR monitor ?

Skomentuj

obudowa 22L , dechy już wycięte ,tylko teraz jaki BR?
                      przepraszam że pisze akurat w tym temacie ale nie chce zakładać nowego z tymi samymi głośnikami
                      może podeśle mi ktoś linka:)

Skomentuj

Rzystor jest za kondensatorem, więc pewnie przesunie cz. podzialu. Nie zepsuje to fazy?

Skomentuj

przeciez zamienic go i spraedzic co sie zmieni to nie problem
                          ale nie wiem czemu l-pad zawsze robie po filtrze
                          w wlm stella bylo podobnie
                          Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

hp68x220 z www.polink.com.pl lub odpowiednik 100x218 jeśli dobrze pamiętam z stxa.

Skomentuj

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
                              ale nie wiem czemu l-pad zawsze robie po filtrze
                              w wlm stella bylo podobnie
                              To jest glownie kwestia zgrania fazowego Mi np klasyczny l-pad kompletnie nie pasuje brzmieniowo ( glownie za sprawa rezystora rownoleglego ) i wole tlumic kopulke przed filtrem jednym rezystorem .

W tym projekcie dla filtrow 1 rzedu jezeli jest tylko jeden rezystor w szeregu to nie ma znaczenia gdzie on bedzie. Zamiana ( miejscami ) nie bedzie miala ani wplywu na charke ani na przebieg fazowy.

Skomentuj

a jak dobrze kombinuje to jeden rez przed filtrem np 2 rzedu moze oslabic filtracje
                                Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

http://www.loudspeakershop.eu/rura-b...hp-p-1140.html

http://www.stx.pl/tunel-bass-reflex-101x218.html

?

Skomentuj

Miałem na myśli to, że w zaleznosci od impedancji głosnika kondensator tnie na innej czestotliwosci. Tutaj kondensator patrzy w strone głośnika i widzi, ze impedancja jest o te kilka ohmow wieksza wiec tnie nieco niżej.

Co do l-pada i pojeydczego rezystora kiedys robilem pomiary dla porownania i wyszlo, ze pojedynczy rezystor troche podbijal charke przy koncu pasma, ale nie mam tego na kompie. I czytalem gdzies ze l-pad daje sie za filtrem zeby nie traciac na nim mocy, ale nie wiem czy takie wytlumaczenie ma sens.

Skomentuj

Witam panowie robie taki sam zestaw ale mam problem z obliczeniem bas reflexu nie wiem czy źle wpisuje parametry głośnika wychodzą mi długie porty. Czy ktoś może zapodać screna z win isd z wpisanymi parametrami
                                      pozdrawiam
                                      Michał Roczeń

Skomentuj

wymiary b-r nie zaleza od parametrow glosnika a od pojemnosci skrzynki, f strojenia portu oraz od jego powierzchni

Skomentuj

Ok racja
                                          mam rogram win isd beta i wychodzą mi inne wymiary niż przytaczane przez innych użytkowników
                                          np: pojemnosć 22l strojenie 42Hz wychodzi mi port 68mm x 226mm czy to jest dobry wynik?

Skomentuj

Czaruję...
                                          X