Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Lampowy wzmacniacz słuchawkowy OTL

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Lampowy wzmacniacz słuchawkowy OTL

Witam.
    Chciałem przedstawić swoje prace na lipiec.
    Konstrukcja oparta o lampy PCL86 i klasyczny układ z audiotonu: http://audioton.republika.pl/wzm-sluch-OTL.html
    Zasilać będzie słuchawki AKG K512 i Steelsound 4h (robię dwa słuchawkowce)
    Poniżej zestawienie elementów jakie posiadam i są nieco inne niż w schemacie, aby uruchomić wzmacniacz.
    R6,R6A - 4,4k
    R8,R8A - 18k
    R11,R11A - 2x3,3k równelegle
    R12,R12A - 135R
    R13,R13A - 10k
    R15,R16 - 100R
    Dla własnego spokoju większość rezystorów jest 1W. Trafko z wyjściem 6,3V, dlatego zastosuje powielacz napięcia.

Projekt blachy pod obudowę:

Pracę będę na bieżąco uaktualniał w wątku.

Zasilacz anodowego (jeszcze nieuruchamiany).
    mostek- R1 10R - 220uF - R2 220R - 100uF - podwojenie elementów na każdy kanał - R3 100R - 220nF - 47uF - R18 270k

Skomentuj

Fajnie się zapowiada , drogie coś takiego :mrgreen:

Skomentuj

Z obudową myślę, że zamknę się spokojnie w 150zł za jeden.

Skomentuj

Przyszła blacha. Nierdzewka szczotkowana 1,5mm. Dorobić boczki i zaczynamy lutowanie :twisted:

Skomentuj

Już widze że będzie piękny wzmacniaczyk.. Blacha od tego samego człowieka co przy wzmacniaczu na PCL..? Ile wogóle wyniosła Cię blacha..?

Skomentuj

Zamieszczone przez smerfetek13
              Blacha od tego samego człowieka co przy wzmacniaczu na PCL..? Ile wogóle wyniosła Cię blacha..?
              Od innego. Kosztów nie mogę podać nawet jakbym chciał pod ten projekt, bo brałem też blachę do Uni,Pre i EL84 SE także płaciłem za całość. Ale jak pisałem w 150zł się zamknę :wink:

Skomentuj

Akurat nieciekawe umieszczenie lamp w głownym strumieniu magnetowodu transformatora sieciowego co moze objawiac sie sporym przydzwiekiem od pola magnetycznego.

Skomentuj

Dolphin wszystko robisz w pająku.. :?: Jak myślisz czy na pierwszy zestaw słuchawkowy to ten wzmacniaczyk będzie dobry.. :?:

Skomentuj

Tak, wszystko w pająku. Jest to też mój pierwszy słuchawkowiec także odpowiedź prosta :wink:

Skomentuj

I niech zgadne po wzmacniaczu na pcl według traxmana zachciało ci się więcej konstrukcji lampowych.. :?: :wink: Oby tak dalej bo robisz wspaniałe konstrukcje.. :!: :wink:

Skomentuj

Nie do końca. Zajawkę złapałem jak posłuchałem go u mojego dzisiaj dobrego znajomego swoich kilku kolumn na EL34 w PP.

Skomentuj

Jeszcze kilka elementów i odpalamy.

Skomentuj

Dolphin jak skończysz to pożycz na testy Ja Ci sohe pożycze jak coś

Skomentuj

dolphin, skąd zamawiałeś blachę szczotkowaną? potrzebuje dwa kawałki do swoich kolumn na panele kontrolne.

Skomentuj

mbar, aluminiowa grubosci 2mm moze byc?
                                Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Znajomy znajomego mi na laserze wyciął... :razz:

Skomentuj

tak, aluminium 2 mm będzie w sam raz :)

Skomentuj

Uruchomiłem układ i oczywiście nie odbywa się bez problemów. Anodowe mam 252V przy generalnie dużych rezystorach w zasilaczu. (jak w schemacie poniżej). No i brumik.. Rezystory w gałęzi katody zwierające do masy 3,3k równolegle każdy 1W grzeją się do tego stopnia, że nie idzie ich dotknąć. Podobnie z pierwszym 470R 10W w zasilaczu.

Skomentuj

Nikt nie jest jasnowidzem, jaki jest punkt pracy pentody?

Skomentuj

Czaruję...
                                        X