Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Małe 2.1 do komputera

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Małe 2.1 do komputera

Dostałem dwie PW z pytaniem jak tam moje głośniki, więc zakładam nowy temat. Przy okazji zmusi mnie on do szybszego dokończenia całości

Jak już pisałem w "Budowaniu na ekranie" zestaw ma być podpięty do komputera i odtwarzać dźwięki wszelakie - muzyka, film, czasem jakaś gra.

Części składowe:
    - satelity: po jednej sztuce Tang Band W3 881SJ, obudowa zamknięta ~0,7 litra netto,
    - subwoofer: na STX GDN 17-200-8-SW, obudowa zamknięta ~5,5 litra netto,
    - wzmacniacze: TA2024 (2x ~8W) dla satelit i mostek TDA2050 (z ~50W powinno być) dla subwoofera,
    - filtry aktywne na TL071/072 (sat II rząd, sub III rząd regulowany), podbicie niskich dla suba (Linkwitz), cięcie wypadnie w okolicach 140Hz.

Kilka zdjęć:

Chętnie wysłucham uwag, zwłaszcza tych negatywnych

Pewnie zestaw zjada 95% gotowych komputerowych pierdziawek bez średnicy. Jak ten woofer sobie radzi na niskiej mocy?
    ONKYO TX-SR501E | Monacor SPH165KEP + Vifa XT19

Skomentuj

rzymo z czasem wstaw mu trochę lepszą elektronikę, zestaw będzie grało o niebo lepiej może lampkę na stereo ?

Skomentuj

Zamieszczone przez amdr
        Jak ten woofer sobie radzi na niskiej mocy?
        B. dobrze, o ile nie wymaga się od niego wysokich poziomów głośności (wtedy rzeczywiście warto coś mocniejszego), a ja nie wymagam - pokój 8m^2 i przy kompie siedzę głównie wieczorami/nocą.

Zamieszczone przez dolphin123
        rzymo z czasem wstaw mu trochę lepszą elektronikę, zestaw będzie grało o niebo lepiej może lampkę na stereo ?
        Jeszcze nie wiem jak kolumienki zagrają z Tripathem - czekam na paczkę od Chińczyka. Dojdzie układ, dokończę wzmacniacz, trochę posłucham i wtedy zdecyduję, czy robić coś innego. Na razie kolumienki grają sobie podpięte pod samochodowe TDA.

Niechętnie (z powodu temperatury), ale zabieram się dziś za fornirowanie. Mam nadzieję, że wyjdzie bez bąbli czy pęknięć, a może nie być łatwo - fornir mam cienki, lekko pofalowany.

Na razie kosz STXa dostał dodatkowe cztery otwory i śruby myślę że zostawię takie jak na zdjęciu:

Skomentuj

Możesz przybliżyć brzmienie tych TB ? Ciekaw jestem, bo może bym taki zestaw popełnił, a na razie mam coś pokroju Totem Mite w wersji podłogowej. Jak te TB sprawują się w rock'u i masz porównanie do jakichś kolumn?

Skomentuj

Zamieszczone przez rzymo
            Na razie kosz STXa dostał dodatkowe cztery otwory i śruby myślę że zostawię takie jak na zdjęciu:
            to byla pierwsza moja mysl jak przyszedl glosnik. Wg mnie lepiej wyglada z dodatkowymi srubami.

Skomentuj

Zamieszczone przez RzeznikUnitra
              Jak te TB sprawują się w rock'u
              Odnośnie brzmienia chętnie wypowiem się po skończeniu całości. Na chwilę obecną napiszę tylko tyle - słychać że są to małe głośniki.
              Nie wiem czy też tak masz, ale rocka/metalu najlepiej słucha mi się na dużych kolumnach przy dużym poziomie głośności - dźwięk jest po prostu inny niż z mniejszych (nawet dużo lepszych jakościowo) konstrukcji...
              masz porównanie do jakichś kolumn?
              W sklepach 'gotowców' nie kupuję, więc do niczego znanego/popularnego się nie odniosę.

Skomentuj

sub jest closed?

czekam na opinie na temat TB

Skomentuj

Zamieszczone przez scythe1123
                  sub jest closed?
                  Tak, STX siedzi zamknięty w niecałych 6 litrach.

Skomentuj

1. Hmm.. Może i racja, ale czy dźwięk jest przejrzysty czy bardziej się zlewa? Mam mały pokój i po prostu ciekaw byłbym jak by to u mnie zagrało (no na pewno łatwiej by było ustawić i nie robic przy tym burdelu w pokoju.
                    2. O porównanie to chodzi mi raczej o inne Twoje DIY jeśli takowe było.

Skomentuj

1. Hmm.. Może i racja, ale czy dźwięk jest przejrzysty czy bardziej się zlewa?
                      Jak dla mnie przejrzysty + jest taka, jakby to nazwać, spójność brzmienia.

Mam mały pokój i po prostu ciekaw byłbym jak by to u mnie zagrało (no na pewno łatwiej by było ustawić i nie robic przy tym burdelu w pokoju.
                      To jest główna zaleta takiego 2.1 :) Łatwość ustawienia.

2. O porównanie to chodzi mi raczej o inne Twoje DIY jeśli takowe było.
                      Było, całkiem sporo, ale żadne hi-endy. Najbardziej podobały mi się dwa: STX15-AKX + pierścieniowa Vifa i klony Totem Mite, wspomagane W200S @ 80W (TIPy).
                      Ogólnie to nie lubię pisać o dźwięku, dla każdego pojęcie dobry oznacza coś innego - mi się może podobać, a Tobie absolutnie nie

Skomentuj

Rozumiem, a jakie są Twoje odczucia i... Słyszysz jakieś różnice pomiędzy tym 2.1 a klonami Totem Mite ?

Skomentuj

Rozumiem, a jakie są Twoje odczucia i... Słyszysz jakieś różnice pomiędzy tym 2.1 a klonami Totem Mite ?
                          Jak pisałem wyżej na razie słucham na samochodowym TDA i nie jest źle - spójnie, przejrzyście, satelity dobrze zgrywają się z subem. Bardzo podoba mi się dźwięk instrumentów, takich jak trąbka, saksofon czy gitara elektryczna. B. dobrze wypadają także wokale. Za to nie do końca podoba mi się kontrabas - brakuje zejścia i mocy do głośniejszego odtworzenia dźwięku z najniżej strojonej struny (ale z tego zdawałem sobie sprawę i nie uznaję tego jako wady).
                          Obserwacja numer 2 - te konkretne Tang Bandy nie nadają się do gry jako samodzielne monitory - po pierwsze brak zejścia, po drugie jeśli jednak próbuje się z nich wydusić jakiś bas, to cierpi na tym wyższy zakres częstotliwości.
                          Konkretnie odnośnie brzmienia wypowiem się jak skończę całość i Tang Bandy zagrają podpięte pod to, co dzisiaj wyjąłem z małej paczuszki z Hong Kongu , czyli:

Skomentuj

co to za cudo, że musiałeś ściągać od chinoli? nie powinno być drogie w takim razie.
                            ONKYO TX-SR501E | Monacor SPH165KEP + Vifa XT19

Skomentuj

Zamieszczone przez amdr
                              co to za cudo, że musiałeś ściągać od chinoli? nie powinno być drogie w takim razie.
                              Po pierwsze pewnie dlatego ze tanio jak barszcz, po drugie przezyłka 0zł skoro z Hongkongu...

Skomentuj

Zamieszczone przez amdr
                                Drogie rzeczywiście nie było (niecałe 50zł z wysyłką), a na płytce siedzi Tripath TA2024 - podpinasz pojedyncze 12V i sygnał stereo, dostajesz 2x 11W/4Ω lub 2x 6W/8Ω.
                                Sama kość to dwa wzmacniacze mostkowe, klasa D, więc nie potrzeba żadnego dodatkowego radiatora.

U mnie zasilacz stabilizowany dla TA będzie się składał z mostka, kondensatora 2200uF i LM317 z rezystorami dobranymi tak, żeby dostać na wyjściu 13V (moc nieznacznie większa niż 6W na kanał).

Skomentuj

Warto błyo to ściągać z tak daleka skoro masz na miejscu?
                                  http://allegro.pl/listing.php/search...string=tripath

Skomentuj

Szkoda że ludzie preferują na tym forum szroty z allegro zamiast właśnie takich tripath'ów, które dzielnie walczą z drogimi audiofilskimi wzmacniaczami.
                                    csbiczek, na allegro są same kostki.

Skomentuj

Zamieszczone przez ir0nhide
                                      ile paczka "szła" ?
                                      Maila z informacją o wysyłce dostałem 5 lipca, więc równe 3 tygodnie.

Skomentuj

Zamieszczone przez ir0nhide
                                        Tak z ciekawości pytałem, bo kumpel powiedział ze mu 3 dni szedł procesor do lapka ( nie uwierzyłem mu ze 3 dni ale myślałem możne ze okł. tygodnia) ale to było z Tajwanu (choć nie sądzę by byłą to jakaś różnica)

Dzięki za odp.

wygaśnie .....
                                        3 dni to raczej niemożliwe (chyba że typowy kurier), ale np. z DealExtreme paczki potrafiły dochodzić w ciągu 6-10 dni roboczych.

Żeby nie było całkowicie off-topicznie, to zdjęcie gniazd i wtyków (nie ma u mnie miejsca na tanie plastiki :) ):

Niestety wolny czas muszę podzielić między składanie roweru a audio. W związku z tym jeszcze kilka dni potrwa kończenie zestawu...

Skomentuj

Czaruję...
                                        X