Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Monitorki wg. projektu Pawła.S - ale co dalej ?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Strasznie kombinujesz z tymi wycięciami pod głośnik. Robisz 1 - 2 otwory fi 10 styczne do toworu na głośnik. Wjeżdzasz wyżynarką i lecisz po linii po okręgu bez tych cudów z nacięciami czy otworami po obwodzie. Ja tak wycinam dziury nawet pod kopułki fi ok 70mm i daje radę. Jak robisz mały otwór to na max obrotach i powoli do przodu, to się nie zaklinuje. Można ew zapodać węższy brzeszczot i najlepiej kupić jakiś markowy np stanleya, zupełnie inna robota.

Ja bym olał skaj, okleiny itp. Kupiłbym fornir, byle gruby najlepiej 1-1,5mm i połozył na paczki w takim stanie jak sa. Gruby fornir nieźle maskuje niedoróbki pod spodem i można go bezstresowo szlifierą oscylacyjna pojechać żeby było równo jak stół :mrgreen: . Niewyszlifowany i polakierowany fornir wygląda ochydnie, szczególnie przy wykonaniu na połysk. Jak sie zrobi zdjęcie i wtedy wyłażą "falbany" od załamań światła na nierównym fornirze.

Skomentuj

Korzystałem z tego co miałem. Brzeszczot - kosztował mnie 6 zł, w tej chwili nie podam firmy gdyż od cięcia wytarł się napis (wyrzynarka Black&Decker, dość przyzwoity sprzęt).

Robiłem tak ponieważ chciałem, by wyszło jak najdokładniej. Zresztą, jakie to ma znaczenie ? Liczy się efekt końcowy.
      Napiszesz pewnie, że straciłem na to dużo więcej czasu - miałem czas, nigdzie mi się nie spieszyło : ).
      Co do forniru - jestem już pewien, że go zastosuję. Główny powód to małe ryski i roweczki na powierzchni ścianek, oczywiście piękny wygląd również.
      Po za tym, na okleinie strasznie widać łączenia płyt.
      Myślałem nad takim rozwiązaniem :

Skaj - czerwony
      Fornir - niebieski

Jak widać na grafice, fornir zachodzi na docięty skaj, nie ma zakładek, powierzchnia jest równa, fornir zasłania docinane krawędzie skaju.
      Niektórych was zdziwi, że tak kombinuje. Bardzo podoba mi się skaj na froncie toteż mi zależy.
      Nie miałem jeszcze przygód z fornirem, czy rozwiązanie jak na rysunku ma szanse trwałego bytu?
      Problem pewnie będzie leżał w tym, że kiedy ktoś zahaczy o krawędź forniru na froncie - wystrzępi się.
      Po za tym czy nie będę miał problemów z położeniem forniru na zaokrąglonych ścięciach?
      Czy trzeba fornir do tego odpowiednio przygotowywać ?
      Pamiętam temat Pawła.S, który przedstawiał powstanie owych monitorków z tym, że w oparciu o ARN.
      Z tego co widziałem, nie było problemów z położeniem go na zaokrąglonych ścięciach.

Skomentuj

Nie wydaje mi się żeby to było dobre rozwiązanie, skaj jest miękki .. musiał byś zrobić to idealnie na styk, chyba lepiej już będzie wyglądać pierwszy pomysł z zagiętymi do środka brzegami skaju. Ja bym na Twoim miejscu jeszcze raz odkleił/odciął te fronty i zrobił tak jak należy. Miałbyś dużo mnie kłopotu.

Skomentuj

Moim zdaniem taka koncepcja ci się nie uda, nie mam pojęcia jak chcesz ten skaj tam estetycznie wpasować. Lepiej zrób całe w fornirze.

Co do cięcia po prostu twierdzę, że można to zrobić jednym cięciem równie dobrze albo i lepiej aniżeli kombinująć tak jak to ty robiłeś. Też kiedyś jak nie miałem wyżynarki robiłem otworami po obwodzie, wybijałem i wyszlifowywałem pilnikiem. Roboty 20x wiecej a efekt końcowy i tam był gorszy niż raz a dobrze wyżynarką pociagnać .

Skomentuj

freezoneq kombinujesz jak koń pod góre, czytając twoje posty doszedłem do wniosku ze zdolności manualnych nie masz za wiele wiec po co sobie dodatkowo utrudniać zycie ? moim zdaniem powinieneś zrobić to tak jak bingant w konstrukcji 3 drogi dla ubogich zrobić podwojny przedni panel pierwszy w pasowany w obudowę grubośc oko 10- 12 mm a drugi taki jaki chcesz może być np 18mm ze skosami i ten oklejasz skajem. kleisz np wikolem drugi panel do pierwszego i przykrecasz głosniki do obu czolowych płyt co dodatkowo utrwala polaczenie a na boczne scianki kladziesz fornir i finito latwo prosto i masz wszedzie idealnie zakończony skaj. korzystaj ze sprawdzonych rozwiazań a nie wymyslaj nowe. bo tak jak ty przedstawileś to na rysunku dwa posty wyzej to da sie zrobić ale tylko z podfresowaniem częsci na sklejke grubości np 6mm z oklejonym skajem, a twoje elektronarzędzia ograniczają sie do wyzynarki wiec o czym my gadamy. Pozdrawiam

Skomentuj

A to jest uzupelnienie mojego wczesniejszego posta

Skomentuj

Czaruję...
              X