Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Kolumny podłogowe 3-way - kopia kolumn Bingant'a

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Ostatnio niestety troszke pokomplikowały się sprawy i nie mam pieniędzy na kontynuacje, kolumienki czekają na przypływ gotówki :)

W między czasie kolega załatwił mi wstępnie wycięte podstawki pod kolumny z blachy 8 mm, do nawiercenia jeszcze otwory montażowe i pod kolce oraz wyszlifowanie ścianek :)

Skomentuj

Udało się znaleźć troszkę czasu więc poskrobałem przy kolumnach :) Po poprzednim polakierowaniu niestety łączenia forniru były bardzo widoczne, fornir delikatnie poodchodził, w szczelinie zrobił się biały zaschnięty lakier... Stwierdziłem że tak nie może zostać, zeszlifowałem delikatnie, podgrzałem opalarką i jest już zdecydowanie lepiej, w kilku miejscach są niestety nierówności ale efekt mnie satysfakcjonuje :)

Kolumny na chwilę obecną wyglądają tak:

Tak wygląda łączenie frontu i reszty kolumny.

Uszczelnienie wewnątrz.

I otwór pod port.

W piwnicy czekają na lakierowanie blachy na stopki, mają już powiercone otwory. W kolumnach wkręcone już inserty do ich przykręcenia. Już nie mogę doczekać się odsłuchu :)

Skomentuj

Witam wszystkich w nowym roku Zerknąłem dzisiaj na kolumny i niestety łączenia forniru wyszły fatalnie.. przed lakierowaniem było ok. Lakierowałem nitro więc pewnie dlatego tak się stało. Fornir w miejscu łączenia odkleił się i wybrzuszył, zrobiły się brzydkie szpary :/ zastanawiam się teraz jak to zamaskować, myślę żeby wstrzyknąć klej i najpierw dobrze przykleić potem przyszlifować i polakierować ale już zwykłym lakierem. Macie może jakieś pomysły ? Butapren po podgrzaniu sklei ponownie czy niekoniecznie?

Skomentuj

Ja właśnie przez podgrzanie ratowałem swój fornir. wziąłem stare żelazko, podgrzałem porządnie no i strałem się docisnąć go, jak będziesz to robił z wyczuciem to powinno się udać. w najgorszym wypadku będziesz musiał zrobić na nowo

Skomentuj

Zaraz w takim razie spróbuję, wcześniej podgrzewałem opalarką ale lakier nie wytrzymywał :P

---------- Post dodany o 19:50 ---------- Poprzedni post o 17:18 ----------

No, udało się przyprasować fornir, teraz zostaje tylko kwestia zamaskowania szczelin.. wymyśliłem żeby spiłować troszkę forniru i wsypać go z klejem w szczelinę, potem przeszlifować i polakierować. Pytanie tylko z jakim klejem to zmieszać ?

Skomentuj

najlepiej z lakierem bezbarwnym

Skomentuj

O tym nie pomyślałem :) Trzeba będzie spróbować :] Tylko muszę kupić zwykły a nie nitro :P

P.S Ma ktoś możliwość wytoczenia mi kolców ?

Skomentuj

Wczoraj postanowiłem wymienić fragment forniru który najbardziej odstawał, w innych miejscach wstrzykiwałem klej igłą i dociskałem, potem szlifowanko i wygląda póki co całkiem nieźle. Jeszcze tylko zakleić jakoś szczeliny i lakierowanie :) Tym razem już natryskowo. Wieczorkiem wrzucę zdjęcia jak to wygląda.

Skomentuj

Uff po kilku godzinach walki z podwójnym laminatem, kombinowaniem jak połączyć elementy na kawałkach płytki które mi zostały, udało się złożyć i uruchomić pierwszą zwrotnicę :) Podpiąłem głośniki żeby sprawdzić czy wszystko jest ok, zadziałała. Zamontowałem głośniki (jeszcze bez wysokotonówki) do kolumn. Dźwięk rewelacja ! Mimo braku wygłuszenia, wysokotonówki i odpowiednio dociętego tunelu BR, jestem zachwycony dźwiękiem :)

W poniedziałek zamawiam PJ ki, w weekend lakieruje budy. Jeszcze tylko kolce jakieś skombinować i KONIEC

Skomentuj

milo widziec ze moje projekty sa przydatne

Skomentuj

No właśnie, ciesze się że tacy ludzie chcą pokazywać swoje dzieła :) Dzięki takim jak Ty, tacy jak ja mogą zrobić coś samemu :) Troche się nagłowiłem jak "ponacinać" płytki od spodu ale udało się :) kartka i ołówek dały radę

Pozdrawiam !

W zwrotkach jeszcze muszę tylko dać śrubki zamiast druteksu bo cewka nieźle ciągnie płytki w dół

Skomentuj

No i wielkimi krokami zbliża się koniec budowy kolumn :) Polakierowałem jeszcze raz kolumny, tym samym lakierem, tyle że pistoletem natryskowo. Uzupełniłem szczeliny masą z wiórków forniru i lakieru. po dwóch warstwach paczki wyglądają świetnie :) Kolor jest ciepły, cieszy oko :) Zlutowałem drugą zwrotnicę, wsadziłem watolinę do kolumn. Poskręcałem wszystko ( prócz wysokotonówek ) Głośniki grają już prawie cały dzień i nie mogę się z nich nacieszyć :) Zamówiłem już przewód do wzmacniacza. W przyszłym miesiącu zakupię wysokotonówki, wymienię wkręty na śruby imbusowe, zostanie polakierowanie podstawek i dorobienie kolców ( nadal szukam kogoś kto mi je wytoczy, chyba że wcześniej zrobię tokarkę ) i to byłby chyba koniec przy budowie kolumn. Potem zostanie skończenie centralki i satelit :)

Tak to wygląda:

Zwrotki

Tutaj chciałem podziękować dziewczynie za pomoc :* :)

Montaż głośników, widać wygłuszenie, póki co włożone, będzie przyklejone punktowo żeby nie latało w środku.

Pierwsza i druga warstwa lakieru

W całej okazałości z projektorem

No i z bardziej bliska :)

Skomentuj

piknie to wygląda a te 17 cali to do czego

Skomentuj

Dzieki to są 15tki :P z mojego crxa :)

Skomentuj

Wyglądają wyśmienicie!
                                marcinsywala.pl
                                Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS

Skomentuj

Bardzo się cieszę że się podobają bo mi też :) Jak wkręcę PJtki pożyczę lustrzankę może zrobię lepsze zdjęcia :)

Skomentuj

mam nadzieje ze odizolowales "poziomy" zwrotnicy?

Skomentuj

Jestem ciekawy opisu brzmienia.... po zamontowaniu PJtek.... ale opis w wykonaniu Twojej dziewczyny .... :)

Kolumny miodzio... jakim lakierem malowałeś natryskiem ?? Nitro czy cos innego ??

Skomentuj

Płytki odizolowane, na drugim zdjęciu widać podkładkę izolacyjną pod jednym wkrętem, pod drugim nie trzeba jej było bo są dwie masy.
                                        Lakier ten co poprzednio czyli nitro półmat :)
                                        Jak będę już miał PJtki to opiszę reakcję dziewczyny :) Póki co podoba jej się :P

Skomentuj

Kolumny dostały nowe śrubki :) Niestety nie znalazłem w pobliżu czarnych czarnych tylko lekko czarne ale i tak wyglądają lepiej niż wkręty :P

Skomentuj

Czaruję...
                                          X