Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

2.1 na znanych STX SCX

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

2.1 na znanych STX SCX

Witam wszystkich..

Słowem wstępu
    Obserwuje forum od dłuższego czasu i pomagam znajomym budować zestawy tudzież doradzać co mają kupić,
    no ale wkońcu postanowiłem poskładać coś dla siebie (ileż można słuchać na kinie domowym :twisted: ) Wybór padł na STX,a którego okazyjnie kupiłem.. W tym temacie będe szczegółowo pokazywał etapy działań.. Mile widziana pomoc.. Przejdźmy więc do rzeczy..

Do czego dąże.?
    Otóż z założenia chce stworzyć skromny zestaw do mojego 24m2 pokoju..
    Plan budowy szacuje na 3-4miesiące..
    Na celowniku:
    Sub na GDN 22-140-8-SCX
    Panel do subwoofera DIY
    Monitorki GDN 14-100-8-SCX + PJ
    Denon PMA-320
    Karta Dźwiękowa PCM2704(już jest)
    Kwestią wyboru jest jeszcze odtwarzacz CD..

ETAP1 Subwoofer
    Zestaw zaczynam od budowy Subwoofera wraz z panelem..
    GDN idzie już gdzieś przez Polske a panel jest w trakcie montażu..

Panel opiera się o:
    *Autowłącznik
    http://advanceelectronic.pl/cgibin/s...1&sid=144d299d
    *Transformator Toroidy.pl 2x24V 150VA
    *zasilacz 18000uF
    *końcówke mocy symasym na płytce V2 od Flodinsa
    *komplecie zabezpieczeń
    http://advanceelectronic.pl/cgibin/s...1&sid=144d299d
    *oraz PRE do suba schematu Irka wyłowionego przez Questera z jego konstrukcji
    http://www.elektroda.pl/rtvforum/vie...186af184341972

Nim skomentujecie Symasyma powiem że jest to tylko tymczasowy napęd,
    z czasem ulegnie wymianie na coś co osiągnie około 150/200W..
    Poniżej zdjęcia tego co dotychczas zrobione przy panelu(czyli końcówka, zasilanie i przymiarki):

Mam prośbe żeby wszyscy którzy tu zaglądają wypowiadali się na temat tego co można zrobić lepiej..
    Pozdrawiam..

Zapowiada się ciekawie :) W jakim stylu chcesz zrobić ten zestaw ?

Skomentuj

Jeśli chodzi Ci o wykończenie to mam zamiar zbudować skromne paczuszki.. Typowe sześciany tyle że mam dwie opcje :
      1. fronty w ecoskurze reszta fornir sapeli(podobno jest dobry dla osób bez doświadczenia)
      2. Front/góra tył Skóra a boczki z czarnej fortepianowej plexi..
      Noi mam dylemat co będzie ciekawsze..:) Monitorki na standach..

Skomentuj

Obydwa rozwiązania również mi się podobają ale to z pleksi jakoś bardziej pasuje mi do subwoofera. Może ciekawie wyglądało by takie połączenie, sub plexi + skóra a monitorki właśnie fornir + skóra?

Skomentuj

Pawlo_j23 dobry pomysł.. :wink:
          Teraz co do strojenia i objętości subwoofera bo na dniach planuje jechać po dechy(wiórowa 18mm)..
          Nie robie oddzielnej komory dla elektroniki bo zepsuje mi to proporcje suba i zabierze niepotrzebnie prawie 10L.. Tak więc licze 26L dla GDN+2L na elektronike czyli ogólnie subik będzie miał ok28Litrów..
          Strojenie tunelem śr74mmdł ok200mm na około 43hz.. Jestem młodą osobą więc takie strojenie według niektórych osób mnie zadowoli..
          No chyba że ktoś ma inne propozycje..??

Skomentuj

Re: 2.1 na znanych STX SCX

Zamieszczone przez smerfetek13
            Otóż z założenia chce stworzyć skromny zestaw do mojego 24m2 pokoju..
            Na celowniku:
            Sub na GDN 22-140-8-SCX
            Monitorki GDN 14-100-8-SCX + PJ
            No to będzie na prawdę skromny,24mk to już duży pokój i jeden GDN-22-140 będzie za mało żeby choć trochę podgłośnić.

Skomentuj

marian wiem też otym myślałem.. Mój pokój jest troche zagracony i myśle że narazie mi to wystarczy.. Później wrzuce foto jak będzie wyglądąć rozstawienie sprzętu i jak wygląda mój pokój..

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawlo_j23
                sub plexi + skóra a monitorki właśnie fornir + skóra?
                Według mnie wspaniala kompozycja, ale ... wszystko zależy od właściciela.

Skomentuj

Szczerze powiem mi też podoba się ta kompozycja..:) Co do standów to myśle żeby były oparte o jedną noge z PCV malowanej na czarno górna i dolna podstawka czarna malowana płyta wiórowa lub jakiś kamień..
                  Obiecany pogląd na pokój, tam jest jeszcze pare drobiazgów typu pufa, lampka ale już ich nie uwzględniałem.. Tak więc można powiedzieć że miejsce odsłuchowe ma 3m x 4m..

Skomentuj

Tak szczerze mówiąc to marzyło by mi się coś w teń deseń, no ale moje warunki producyjne na to nigdy nie pozwolą.. :cry:

Skomentuj

smerfetek13 jeśli chcesz znać moje zdanie to bardzo złe rozstawienie... to uno a duo to ten pokój dalej ma 24m2 :smile: .... to że jest zagracony nie znaczy że ma mniej metrów! .... dla przykładu: od balkonu do regału masz ~6m co skutkuje ułożeniem się tej długości fali co daje ~57Hz (no chyba że regał masz do samego sufitu... w co wątpię ;] )

Tak szczerze mówiąc to marzyło by mi się coś w teń deseń, no ale moje warunki producyjne na to nigdy nie pozwolą.. :cry:
                      Zrobić ? :grin:

Skomentuj

Tak ir0nhide zrobić.. :wink: Więc jak inaczej mam to rozstawić żeby to jakoś grało..? Jak radzisz..? Chyba że zamienie się z mamą na pokoje.. :wink: Ona ma 4m x 4m czyli 16m2.. Wtedy miałoby to jak najbardziej ręce i nogi.. :wink: Póki co chce dobrnąć do końca budowy a dopiero przejmować się ustawieniem..

Skomentuj

Tak ir0nhide zrobić.. :wink:
                          heh, ja się zapytałem czy zrobić Ci takie obudowy?....

Więc jak inaczej mam to rozstawić żeby to jakoś grało..? Jak radzisz..?
                          .....
                          Póki co chce dobrnąć do końca budowy a dopiero przejmować się ustawieniem..
                          No i zgłupiałem :???: to mam mówić czy narazie nie?

zamienie się z mamą na pokoje.. :wink: Ona ma 4m x 4m czyli 16m2..
                          Nawet nie próbuj! (jeśli nie musisz...) bo to będzie kwadrat! a to nie wróży dobrze, a wręcz przysporzyło by samych problemów... nic się nie zamieniaj (broń boże!, widocznie nie wiesz że im pomieszczenie odsłuchu większe tym lepiej) Pewnie ogrom osób by Ci zazdrościł tak dużego pokoju. "24m2 - to już audiofilska wielkość" dla konkret stereo....
                          BTW: sam miałem 18m2 .... to wybiłem ściankę :twisted: i teraz mam 22m2 (ale i tak jeszcze choć ze 3m2 by się przydały )

Skomentuj

Nie głupiej.. Możesz powiedzieć.. :wink: Ale konkretnie porozmawiamy o tym gdy już będzie coś działać.. :razz: Wiem o tym że to kwadrat i tak tylko zasugerowałem.. Pewnie byłoby zjawisko fal stojących i tym podobne rzeczy tak..? Akurat z akustyki pomieszczeń mało co wiem(trzeba się dokształcić)..
                            Mówisz że zrobiłbyś takie obudowy, no ale to już nie byłoby moje DIY i pewnie kosztowały by troszke..:)

Skomentuj

Tak apropo kolega marian mówi że za słaby zestawik do tego pomieszczenia.. To będzie pierwszy zestaw w tym pokoju, więc może monitorki zrobić jakieś większe..? Przykładowo Na GDN17SCX..? Tyle że jaki jest sens 8cali suba do 6,5cali monitorków stosować.. :oops:

Skomentuj

jak juz to dac dwa suby na GDN 22-140-8-SCX zintegrowane z frontami

Skomentuj

Ok.. Dzięki za sugestie.. Zrobie wpierw jednego suba, potem pomyślimy czy będzie to za mało.. Rzadko słucham głośno muzyki.. Tymczasem prosze o wypowiedzi na temat strojenia i litrażu, miło widziane sugestie.. Na dniach powinien dotrzeć domnie głośniczek.. I jak dobrze pójdzie to w niedziele jade po dechy do castoramy..

Skomentuj

Mówisz że zrobiłbyś takie obudowy, no ale to już nie byłoby moje DIY i pewnie kosztowały by troszke..:)
                                    zawsze można zrobić w postaci KIT`u...
                                    Z tego co wiem to ja nie zdzieram... :razz: tylko tyle co za materiał, a za robotę to na pw (...nie wiem czy przesyłka by nie była droższa... ) I chyba właśnie ze względu na przesyłkę nie wiem czy Ci by się opłacało... wiesz ja tylko tak zaproponowałem bo powiedziałeś że sam nie był byś w stanie zrobić, ja nie namawiam bo mam dużo swojej roboty, ale mógł bym...

Dobra to teraz zajmij się "nadzwięcznieniem" pokoju a później pogadamy o jego akustyce. Narazie to tylko podstawowe podstawy (które są u Ciebie zaburzone)
                                    Czyli:
                                    miedzy kolumnami a słuchaczem ma z regóły wystepować "zasada trójkąta równobocznego" - czyli np. od lewej kolumny do prawej 2,5m i od prawej do słuchacza 2,5m.......
                                    Po drugie kolumny od ścian możliwie najdalej w takiej kubaturze pomieszczenia powinieneś bezproblemowo osiągnąć 1m na 1m ( w zależności od możliwości) ale i 80cm na 50cm by było GIT...
                                    Po trzecie to dywan ma się znajdować na drodze dźwięku... czyli miedzy słuchaczem a kolumnami...
                                    Po 4-te nie krępuj kolumn - czyli jeśli coś znajduje się między nimi to przynajmniej niech nie wystaje bardziej niż fronty kolumn (a najlepiej w takim przypadku by było w 1/2 tzn. jeśli front kolumny stoi w odległości 80cm od tylnej ściany to stojąca miedzy kolumnami przykładowo szafka winna być głębokości max 40cm.
                                    Kolumny też nie powinny stać między innymi przedmiotami... (po prostu nie krępuj ich )

Skomentuj

Ok.. Dzięki za info.. O zasadzie trójkąta, dywanie i szafkach wiedziałem.. Reszta szczegułów mogła mi umknąć.. :razz: Każda informacja jest dobra.. :wink: A co do strojenia 43hz/26l będzie dobrze..? Wiem że stroją nawet na 37hz kosztem szybkości..

Skomentuj

A co do strojenia
                                        mnie nie pytaj, bo by było że za dużo gadam... :razz: A tak serio to nie miałem do czynienia z tymi STX`ami

Skomentuj

Czaruję...
                                        X