Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Subwoofer na Dayton RSS315HF-4

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Oj różnią się i to znacznie; daytonowy sub jest bardziej obły, pasywny (nie ma komory na elektronikę), budowany inną metodą, no i ma dodatkowy front w skaju.
    Poniżej mała ilustracja, przy czym front w daytonowym jest około 8-10mm szerszy niż w STXowym

"Plener" z całym moim dotychczasowym diy z rozdziału kolumny głośnikowe

Skomentuj

Dziś mnie naszło żeby spróbować naprawić jeden z paneli do sub a allegro - ten w plastykowej "hermetycznej" skrzynce, o mocy 150W/4R. Najpierw podłączyłem testowy głośniczek i działało. Potem pomyślałem; czemu nie spróbować z Daytonem?
      Podłączyłem sygnał do panelu jednym wejściem wysokopoziomowym, Level (głośność na panelu) na maksimum, głośność w sterownikach karty muzycznej dla pozostałej prawej kolumny na mniej jak pół i potencjometr głośności przed końcówkami mocy w górę.
      Ciśnienie jest tak przytłaczające w pokoju 16m^2, że czuję się jakbym był kilka metrów pod wodą, zejście jest bardzo dobre jak na tak kompaktową obudowę. Co do jakości basu, to się nie wypowiem, bo to w końcu panel z allegro (nawet ustawienie potencjometrem crossover na 40Hz obcina z sygnału znacznie mniej niż powinno), przy większych amplitudach membrany i jej szybszych ruchach np "Late night tip" wyraźnie widać, że wzmacniacz niedomaga i membrana wpada jakby w swoje własne rezonanse. Jak to dobrze, że robię końcówkę o mocy 350-400W/4R
      Już tyle rzeczy mi w izbie rezonuje, że przy większej mocy pewnie płyty gipsowo-kartonowe z sufitu polecą

Podsumowując jestem bardzo zadowolony z uzyskanego efektu, ale prawdziwą, miarodajną ocenę będę mógł wystawić po "przegraniu" kilkudziesięciu dni na docelowym wzmacniaczu.

Skomentuj

Fajny ten sub Ja myślałem o małym braciszku tego Daytona :) Ale trochę mi nie pasuje i nie wiem jaką obudowę bym miał mu sprezentować...no i cena 400PLN prawie :( Za niewiele więcej mam TIW200XS albo CA22RNX....

Powiedz mi ile litrów ma ta skrzyneczka ?? :) Podoba mi sie bardzo ale ja robiłbym jednak wyższy sub i bez ścięć :)

Skomentuj

No kurde, takie zamazane foto mogę pokazać; premiery jeszcze nie było, więc nie ma co liczyć na więcej :P

Obudowa ma między 45 a 50l netto.

Co do mniejszego Daytona, mało jest informacji o RSS210HF, ale obudowa między 20 a 30l zamknięta byłaby odpowiednia.
          TIW ma większą efektywność i to będzie słychać, obudowa 30l.

Skomentuj

Bebok miałeś TIWa może? :) Co do RSS210HF to fajny głośniczek ale w tych 30L lub 20L nawet w OZ bałbym się o wytrzymałość mocową w nim... one niby są do OZ ale słabo sobie radzą z przyjmowaniem tych mocy co producent piszę... Już nie jeden pisał o tym że 25cm Daytona jak za duże OZ to mały amp go wysteruje, a niby 350W chyba ma...

Skomentuj

O TIWie pisał misiomor na audiostereo, doświadczenia z nim, ani innymi Daytonami nie mam; podaję tylko to co wyczytałem z rzetelnego źródła.

Skomentuj

Misiomor ma łeb to trzeba my przyznać :) No i spoko koleś, można z nim normalnie pogadać :) Szkoda że parametry nie grają, chociaż on musiał na prawde wiele słuchać, same symulacje i zwrotnice które zaprojektował mogą mówić o jego wiedzy...

Co do Twojego to obudowa wydaje mi się optymalną, producent zaleca chyba nawet większą ale nie dałbym więcej, szkoda męczyć głośnika. Kondrax u nas miał takiego 15calowego i aplikował w 100L, wg mnie za dużo :) To już potężna skrzynia :) Kiedy właściwie odsłuchy i koniec zmagań ??

Skomentuj

Ciężko powiedzieć, muszę się zebrać i zrobić płytkę do zasilacza, uruchomić końcówkę mocy (zostały do wlutowania trany mocy) i sprawdzić czemu moja wersja preampu nie działa :(
                  Potem kupić blachy i poskładać oraz prawidłowo wykończyć obudowę na elektronikę .
                  Niestety, ale w tym miesiącu na pewno nie, styczeń też odpada, dopiero luty/marzec, po zdaniu sesji i egzaminu inżynierskiego.

Skomentuj

Czaruję...
                  X