Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Niedrogie monitory STX -- GDN 17-100-8-SC + GDWK 10-200-8-PJ

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Niedrogie monitory STX -- GDN 17-100-8-SC + GDWK 10-200-8-PJ

Witam wszystkich! :)
    Wstęp:
    Jest to moje pierwsze DIY związane z domowym audio więc proszę o wyrozumiałość.
    A więc do rzeczy - jestem w trakcie budowania (i póki co też projektowania i dobierania elementów) do niedrogich monitorów. Jak na razie zacząłem skrzynkę (wiem, że najpierw dobiera się przetworniki i zwrotnice ale już sporo wysiłku włożyłem w przygotowanie paczek i nastawiłem się na dobór czegoś pod ten litraż).
    Skrzynki robione z 18mm płyty MFP (coś pomiędzy MDF i OSB), przycinane wyrzynarką i szlifowane szlifierką oscylacyjną.

Obudowa:
    Była ona liczona pod głośnik sam już nawet nie pamiętam jaki, chyba STX 17-140-8 SCX (z tunelem BR) którego NIE chce użyć więc proszę nie proponować zastosowania właśnie jego:razz:.
    Po wyszlifowaniu wszystkiego na równo w planach pokrycie jej fornirem w kolorze mniej-więcej takim jak na tym zdjęciu:
    http://img490.imageshack.us/img490/3...34726323sz.jpg
    Po położeniu forniru wykonanie podfrezowań pod głośniki (obydwa) tak, żeby minimalnie tylko, wręcz niezauważalnie (0,5mm) wystawały ponad powierzchnie forniru.
    Jeśli wszystko się uda zrobić i będzie ładnie grało to w planach także maskownice (na razie bez nich) i podstawki pod kolumny żeby ładnie stały i grały koło telewizora:).
    Wymiary: 22cm x 36,1cm x 32cm
    Litraż zewnętrzny: 25,41l
    Litraż wewnętrzny:16,98l (od tego trzeba odjąć dwa wzmocnienia o przekroju 2x2cm biegnące między ściankami bocznymi)
    Wizualizacja przekroju obudów (nie narysowane wzmocnienia):

Głośniki:

STX GDN 17-100-8-SCX (prawdopodobnie a raczej na pewno do zamiany)
    Kupiłem je pochopnie bez zastanowienia bo wydały mi się fajne, dopiero potem wyczytałem, że nie jest aż tak kolorowo. Głośniki który kupiłem podobno potrzebują większych obudów. Prosiłbym o rady dotyczące doboru innego głośnika do tych paczek bez ich modyfikowania (co najwyżej otwór BR).
    W razie jakichkolwiek sugestii co do podmieniania tego GDN'a proszę pisać poniżej albo na PW - chętnie posłucham opinii innych co by wrzucili do tej skrzynki zamiast niego (oczywiście w podobnych pieniądzach).

GDWK 10-200-8-PJ
    Wysokotonówek nie chciałbym zamieniać (jeszcze ich nie posiadam ale jestem w trakcie zamawiania - czekam na dostawę) ze względu na to, że wyczytałem, że za te pieniądze naprawdę ładnie gra.

Zwrotnice:
    Kolejną rzeczą której będę potrzebował (dopiero po dobraniu przetworników) jest pomoc kogoś obeznanego w projektowaniu zwrotnic do głośników. Polutować wszystko bez problemu ale jestem zielony w projektowaniu więc zdam się na czyjąś dobrą wolę:).

Postęp prac:
    1. Płyta kupiona w Castoramie i pocięta wstępnie na małe formatki tak, żeby dało się je przewieźć do domu. Obawiałem się, że w Castoramie przytną mi nierówno i dlatego podałem większe formatki żeby sobie samemu dociąć w domu. Był to spory błąd gdyż formatki docięli z błędem max 0,5mm a ja sporo się namęczyłem żeby to potem równo wyciąć wyrzynarką i wyszlifować kanty szlifierką na ostro.
    Docięte deseczki - początek robienia paczek:

2. Niestety zagapiłem się i zdjęcia mam dopiero z tego momentu. Obydwie skrzynki już poskręcane wkrętami 35mm. Pod każdy wkręt zrobiłem podfrezowania tak, żeby schowały się do środka żeby łatwo można było zaszpachlować. Wszystkie dziurki od wkrętów i mikroszczeliny między ściankami zaszpachlowane szpachlą do drewna. Kąty i wymiary zachowane więc jestem zadowolony ze względu na to, że to moja pierwsza praca tego typu z drewnem.
    Wstępnie przeszlifowane skrzynki:

3. będzie za niedługo :)

Temat będę na bieżąco uzupełniał w miarę postępowania prac.
    Last edited by Pawel S.; 14.01.2011, 12:10.

Tu masz zwrotnicę dla GDN 17-140-8 SCX

Skomentuj

No właśnie, mam zwrotnicę dla 17-140-8-SCX którego NIE chce użyć :biggrin:. Do zwrotnicy to chyba jak na razie jeszcze długa droga, najpierw chce coś dobrać niskotonowego. Chyba że ten 17-100-8-SC zagra w tej obudowie ładnie?

Skomentuj

Zamieszczone przez koszykbb Zobacz posta
        STX GDN 17-100-8-SCG (prawdopodobnie a raczej na pewno do zamiany)
        Nie sprawdzałem co o za głosnik więc rozumiem, że to błędne info
        No właśnie, mam zwrotnicę dla 17-140-8-SCX którego NIE chce użyć
        A to zmienia postać rzeczy

Teraz widzę, ze na początku napisałeś
        Była ona liczona pod głośnik sam już nawet nie pamiętam jaki, chyba STX 17-140-8 SCX
        To może zmień radykalnie całość. PJ-ka to żaden szał. Jak się nie mylę, to Yoshi_80 albo irek projektował zwrotnicę pod Vifę Dx25 i Tonsila GDN 16/50/6. Ten komplet też pracuje w podobnym litrażu.
        Last edited by RpLand; 14.01.2011, 08:41.

Skomentuj

koszykbb, nie wyglupiaj sie tylko zostaw tego SCXa i ewentualnie dorob mu z tylu b-r (dlaczego go nie chcesz?)

Skomentuj

A ten GDN 17-140-8-SCX będzie dobrze grał w tym zestawie? Jak na razie nie mam kupione GDN 17-100-8-SC a one podobno dobrze grają tylko w zamkniętych skrzyniach i to większych niż te, które mam. Czyli sprzedać komuś te 17-100-8-SC i kupić 17-140-8-SCX? Mam nawet dwie rurki BR już kupione więc to nie problem tylko właśnie nie wiem czy głośnik będę miał pod BR czy nie więc na razie nie robię otworów.

A co do tych zwrotnic - jeśli są liczone pod 15dm3 to może po prostu można wrzucić do środka obudowy i przykleić żywicą po drewnianym klocku żeby zmniejszyć trochę objętość?

Skomentuj

Koszyku drogi, mówiłem Ci już na samym początku byś kupił 17/140/8 SCX, obudowę masz robioną właśnie pod ten głośnik, schemat zwrotnicy też już masz gotowy. Fakt że są one droższe od SC, ale mam nadzieje że w tym przypadku cena pójdzie razem z jakością :) pozdro

Skomentuj

Jak na razie nie mam kupione GDN 17-100-8-SC
                to jaki w koncu masz glosnik? SC czy SCX? bo sam sie zdecydowac nie mozesz...

A co do tych zwrotnic - jeśli są liczone pod 15dm3
                zwrotnica nie ma nic wspolnego z pojemnoscia skrzynki!!!!!!
                ta informacja to nie wytyczna ze ten glosnik musi byc w 15 litrach tylko ze irkowa skrzynka testowa tyle ma. objetosc skrzynki wplywa tylko na bas a nie na reszte pasma

Skomentuj

projekt zwrotki nie ma nic wspolnego z projektem obudowy rezonansowej
                  sam decydujesz na jaka czestotliwosc ma byc ona strojona (lubisz wiecej basu nizej ale nie nizej niz Fs glosnika, ma byc lepsza srednica wyzej)

uzyj scematu, ktory jest gotowy (podane glosniki i zaprojektowane zwrotnice) oszczedzi ci to czasu i problemow
                  Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
                    sam decydujesz na jaka czestotliwosc ma byc ona strojona (lubisz wiecej basu nizej ale nie nizej niz Fs glosnika
                    No nie do końca. Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby dla pewnych głośników BR stroić poniżej Fs. Jest nawet taka zasada (może bardziej przekonanie czy możliwość - regułą bym tego raczej nie nazwał), że głośniki z Qts powyżej 0,4 można stroić poniżej Fs (lub pakować je w OZ). Ale oczywiście to zależy od konkretnego głośnika i jego zastosowania.

uzyj scematu, ktory jest gotowy (podane glosniki i zaprojektowane zwrotnice) oszczedzi ci to czasu i problemow
                    Tutaj, przynajmniej w tym konkretnym przypadku, zgodzę się już w stu procentach

Skomentuj

dabyl ok ale nie ma co komplikowac koledze na poczatku
                      Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

A czy w wypadku wysokotonówek warto dorzucić te 10zł do głośnika i wziąć te:
                        http://nowyelektronik.pl/searchsklep...kotonowe%20GDW
                        zamiast 10-200-8 PJ ? I czy będą one pasowały do zwrotnicy której schemat RpLand podał wyżej?

Skomentuj

wg Sound Wave'a warto
                          ale musialbys miec nowa zwrotnice.
                          no chyba ze podmienisz GDNa na SK (zwrotnica na stronie STXa)

Skomentuj

Masz na myśli 17-140-8-SK?

Skomentuj

Masz na myśli 17-140-8-SK?
                              tak. do tego zestawienia jest zwrotka.

Skomentuj

Ok, skrzynki gotowe :) Frezy zostawiam na koniec więc teraz biorę się za fornirowanie. Fornir mahoniowy już mam tylko teraz pytanie, jak go kleić. Czy na klej "Moment" dobrze będzie się trzymał?

Skomentuj

moment lub butapren.
                                  my tym kleimy od lat i jakos nic sie nie odkleja

Skomentuj

moment bo butabren smierdzi
                                    przynajmniej ja wole moment
                                    Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Nie na temat...
                                      moment bo butabren smierdzi
                                      przynajmniej ja wole moment
                                      Chłopaki w bramie starej kamienicy wolą butapren

Teraz poważnie, Moment niby niczym nie różni się od butaprenu, ale jest mniej intensywny w odparowywaniu rozpuszczalników, więc i bardziej bezpieczny dla zdrowia i otoczenia (chemicznie).
                                      I jeszcze jedno, ten klej nie nazywa się Moment, już nie.

Skomentuj

Czekam na ciąg dalszy bo sam się zastanawiam nad 17SK&AK Vs. AWX ale nie ze względów brzmieniowych tylko funduszowych :)

Skomentuj

Czaruję...
                                        X