Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

"Wąskie słupki" na GDN 11/30/8

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

No dolek musi byc, szczegolnie jak jest offset ale uwazam, ze obudowa jest jeszcze niedopracowana ( wytlumienie )

Skomentuj

Jaka jest odległość między dwoma dolnymi? Jaki planujesz podział? Bo coś mi się wydaje, że dałeś je trochę za daleko od siebie.

Skomentuj

Zamieszczone przez mbar Zobacz posta
        Jaka jest odległość między dwoma dolnymi? Jaki planujesz podział? Bo coś mi się wydaje, że dałeś je trochę za daleko od siebie.
        Też o tym myślalem, że powinny chyba być bliżej siebie. Zdjęcia ostateczje wersji niestety nie mam, ale wygląda tak jak ta na zdjęciu bez podwójnych gąbek na dole i na górze.

Co myślicie o zrobieniu wylotu tunela na przodzie przy tej konstrukcji?
        Załączone pliki

Skomentuj

Za malo tlumienia.

Skomentuj

Oki, będe próbował w tygodniu jeszcze kilku wariantów (też z większa ilością wygłuszenia).

Skomentuj

http://www.salonav.com/arch/2004.11/...20graf.eps.gif tutaj masz pasmo przenoszenia najwyzszej klasy monitora studyjnego PMC AML1. Widac wyraznie jak mocno tlumione sa czestotliwosci ponizej 150hz. Tak mniej wiecej powinna wygladac odpowiedz z tunelu. Inny przyklad to 3 drozny monitor PMC IB2s http://www.eis.com.pl/virtual/images.../_PMC_BASS.jpg.
              Generalnie srednie tony z tunelu musza byc wtlumione o jakies -12db i wiecej w stosunku do przedniej strony glosnika. Jesli bedzie mniej to pasmo bedzie zaburzone i dzwiek niepoprawny.

Skomentuj

Dzięki jeszcze raz za pomoc, zobaczę co się da z tego wyciągnąć. Z jakiej odległości robić pomiar tunelu?
                Last edited by Marios; 05.04.2011, 10:32.

Skomentuj

z odleglosci 0-1cm

Skomentuj

Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz posta
                    z odleglosci 0-1cm
                    Tak też robię, ustawiając na równo z wylotem. Gdzieś czytałem o 5cm ale jednak potwierdza się że robię to dobrze.

Skomentuj

Ostatnio znalazłem trochę czasu więc postanowiłem ruszyć temat trochę ku końcowi..

Bazując na tzw. "skrzynce" testowej wykonałem nowe które mają służyć jako docelowe. Zmiany które wprowadziłem:

- przód i tył wykonany z MDF 22mm
                      - wylot TL umieściłem z przodu, wyszedł ok 3cm2 większy,
                      - głośniki do 0,5 drogi umieściłem bliżej siebie.
                      - odgroda górna wyprofilowana bardziej pod kątem tunelu.

reszta na zdjęciach..ale przejdę do meritum.

Zrobiłem pomiary pustej linni bez wygłuszenia, wynik w załaczniki. Przy okazji sprawdziłem jak zadziała wyklejenie tunelu matami bitumicznymi (na jednym ze zdjęć) i poza niewielki spadkiem przy 200hz nie zauważyłem wielkich zmian, przynajmniej w tym przypadku.

Wykres drugi przestawia wyniki jakie udało mi się osiągnąć kombinując z różnymi wersjami wygłuszenia za pomoca gąbki grubości 3cm ( tunel w przedniej i środkowej mocno wypełniny gąbką + wszystkie powierzchnie ścianek matą bitumiczną)

I to na tyle z budowy...
                      Załączone pliki

Skomentuj

Mata bitumiczna w TL raczej nic nie da na tak grubych sciankach obudowy. Jest pewna zasada jakiej trzymaja sie konstruktorzy TL. Albo stosujemy grube dechy, co zwieksza mase obudowy ale pozwala na mniejsza ilosc mat tlumiacych, albo dajemy cienkie scianki i atakujemy dodatkowymi materialami tlumiacymi. W Twojej obudowie lepiej nakleic wykladzine na scianki niz maty bitumiczne, choc mozna sprobowac to i to.
                        Generalnie jest ok, ale glosniki chyba juz maja tutaj swoj kres. Nizszego basu sie tu nie wyciagnie.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                          Generalnie jest ok, ale glosniki chyba juz maja tutaj swoj kres. Nizszego basu sie tu nie wyciagnie.
                          Pomierzyłem dziś impedację wszystkich głośników, rezonans wacha się pomiędzy 65-72Hz. Więc raczej osiagają swój "kres".
                          Do deklarowanego przez producenta fs+55Hz trochę im brakuje..

Skomentuj

[offtopic]...tekst...[ /offtopic]

Skomentuj

Nie na temat...
                              musisz skasować spację przed slashem
                              Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Nie na temat...
                                ...tekst...
                                oki :-)

Skomentuj

Witam

Jak postępy w tworzeniu słupków, czy wyklarowała się już końcowa wersja obudowy i zwrotnicy ??

Skomentuj

Aż wstyd sie przyznać ale z powodu braku czasu...prace jeszcze trwają. Poza tym ostatnio walczyłem trochę z systemem pomiarowym.

Co do obudów to są na etapie podkładu (ostateczna wersja biały połysk) i zostało jeszcze zrobienie cokołów.

Na chwilę obecną jest to obudowa zamknieta ale, ze względu na małą pojemność będę robił otwór stratny po pierwszych pomiarach. Z moich doświadczeń z tymi głośnikami wynika że będzie potrzebny.

Końcowa wersja zwrotnicy wyklaruje sie oczywiście po pierwszych pomiarach, ale wszystko wskazuje że będzie to pierwszy rząd.

Mam nadzieję że skończe to niebawem..
                                    Załączone pliki

Skomentuj

Czaruję...
                                    X