Zamarzyło mi się wejść w posiadanie JBL'i 4345. Kupić raczej mi się nie uda ze względu bardzo ograniczoną dostępność. Trzeba więc klonować. Założyłem, że nie będę budował obudów osobiście, bo brak mi doświadczenia w drewnie i zapewne szybciej, taniej (brak narzędzi) i z lepszym efektem będzie kogoś do tego zatrudnić. Jeżeli ktoś jest mi w stanie zaoferować swoją pomoc, bądź kogoś polecić w tej sprawie (preferowalnie z Mazowieckiego), to proszę o kontakt.
Tak wygląda oryginał:

Póki co jestem na etapie kompletowania komponentów.
Komplet głośników na które poluję to 2x:
2245h (woofery 18")
2123h (nisko-średniotonowe 10")
212(5/6)h (wysokośredniotonowe 1")
2307 (trąbki do wysoko-średnio)
2308 (rozpraszacze do w/w)
2405 (wysokotonowe)
Zwrotnica będzie pochodzić z nieco nowszych 4344 mkII. Wynika to z tego, że originalny woofer 2122h 10" jest praktycznie nie do dostania bądź w chorych cenach, a konstrukcja oparta o nowszy 2123h ze wspomnianą zwrotnicą ma wyższą skuteczność i jest ogólnie lepiej zaprojektowana. W latach 70-tych nie było w końcu oprogramowania wspomagającego projektowanie.
Póki co udało mi się nabyć 2245, 2405 oraz 2307. Na potwierdzenie fotki oryginalnych ponad trzydziestoletnich cewek z wysokotonówek, które przechodzą renowację kosmetyczną oraz skromnych 18" wooferków.

Dopowiem tylko, że ten projekt całymi dniami przewraca mi się po głowie odkąd stwierdziłem - buduję.
Pozdrawiam, Maciek.
Tak wygląda oryginał:

Póki co jestem na etapie kompletowania komponentów.
Komplet głośników na które poluję to 2x:
2245h (woofery 18")
2123h (nisko-średniotonowe 10")
212(5/6)h (wysokośredniotonowe 1")
2307 (trąbki do wysoko-średnio)
2308 (rozpraszacze do w/w)
2405 (wysokotonowe)
Zwrotnica będzie pochodzić z nieco nowszych 4344 mkII. Wynika to z tego, że originalny woofer 2122h 10" jest praktycznie nie do dostania bądź w chorych cenach, a konstrukcja oparta o nowszy 2123h ze wspomnianą zwrotnicą ma wyższą skuteczność i jest ogólnie lepiej zaprojektowana. W latach 70-tych nie było w końcu oprogramowania wspomagającego projektowanie.
Póki co udało mi się nabyć 2245, 2405 oraz 2307. Na potwierdzenie fotki oryginalnych ponad trzydziestoletnich cewek z wysokotonówek, które przechodzą renowację kosmetyczną oraz skromnych 18" wooferków.

Dopowiem tylko, że ten projekt całymi dniami przewraca mi się po głowie odkąd stwierdziłem - buduję.
Pozdrawiam, Maciek.
Skomentuj