Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Klony JBL 4345

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Klony JBL 4345

Zamarzyło mi się wejść w posiadanie JBL'i 4345. Kupić raczej mi się nie uda ze względu bardzo ograniczoną dostępność. Trzeba więc klonować. Założyłem, że nie będę budował obudów osobiście, bo brak mi doświadczenia w drewnie i zapewne szybciej, taniej (brak narzędzi) i z lepszym efektem będzie kogoś do tego zatrudnić. Jeżeli ktoś jest mi w stanie zaoferować swoją pomoc, bądź kogoś polecić w tej sprawie (preferowalnie z Mazowieckiego), to proszę o kontakt.

Tak wygląda oryginał:

Póki co jestem na etapie kompletowania komponentów.

Komplet głośników na które poluję to 2x:
    2245h (woofery 18")
    2123h (nisko-średniotonowe 10")
    212(5/6)h (wysokośredniotonowe 1")
    2307 (trąbki do wysoko-średnio)
    2308 (rozpraszacze do w/w)
    2405 (wysokotonowe)

Zwrotnica będzie pochodzić z nieco nowszych 4344 mkII. Wynika to z tego, że originalny woofer 2122h 10" jest praktycznie nie do dostania bądź w chorych cenach, a konstrukcja oparta o nowszy 2123h ze wspomnianą zwrotnicą ma wyższą skuteczność i jest ogólnie lepiej zaprojektowana. W latach 70-tych nie było w końcu oprogramowania wspomagającego projektowanie.

Póki co udało mi się nabyć 2245, 2405 oraz 2307. Na potwierdzenie fotki oryginalnych ponad trzydziestoletnich cewek z wysokotonówek, które przechodzą renowację kosmetyczną oraz skromnych 18" wooferków.

Dopowiem tylko, że ten projekt całymi dniami przewraca mi się po głowie odkąd stwierdziłem - buduję.

Pozdrawiam, Maciek.

Życzę wytrwałości i solidności Czekam jak się rozwinie temat
    marcinsywala.pl
    Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS

Skomentuj

Zamieszczone przez Amnes Zobacz posta
      Zamarzyło mi się wejść w posiadanie JBL'i 4345
      Nasuwają się od razu liczne pytania:
      Napisz więcej, dlaczego próbujesz podjąć się tak trudnego zadania?
      Miałeś okazję dobrze osłuchać te kolumny, że kompletujesz rzadkie głośniki.
      Masz rozrysowane i pomierzone oryginalne obudowy, zdobyłeś plany?
      Na ilu metrach kwadratowych będziesz słuchał kolumn o pojemności 400l brutto i czym zasilał?

Skomentuj

Zamieszczone przez KAPRINT Zobacz posta
        Na ilu metrach kwadratowych będziesz słuchał kolumn o pojemności 400l brutto
        Nie 400,nie przesadzaj,180L to max netto,więc jak da ze 30L na niskośredniaka to i tak całość brutto nie przekroczy 300L. Co do zasilania to też jestem ciekaw bo żeby odpowiednio wykorzystać takie gary to przydała by się końcówka min. 500W na kanał.

Mam inne pytanie: pokazałeś cewki od wysokotonowca,ale co ma znaczyć ta dziura na środku? czy po prostu źle widzę i ta membrana jest przeźroczysta?

Skomentuj

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
          Nie 400,nie przesadzaj,180L to max netto,więc jak da ze 30L na niskośredniaka to i tak całość brutto nie przekroczy 300L.
          Mnożąc długość boków kolumny wychodzi 400l - http://jbl43.net/JBL4345.html i waga jednej sztuki 104 kg.

Skomentuj

@KAPRINT
            Ad 1. Mam Ti 250 które lubię a chcę mieć też klasyka JBL. Trudne zadanie? Przecież to tylko sześcienne kolumny.

Ad 2. Nie miałem nigdy okazji ich posłuchać. Głośniki nie są znowu aż tak rzadkie. Ba, jak kogoś stać może kupić wszystkie od ręki. Części zamienne oryginalne też są dostępne. Znowu - są horrendalnie drogie. Dlatego muszę polować na okazje.

Ad 3. Tak posiadam oryginalne plany. Jak tu nie kochać JBL'a? Jak kogoś interesują to są tu: http://www.slideshare.net/guest80684...-cabinet-plans

Ad 4. Kolumny te nadają się zarówno do 20m2 jak i 200m2. Napędzać je można piecem 10-cio watowym jak i 200 watowym. U mnie będzie około 30m2 otwarte w różnych kierunkach. Do amplifikacji coś dobiorę. To nie są potwory prądożrące. Ba są to biorąc pod uwagę rozmiary i skuteczność 95db łatwe do wysterowania kolumny. Jakby co zawsze można dać bi-amp.

@marian W środku nic nie ma. Cewka jest przytwierdzona do pierścieniowej membrany. Na środku głośnika jest kopółka fazowa a naokoło horn. Po polsku taka konstrukcja się chyba nazywa tubowa. Zresztą średniotonowiec też jest tubowy.

Proszę się nie martwić o aspekty przetwornikowo-zwrotnicowe. Domyślam się, że nikt z forum nie miał okazji budować takich kloców stąd wszelakie obawy. Prawda taka, że wszelkie materiały i informacje na temat klonowania 4345 są równie dostępne jak do 3-way na STX-ach. Zresztą w sprawach technicznych podpieram się wiedzą fanów JBL'a ze sporego, międzynarodowego forum, którzy żyją tylko i wyłącznie JBL'em. Co poniektórzy to nawet byli inżynierowie JBL'a, a wszyscy z całego świata są chętni pomagać innemu czubowi jak tylko mogą. Ba, nie zacząłbym klonować, gdyby nie to, że dostałem propozycję kupna wooferów. A jak śledzę wszystkie aukcje JBL na ebay i innych serwisach od pół roku takich jeszcze nie widziałem. Reszta przetworników jest na szczęście łatwiejsza do zdobycia.

Patrzę na cały projekt z pewną dozą nieśmiałości, natomiast jeżeli sprawy finansowe mnie nie zahamują to nie ma siły która by mnie powstrzymała od zakończenia projektu sukcesem.

---------- Post dodany o 22:49 ---------- Poprzedni post o 22:45 ----------

Co do pojemności jest to 250l. https://docs.google.com/viewer?url=h...olete/4345.pdf

Greg Timbers (główny inżynier JBL odpowiedzialny za flagowe konstrukcje) na forum zaleca jednak powiększenie obudowy basowca do 10-11 stóp sześciennych czego nie wykluczam.

Skomentuj

No to powodzenia, widzę że jesteś przygotowany do rozpoczęcia prac. A jeśli chodzi o wysterowanie, to mimo imponującej sprawności trzeba jeszcze poruszyć tę niemałą powierzchnię membran i 4 przetworniki.
              Jakiej muzyki słuchasz, tak na marginesie?

Skomentuj

Te kolumny będą do jazzu. Co do napędu to jeszcze zobaczę jak to wyjdzie w zależności od zwrotnicy i efektów odsłuchowych. Albo pełna pasywna zwrotnica z możliwością bi-ampingu. Albo aktywna pomiędzy basem a górnym 3-way.

Skomentuj

Do pozostałych głośników dokupiłem parę 2425h. Teraz wiem dlaczego kolumny ważą 100 kilogramów sztuka. Jeden średiotonowy to 5kg wagi i przyciąga śrubokręty od sąsiada z pobliskiej wsi. Nic więc dziwnego, że potrzebne są podpory pod ten głośnik gdy wisi na tubie przykręconej do płyty czołowej. Póki co dalsze zakupy są wstrzymane ze względu na nadwyrężony budżet. Pozostaje mi się pocieszać, że pozostało już tylko kupić woofery 2123h, zlecić obudowy i zrobić zwrotnice. Te ostatnie jeżeli budować w oparciu o cross-capy jantzena to wydatek circa 2k... chce ktoś nerkę?

Last edited by Amnes; 26.02.2011, 20:52.

Skomentuj

te woofery wyglądają świetnie :) całkiem spore mebelki sobie wstawisz do tych 30m2

Skomentuj

Otóż finalnie zdecydowałem, że do podziału między wooferem i górnym 3-way użyję zwrotnicy aktywnej. Już wiele razy zastanawiałem się nad pasywną vs. aktywną i w międzyczasie wpadła mi w oko konstrukcja Marchand'a http://marchandelec.com/xm1.html Częstotliwość podziału jest w niej regulowana za pomocą 4-rech rezystorów. Za cenę samych kondensatorów do zwrotnicy dostanę rozwiązanie lepsze niż obstrukcyjne elementy pasywne. Przy tym zaoszczędzone pieniądze można zainwestować w jeszcze lepsze elementy zwrotnicy pasywnej. Na dodatek będę mógł posłuchać jak sprawdzają się Ti 250 pędzone bi-ampem. Same plusy.

Skomentuj

W momencie gdy mam już wszystkie drivery oprócz 2123h zdecydowałem, że projekt nie będzie kończony. Poniekąd szkoda, ale jak mawiają lepsze wrogiem dobrego. JBL 4345 pozostaną w sferze marzeń które kiedyś zrealizuję, będą to jednak oryginalne kolumny. Temat do zamknięcia, spalenia czy usunięcia.

Skomentuj

Czemu rezygnujesz
                          marcinsywala.pl
                          Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS

Skomentuj

Lepsze wrogiem dobrego. W tym wypadku prędzej najlepsze wrogiem bardzo dobrego .

Skomentuj

Projekt nie był kończony... przeze mnie. Inny forumowicz (AS) za to go przejął i już wykańcza. Z tego co wiem musi już tylko poprzykręcać wsio do skrzynek. Tymczasem bakcyla na klonowanie JBL złapał mój tata i tym razem z jego polecenia gromadzą się pod strzechą drivery na 4344. Na miejscu są już 2405, 175h+h91+l91, dubel 175h w postaci 2425h i dwie pary 2123h. Jedna z cewek w 2405 okazała się padnięta, zamówiłem więc parę nowych, ale coś nie chcą dojść z USA... We frachcie z USA jest para 2235 a dziś zdjąłem z ebaya parę 2245.

Mimochodem wyszło na to, że trzeba dozbierać zabawek na dwie pary - jedną 4345 i jedną 4344 co nie oznacza, że ktokolwiek przy zdrowych zmysłach zamierza robić dwie pary klonów - komplet po prostu łatwiej odsprzedać a do tego brakować będzie wkrótce już tylko kolejnych par: trąbek, tweeterów i rozpraszaczy.

Fotki części zabawek:

Zwrotnica będzie pasywna pomiędzy 3-way górne oraz aktywna między woofer i 3-way. Oba projekty zarówno 4345 i 4344 korzystają z tego samego górnego 3-way które jest pochodną zestawienia występującego w 4344 MK II. To by było tylko i aż tyle na razie.

Skomentuj

W sumie nic nadzwyczajnego się nie dzieje. Przyszły woofery 18" 2245 i trwa debata 4344 na 15" czy 4345 na 18"?

Skomentuj

Przy takim projekcie, gdzie nie da się ot tak kupić głośników, człowiekowi wydaje się, że na każdy sukces przypadają dwie porażki. Np. 2245 ze zdjęć z poprzedniego wpisu były trupkami - dziś odesłałem, liczę, że dostanę zwrot kasy którą przelałem za granicę normalnym przelewem. Są więc emocje. Nie pamiętam czy pisałem, ale przez krótki okres była też u mnie para 2231a, która w opisie aukcji wyraźnie miała ori membrany od 2235, a do mnie już przyszły zupełnie inne 2231a z membranami china. Wtedy na szczęście płaciłem paypalem i jedynie wtopiłem koszt przesyłki zwrotnej do Belgii. Ale nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło! Po ledwie dwóch miesiącach z hakiem mam już pełen komplet driverów! i prawie pełen drugi na tzw. "zapas". Z "nowości" mam: NOS'y 1991 cewki do tweeterów

woofy 2235h z ori membranami (na zdjęciach mają przypasowane na sucho nowe zawieszenia górne)

i pierdółki w postaci ori chwytów do woofera, reprodukcji: gałek na lpady oraz kołków maskownic

Chyba nie muszę dodawać, że cieszę się jak mała dzidzia z lizaka. Z ciekawostek dodam, że w procesie produkcji cewek do tweeterów o symbolu d16r2405 wykorzystywany jest długopis co widać na poniższym zdjęciu. Robiono tak, by dramatycznie zmniejszyć liczbę odrzutów produkcyjnych, bo wykorzystując procesy zautomatyzowane nie dało się uzyskać dwóch cewek mających prawie identyczne charakterystyki.

Jutro zamawiam graty na zwrotnice, a że te są chyba czwartego rzędu? i równocześnie polaryzowane napięciowo, to na brak elementów narzekać móc nie będę. Budy też już zamówione, nic tylko czekać i lutować.

Skomentuj

Trwają przymiarki do poznania właściwego rozmiaru płytki zwrotnicy. Jeszcze nie jestem zadowolony, wszelkie sugestie mile widziane:

Skomentuj

Mimo ze nie komentuje, to caly czas sledze temat i zagladam z podziwem :) Piekne paczki beda.

Skomentuj

Ja także zaglądam. Rzucasz numerkami głośników, które masz lub nie masz...już się pogubiłem we wszystkim. Masz wszystkie już? Zakładam, że tak skoro robisz zwrotkę. Schemat zwrotki oryginalny? Czy jakaś inna konstrukcja?
                                        Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Czaruję...
                                        X