Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Zespoły? jednodrożne na Monacor SP200X

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Szukaj wysokotonowych glosnikow stozkowych Saba greencone z otwartym koszem. Zeby je przebic trzeba juz niezle wstegi.

Skomentuj

Zamówiłem głosniki za "dychę", dziś przyszły. Zamontowałem prowizorycznie na kawałku pianki przez poj. 2,2 uF.

audax.JPG

Zespoły odzyskały naturalność brzmienia, jednk chyba przesadziłem z pojemnością, wydaje się że powinno być 1,5uF. Jutro wypróbuję. Poczekam aż głośniczki się wygrzeją, na razie trochę mało detali. Dochodzi też problem że są tak daleko odsunięte od podstawowych. Zamawiam elemety obudowy (110x32x21,6cm). Zobaczymy jak to zabrzmi w docelowej skrzynce.
      Załączone pliki

Skomentuj

Dawno nic nie pisałem (brak czasu), ale ostatnio wziąłem się do roboty i przetestowałem otwór stratny w tych prowizorycznych obudowach. Jak było do przewidzenia, przy otworze niewytłumionym (linia niebieska), wykres impedancji przypomina BR. Przy zamkniętym (czerwona) jest odniesieniem do eksperymentów. wykres zielony to lekko wytłumiony otwór. Jak widać wytłumienie otworu nie wpływa na f rezonansową, a jedynie na wielkość piku. Otwór jest bardzo wrażliwy na materiał tłumiący, po kilku dalszych eksperymentach, stwierdziłem że nie warto bawić się z eksperymentalną obudową i otworem. W docelowej i tak trzeba będzie zacząć od nowa. Przewiduję zwiększenie powierzchni otworu, zobaczymy co to da.

imp.JPG

Zacząłem budowę docelowych obudów.

100_6560.JPG
        100_6561.JPG

Wymiary 110x32x21,6. Przednia ścianka 36 mm, pozostałe 18mm. Dużo usztywnień. Następny etap to wycięcie otworów i wytłumienie. Będę zamieszczał zdjęcia i pomiary.

Skomentuj

100_6625.JPG
          Projekt posuwa się naprzód, choć powoli.

100_6626.JPG

W obu skrzynkach powklejane wszystkie usztywnienia, wycięte otwory na głośniki (w wew. ściance). Wyciąłem otwór na varivent (od wewnątrz stalowa siatka), z zewnątrz będzie kratka wentylacyjna 125 mm. Kupiłem też materiały na wytłumienie. Jako uzupełnienie na wysokich zdecydowałem się na tonsila GDW 9/60 (ma przyjść na dniach). Wtedy wycinam zew. przód, wytłumiam i składam. Na zewnątrz kupiłem fornir dębowy, chyba będę woskował.

Skomentuj

Są jakieś wieści z pola bitwy? Dlaczego akurat takie wzmocnienia zastosowałeś?

Skomentuj

Niestety wysokotonóki jeszcze nie przyszły, a czerwiec jest dla mnie bardzo pracowity. Jak tylko będę miał głośniki zabieram się do roboty. Co do wzmocnień to zawsze wybieram na czuja, jak jakś większa powierzchnia do drgań to trzeba coś tam wstawić. Skośne ścianki to po to żeby choć częściowo odbić fale w inne strony. Jestem zwolennikiem teori że sztywność obudowy i jej właściwe wytłumienie jest kluczem do sukcesu. Starczy wyobrazić sobie że to słyszymy w pokoju, obudowa musi stłumić w sobie (promieniowanie drugiej strony membrany). Uważam że wiele przetworników poszło w zapomnienie tylko dlatego że kilka osób niedostatecznie zadbało o rodzaj i właściwą konstrukcję obudowy. To co dzieje się we wnętrzu typowej obudowy musi wpływać znacząco na pracę głośnika. Dlatego następną moją obudową będzie OB. Wracając do tego projektu to oprócz wzmocnień zastosuję kilka różnych materiałów tłumiących. Swoje doświadczenia odsłuchowe zamieszczę na forum.

Skomentuj

Czaruję...
              X