Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Projekt na HDS180 + XT25TG, uwagi, symulacje, nowa zwrotnica

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

To jest idealny przyklad zwrotnicy jak nie powinna wygladac . Wtedy umieszczajac ta zwrotnice nie wiedzialem nawet o polowie rzeczy, ktore teraz wiem

Skomentuj

Tak to już jest, nikt od razu wszystkiego nie wie. Ja też dopiero zaczynam zabawę w te klocki, ale coraz bardziej mnie to wciąga. Chyba już nie ma od tego odwrotu. Teraz już mam biurko zawalone częściami RLC:)

Skomentuj

Dopracowuję jedną ze zwrotnic na słuch + pomiary. Przy tej do której obecnie doszedłem dźwięk już mi się podoba tak w 80%, bo jednak troszkę czegoś mi brakuję w nim. Być może lekkie stłumienie wysokiego tu pomoże. Basu jest sporo, na wykresie widać podbicie przy ok 80Hz. Pokazałem na rysunku poniżej jak wpływa zmiana kondensatora o małą wartość w torze wysoko tonowym - widać i słychać to. Wpływ obudowy jest znacznie większy niż zmiana takiego elementu -> często omawiany temat o wpływie obudowy.

Zastanawiam się jaki efekt przyniosłoby wygładzenie górki w okolicach 800hz, tak jak to robił Troels w przy projektach na podobnych Peerlessach.

Jeżeli już mam dopracowywać tą konstrukcję to postanowiłem też przeanalizować promieniowanie portu br:

Tutaj też jest co poprawiać, bo widać trochę śmieci m. in przy 660Hz.
        Last edited by jamess8; 19.03.2011, 15:11.

Skomentuj

Zamieszczone przez jamess8 Zobacz posta
          na wykresie widać podbicie przy ok 80Hz.
          Tym bym sie zbytnio nie przejmował bo może to być efekt związany z pomieszczeniem. U mnie jest na 70Hz .

Zastanawiam się jaki efekt przyniosłoby wygładzenie górki w okolicach 800hz, tak jak to robił Troels w przy projektach na podobnych Peerlessach.
          Spróbuj, ja parę razy stosowałem taki zabieg z pozytywnym skutkiem, "odciążało" to brzmienie z niższych średnich tonów. Daje to rezultat gdy słychać, że średnica przymula całe brzmienie ale w przypadku prostego zwiększania cewki i obcinania średnich tracimy na klarowności a jak pójdziemy w drugą stronę i poprawimy klaroność wyższej średnicy to brakuje basu.

Spróbuj wytłumić lepiej obudowę, może gdzieś w okolicach BR to może trochę wygasi te szumy portu.

Skomentuj

Nie na temat...

A tak przy okazji projektowania zwrotnic. Powiedzmy, ze midwoofer zaczyna grac kierunkowo juz od 2,5 khz (zmierzona pod katem charka od tego momentu zaczyna opadac). To znaczy, ze mozna go ciac na 2,5 khz, ale nie wyzej, czy ze podzial musi byc nizszy niz 2,5 khz?

Skomentuj

O podziale w pierwszej kolejnosci decyduje uzytecznosc woofera w danym pasmie ( thd i "wyglad charki" ) . Jesli chodzi o charakterystyki kierunkowe, to nie sa one wyznacznikiem punktu podzialu. Moga byc natomiast uzyteczne w przypadku stosowania pochylych scianek, jak rowniez projektow zwrotnic dla niestandardowych osi odsluchu. Jezeli planujesz odsluch na osi i typowa obudowe to olej te charki . Jezeli planujesz odsluch pod katem, badz front obudowy bedzie pochylony to musisz niestety wziac pod uwage te charki. Tzn nie musisz ich brac pod uwage, bo przeciez pomiary i tak bedziesz robil z uwzglednieniem katow nachylenia :) .Bo nie sadze, zebys umial zrobic pomiary " na glosniku" i pozniej modelowal odleglosci w zwrotnicy

Skomentuj

Mam takie spostrzeżenie i zarazem pytanie dla osłuchanych w projektowaniu zwrotnic. Chodzi o inne brzmienie wysokotonowca przy cięciu 2 i 3 rzędem. Przy cięciu drugim rzędem kolumny grają tak jakby swobodniej, może jest nawet lepsza stereofonia, a przy głośniejszym słuchaniu nie drażnią tak, wokale są chłodniejsze i jakby dalej - pewnie to jest po części wina trochę mniejszej efektywności na średnicy. Wysokie są wyraźne ale nie drażniące.
                Przy 3 rzędzie średnica w odsłuchu jest bardziej wypełniona, wokale są cieplejsze i jakby bliżej - dobrze to brzmi przy spokojnej muzyce typu Katie Melua, natomiast przy innej muzyce średnica jest dosyć irytująca, ciężka wręcz wprowadza chaos. Zastanawia mnie jakie częstotliwości za to odpowiadają - wydaje mi się że to będzie coś pomiędzy 1-3kHz. Tam wypełnia bardziej wysokotonowiec przy 3 rzędzie.
                Różnica jest spora w odsłuchu, a wydawałoby się że charakterystyki są podobne...
                Ja dążę do uzyskania efektu pomiędzy tymi 2 skrajnościami. Już uzyskiwałem w miarę zrównoważony dźwięk przy 3 rzędzie na wysokotonowy, ale był on taki trochę bez życia.

Jestem ciekawy czy też się z tym spotkaliście?
                Last edited by jamess8; 02.04.2011, 21:32.

Skomentuj

Zaraz niektorzy pewnie napisza, ze to voodoo Ja tez ewidentnie odczuwam roznice w brzmieniu na korzysc nizszych rzedow filtrow. Kazdy dodatkowy rzad wg mnie odchudza dzwiek ze szczegolow. Tak jak napisales, srednica i inne tony staja sie matowe, nudne. Najbardziej jest to slyszalne dla glosnika wysokotonowego. Jak to mi chyba kiedys pogromca mitow napisal " polowa dzwiekow zostaje w zwrotnicy ". Moze jednak cos w tym jest :). I cale szczescie, ze mam glosnik wysokotonowy w ktorym jedynym ograniczeniem jest wytrzymalosc mocowa, bo dzieki temu moge sobie go aplikowac jak tylko dusza zapragnie . Parenascie dni temu testowalem filtr 1 rzedu na kopulke z podzialem na 1600Hz i bylem bardzo pozytywnie zaskoczony dzwiekiem. Kombinuje teraz jak dac na moj aluminiowy woofer filtr 1 rzedu :p

Polecam Ci zrobic jeszcze testy z tlumikiem w formie l-pada lub reza przed filtrem. Moze tez cos ciekawego odkryjesz :)

Skomentuj

Zamieszczone przez pharoh Zobacz posta
                    Zaraz niektorzy pewnie napisza, ze to voodoo
                    Różnica jest duża, żeby nie mówić że ogromna:)
                    Ja słyszę bardzo dużą różnice przy tłumieniu wysokotnowca 4,7Ohm, a 5,1Ohm, a co ciekawe przy zmianie kondensatora powiedzmy z 5,6 na 6,8uF zmiany w dźwięku już nie są takie duże - w sumie ciężko mi usłyszeć różnicę. Do tego też dochodzi czas na zmianę elementów w obydwóch kolumnach żeby porównać. Przez ten czas można zapomnieć jak brzmiało na wcześniejszej zwrotnicy:)

---------- Post dodany o 21:19 ---------- Poprzedni post o 21:14 ----------

I cale szczescie, ze mam glosnik wysokotonowy w ktorym jedynym ograniczeniem jest wytrzymalosc mocowa, bo dzieki temu moge sobie go aplikowac jak tylko dusza zapragnie
                    XTeka wsadziłem też do nowej obudowy z dużo szerszymi przodami 33,5cm i charakterystyka się wyrównała, więc też sobie pokombinuję z niższymi rzędami, tylko że w zestawach 3 drożnych lepiej stosować filtry wyższego rzędu ze względu na większe moce i mniejsze tłumienia wysokotnowca.

---------- Post dodany o 21:29 ---------- Poprzedni post o 21:19 ----------

Kombinuje teraz jak dac na moj aluminiowy woofer filtr 1 rzedu
                    No też kombinowałem trochę z moim i dopiero przy 3 rzedzie + notch filtrze udało mi się usunąć rezonanse:(

---------- Post dodany o 21:31 ---------- Poprzedni post o 21:29 ----------

Polecam Ci zrobic jeszcze testy z tlumikiem w formie l-pada lub reza przed filtrem. Moze tez cos ciekawego odkryjesz
                    Muszę się pobawić, bo w sumie nie wiem jaki to przyniesie efekt, bo nie próbowałem l-pada:)

Skomentuj

To, że są różnice w brzmieniu to jest oczywista sprawa bo filtry są różne i inaczej wpływają na głośnik.
                      Co do domniemanej wyższości filtrów niższego rzędu to nie byłbym taki pewny. U mnie raz się spisywały lepiej filtry 2 rzędu a raz 3go. Wszystko zależy od konkretnej aplikacji. Druga sprawa zawsze oceniamy cały zestaw a ten też zależy od sposobu filtracji i częstotliwości podziału drogiego głośnika. Zmieniając filtr kopułki na pewno zmieniał się filtr nisko-średnio tonowego. Trudno w takim razie powiedzieć, że zmiana jest wyłącznie wynikiem zmiany filtracji głośnika wysokotonowego.

Teoretycznie im wyższy rząd tym powinno być gorzej ale w praktyce należy dobierać takie filtry które dają jednocześnie najlepsze rezultaty dla obu łączonych głośników. Możemy mieć świetny filtr 2 rzedu dla kopułki ale jeżeli w wyniku jego zastosowania trzeba zrobić niezbyt dobry filtr nisko-średnio tonowego to takie działanie nie ma sensu.

Skomentuj

Po przerwie postanowiłem dalej pracować nad tą zwrotnicą. Zauważyłem poprawę przy zmianie z 10uF na 20uF na wysoko tonowym, wg symulacji jest lepsze zgranie fazy. Nie wiem czy trochę nie przesadziłem z tym kondensatorem... On zmniejsza dobroć filtru - z 10uF chyba była za duża. Ważne jest też uzyskanie równowagi tonalnej manipulując rezystorami na wysokotonówce, żeby np. XT nie podbarwiał jakiegoś zakresu, czyniąc dźwięk mniej zróżnicowanym.
                        I jak zwykle mam pytanie: jakie są plusy i minusy/różnice stosowania takiego filtra wycinającego rezonans na niskotonowym (na obrazku poniżej), a stosowaniem kondensatora małej wartości równolegle z cewką.
                        Ja zacząłem stosować ten poniżej na obrazu bo działa skuteczniej, HDS już tak nie wpływa negatywnie na XT przeciw fazą.

Jak już dojdę do wniosku że ciężko o lepszą zwrotnicę to sobie porównam dźwięk ze zwrotnicą HX18:)
                        Last edited by jamess8; 13.04.2011, 14:58.

Skomentuj

Nie wiem czy trochę nie przesadziłem z tym kondensatorem...
                          Nie ma obawy, sam w wielu zwrotnicach dawałem sporych rozmiarów drugi kondensator. Skuteczna filtrację w głownej mierze zapewnia pierwszy kondensator i cewka.

I jak zwykle mam pytanie: jakie są plusy i minusy/różnice stosowania takiego filtra wycinającego rezonans na niskotonowym (na obrazku poniżej), a stosowaniem kondensatora małej wartości równolegle z cewką.
                          Różnica polega na typie rezonansu i rezultatach działania. W pierwszym przypadku równoległego układu LC, rezonans zapewnia gwałtowny wzrost impedancji i przez to wycięcie danego pasma bo ta duża impedancja jest podłączona szeregowo z głosnikiem.

W przypadku drugim, szeregowego łaczenia LC , w punkcie rezonansu uzyskujesz gwałtowny spadek impedancji a że obwód ten jest wpięty równolegle, wycina on dane pasmo poprzez stworzenie łatwiejszej drogi przepływu, wprost do masy, sygnał omija głosnik.

Skuteczność działania obu układów powinna być zbliżona ale być może większy wpływ pasożytniczych parametrów elementów zmniejsza skuteczność obwodu LC w topologii rónoległej.
                          W przypadku zastosowania szeregowego LC trzeba pamiętać, że w punkcie rezonansu bardzo mocno może przysiąść impedancja zestawu.

Ogólnie wygląda to juz bardzo ładnie, tak jak pisałeś dopasować tylko równowagę tonalną.

Skomentuj

Jamess8 jak możesz to udostępnij swoje pliki pomiarów, zaprojektuję zwrotnicę aby "poćwiczyć" na innych głośnikach niż posiadam, a może dodatkowo coś z mojej wniesiesz do swojego projektu.

Skomentuj

Też mam prośbę jak kolega tomekmo.
                              Chcę się pobawić symulacją w celach edukacyjnych, a ręczne wprowadzanie danych i kopiowanie cha-rek do SW to póki co dla mnie czarna magia.
                              do tej pory bawiłem się X-over, ale ten nie uwzględnia pułapek itp.
                              z góry dziękuję
                              Last edited by dement; 19.04.2011, 13:52.

Skomentuj

Nie na temat...
                                Napiszcie mi na PW adresy e-mail, to wyślę.

Skomentuj

http://rjbaudio.com/Audiofiles/Drive...D%20files.html

Tutaj mozecie sobie posciagac pomiary roznych glosnikow i pobawic sie w SW

Skomentuj

pharoh jak to pobrać?

Edit dobra ogarnąłem już :)
                                    Last edited by wojak737; 19.04.2011, 16:44. Powód: edycja

Skomentuj

Mam pytanko, może trochę takie z podstaw, ale chcę się upewnić:
                                      Czy można łączyć kondensatory różnej wartości (np.82uF + 6,8uF), czy tylko tej samej wartości?
                                      Drugie trochę zawiłe: Czy "mogę" (czy będą jakieś negatywne konsekwencje) odwijając cewkę wartości (np.4,7mH bez odcinania zbędnego drutu), do wartości (np.4mH) usunąć w odpowiednim punkcie izolację (w celu uzyskania połączenia), a gdy będę potrzebował znowu nawinąć do początkowej wartości (4,7)?. Oczywiście wcześniej izolując to miejsce, żeby nie było zwarcia.
                                      Wiadomo cewki nie są tanie i wolał bym kupić jedną większą z możliwością odwinięcia, a jak będzie trzeba z powrotem nawinięcia niż kupić 2.

Skomentuj

Można łączyć kondensatory różnych wartości - w taki sposób właśnie uzyskuje się kondy o wartościach spoza typoszeregu.
                                        Jeśli chodzi o odwijanie cewek to już różnie bywa. Samo odwinięcie drutu do danej wartości indukcyjności nie jest problemem bo wszystko działa OK. Problemem jest ponowne nawijanie takich cewek - np w tych z Polinka, po odwinięciu drutu przerywa się jego izolacja i nie nadaje się on do ponownego wykorzystania (sprawdzone organoleptycznie).

Skomentuj

Chciałbym zaprezentować obecną zwrotnicę, jaką ostatnio uzyskałem. Jest to pierwsza zwrotnica, która łączy w sobie dobre brzmienie i fajną scenę. Nie jest ostateczna, ale reprezentuje już konstrukcje na wysokim poziomie. Myślę, że nie przypomina w ogóle znanego brzmienia z HX18. Niewielkie zmiany wymaga jeszcze cewka 1,3mH, która zostanie odwinięta najprawdopodobniej do 1,2mH i drobny fine-tuning filtra wysokotonowgo. W sumie teraz już mogę powiedzieć że "rozgryzłem" te głośniki i wiem w czym tkwiło kiepskie brzmienie HX18 i podobnych zwrotnic do tych głośników. Powiem tylko, że przede wszystkim problem tkwił w HDS180, który wymaga odpowiedniego potraktowania, ale w efekcie brzmi wspaniale:) To nie jest wina XT, mimo że wielu tak mogło się wydawać.
                                          Żaden element w zwrotnicy nie jest przypadkowy, ale pełni odpowiednią i ważną rolę.
                                          Jednocześnie nie biorę odpowiedzialności za to, że komuś się nie spodoba brzmienie. Lepiej żeby zainteresowany odsłuchał kolumn u mnie i sam ocenił - oczywiście jeżeli jest taka możliwość.
                                          Ostateczna zwrotnica zostanie zamieszczona w ciągu miesiąca, która będzie na pewno jeszcze lepsza od tutaj zaprezentowanej.
                                          Jestem zdania, że efekt końcowy zależy w dużej mierze od szczegółów. Dlatego informacje o moich wnioskach, wymiarach obudowy i dokładnych wartościach elementów zostaną podane na końcu.

Last edited by jamess8; 16.07.2011, 21:53.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X