Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

[Car-audio] Subek na nowym Stx SW.STX.12.2.500.2x4

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

[Car-audio] Subek na nowym Stx SW.STX.12.2.500.2x4

Witam.Dzisiaj zamówiłem nowy Stx SW.STX.12.2.500.2x4.
    Docelowo ma to grać w aucie u szfagra w Opel astra 2. Muzyki słucha różnej od disco polo po hiphop.
    Bedzie to napędzane carpower hpb1502 więc powinno go nieźle rozruszać:) Zastanawiam się tylko czy dać budę closed czy BR. Zależy mu trochę na miejscu,ale ja bym go jednak zaaplikował do br 45 litrów netto ,bo lepsze zejście bedzie,a zamknięta skrzynia może go nie zadowolić.Teraz tylko czekać na przesyłkę:)

A tu trochę danych na zachęte:

http://www.diyaudio.pl/images/attach/jpg.gif

SW.STX.12.2.500.2x4.F.S.PP

. Specifications:
    . Optimal for Car Audio subwoofer application
    . 12" nominal diameter
    . 500 W Program Power
    . 300 W AES Power Handling
    . 2x4 Ohm Nominal impedance
    . 89 dB Sensitivity
    . Water protected cone
    . Voice coil former material - aluminum
    . High stability steel basket
    . High linear displacement6 range
    . High mechanical displacement range
    . Ventilated voice coil gap for reduced power compression
    . Recommended enclosure: 45L@35Hz - Bass Reflex or 30L Closed
    Załączone pliki
    Last edited by lklukasz; 08.04.2011, 07:38.

Informacja
    Nie ten dział?

UWAGI MODERATORA
    Na razie nie widać budowy a pytanie o aplikację, więc może zostać.
    dolphin123
    Last edited by dolphin123; 07.04.2011, 14:09.
    marcinsywala.pl
    Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS

Skomentuj

Przepraszam faktycznie wstawiłem w nie ten dział,wiec jeśli to nie problem proszę przenieść do "w trakcie budowy" :)

Skomentuj

Zamieszczone przez lukiel84 Zobacz posta
        w Opel astra 2.
        Hatchback, sedan czy kombi? :P

Miałeś/słuchałeś już jakiś innych głośników? Masz porównać do czegoś jak już przyjdzie?

Skomentuj

Auto hatchback,a co do porównania to kiedyś miałem na takim samym wzmaku sony xploda 12 cali 400RMS ,no senk w tym,że nie bedę miał z czym porównać,ale postaram się napisać czy radzi sobie z szybkim bitem czy też zamula:) jak to sie mówi wyjdzie w praniu.W każdym razie coś napiszę hi.
          Mam małe pytanko,bo zawsze robiłem klocki z płyty wiurowej 18mm-czy to jest dobrze? czy lepiej z mdf?

Skomentuj

Zamieszczone przez lukiel84 Zobacz posta
            Mam małe pytanko,bo zawsze robiłem klocki z płyty wiórowej 18mm-czy to jest dobrze? czy lepiej z mdf?
            Nie jest źle budować z wiórowej, sam większość konstrukcji wykonałem z wiórówki, ale to raczej przez cene i dostępność MDFu w Krakowie. Średnio skrzynka wiórowa wychodzi mnie 40% taniej niż z MDFu
            Ale MDF ma gęściejszą strukturę, przez co ma większość twardość. Kolejnym plusem MDFu jest to że łatwo się go obrabia.
            Choć osobiście wiem, że przy małych wymiarach jakie są w skrzyni, to na tą sztywność materiału nie ma co aż tak patrzeć, choć warto zastosować wzmocnienia

Skomentuj

Dzisiaj przyszedł głośnik.Wygląda ciekawie,szczególnie mi się podoba kosz ma otwory do wentylacji przez które widać cewkę,dolny resor(potężny)i duży magnes jak przystało na basowca:). Teraz nie mam czasu ale wieczorem wsadzę go do skrzyni testowej 60L netto,bo mi została po starym subku i zobaczę co z tego będzie.Zmniejszę pojemność do około 40-45L i zestroję na około 37-40Hz.

Skomentuj

lukiel84, zanim rzucisz na niego jakieś wyroki daj mu pograć chociaż paręnaście godzin :)

Skomentuj

Jak na razie mogę napisać jestem pod wrażeniem,ale tak jak pisze Shiver dam mu parę dni żeby zawieszenie się rozruszało i wtedy pobawię się z litrażem i strojeniem.

Skomentuj

Jak tam kolego prace nad skrzynią? Może opiszesz jak wrażenia z odsłuchu?

Skomentuj

Udało mi się znaleźć troszkę czasu na testy subka i zrobienie paru fotek surowego potwora:)
                      Objętość netto 44 litry i br fi 105mm (rura pcv budżetowa:) )długość 28cm strojenie w winisd wyszło mi na 40Hz i tak fajnie brzmi uważam.

W domu potestowałem go na muzyce i powiem,że takiego basu,a raczej pogromu:) w pokoju 25m2 nie miałem.Napędzałem go dwoma holtonami po 300W
                      Na szybkiej muzyce radzi sobie dobrze i dość głośno gra a na HH robi hmm sieczkę z mózgu,a tak na poważnie umie zagrać niskimi głębokim basem,który czuć na ciele.
                      Jeśli chodzi o samochód to szfagierek zadowolony bardzo ,no i z daleka go już słyszę jak do mnie jedzie:)

Narazie wygląda to tak jak na fotkach,a kocyk już w garażu leży 2 tygodnie, ale brak czasu na wykończenie.
                      Na jednym zdjęciu mały psotnik wiec napewno przydałaby się jakaś osłona na głośnik do samochodu i przed dzieciami hi,myślę że sie znajdzie jak wykończymy kocykiem to się coś wymyśli.
                      Załączone pliki
                      Last edited by lukiel84; 06.06.2011, 19:53.

Skomentuj

To taka mała pompa czy tylko tak wyglada?
                        Jak oceniasz w porównianiu do innych produktów stx i nie tylko?
                        Wart kasy czy można dostać coś lepszego za te pieniadze bo widze że dosyć pradożerny.
                        Fajny sub ale nie wykończony i to mi sie bardzo nie podoba!

Skomentuj

Zamieszczone przez Marios221 Zobacz posta
                          nie wykończony i to mi sie bardzo nie podoba!
                          hmm.. jak nazwa działu wskazuje - w trakcie budowy

A subik fajny, możesz go porównać do jakiegoś innego głośnika?

Skomentuj

Wart kasy czy można dostać coś lepszego za te pieniadze
                            za te pieniadze ledwo co uzywki znajdziesz
                            lepszego nowego nie masz szans

Skomentuj

Fajny sub ale nie wykończony i to mi sie bardzo nie podoba!
                              Słuchasz głośnika czy kocyka :peace: xD :) gdyby membrana była czarna to by mi bardziej pasował.... ale podświetlić jakimś fajnym neonem też by ładnie wyglądał :)

Skomentuj

No pompuje nieźle można by się schłodzić w upalne dni hi.W porównaniu do innych to miałem sony xplod 1300 za 299zł który jest na pewno cichszy od stx no i alpharda yakuza ma kuzyn i wydaje mi się ze alphard tak bardziej zamula.No i blaupunkta gt 12 cali słyszałem,ale to już słaby głośnik w porównaniu do stx.
                                Co do napędu to żeby zaczął łupać,troszkę mocy mu trzeba zapodać,bo prubowałem go na wzmaku w aucie 2x60W to juz ładnie uzupełniał basik i nawet głośno,ale rewelki nie było.
                                Ja myśle że jak najbardziej wart kasy.
                                A no jeszcze nie wykończony i przez to jest w tym dziale:) Pozdrawiam

Skomentuj

Zamierzasz kupić rurkę bass reflex? Dobrze by było, gdyby port był obustronnie zaokrąglony.

Skomentuj

Raczej nie zamierzam zmieniać br,bo świstów nie słychać więc nie ma takiej potrzeby. Zrobiłem test na jednym tadku 7294 i podłączyłem go do jednej cewki w moim przypadku 4 ohm i nie jest źle:) juz to jakoś gra ,nawet dudni.Jakby zapiąć dwie budżetowe kostki to napewno efekt byłby niezły i spełniałoby to opcję dla ubogich:)

Skomentuj

podaj mu wieksza moc to uslyszysz swisty :p

Skomentuj

I tak apropo z zapiętą jedną cewką głośnik ma inne parametry jak z dwoma więc i zmieni się brzmienie :)

Skomentuj

Czaruję...
                                        X