Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Fostex FF85K + Usher 8848P - dyskusja o kick basie w TL

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Fostex FF85K + Usher 8848P - dyskusja o kick basie w TL

Ponieważ moje ostatnie plany konstrukcyjne wzięły w łeb z powodów różnych (przede wszystkim wielkościowych), postanowiłem zbudować coś mniejszego, ale trzymającego się mojej koncepcji użycia szerokopasmówki.

Traf chciał, że wpadła mi w rączki parka Fostex'ów FF85K. Bardzo chwalone na zagranicznych forach. W Polsce kolega fakamada z audiostereo zrobił na tych głośnikach odgrody i bardzo je chwali (choć ma on modyfikowaną przez Planet10 wersję) http://www.audiostereo.pl/odgrody-na...st__p__2065430

Ja niestety nie mogę sobie pozwolić na odgrody więc chce je spiąć z czymś mniejszym, max 8 cali.
    Myślałem o różnych połączeniach:
    - 8 cali w TL + Fostex w OB - tutaj minusem jest wymiar odgrody dla Fostexa. Żeby grał on do tych 300Hz w dół potrzeba odgrody o szerokości ok 40cm. Jeśli chcemy mieć tą samą szerokość ścianki dla obu głośników (a zakładam, że chcemy żeby to jakoś z sensem wyglądało) to 8 cali będzie na tym dość średnio wyglądać, choć załóżmy, że byłoby to przeżycia. Przy szerokości ok TL dla niskiego nie będzie jakoś bardzo głęboka.
    - 8 cali w TL + Fostex w małej TL - propozycja, w której symulujemy dla Fostexa działanie w nieskończenie wielkiej odgrodzie, czyli linia bardzo mocno tłumiona. Tutaj nie mam zielonego pojęcia jak to się sprawdzi, bo nigdy tego nie sprawdzałem.
    - 8 cali w BR lub OZ + Fostex w OB - plusem mała skrzynka dla niskiego, podział możnaby zrobić ok 400Hz co daje nam odgrodę o szerokości ok 30cm, czyli 8 cali nie będzie źle wyglądać na takiej ściance.

Pozostaje jeszcze oczywiście kwestia samego głośnika niskotonowego.
    Budżet to ok 600zł na parkę, w uzasadnionych kwestiach mogę go podnieść, ale bez przesady.
    Wstępnie znalazłem takie propozycje:
    - Dayton RS 225S - ok 260zł w Polinku
    http://www.parts-express.com//pe/psh...TOKEN=30779422
    - USHER AUDIO 8133 - ok 170zł, może dwa na stronę? Przy zakupie 4szt wyszłoby ok 150zł/szt
    http://www.loudspeakershop.eu/glosni...33-p-1604.html
    - USHER AUDIO 8137A - ok 210zł, paskudna membrana
    http://www.loudspeakershop.eu/glosni...7a-p-1175.html
    Niestety USHER 8955, który bardzo mi się podoba (brat ma w BR, razem z AC130mk2 i Usherem 9950) jest za drogi.
    - MDS 08 - do kupienia za ok 200zł
    http://www.intertechnik.de/index.htm...4&suchwort=mds
    - Visaton TIW 200 XS - jest w promocji w Greltonie za 394zł - trochę drogi, ale może warto dołożyć?
    http://www.visaton.de/en/chassis_zub...iw200xs_8.html
    - nowy STX 8 cali AWX w obecnej nomenklaturze SW.STX.8.1,5.250.8.F.A.FC.X - ok 200zł - mało o nim wiadomo, ktoś pisał, ze na poziome MDS08 lub nawet trochę lepszy
    http://www.stx.pl/sw-stx-8-1-5-250-8-f-a-fc-x.html

Najbardziej skłaniam się ku Daytonowi, rozsądna cena, dobrze oceniany przede wszystkim w JU-ES-EJ.

Co wy na to? Co poradzicie? Jaki głośnik wybrać? Jaką konstrukcję? Liczę na ciekawą dyskusję.
    Last edited by raven1985; 27.11.2011, 14:50.
    Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

A to ma byc monitor czy wolnostojace?

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
      A to ma byc monitor czy wolnostojace?
      Może być normalna, wolno stojąca kolumna, byle nie za duża.
      Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Ja bym kupił TIWa, tylko pytanie czy jesteś pewny tego fostexa i chcesz go na dłużej... Drugi typ to dayton, dużo pochlebnych opinii na diyaudio.com

Skomentuj

Polecam podzial nie niżej niż 400hz 2im rzędem. Przy nizszym, podziale Fostex jest niepotrzebnie obciążony.

A mam przeczucie, że najfajniej zagrałby z szybkim (moze Vinatage) wooferkiem z wysokim podziałem ok może 800hz, ale pierwszym rzędem.

Gdzieś widziałem fajna aplikacje tego glosnika, zamknietego szczelnie w 2 litrowej kuli drewnianej. Pracowal bez żadnej zwrotnicy !!!

Moje FF85K leza na razie wszufladzie. Super glosniczki ale brakowalo mi realistycznej skali dzwięku. Po za tym super. Dzisiaj przychodzi do mnie długo oczekiwany Sonido 175 Alnico. Najlepszy szerokopasmowiec jaki dane było mi słyszeć.

---------- Post dodany o 10:51 ---------- Poprzedni post o 10:50 ----------

Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz posta
          Ja bym kupił TIWa, tylko pytanie czy jesteś pewny tego fostexa i chcesz go na dłużej... Drugi typ to dayton, dużo pochlebnych opinii na diyaudio.com
          Nie ma szan żeby to się zgralo. Fostex to cholernie szybki, zwiewny dzwięk.

Skomentuj

Pierwsze co, to szukaj woofera z taka sama sprawnoscia, aby obyc sie bez lpada dla Fostexa. Nie wiem jaka on tam ma skutecznosc ale pewnie wiecej jak 90db nie bedzie. Ja oczywiscie zrobilbym podwojna TL, czyli bas TL i Fostex krotka TL mocno tlumiona. Mozna to upchac w sensownej obudowie. Jesli myslisz o 8 calach i basie w TL to szukaj woofera z znajnizszym rezonansem. Najlepiej cos z okolic 25-28hz.
            Fostex asymetrycznie na sciance ( Edge tutaj pomoze ) i przy dobrych wiatrach moze uda sie to zlaczyc bardzo prosta zwrotnica.

Skomentuj

Zamieszczone przez fakamada Zobacz posta
              Nie ma szan żeby to się zgralo. Fostex to cholernie szybki, zwiewny dzwięk.
              A masz jakieś inne propozycje? Z głośników do kupienia normalnie, do zaadoptowania w nie dużej obudowie. TIW ma opinię głośnika szybkiego.

---------- Post dodany o 11:01 ---------- Poprzedni post o 10:54 ----------

Pierwsze co, to szukaj woofera z taka sama sprawnoscia, aby obyc sie bez lpada dla Fostexa. Nie wiem jaka on tam ma skutecznosc ale pewnie wiecej jak 90db nie bedzie. Ja oczywiscie zrobilbym podwojna TL, czyli bas TL i Fostex krotka TL mocno tlumiona. Mozna to upchac w sensownej obudowie. Jesli myslisz o 8 calach i basie w TL to szukaj woofera z znajnizszym rezonansem. Najlepiej cos z okolic 25-28hz.
              Fostex ma wg producenta 88dB. Dayton ma 88dB i Fs=27Hz, TIW ma 84dB i Fs=30Hz, MDS08 ma 88dB i Fs=25Hz, STX ma także 88dB i Fs=28Hz. Jakoś coraz bardziej podoba mi się ten Dayton.

Skomentuj

Pamiętajcie o BaffleStep. Efektywnosc woofera spadnie.

Ja raczej rozgladalbym sie wśród szerokopasmowek, a nie glosnikow subwooferowych z ciezka membrana i duzym wychyleniem.

Moze Monacor SP-200x ? Albo Visaton BG-20 ?

Cos jak tu, tylko z nizszym podziałem:
                http://www.lautsprechershop.de/hifi/ct230_en.htm

Skomentuj

Fakamada, z takich szerokopasmowcow basu bedzie nic. Przy TL basu mozna sporo nadrobic, tunel pracuje w szerokim pasmie.

Skomentuj

Dlaczego ? Przy wyższym strojeniu ?

Zobacz w link, który dałem post wyżej:

frequency range (-8dB): 33-21 000 Hz

A jest jeszcze większa wersja tego projektu:

http://www.lautsprechershop.de/hifi/ct232.htm

Jakoś mam wrażenie, że basu powinno być więcej niż z takiego STX AWX. Masz większe doświadczenie z takimi głośnikami, więc wierzę że może być inaczej, ale pamiętam, że STX cisnął u ciebie do 30hz.

Skomentuj

I sadzisz, ze taki basrefleks bedzie nadazal za fostexem? Papierowy tluczek nisko z niskostrojonym pierdzibasem. To nie bedzie bas tylko proteza basu. Takie papierowe glosniki daja zludzenie szybkiego basu, poniewaz niskiego nie maja wcale, a przy glosniejszym graniu beda generowac tabuny znieksztalcen. Jesli Luszti chce zbudowac kolumny jak najbardziej uniwersalne to ja bym sie takich pomyslow nie chytal.

Skomentuj

Nie chodzi mi o sam BR, a o parametry głosnika. Zdecydowanie lepiej wsadzić go do TL.
                        Dlaczego glosnik z fs38 i qts0.44 miałby nie wydać z siebie basu ? A że poziom zmiekształecen wyższy to się zgodzę.

Tak czy siak, nie pchałbym się w głośniki subwooferowe, tylko w nisko-średniotonowe.

Skomentuj

Jeśli miałbym kupować monacora z fs=50Hz, który w rzeczywistości pewnie będzie miał powyżej 60Hz to mogę zastosować moje Audax'y. Ale nie o to chodzi. Chcę uniwersalne kolumny, które jak będzie trzeba to zamruczą, a jak będzie trzeba to kopną. Wiem, wiem....takie rzeczy to w Erze, ale życie jest sztuką kompromisów. Teraz czas znaleźć rozsądne i dobrze brzmiące rozwiązanie.

Pogromco - podpowiadasz dwie TL. Możesz rozwinąć trochę temat?

Skomentuj

Zamieszczone przez fakamada Zobacz posta
                            Dlaczego glosnik z fs38 i qts0.44 miałby nie wydać z siebie basu ?
                            Dlatego, ze nie wierze w te parametry, jak ten glosnik ma fs na poziomie 50hz to bedzie git, 10 gramowa membrana nie zagra niskim basem, mission impossible. Do tego spory Vas jak na glosnik 20cm. Klasyczna TL na tym glosniku wcale nisko nie zejdzie, trzeba by bylo robic tubo-tl co radykalnie zwiekszy finalna obudowe. Dlatego wolalbym wziac dobrej klasy woofer, ktory zadowoli sie stosunkowo nieduza obudowa i zapewni bardzo niskie znieksztalcenia na basie. Jesli bedzie trzeba to sie nieco przyciszy Fostexa dobrymi rezystorami. Oczywiscie Fostex musi byc zamkniety w obudowie, OZ, OS lub TL. Odgroda odpada, bo dzwiek bedzie za suchy i za chudy, glosnik bedzie sial znieksztalcenia i gral jeszcze glosniej w stosunku do basu, trzymalosc mocowa bedzie gorsza.

---------- Post dodany o 14:35 ---------- Poprzedni post o 14:23 ----------

Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz posta
                            Pogromco - podpowiadasz dwie TL. Możesz rozwinąć trochę temat?
                            Moge tylko musialbym to jakos rozrysowac, albo w skeczupie machnac.

Generalnie cos takiego http://www.aos-lautsprecher.de/pdf/c...n/S42TLNEU.pdf tylko sam fostex na gorze, w krotkiej TL, mozna by bylo ja raz zawinac w ksztalcie litery S z wyjsciem na tylnej sciance. Taki zabieg zwiekszy wytrzymalosc mocowa glosnika i doda mu troche "masy" dzwieku. Oczywiscie trzeba w Edge przesymulowac przednia scianke i dopiero pozniej dobrac szczegoly obudowy takie jak wysokosc, szerokosc scianki, glebokosc. Wszystko zalezy od warunkow pokojowych i wysokosci na jakiej sluchasz.

Mozna nawet smialo zerznac gotowy projekt dla basu TL, tylko znalesc glosnik o podobnych parametrach do tego Skana proponowanego w projekcie czyli 18W8531G ( pewnie usher by tutaj pasowal )

Lub

wieksza wersja http://www.aos-lautsprecher.de/deuts...tudio80tl.html ze skanem 22W8857T

I jeszcze wieksza z 25cm wooferem http://www.aos-lautsprecher.de/deuts...studio100.html Tutaj sa podane paramety woofera ATC specjalnie zrobionego dla tego projektu. Jak znajdziesz cos identycznego lub podobnego i skopiujesz obudowe to musi zagrac.
                            Wszystkie plany sa na stronie.
                            Szczegolnie ta ostatnia opcja jest ciekawa, mozna by bylo obudowe "uciac" do czesci tweetera, tylko srodek trzeba przerobic, gorna przegroda skosu musi byc na plasko ( wooferowi to nie zaszkodzi specjalnie ) http://www.aos-lautsprecher.de/Image...anderklein.jpg wyszlo by cos takiego lecz bez midwoofera na gorze, z tym ze to juz jest spora obudowa lecz z drugiej strony daje wiecej mozliwosci :)
                            Last edited by Pogromca mitow; 28.04.2011, 14:45.

Skomentuj

Wszystko zalezy od warunkow pokojowych i wysokosci na jakiej sluchasz.
                              Warunki pokojowe. Pokój po odjęciu zabudowy szafą ma 4,4m x2,3m. Kolumny na krótszej ściance, ja siedzę przy drugiej krótkiej ściance. Ucho na wysokości ok 110-115cm. Zastanawia mnie TL dla niskotonowca. Jakoś nigdy nie wychodziły mi te długie linie. Robić klasyczną długą linię czy też może coś krótszego? Myślałem o głośniku basowym na dole, zaraz nad wylotem tunelu. Po prostu podoba mi się wizualnie takie rozwiązanie.

Skomentuj

Moze obudowa modulowa ?

http://www.google.pl/imgres?imgurl=h...1t:429,r:1,s:0

Skomentuj

No to masz dosc maly pokoj wiec ta duza obudowa bedzie zbyt wielka. Spokojnie ten pierwszy projekt na 18-20cm bedzie pasowal mysle. Wysokosc odsluchu jest tutaj bardzo wazna bo szerokopasmowce graja tylko na wprost. Nie zrob bledu nie zamontuj go nisko jak kopulki, ktora pracuje pod szerokimi katami.
                                  Natomiast jesli chodzi o linie to wlasnie po to pokazuje Ci sprawdzone projekty, zeby ewentualnie niewiele je przerobic i miec pewnosc ze sa dobre, dzialajace. Glosnik na dole z wylotem da sie zrobic, ale przeszkoda moze byc czestotliwosc podzialu miedzy glosnikami. Odleglosc miedzy basem a fostexem moze byc za duza i dzwiek nie bedzie spojny. Musisz to przemyslec, przekalkulowac.

Obudowa modulowa bardzo dobry pomysl, daje wiecej mozliwosci.

Skomentuj

Obudowa modułowa to ciekawy pomysł. Duża TL na dole i małe TL na górze. Tylko kolców trzeba będzie kupić więcej :razz:
                                    Chyba zdecyduję się na tego Daytona. Cena znośna, wygląd fajny. Głośnik zostawię normalnie na górze i zaadoptuję rozwiązanie z AOS
                                    Jaki przekrój powinien mieć tunel dla Fostexa?
                                    Last edited by LuSzTi; 28.04.2011, 15:33.

Skomentuj

Dla fostexa tunel musi sie zwezac. 2Sd-1Sd lub 1.5Sd-0.8Sd bedzie ok. Tylko nie dawaj gabki na wytlumienie fostexa, tutaj musi byc welna naturalna lub mineralna albo dacron ( taka sztuczna welna jak w poduszkach )

Skomentuj

No to jak Panowie....ktoś się jeszcze wypowie odnośnie głośnika niskotonowego? Może ktoś zaproponuje coś innego? Chciałbym jutro coś zamówić. No bo typ konstrukcji, czyli dwie TL w osobnych obudowach został już wybrany.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X