Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

MOSFET by Zbig 2.0

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

diody

Piękna sprawa !!!

Jestem jeszcze zielony w temacie. LM3886 tylko wykonałem.

D4 D8 D9 Jakie to diody ? Symbol

Odpalam właśnie żelazko :-) .

Skomentuj

Zamieszczone przez zbyszek Zobacz posta
      - - - - - aktualizacja - - - - -

Po kilku latach słuchania nastapiła wymiana końcówek i zasilania (końcówki z V.1 na V.2 a zasilania z oddzielnych zasilaczy dla końcówek mocy na jeden i trafa z EI TS180 na toroid 350W).
      ]
      Na jednej z fotek widać porywę górna z napisana datą stworzenia wersji V1- do dziś z taka sama przyjemnoscia słucham V2.

A czemu mają służyć te pręciki na tranzystorach mocy?
      Last edited by DiscoLED; 22.11.2015, 13:24.

Skomentuj

docisk dolnej części tranzystora (pręcik z czarną wygiętą blaszką)
        http://www.gavron04.diyaudio.pl

Skomentuj

Zamieszczone przez bolek_cl Zobacz posta
          D4 D8 D9 Jakie to diody ? Symbol
          to zwykłe diody prostownicze;w wykazie elementów figurują 1N4004 czyli 1A/400V
          Co do mosiężnych prętów to tak jak kolega wyżej napisał służą do dociśnięcia tranzystora w dolnej części aczkolwiek wystarczyło te wygięte blaszki obrócić o 180 " i też dociśnie tranzystor w dolnej części.

Skomentuj

Witam ponownie

Potencjometr montażowy r17 ma wartość 3k3.
            Takiego nie mam i ciężko będzie chyba dostać.
            Czy można zastosować inny?

Skomentuj

Zamieszczone przez bolek_cl Zobacz posta
              otencjometr montażowy r17 ma wartość 3k3.
              Takiego nie mam i ciężko będzie chyba dostać.
              Czy można zastosować inny?
              U mnie są zamontowane 5k i nie ma problemu z regulacją prądu spoczynkowego

Skomentuj

potencjometr prąd spoczynkowy

Witam ponownie.

Jeden kanał złożony i czeka na uruchomienie.
                Przejrzałe cały temat, ale nie znalazłem tam odpowiedzi, tak aby rozwiała moje wątpliwości.
                Mianowicie początkowe ustawienie potencjometru montażowego prąd spoczynkowy.

Patrząc na płytkę https://diyaudio.pl/i/477/thumbs/408...1442084172.jpg

licząc od lewej nóżki potka 1,2,3
                gdzie powinna być ustawiona maksymalna rezystancja potka
                między 1,a 2 maks ,a między 2,3 wskazanie 0 czy odwrotnie.

Kto pyta nic nie uwędzi :-).

Skomentuj

A na płytce nie ma dwóch nóżek od potencjometru zwartych ze sobą?
                  http://www.gavron04.diyaudio.pl

Skomentuj

jak dla mnie to nie są zwarte

Skomentuj

Zamieszczone przez gavron04 Zobacz posta
                      docisk dolnej części tranzystora (pręcik z czarną wygiętą blaszką)
                      Sam tranzystor ma sztywność wielokrotnie większą niż ta blaszka (na oko grubości 1mm). Według mnie ten sposób nie poprawia docisku tranzystora. To już lepszym rozwiązaniem byłby pręt kwadratowy (np 7x7mm) dokręcany śrubą do radiatora między tranami.

Skomentuj

Witam, mam dziwny problem. Bardzo mocno grzeje mi się rezystor R15 (10R/2W). Podczas uruchamiania, ustawiania prądu spoczynkowego wszystko było ok. Po uruchomieniu wzmacniacz grał z 40min i na jakiś czas go zostawiłem. Za kilka dni chcę posłuchać muzyki, włączam wzmacniacz i od razu czuję swąd palonego rezystora, ale wzmacniacz gra jak grał więc się trochę zdziwiłem. W końcu stwierdziłem że tak nie może być i trzeba to sprawdzić. Okazało się że owy rezystor jest mocno przypalony, nawet kondensator obok oberwał. Jaka może być tego przyczyna ?

Dodam że końcówka została zamieniona z końcówki N-Mosfet Irka.

Napięcie +/- 55V
                        Prąd spoczynkowy ok 90mA

Last edited by Nover1200; 20.12.2015, 14:28.

Skomentuj

Wzmacniacz się wzbudza. Lepiej odłączyć głośniki, bo za chwilę będą jak ten rezystor. Do naprawy konieczny jest oscyloskop.

Skomentuj

Nie będzie to problem z prowadzeniem masy? Bez sygnału na wejściu głośnik słyszalnie "bzyczy" jakby przydźwięk sieciowy. Gdybym miał dostęp do oscyloskopu to gdzie mniej więcej szukać? Głośnik pewnie byłby wyczuwalnie ciepły, znaczy dotykając kopułki czułbym że się grzeje tak ?
                            Last edited by Nover1200; 23.12.2015, 13:40.

Skomentuj

głównie chodzi o wysokotonowy. Wydzielającego ciepła nie poczujesz tylko głośnik przestanie grać i po cewce. Ja bym zaczął sprawdzać elementy głównie na wejściu.

Skomentuj

Witam, jeśli ktoś jest zainteresowany, odstąpię dwie płytki do mosfeta 2.0 z przewierconymi otworami

Skomentuj

Wszystko pieknie wyglada ale,male nie zawsze jest piekne:),skupiles trany mocy jak najblizej siebie,wiesz ile ciepla bedzie w jednym punkcie?,to taka mala zgrzewarka punktowa bedzie,jak odprowadzisz tyle ciepla w jednym miejscu?,ja rozumie ze male gabaryty, i ladnie to wyglada(a wyglada ladnie),poza tym reszta jest ok.
                                  I nie pomoze ty nawet najwiekszy radiator jak 6 tranzystorow w jednym punkcie sie nagrzewa nawzajem, ok 250 wat trzeba odprowadzic do "otoczenia",a co gorsza w jednej obudowie wewnatrz!,zanim taki potezny radiator sie nagrzeje (pochlonie te cieplo to temperatura struktury tranzystorow osiagnie szybciej stan krytyczny,czyli tranzystory beda ale juz ich nie ma!,co bedziesz mogl latwo zauwazyc golym okiem.

bzyczy to znaczy ze na wyzszej czestotliwosci,bo brum to nic innego jak 50 - 60 hz (siec),a to jest roznica.

daj kondensator na wejsciu 270pf zamiast 100pf i po klopocie.

Skomentuj

Czy myślisz, że ten kto konstruował wzmacniacz, nie brał pod uwagę tych czynników?

Skomentuj

poproszę o poradę
                                      czy mogę zatosować w tym wzmacniaczu
                                      zamiast
                                      bc546b 2sc3478k
                                      bf470/bf469 2sa1480/2sc3790

mam po prostu takie trany poparowane moje jednak maja wieksze hfe

napiecie zasilania chcę dać+- 80-85V i cztery pary irfp240/irfp9240
                                      Last edited by slawek.xm; 14.09.2017, 05:00.

Skomentuj

złożyłem końcówkę ,ale mam problem z odpaleniem.:)
                                        chodzi chyba tutaj o mute
                                        jak działa ta funkcja? zrobiłem dzielnik napięcia między plusem a masą ,poniżej połowy napięca zasilania nic się nie dzieje ,na skraju potencjometru głośnik buczy
                                        jedyne oznaki życia to trzask przy włączniu i wyłączniu
                                        nic się nie grzeje,na wyjściu jest kilka mv napięcia stałego
                                        sygnał podłączyłem pod jp1,napięcie mam +-35v a mute to jp11

zmiast bf470 i bf469 dałem bd140 i bd139
                                        Last edited by sledz94; 16.11.2017, 21:01.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X