Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

subwoofer Visaton W250S

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Dzięki za rady

lklukasz dobrze ze o kolejności napisałeś, chciałem front a na końcu góra ale jak tak jak mówisz to ide oklejać. A i tak musiał bym czekać na głośnik żeby zrobić front.

Skomentuj

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
      a dlaczego nie?
      Ja napierw wycinam otwory, skladam obudowe i na koncu klade fornir
      w otworach wycinam go nozem do tapet i ostatecznie wykanczam papierem sciernym
      a kolejnosc kladzenia forniru to:
      dol
      tyl
      dwa boki
      gora
      i na koncu front
      Strata czasu i niepotrzebne dokładanie sobie roboty. Frez, wraz z wycinaniem otworu, należy wykonać w oklejonej już obudowie.
      Last edited by Polusek; 11.07.2011, 09:14. Powód: pomyłka

Skomentuj

Teraz bass reflex

Pojemność netto 57,6l
        odjąć głośnik br myśle ze 55l

Br przy wylocie ma 10,2
        rura pcv 10,4

Teraz obcinam br jak najkrócej kleje z pcv i jaką wziąć średnice 10,3 ?

wpisuje w winisd 55l strojenie 34 Hz br 10,3 długość aż 31cm

albo strojenie 38 Hz br 10,3 długość 23cm

Jak myślicie ?

Skomentuj

Dokładnie. Frezowanie robi się po fornirowaniu. Mamy wtedy pewność ze fornir na krawędziach frezu nie będzie uszkodzony, poszarpany z naszej winy. Próbowałem obydwa sposoby i nigdy nie zdecydowałbym się na polecenie komuś fornirowania po wyfrezowaniu wszystkich otworów. Tosz to istna katorga.

Skomentuj

Zamieszczone przez Polusek Zobacz posta
            Strata czasu i niepotrzebne dokładanie sobie roboty. Frez, wraz z wycinaniem otworu, należy wykonać w oklejonej już obudowie.
            no chyba, zeby ci przypadkiem frezy nie wyszly
            to wtedy masz po skrzynkach :)
            dlatego lepiej robic tak jak ja napisalem
            i dodatkowo mozna wtedy jeszcze zrobic podfrezoanie "ala troels"
            a na gotowej juz tego nie zrobisz

dlatego lepiej zrobic tak jak ja napisalem
            Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez -julian- Zobacz posta
              Teraz bass reflex

Pojemność netto 57,6l
              odjąć głośnik br myśle ze 55l

Br przy wylocie ma 10,2
              rura pcv 10,4

Teraz obcinam br jak najkrócej kleje z pcv i jaką wziąć średnice 10,3 ?

wpisuje w winisd 55l strojenie 34 Hz br 10,3 długość aż 31cm

albo strojenie 38 Hz br 10,3 długość 23cm

Jak myślicie ?
              Przyjmujesz uśrednioną średnicę, czyli tak jak napisałeś - 103mm. 31cm, to wcale nie jest dużo. Najlepiej przygotuj próbne kilka kawałków tuneli, ze sztywnego papieru o różnych długościach. Najlepiej ze strojeniami co 5Hz. Zacznij od 30, potem 35 i 40. Posłuchaj, które brzmienie w docelowym położeniu w pomieszczeniu najbardziej Ci odpowiada. Kiedy się już zdecydujesz, obetnij PCV-kę i zostaw :). Sprawdź też, jaki będzie dźwięk przy całkowicie zatkanym B-R. Wiele zależy od pomieszczenia i może się okazać, że obudowa zamknięta, lepiej się sprawdzi.

Łukasz, jak nie miałem frezarki, to bawiłem się w takie rzeczy. Nigdy w życiu, już czegoś takiego nie będę robił i nigdy w życiu nie polecałbym komuś tego sposobu. Nie ma opcji, żeby źle wyfrezować. Jak już robię, to wszystko musi pasić. Ale nawet na źle wyfrezowany otwór mam sposób, wcale nie trzeba robić nowych skrzynek. Na szczęście do tej pory nie musiałem jeszcze nic poprawiać po frezowaniu.
              Last edited by Polusek; 11.07.2011, 21:35. Powód: pomyłka

Skomentuj

Zamieszczone przez Polusek Zobacz posta
                Ale nawet na źle wyfrezowany otwór mam sposób, wcale nie trzeba robić nowych skrzynek. Na szczęście do tej pory nie musiałem jeszcze nic poprawiać po frezowaniu.
                pochwal sie

Skomentuj

Jak fornirowałem na nowo fornt w S16 bo pierwsze frezy nie wyszły ładnie (Nie robione frezarką) to zrobiłem tak - hdf 3mm (Mój frez mmiał 5mm głębokości) wkładamy do źle wyfrezowanego otworu a raczej kleimy go na wikol w otwór następnie szpachlą niwelujemy pozostałe wglębienie po frezie. Jak juz otwór zlikwidowaliśmy fornirujemy front jeszcze raz, robimy dziure pod cyrkiel i frezowanko. Takie to trudne, żeby wpaść na to samemu?

Skomentuj

to musialo extra z boku wygladac...
                    Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez gooralesko Zobacz posta
                      Jak fornirowałem na nowo fornt w S16 bo pierwsze frezy nie wyszły ładnie (Nie robione frezarką) to zrobiłem tak - hdf 3mm (Mój frez mmiał 5mm głębokości) wkładamy do źle wyfrezowanego otworu a raczej kleimy go na wikol w otwór następnie szpachlą niwelujemy pozostałe wglębienie po frezie. Jak juz otwór zlikwidowaliśmy fornirujemy front jeszcze raz, robimy dziure pod cyrkiel i frezowanko. Takie to trudne, żeby wpaść na to samemu?

Dokładnie. Ja do szpachli dodałbym jeszcze wióry, trociny.

lklukasz, wątpię, że zauważalne będzie to, że są dwie warstwy forniru na froncie. Przecież nikt nie słucha z odległości 30cm od obudowy.

Skomentuj

to musialo extra z boku wygladac...
                        Poprzedni fornir się zeszlifowuje, kolego.

Skomentuj

no to rzeczywiscie mniej pracy niz wziac nowy kawalem mdf i podfrewowac na nowo
                          Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Jak się nie ma pod ręką formatki gotowej do frezowania to ten sposób napewno będzie szybszy :)

Skomentuj

Witam

Doszedł już głośnik

Na czym go najlepiej osadzić ? uszczelka do okna ?

jeszcze pytanko co do przewodu

mam stary 3 x rca taki nada sie ? http://sklep.rms.pl/index.php?p419,k...l-d-3rr15-1-5m

jakieś znaczące różnice z tym ?
                              http://sklep.rms.pl/index.php?p413,k...al-d-rr15-1-5m

Skomentuj

-julian- Jak masz dobrze wyfrezowane otwory to uszczelki sa zbedne

Skomentuj

No właśnie musiałem go poprawiać, okazał się zbyt mały i są pewne nierówności

Skomentuj

Witam

Ponawiam pytanie co do przewodu

W załączniku jest to co zmajstrowałem przez 2 dni

Co do wcześniejszej dyskusji odnośnie frezowania

Znalazłem w garażu jakiś pierdułek do szlifowania i frez wychodzi idealnie wystarczy trochę wyciąć nożem, sam sie nie spodziewałem że tak ładnie będzie.

Nawet nie zdawałem sobie sprawy jaka to frajda robić coś takiego

masakra

czuje sie jak małe dziecko %-)

pozdrawiam
                                    Załączone pliki

Skomentuj

Z tego co widze to nie jest idealnie ale jak na domowy sposób bez frezarki to bardzo ładnie
                                      Mam nadzieje że bedzie można niedługo ogladać nastepna konstrukcje subwoofera w skończonych projektach:)

Skomentuj

Witam

Zakończyłem prace, w załączniku foty jaka to się prezentuje

Jestem zadowolony z efektu końcowego tylko kolor nie taki jak chciałem ale może być.

55l netto strojony 34hz
                                        Br 30cm 10,2cm średnica

Najbliższe plany to wytłumienie tylnej ścianki i trochę zabawy z długością br

Zakup jakiegoś przewodu, i ogarnięcie tych pokręteł na panelu :)

Co do dźwięku to narazie nic nie napisze

Co do wytłumienia to muszę coś w domu poszukać może stara kurtka?
                                        Mam też filc grubości 0,5 cm tylko nie wiem czy się nada

pozdrawiam
                                        Załączone pliki

Skomentuj

dlaczego nie uzyles bejcy pod kolor zestawu?

Skomentuj

Czaruję...
                                          X