Sory, ale temat bez sensu :thumbdn:
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
FX-200... niskotonowy Tonsil 30/100/11 czy jest sens?
Collapse
X
-
Zamieszczone przez arwas Zobacz postaNiestety nie tylko dół zwrotnicy będzie musiał modyfikować - to znaczy owszem dół zwrotniczy, czyli cały filtr głosnika niskotonowego i większość, o ile nie cały, filtra średniotonowego
ja sluchalem MX-140 (2 drogi a nie 2,5) i FX-200
jak uda mi sie sprzedac moje kolumny to bez zastanowienia bym bral FX-300
Skomentuj
-
Zgodze się ze stwierdzeniem że temat jest bez sensu. Tu nie chodzi o lepsze czy gorsze rozwiązania tylko robienie mydła i powidła. Jesli chodzi o nowoczesne małe głosniki nisko-średniotonowe do średniego pasma Tonsil ma w ofercie lepsze rozwiązania niż najtańsze stx. A jesli chodzi o uzywaie starych 12" Tonsila to sa to głosniki zbudowane wg okreslonej filozofii - założeń funkcjionujących w takich konstrukcjach 30 lat temu. W skrócie Duży głosnik o dużej efektywnosci i wysokiej F3 albo do bardzo dużej obudowy. Takie głosniki z tamtych czasów produkował nie tylko Tonsil - bo to licencja Pioneera akurat ale miał także Audax do 1995 roku.
Obecne najdrozsze małe stx jak i małe tonsile są zrobione wg innych założeń.
Zarówno na duzych starych tonsilach jak i na małych nowych stxach można zrobić dobrze brzmiące konstrukcje pod warunkiem że zna się załozenia jakie ma spełniać taka konstrukcja, a nie tylko mieszać ze soba głośniki gdy się komuś "wydaje" że tak będzie lepiej.
Skomentuj
Skomentuj