Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Moja pierwsza konstrukcja do domu

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Moja pierwsza konstrukcja do domu

Jest to mój pierwszy temat więc proszę o wyrozumiałość.
    Witam chciałbym przedstawić wam swoje kolumny podłogowe oparte na głośnikach STX. Od dawna miałem już chęć posiadanie podłogówek i po przemeblowaniu pozbyciu się nie potrzebnej szafki uzyskałem miejsce na nie. Głośniki jakie wybrałem to:
    2. GDWK-10-200-8-PJ
    2. M.STX.4.1.100.8.F.S.MC
    2. GDN-22-200-8-SC
    2. SW.STX.8.2.300.2x2.F.S.PC
    Komory liczyłem w programie bassbox pro. Kolumny posiadają 3 oddzielne komory. Na wysoki i średni. Na basowy ok 29 litrów tulem BR 100/200mm. Na suba jest pojemność ok 25L BR 110/280mm. Wymiary całej budy szerokość250mm głębokość300mm wysokość900mm plus nóżki ok 40mm. Kolumienki zasila Technisc A 700mk3. Sub na chwile obecna wzmacniaczem do CA. Planuje go jak najszybciej zastąpić, myślę o budowie wzmacniacza na na elementach do samodzielnego montażu AVT. Ale to dopiero jak będzie napływ gotówki. Koszty jakie poniosłem 455zł za głośniki i zwrotnice również STX 3D-12-8/8/8. płyta wiórowa ok 120zł i wiadomo wikol, wkręty, itp. ok 70zł. Kolumny nie są wykończone gdyż najpierw chciałem sprawdzić jak się sprawują w domu. Dźwięk jest powyżej moich oczekiwań ładna bardzo góra bass jest szybki i głęboki subowoofer idealnie dopełnia GDNe a jeszcze nie rozwinął skrzydeł wzmacniacz jest za słaby pozatym zasilacz tez nie daje rady. Bardzo proszę o wasze opinie na temat kolumienek oraz na ewentualne sugestie dotyczące zasilania subowoofer. Z góry dziękuję i pozdrawiam wszystkich. ps zdjęcia umieszczę muszę je tylko przenieść na kompa a gdzieś mi się kabelek zapodział.
    Załączone pliki

Chłopaku ogarnij temat bo ciężko się połapać co i jak. I nie myśl, że się czepiamy specjalnie. Coś sam zbudowałeś, więc brawo. Teraz naucz się tworzyć przejrzyste opisy swoich konstrukcji i będzie git :)

Skomentuj

piszesz, że pj'tka ma ładną górę Hehe, da się po prostu tego słuchać:) Zresztą pewnie dlatego, że jest tak mało szczegółowa.

Skomentuj

Ja jako typowy laik mam pewne "ale" co do konstrukcji. Po co oddzielna komora na wysoko tonowy? Po drugie dla czego większość budujących usilnie ustawia głośniki (średnio i wysoko tonowe) w linii prostej po środku frontu kolumny? Co z podbiciami i osłabieniami charakterystyki? Nie żebym się czepiał ale ty jeszcze nie wykończyłeś kolumn więc mógłbyś wdrożyć pewną modernizację. Dobrą poradą jest tutorial Yoshi_80 (chwała ci za to) pod tytułem "Wyznaczanie optymalnego położenia głośnika" w dziale akustyka. Kłania się trójkąt Pitagorasa. Sam w "ostatniej chwili" przeczytałem artykuł, obliczyłem położenie głośnika i po sprawie. Ale może się czepiam? Może niech się wypowiedzą mądrzejsi. Pozdrawiam i powodzenia.

Skomentuj

Zamieszczone przez jamichal Zobacz posta
          zwrotnice również STX 3D-12-8/8/8
          ojezu......
          nie lepiej bylo kupic altusy
          albo zrobic 3 drogi projektu irka albo ze strony stx-a?

ja zreanimowalem altusy
          kupilem NOWE zaznaczam Nowe glosniki (oryginalne) i na nowo zrobilem zwrotnice i wyszlo mnie podobnie
          sprzedalem ojcu i jest bardzo zadowolony
          Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Typowy przyklad jak NIE robic wlasnych kolumn. Za poniesione koszty mozna by bylo kupic znacznie, znacznie lepsze uzywane kolumny. Gdzie tu sens budowac takie cos? Tylko prosze nie piszcie, ze dla samego budowania...

Skomentuj

Straszny za przeproszeniem burdel w tym temacie ogarnij to troche bo nie wyglada to zbyt estetycznie i trudno sie połapać.
              Konstrukcja kiepska dużo zapłacileś mało dostałeś...
              lklukasz Wstydził byś sie

Skomentuj

Zamieszczone przez sir_morgot Zobacz posta
                (średnio i wysoko tonowe) w linii prostej po środku frontu kolumny?
                Żeby to jeszcze było na środku.... :flapper:

I po co tyle wkrętów... ?? :???:

Z taką ilością wkrętów to ta buda spokojnie mogłaby posłużyć jako szalunek murarski...

Skomentuj

Dajcie spokój, rzuciliście się na niego jak głodny pies na kość. Jego pierwsza konstrukcja, więc ma prawo popełniać błędy. Pewnie następnym razem dwa razy się zastanowi i przed budową zasięgnie rady kolegów.

---
                  - Sent from my iPad using Tapatalk

Skomentuj

Żółwik czepiasz się...

Skomentuj

Zamieszczone przez sir_morgot Zobacz posta
                      Żółwik czepiasz się...
                      Nie, nie czepiam się. Próbuję tylko przemówić do rozsądku. Czy w projektach zaawansowanych użytkowników tego forum widujemy wkręt na wkręcie...? Wystarczyło tylko przejrzeć gotowe i sprawdzone projekty - wraz z sposobem ich wykonania - ( zdjęcia z budowy ) tym samym uniknąć błędów...

Jeżeli mam się czegoś czepić to tylko lenistwa konstruktora, które spowodowało to, że nawet śruby montażowe przetworników nie są ułożone symetrycznie...

Zamieszczone przez Karol82 Zobacz posta
                      Pewnie następnym razem dwa razy się zastanowi i przed budową zasięgnie rady kolegów.
                      Wierzę w to, że kolejna konstrukcja będzie lepsza...

Skomentuj

A nieeee. nie o to mi chodziło.

Skomentuj

Zrobiłem te kolumny dla siebie, chciałem zobaczyć czy podołam a jednocześnie mieć coś swojego co sam stworzyłem (mam nadzieje ze rozumiecie) mają pewne niedociągnięcia ale myślę ze jak na pierwszy raz nie jest aż tak źle. Wkrętów może i dużo ale jak je wykończę nie będzie tego widać. Koszy hmm jak każda pierwsza budowa potrafią być wysokie jednak nie żałuję wydanej kasy. To jak graja i to że je zrobiłem rekompensują koszta i wysiłek.

Skomentuj

Zamieszczone przez jamichal Zobacz posta
                            To jak graja i to że je zrobiłem rekompensują koszta i wysiłek.
                            Dobra postawa, oby tak dalej :)

Skomentuj

Do Was mówię Sępy. Od dłuższego czasu przeglądam wszystkie tematy,jakie pojawiają się na tym portalu. Ze zdziwieniem dostrzegam, ze gdy pojawi się ktoś mający coś do pokazania, to Wy Sępy (przepraszam sępy) rzucacie się na tego ''ktosia'' z wrzaskiem. Dlaczego to jest tak,a nie tak. Sępy; 90% polskiego społeczeństwa nie ma zielonego pojęcia, na jakiej zasadzie działa głośnik, dla nich jest to magia. Bo jak to możliwe, że kawałek papieru zwinięty w tutkę wydaje z siebie to co słychać w danej chwili. Sam osobiście wykonałem już; jakieś 50-60 zestawów głośnikowych, i wkręty walę wszędzie tam, gdzie uważam za stosowne. Obudowa ma być sztywna jak chłopski palik na wiosnę. Trochę szpachli, szlif do glancu, okleina lub fornir i jest gites. Światowe firmy wytwarzające zestawy głośnikowe, umieszczają głośniki prosto-pionowo i jest dobrze, Wam tylko Sępy ciągle coś zawadza.Wymyślacie trójkąty jakiegoś Pitaka. Brawo . Wykazałeś się chłopie olbrzymią wiedzą i umiejętnościami o których inni mogą tylko marzyć. Wiem co czujesz, gdy mówisz o tym czego dokonałeś. Masz klawiaturę, pisz ostro (ale z kulturą) najwyżej modo pogrozi ci paluchem. Sępy,na pustynię.

Skomentuj

dromader W takim razie opublikuj swoje konstrukcje a nie narzekasz...
                                Widać tak dużo tego zrobiłeś i wszystko na pałe po co dawać wiecej wkretów niż to potrzebne zeby sie bardziej zmeczyć??
                                A sztywnosci nie nabierze od kilograma wkretów.
                                I to na tyle z mojej strony.

Skomentuj

Michał, jak na pierwszą konstrukcje jest naprawdę nieźle. Przyczepić trzeba się do nierówno ułożonych głośników - nie masz linijki i cyrkla? Musi być konsekwentnie - w dwóch kolumnach tak samo ew. symetrycznie, a nie jest :)

Liczbą wkrętów się nie przejmuj - niektóre cwaniaki na tym forum wkręta w ręce nie mieli a gadają :) Lepiej za dużo jak za mało.

Kolce ze śrubek - średni pomysł, ale zawsze można je usunąć.
                                  Ofornirujesz ładnie i będzie git majonez :)

Marios, dromader nie krytykuje kolumn Michała, więc poco ma pokazywać? Może lepiej Ty pokaż co stworzyłeś jako swoją pierwszą konstrukcje!

Skomentuj

dromader
                                    Wszystkie rady kolegów z forum były grzeczne poza Twoją wypowiedzią. Ja też jestem początkujący ale jak już się za coś zabieram to staram się to robić najlepiej jak potrafię. Od kilku tygodni kleję skrzynki. Pierwsza testowa była na wkręty i klej wikolowy. Kolejne próby i testy skłoniły mnie do kleju poliuretanowego. Pióro i wpust wg Pawła odpuściłem bo zbyt pracochłonne i mało dokładne. W dużych skrzynkach wystarczy klej poliuretanowy i kołki. Oczywiście konieczne ściski stolarskie. MDF min. 22mm. Wg mnie nawet te kołki nie są potrzebne (nie zastosowałem ich w monitorach). W podłogówkach dam ale raczej dla świętego spokoju. To forum ma dawać rady i uczyć profesjonalizmu. Ma nas rozwijać. Może znajdzie się ktoś chętny aby napisać dobrą instrukcję "Jak zrobić obudowę" bo ta nie jest zbyt aktualna :)
                                    Dromader ja jeszcze nie zbudowałem żadnej kolumny. Chętnie zobaczę Twoje konstrukcje ...

Dayton RS270S + Fountek FW146 + CD3.0

Skomentuj

cudny90,dzięki za poparcie.Reszta ma kłopoty z czytaniem i rozumieniem tekstu. Panowie, czas do szkoły

Skomentuj

Nie na temat...
                                        cudny90 Moja konstrukcja jest już dawno wystawiona

Skomentuj

Czaruję...
                                        X