Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Linia transmisyjna na Visatonie TIW 200XS

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez Shiver Zobacz posta
    Subostolik? Rozumiem że lubisz lekko wstrząśnięte niemieszane?
    Oczywiście :) Jak skończę to wywalam wszystkie łyżeczki z chaty bo nie będę musiał mieszać cukru w herbacie. LOL

Może stolik zrobię w takim kształcie:

Nie jestem jeszcze zdecydowany. Zresztą, najważniejsze są teraz testy surowej budy. Jak efekt będzie zadowalający to wtedy poważnie się zastanowię nad jedną z trzech wersji pokazanych wyżej. Trójka ma jedną przewagę nad pozostałymi - można umieścić nogi pod stolikiem oglądając film czy grając, więc jest to niewątpliwa zaleta. Minusem jest grubośc "blatu", bo 26cm
    Last edited by gooralesko; 18.09.2011, 15:44.

Skomentuj

W ostatnich dniach zrobiłem trochę przy mojej linii. Głównie obróbka drewna bo czekam na wypłate by zaopatrzyć się w kabel Profigolda i wytłumienie, które będzie kosztować 50zł. Wytłumienia musi być dużo, bo powierzchnia do pokrycia to 2m2. A kabel musi być profigolda, bo takim mam obecnie podłączony wzmacniacz do głośnika i i tylko na takim mam zamiar testować linię. Kabel, o którym mówię: http://mdbaudio.pl/pl/p/Profigold-PGC7254/1032

Skosy na zagięciu tunelu:

Fotki z wycinania otworu wylotowego dla tunelu. Do testów tylna i przednia ścianka będzie pojedyńczą wiórówą 1,8cm. Docelowo te ścianki mają mieć 3,6cm.

Gotowa przednia ścianka:

Porównanie paczki z monitorami o wymiarach przedniej ścianki 16,5x32cm i centralem - 16,5x48cm
      Last edited by gooralesko; 02.10.2011, 13:33.

Skomentuj

Fajnie dzialasz. Do wytlumienia moge polecic gruby gabke/materac dostepny w sklepach Jysk. Za okolo 70zl jest duzy kawal materaca z czopkami.

---------- Post dodany o 14:23 ---------- Poprzedni post o 14:22 ----------

Ps. Nie prosciej frezowac proste linie od prowadnicy bocznej?

Skomentuj

Mówisz o tej prowadnicy, którą się dostaje razem z frezarką? Jeśli tak to ciężko jest wyfrezować prostą linię przy tej prowadnicy. Tutaj, dzięki kantówce, mogłem docisnąć krawędź frezarki i na rantach deski nie traciłem stabilności utrzymania maszyny. A z prowadnicą nie da się w łatwy sposób utrzymać prostej linii.

Apropos wytłuemienia - mam zamiar kupić to razy 15 sztuk: http://allegro.pl/wygluszajaca-piank...832101435.html

EDYTA:
          Albo kupię to: http://allegro.pl/fala-wygluszajaca-...851103237.html i zostanie mi pianki na wytłumienie centrala i surroundów.
          Last edited by gooralesko; 02.10.2011, 13:59.

Skomentuj

Taka gabka sprawdza sie dobrze w malych obudowach. Do duzych bedziesz musial napchac tego duzo. Dlatego te materace piankowe swietnie sie nadaja do duzych obudow, poniewaz sa grube.

Skomentuj

Dużo to znaczy jak gruba musi być warstwa pianki? 3cm to rozumiem za mało. Chyba w Poznaniu jest Jysk więc sie przejadę i obadam sprawę tej pianki , o której mówisz.

Skomentuj

Zabawa z wytłumieniem:

Pogromco - tak wygląda to wytłumienie z Jyska w mojej obudowie. Na zdjęciu strona, na której będzie głośnik. Grubość gąbki to 8cm. Nie za ciasno tam jest?

Skomentuj

Działasz beż żadnego systemu pomiarowego?? Bez chociażby mikrofonu i Holm Impulse?
                  Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Działam bez systemu pomiarowego. Po złożeniu wszystkiego do kupy będę robił najważniejsze pomiary - "na słuch" oraz sprawdzę tone generatorem czy pasmo od 30-40Hz jest odtwarzane głośniej niż w 30 litrowej budzie zamkniętej w której obecnie siedzi TIW. Jak z LT ustawionej w idealnym miejscu dla suba będzie dudniło, buczało itp. to wtedy się zastanowię co zmienić w konstrukcji.

Może mi ktoś odpowiedzieć na pytanie czy w LT może być tak mała szpara wolnej przestrzeni dla słupa powietrza? Buda ma 22,4cm szerokości a pianka 8cm grubości. Stąd tak mała wolna przestrzeń pomiędzy piankami.

Skomentuj

Nikt Ci nie napisze tak dokladnie gdzie i ile wytlumienia umiescic. Na to wszystko trzeba wielu prob i odsluchow, cierpliwie zmieniaj wytlumienie az osiagniesz zadowalajace efekty. Nie ma innej drogi.

Ps. W przypadku suba nie przesadzalbym z iloscia tlumienia. Warto wiec zachowac w miare dobry przeswit. Gabki z boku mozna usunac calkiem badz usunac jedna sztuke z jednego boku.

Skomentuj

Dobra boczne pianki sa co prawda przyklejone ale dam radę je odkleić i zmniejszyć ich grubośc do 3cm. Cała dolna częśc tunelu po "kolanku" jest niewytłumiona.

Skomentuj

Odpal to i powiedz jak gada kurdę:razz:

Skomentuj

również czekam na recenzje jak to gra...:)

Skomentuj

Chyba kolega jest zalamany dzwiekiem i ze wstydu nic nie chce nic napisac :P

Skomentuj

Czasem i tak bywa w tym hobby, ale w tym wypadku to chyba mało prawdopodobne :)

Skomentuj

A mi się wydaję że dźwięk jest tak dobry iż brakuje słów do opisu :P

Skomentuj

Panowie, panowie, wczoraj wieczorem forum nie działało a dziś spałem sobie do 15 więc mam nadzieję, że zagadka braku wpisu wyjaśniona. Linia gra znakomicie. Bas jest sprawdzony na 5 filmach, w muzyce, grach i powiem jedno - TIW gra 30 Hercami głośno i wyraźnie :) Sprawdzone tone generatorem. Dobrze mu zrobiło wsadzenie do 100 litrowej obudowy. Tak jak Pogromca przypuszczał duża buda da podbicie w okolicach rezonansu głośnika. Ponadto wydaje mi się, że bas jest taki jakby lżejszy, ugładzony, łatwiej mu wybrzmieć niż w 30l OZ.

Dwie ostatnie wizualizacje wyglądu subostolika:

Model po prawej jest na dzień dzisiejszy faworytem i chyba tak zostanie.
                                    Last edited by gooralesko; 09.10.2011, 14:57.

Skomentuj

No to cacy :) Możesz wrzucić rysunek ze schematem ułożenia wytłumienia?

Skomentuj

Ok zaraz zrobię taki rysunek. Apropos zejścia, żeby byc dokładnym 30Hz jest głośne i wyraźne. Ważniejsze jest to, że 25Hz jest nadal słyszalne i odczuwalne choć nieco cichsze (Obstawiam na słuch -5dB względem 30Hz). 20Hz juz raczej nie słychać tak głośno jak 25Hz ale osiągnięcie tego co napisałęm w poprzednich zdaniach to chyba niezły wynik. W 33L OZ obecny poziom głośności 30 Hz utrzymywały okolice 45-50 Hz.

Skomentuj

To git, bo tak sobie myślę że spokojnie można by użyć Twojego projektu z innymi budżetowymi 8mkami z większym Qts jak np. dwu cewkowy Stx :)

Skomentuj

Czaruję...
                                          X