Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Linia transmisyjna na Visatonie TIW 200XS

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Linia transmisyjna na Visatonie TIW 200XS

Poczytałem troszkę o LT i przy możliwości budowy dużej "paczki" uważam, że taki rodzaj obudowy ma rację bytu. Przeczytałem ten temat: http://www.elektroda.pl/rtvforum/vie...a+transmisyjna oraz pierwsze strony tematu o LT na tym forum. Wynika z nich, że dobra linia to nic innego jak tunel o długości równej 1/4 długości fali (zapewne rezonansu głośnika) oraz, że im mniej zagięć tunelu tym lepiej. Było również wspomniane o czymś co nazywa się offset ale nie wiem co to jest. Więcej wiedzy na temat LT jak na razie nie mam Subwoofer będzie cięty na ok. 90-100Hz co pozwala mu się najlepiej zlać z całą resztą zestawu ciętego na 100Hz w amplitunerze.

Wiem tylko jakie wewnętrzne gabaryty może mieć moja linia: 22,4x52x72cm (SxWxD). Przy tych wymiarach dostępny litraż to 83,9 litra. Odjąć od tego trzeba deski, które będą modelowały tunel. Można przyjąć że dostępnych będzie około 80 litrów. Jak motyw z LT nie przejdzie to wykorzystam ten litraż do budowy suba na dwóch TIWach 200 w OZ z 40 litrami na każdy głośnik. Obudowa będzie wbudowana w stół/stolik kawowy. Jak zwał tak zwał. Moje testy wykazały, że zdecydowanie najlepszej jakości bas o dobrym natężeniu uzyskuję przy subwooferze ustawionym w miejscu stolika (Na środku pojoku) z głośnikiem skierowanym na boczną prawą ścianę pokoju. Rysunek poniżej powinien wyjaśnić wszystko. Na czerwono zaznaczone miejsca gdzie może być wylot tunelu.

Uploaded with ImageShack.us

Będę wdzięczny za wszelkie porady dotyczące długości tunelu i jego kształtu.
    Last edited by gooralesko; 09.09.2011, 14:50.

http://sites.google.com/site/mpbarne...odeltsubwoofer Mozesz zerzniac jedna polowke tego subwoofera. To jest pod glosnik 20cm z niskim rezonansem.

Skomentuj

Dzięki za linka

Musza być dokładnie takie wymiary jakie podali w linku Pogromcy? Po przeliczeniu z cali wychodzi taka buda: 114x47x31cm (DxWxS) - 133 litry netto. Jeśli trzeba będzie to zrobię choć nie ukrywam ze mam deski idealne do budowy lini o wymiarach podanych w pierwszym poście. Starych drzwi od rozebranych szaf i innych mebli mi nie brakuje więc najwyżej potnę kilka z nich na budę o wymiarach z linka. Pytanie czy na pewno nie można zrobić modyfikacji i wykorzystać jedynie położenie deski modelującej tunel?
      Last edited by gooralesko; 09.09.2011, 15:17.

Skomentuj

Mozna skrocic, przy zachowaniu powierzchni na wejsciu i wyjsciu.

Skomentuj

Na szczęście powierzchcnia mojej przedniej ścianki jest większa od powierzchni LT z Twojego linka więc bez problemu zachowam wartości oryginału. Pytanie co z nadmiarem cm2? S przedniej ścianki linii z linka to 1196cm2 a budy moich wymiarów 1352cm2. Różnica to 156cm2. Olać tą różnicę i dodać ją do wlotu lub wylotu czy trzeba ją wyeliminować np. grubszą deską modelującą tunel?

Druga sprawa tunel będzie krótszy a litraż o wiele mniejszy. 133l vs. 81 litrów to dosyć duża różnica. Jaki to będzie miało wpływ ogólnie na jakośc basu, charakterystykę przenoszenia czy odpowiedź impulsową?

Skomentuj

Bedziesz mial mniej niskiego basu. Nie zmniejszaj SD na wyjsciu tunelu, na wejsciu moze byc wiecej.

Skomentuj

Czyli warto wydłużyć tego jamnika by zbliżyć sie do tych 130 litrów? Da się zrobić. Linię robię głównie dla rozciągnięcia charki w dół i wyciśniecią z TIWa najlepszych soków. Odnośnie Sd wlotu i wylotu. Nadmiar na mojej ściance dodam do wlotu tunelu a wylot pozostawie taki jak w oryginale.

http://5426967677425606982-a-1802744...attredirects=0
              Na tym zdjęciu są oznaczone odlegości przegrody od ścianek górnej, tylnej i dolnej. Wartośc jest taka sama. Jeśli w mojej budzie odległość od górnej i dolnej będzie wynosiła 25,1cm to od tylnej ścianki musi być taka sama?

Skomentuj

Jak chcesz miec jak nawiecej najnizszego basu, to zrob taka obudowe jaka jest w projekcie.

Skomentuj

Policzyłem troszkę, posprawdzałem jakie wiórówy mam na stanie i doszedłem do wniosku, że najlepiej będzie jak trochę zmodyfikuję projekt z linka.

Oryginalnie było tak:

S in = 936,29 cm2
                  S out = 208,1 cm2
                  Vol netto = 128,7 litra (Bez odliczania przegrody tworzącej tunel)
                  Wymiary netto = 107,1 x 27,3 x 44 cm (GxSxW)

Wnioskuję z tego ze S out miało mieć taką samą powierzchnię jak 20cm głośnik. S in natomiast jest 4,5 raza większe niż Sd głośnika.

Moja buda:

S in = 916,16 cm2
                  S out = 208 cm2
                  Vol netto = 116,5 litra (Bez odliczania przegrody tworzącej tunel)
                  Wymiary netto = 100 x 22,4 x 52 cm (GxSxW)

Jeśli TIW 200 miałby dobrze zagrać w oryginalnej budzie z linka to przy nieco mniejszym litrażu i nieco mniejszej powierzchni początkowej tunelu mojej budy również zagra OK i będzie prezentował mniej więcej takie same możliwości reprodukcji niskiego basu jak w oryginalnym projekcie.

Pogromco napisz co o tym sądzisz. Jak nowy projekt będzie zatwierdzony przez Ciebie to zabiorę się do roboty.
                  Last edited by gooralesko; 09.09.2011, 19:49.

Skomentuj

Czekaj czekaj, glosniki w tym subie maja 10 cali, nie 8. Co mi sie pokrecilo, ze sa 8 calowe ajjjjj. W takim razie obudowa nie musi byc tak duza jak oryginal. Trzeba ja przeskalowac na mniejsza. Daj mi chwile, niech pomysle...

Skomentuj

Dziura na głośnik w projekcie to d=9,125" czyli 23cm. To chyba jednak nie na 10 calowe głośniki jest buda

EDYTA: a nie czekaj, 23cm to wewnętrzna dziura na magnes a nie na frez. To może się zgadzać. 10 calówki mają przeważnie 26,5 cm kosz i średnicę dziury na magnes około 23cm

EDYTA 2: No jest napisane z pdfie jak byk: woofers, plastic cone, 10" - szkoda :/ Trzeba będzie przeskalować każdy wymiar.
                      Last edited by gooralesko; 09.09.2011, 20:21.

Skomentuj

Ok doczytalem juz. Obudowa jest pod 8 cali, ale pozniejszy model T zostal tak przeprojektowany, aby mozna bylo zamontowac glosnik 10 calowy.

Oryginal schodzil ponizej 20hz, czyli oferowal pelnopasmowy bas. W takim razie mysle, ze mozesz budowac prototyp na bazie wymiarow Twojej budy.

Przy okazji podaje namiary na oryginalny woofer stosowany w subie Fried H

http://homepage.mac.com/planet10/TLS...200_SP1022.gif Parametry sa bardzo podobne do TIWa, wiec jest duza szansa na powodzenie projektu :)

---------- Post dodany o 21:17 ---------- Poprzedni post o 21:15 ----------

The Model T was an evolution of the woofer system from the original Model H, a 3 piece satellite-subwoofer system. To allow easy customer upgrades (and keep production costs down) the cabinet for the Model T is identical to that for the original Model H, except that the woofer hole was enlarged to accomodate the new 10" woofer (the original Model H was an 8" KEF B200 SP1022).

http://homepage.mac.com/planet10/TLS...riedH-woof.jpg 8 calowe Kefy

---------- Post dodany o 21:19 ---------- Poprzedni post o 21:17 ----------

Wyjscie tunelu ma tyle co powierzchnia glosnika 8 calowego. W przypadku zastosowania glosnika 10 calowego, bedzie to okolo 0.75 Sd 10 calowca. To juz zupelnie akceptowalne.

Skomentuj

OK skoro S in i S out oraz litraż mogą być to zabieram się do roboty. Za jakis czas umieszczę zdjęcie rysunku technicznego mojego subo-stolika a zdjęcia samego projektu będą dopiero jak będzie co pokazać.

Skomentuj

Dwie wstępne wizualizacje subostolika:

Model z lakierowanymi, czarnymi listwami z mdfu okalającymi obudowe wydaje się być na dzień dzisisiejszy faworytem. Mam jeszcze kilka innych pomysłów jak choćby położenie suba na boku i dorobienie dystansów kilkudzisięciocentymetrowych na których spocznie blat ale przeszkadza mi w tym pomyśle obecna wysokość budy - 56cm. Buda już stoi cześciowo poskręcana (Tylna i przednia ścianka) i poklejona.

Zadałem to pytanie Pogromcy na PW ale zapytam i tutaj. Które ścianki należy wytłumić w linii? Górną i dolną tunelu a boczne puste czy na wszystkich musi być gąbka?

Na dzień dzisiejszy tak wygląda ten "klocek"

W związku z tym, że budowa się już rozpoczęła prosiłbym moderatorów o przeniesienie tego tematu do działu "W trakcie budowy". Z góry dziękuję.
                            Last edited by gooralesko; 18.09.2011, 11:26.

Skomentuj

Przy tak duzej obudowie wskazane jest zastosowanie materialu na kazdej sciance, szczegolnie w pierwszej polowie dlugosci, gdzie objetosc jest duza.

Skomentuj

A co z watą poliestrową, o której Ci wspominałem na PW? Może to być zrobione tak jak na poniższym obrazku?

Skomentuj

Aaaa zapomnialem. Wiec moim zdaniem lepiej wkleic tam wzmocnienia na rogach niz pchac wate. Wplynie to na usztywnienie konstrukcji i lepsza kontrole slupa powietrza w tunelu.

Skomentuj

Subostolik? Rozumiem że lubisz lekko wstrząśnięte niemieszane?

Skomentuj

Zamieszczone przez Shiver Zobacz posta
                                      Subostolik? Rozumiem że lubisz lekko wstrząśnięte niemieszane?
                                      Tez mialem w planach subostolik, ale udalo sie kupic druga pare wooferow Siemensa i bedzie po dwoch push-pullach 25cm na strone w sonotubach

Skomentuj

UWAGI MODERATORA
                                        przenioslem...
                                        Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Czaruję...
                                        X