Poczytałem troszkę o LT i przy możliwości budowy dużej "paczki" uważam, że taki rodzaj obudowy ma rację bytu. Przeczytałem ten temat: http://www.elektroda.pl/rtvforum/vie...a+transmisyjna oraz pierwsze strony tematu o LT na tym forum. Wynika z nich, że dobra linia to nic innego jak tunel o długości równej 1/4 długości fali (zapewne rezonansu głośnika) oraz, że im mniej zagięć tunelu tym lepiej. Było również wspomniane o czymś co nazywa się offset ale nie wiem co to jest. Więcej wiedzy na temat LT jak na razie nie mam
Subwoofer będzie cięty na ok. 90-100Hz co pozwala mu się najlepiej zlać z całą resztą zestawu ciętego na 100Hz w amplitunerze.
Wiem tylko jakie wewnętrzne gabaryty może mieć moja linia: 22,4x52x72cm (SxWxD). Przy tych wymiarach dostępny litraż to 83,9 litra. Odjąć od tego trzeba deski, które będą modelowały tunel. Można przyjąć że dostępnych będzie około 80 litrów. Jak motyw z LT nie przejdzie to wykorzystam ten litraż do budowy suba na dwóch TIWach 200 w OZ z 40 litrami na każdy głośnik. Obudowa będzie wbudowana w stół/stolik kawowy. Jak zwał tak zwał. Moje testy wykazały, że zdecydowanie najlepszej jakości bas o dobrym natężeniu uzyskuję przy subwooferze ustawionym w miejscu stolika (Na środku pojoku) z głośnikiem skierowanym na boczną prawą ścianę pokoju. Rysunek poniżej powinien wyjaśnić wszystko. Na czerwono zaznaczone miejsca gdzie może być wylot tunelu.

Uploaded with ImageShack.us
Będę wdzięczny za wszelkie porady dotyczące długości tunelu i jego kształtu.

Wiem tylko jakie wewnętrzne gabaryty może mieć moja linia: 22,4x52x72cm (SxWxD). Przy tych wymiarach dostępny litraż to 83,9 litra. Odjąć od tego trzeba deski, które będą modelowały tunel. Można przyjąć że dostępnych będzie około 80 litrów. Jak motyw z LT nie przejdzie to wykorzystam ten litraż do budowy suba na dwóch TIWach 200 w OZ z 40 litrami na każdy głośnik. Obudowa będzie wbudowana w stół/stolik kawowy. Jak zwał tak zwał. Moje testy wykazały, że zdecydowanie najlepszej jakości bas o dobrym natężeniu uzyskuję przy subwooferze ustawionym w miejscu stolika (Na środku pojoku) z głośnikiem skierowanym na boczną prawą ścianę pokoju. Rysunek poniżej powinien wyjaśnić wszystko. Na czerwono zaznaczone miejsca gdzie może być wylot tunelu.

Uploaded with ImageShack.us
Będę wdzięczny za wszelkie porady dotyczące długości tunelu i jego kształtu.
Skomentuj