Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Klony PA-600 plus suby na STX 15-800-4

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez LightSound Zobacz posta
    uszkodzi driver przez zmiane f podziału niżeli by jej nie było.
    Nie uszkodzi, przecież żarówka jest przed filtrem. Tzn. powinna tak właśnie być zainstalowana...

Skomentuj

u mnie jest zainstalowana zgodnie ze schematem

Skomentuj

No i gites, w schemacie PA600 jest przed filtrem :)

Skomentuj

w sobotę je przetestowałem wstępnie na Uni, i jestem zadowolony, myślałem że będzie drzeć po uszach a wcale nie było źle, małe korekty ma Eq potrzebne ale to może subiektywne odczucie....... Basu nie ma, ale ten już wyższy bas środek i góra mi się podobają, na Uni wysterowane na 100 - w moich 12 metrach nie było słychać zniekształceń a było naprawdę głośno i wyraźnie no tyle że basu prawie w ogóle nie ma..
          Może troszkę się pojawi przy 300 watach.
          Czekam na kocyk

aha i co byście powiedzieli, żeby narazie wziąć się za subbas i napęd do niego, a góre narazie pędzić uni? mam naprawde dobre chłodzenie na nim a wydaje mi się że mocowo daje rade, co myślicie?
          Last edited by bonzo; 26.09.2011, 11:59.

Skomentuj

Zamieszczone przez bonzo Zobacz posta
            tyle że basu prawie w ogóle nie ma..
            No tak myślałem że może być zupełnie inaczej niż w przypadku mojego odsłuchu gdzie basu było od groma.

aha i co byście powiedzieli, żeby narazie wziąć się za subbas i napęd do niego, a góre narazie pędzić uni?
            Tymczasowo to dobre rozwiązanie, napewno większy skok jakościowy uzyskasz dokładając subbas niż nową końcówkę do PA600. Z tym że nie traktuj uni jako tej docelowej, na porządnym końcu zaskoczą Cie jeszcze bardziej. A paki fajne malutkie, chociaż front mogłeś jeszcze nieco skurczyć

Skomentuj

też tak pomyślałem jak już je złożyłem, bo w fazie projektu bałem się że będzie za małe z racji konfirmat w okolicach gdn'a a wyszło tak że nawet w najszerszym miejscu konfirmant by się zmieścił... ale to już szczegół..
              no to spoko, narazie pojedzie na uni, docelowo 2x300 / 2x250 (chyba nie ma co więcej kasy pakować w koniec skoro na uni już daje rade)

Skomentuj

Większego końca jak 300wat to ja bym im nawet nie dawał, to tylko stx :)

Skomentuj

no to jest t.amp e800 240W przy 8 na stronę cena około 640
                  czy jest coś tańszego godne polecenia ?

w sumie nie ważne narazie..

Skomentuj

E800 mocą by odpowiadał, ale nie do końca można polecić ten koniec gdyż z mojej obserwacji (a także znajomego co ma e800) istnieje w nim jakiś problem z limiterem i koniec wpada w przester zanim zacznie migać jakakolwiek dioda sygnalizująca. No chyba że ten koniec po prostu tak brzmi przy dużych wysterowaniach na górkach.
                    Jak już będziesz przymierzał się do zakupu to warto zwrócić uwagę na stare elmuzy, wiszą często na allegro za psie pieniądze a nie są to złe końcówki.

Skomentuj

dobra.. no to jedziemy dalej, no to teraz kwestia subów, nadstawki wyszły mnie 800, no to może dwa suby na SW.STX.15.3.800.8.F.A.MC ? ile ten głośnik potrzebuje mocy ? 800W? albo jeden by starczył ? gość na elce zrobił coś w stylu tapped horn z tym głośnikiem i podobno daje to rade ponad normę...
                      http://www.freespeakerplans.com/cubo-15q.html
                      mniej więcej chyba taka obudowa

Skomentuj

Cubo nie nazwał bym do końca tapped hornem, jest nieco za krótki, chyba że ma to spełniać idee paczki Kickbin. Mój znajomy (z internetu) niedawno zrobił fajną hybrydę pod ten głośnik, wygląda to mniej więcej tak:

Ja skończy testy to może uda mi się wysupłać projekt od niego. Ewentualnie możesz zrobić coś w idei Polaudio Tp118, też powinieneś być zadowolony:

Skomentuj

jak to Polaudio zagra na dworze ? bo nie jest powiedziane że zestaw kiedyś nie zagra na powietrzu. Ta hybryda już bardziej mi podchodzi.. gość pisał że w BR nie bardzo ten głośnik daje sobie rade

Skomentuj

Dostałem odpowiedź od stx:

Można zastosować żarówkę R2/24V i podłączyć jedno włókno, albo dwie żarówki 24v/21W połączone równolegle.
                            Żarówka nie może być halogenowa ze względu na zły przebieg charakterystyki rezystancyjno-prądowej

Czyli jednak "co kraj to obyczaj" - każdy producent stosuje inaczej, więc takie pytania najlepiej kierować do producenta bo to on robił filtr, i robił miejmy nadzieje pomiary.

Skomentuj

gość pisał że w BR nie bardzo ten głośnik daje sobie rade
                              Że tak powiem, sranie w banie. Oczywistym jest że w sprawniejszej paczce będzie grał lepiej-tak jak każdy inny głośnik, więc stwierdzenie że ten konkretny nie daje rady w br jest zwykłą brednią.
                              Co do zamieszczonego projektu, radzi sobie jak każdy inny, oryginalne basy Tp118 polaudio używane są na plenerach każdego rozmiaru, zresztą tak naprawdę większość paczek używanych na największych imprezach plenerowych to są bass-reflexy różnego typu, tuby i inne wynalazki to zwykle egzotyka. Słuchałem oryginałów w ilości 16stu sztuk, gra to ok, bardzo masywny dół taki nieco misiowaty, przypomina bardziej to co znamy z domowych subwooferów niż z typowego estradziaka. A jak zagra wersja 115? Ile postawisz tak zagra, filozofii wielkiej tutaj nie ma :)

Skomentuj

skoro sprawdzone i ok
                                chyba że macie jakieś inne rozwiązania w tym przedziale cenowym?
                                i to z płyty wiórowej moge zrobić ? 18mm
                                jakie oni tam głośniki wsadzają że to kosztuje 2,5 tysia ;O

---------- Post dodany o 12:49 ---------- Poprzedni post o 13:19 ----------

mógłbym prosić o jakiś inny rysunek tego polaudio
                                i co to są za płyty zaznaczone na czerwono ? nie ma ich w liście

Skomentuj

i co to są za płyty zaznaczone na czerwono ? nie ma ich w liście
                                  Stawiam że to będą podstawki pod kratownice.

jakie oni tam głośniki wsadzają że to kosztuje 2,5 tysia ;O
                                  Eighteensound 18LW2400 w wersji najmocniejszej Tp118.

Skomentuj

jeden starczy taki sub na te nadstawki ? ile trzeba dać temu głośnikowi mocy ?

Skomentuj

To zależy od preferencji, muzyki, pomieszczenia itd. Chociaż jak będziesz grał z uniampa na nadstawkach to jeden spokojnie da radę w większości zastosowań.

Skomentuj

a dobrze myśle że lepiej opłaci sie na te suby kupić dwie końcówki i mostkować niż jedną np 2x600r8
                                        bo i o awaryjność chodzi.. padnie jedna - dojadę padnie uni -dojadę a padnie mi cały subbas to kicha bedzie he
                                        to już sam sobie odpowiedziałem

Skomentuj

Kup wersje 4ohm garka-to wyjdzie najtaniej

Skomentuj

Czaruję...
                                          X