Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

kolumny do salonu

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

kolumny do salonu

Witam wszystkich
    Jestem tu nowy na forum
    zawodowo zajmuję się stolarstwem, ale o akustyce to za wiele nie wiem
    Chciałbym zbudować zestaw kolumn do salonu ( 40 m2) Projekt skrzynek frontowych już mam, szkic w załączniku.Od strony wizualnej kolumny będę chciał wykonać bardzo profesjonalnie( fornir egzotyczny, lakier wysok połysk, dodatki ze stali nierdzewnej )przy okazji dobrze by było aby chociaż poprawnie zagrały.Na front sprawdzone przetworniki stx fx -300, natomiast na głośnik centralny i tylne efektowe głośniki gdwk-10-250-8 awx, gdm 15-80-8 awx , czy na centralnym głośniku trzeba zastosować dwa gdm i jeden gdwk, jaka zwrotnica?Proszę o opinie , amoże inne przetworniki?
    Załączone pliki

Zamieszczone przez mario345 Zobacz posta
    zy na centralnym głośniku trzeba zastosować dwa gdm i jeden gdwk
    Nie trzeba, to głównie zabieg wizualny. I nie gdm tylko gdn 15AWX :)

Ogólnie zamysł nie jest zły, zastanawia mnie czy przód frontowej ścianki nie jest zbyt finezyjny-mówiąc inaczej zwrotnica tego nie przewiduje. Katastrofy nie będzie ale dobrze abyś był świadom że to nie jest sprawa zupełnie dowolna :)

Skomentuj

natomiast na głośnik centralny i tylne efektowe głośniki gdwk-10-250-8 awx, gdm 15-80-8 awx , czy na centralnym głośniku trzeba zastosować dwa gdm i jeden gdwk, jaka zwrotnica?Proszę o opinie , amoże inne przetworniki?
      niedlugo bedzie odpowiednia zwrotnica

kolumny sa juz na pomiarach

Skomentuj

Paweł, widzę że te twoje podłogówki są na czterech głośnikach czy to konstrukcja trzy drogowa ?, czy do wszystkich kolumn są indywidualnie projektowane zwrotnice, czy stx

Skomentuj

Paweł, widzę że te twoje podłogówki są na czterech głośnikach czy to konstrukcja trzy drogowa ?
          nawet jakby byly tam 4 glosniki to i tak nadal bylaby to konstrukcja trojdrozna
          ale ten na dole to nie glosnik a membrana bierna
          w tanszej wersji mozna dac b-r

czy do wszystkich kolumn są indywidualnie projektowane zwrotnice
          tak, kazde polaczenie glosnikow wymaga nowej zwrotnicy

Skomentuj

ogolnie masz bardzo fajny pomysl
            nie dlugo bedzie zwrotnica do gdn15awx+awx wysokotonowy
            Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

To może ja 5 groszy dorzucę. Może taka konstrukcja na centralny cię zainteresuje. Wykonanie dość proste choć czasochłonne. Dla stolarza nic specjalnego a efekt jest.:

Skomentuj

Nie rozumiem tego zabiegu, zeby do szerokopasmowki dawac wysokie? to nie lepeij bylo zainwestowac w nisko-sredniotonowy glosnik ?

Skomentuj

Zamieszczone przez Pajol Zobacz posta
                  Nie rozumiem tego zabiegu, zeby do szerokopasmowki dawac wysokie? to nie lepeij bylo zainwestowac w nisko-sredniotonowy glosnik ?
                  F155 jest tylko dla przymiarki!
                  kolumny robilem jak jeszcze nie bylo ani GDMa ani GDNa

Skomentuj

Jestem chory i trochę się dziś nudziłem , wykonałem makietę, (skala 1 : 10) moich przeszłych kolumn., oryginalny fornir bloodwood, front z głośnikami będzie ze skóry bądź w wersji oszczędnościowej -skaj. Czy nie wydaje się wam że podstawa z przodu powinna być nieco węższa (teraz jest 40 cm), może by tak do 35 cm ją odchudzić?, Planuję dać pasek nierdzewki na froncie , ale tak myślę ( po obejżeniu zdjęć makiety ) że chyba taki ozdobnik nie bardzo tu pasuje, proszę o opinie.
                    Może do takich dużych obudów zastosować inne przetworniki nieco większe niż stx awx?
                    Załączone pliki

Skomentuj

Mnie się podobają :)

Skomentuj

ten cień który widać na pierwszym zdjęciu, na początku myślałem, że to fragment kolumny tylko w innym kolorze.
                        I powiem Ci, że takie asymetryczne (z tym cieniem jako fragment kolumny), w kontrastowych kolorach lepiej by IMO wyglądały.

Skomentuj

kolumna jest dość wysoka 150 cm i nie wiem czy przy takim zabiegu tzn "wydłużeniu góry w tył" , i przy nie za dużych przetwornikach mogła by stracić proporceje, zastanawiam się jeszcze nad jedną kwestią czy nie dodać na dół membrany biernej zamiast bassreflexu tak jak napisał PawełS zawsze to wizualnie więcej głośników:):):)

Skomentuj

ja bym dał br bo membrana jest droższa
                            Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

kolumna jest dość wysoka 150 cm
                              oj chyba nie bedzie to wygladalo za dobrze

czy nie dodać na dół membrany biernej zamiast bassreflexu tak jak napisał PawełS zawsze to wizualnie więcej głośników
                              wyglada fajnie... ale czy warto zaplacic ok 100-200zl wiecej dla lepszego wygladu?

Skomentuj

no tak trochę drożej z tą membraną, ale kolumna wydawałaby się pełniejsza, wg mnie z trzema głośnikami wygląda jakoś tak " biednie", a czy membranę bierną stosuje się zamiennie z BR , właściwie po co ją ktoś wymyślił jak to to samo i jeszcze dodatkowo droższe , czy tylko dla wyglądu?, czy balast dla takiej membrany się wylicza czy na słuch, a korzystając z okazji jak ktoś by słyszał o zestawie przetworników AWX i zwrotnic do fx-300 chętnie kupię (zwrotkę zamawiać w stx czy komuś zlecić)

Skomentuj

a czy membranę bierną stosuje się zamiennie z BR , właściwie po co ją ktoś wymyślił jak to to samo i jeszcze dodatkowo droższe
                                  zasada dzialania jest zblizona

MB wykozystuje sie glownie tam gdzie potrzeba niskiego strojenia w bardzo malej obudowie
                                  przykladowo sa subwoofery gdzie musimy upchnac metr rurki o srednicy 10cm do obudowy np 15litrow :p
                                  zwrotkę zamawiać w stx czy komuś zlecić
                                  wlasnie skladam taka...
                                  nawet u mnie placac za robote wychodzi taniej... no chyba ze cena w STXie jest za pare

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                                    no chyba ze cena w STXie jest za pare
                                    nie jest
                                    a ty pewnie skladasz ja na jentzenach
                                    Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

tak + 2szt z STXa

Skomentuj

hehe...
                                        ciekawe które :)
                                        Juz mi sie nie chce...