Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Aktywnie zDeSPerowane 3-way by LuSzTi

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
    Oo, to mnie zaskoczyles Luszti Niezla paka.
    To jest cały czas ta sama paczka, od której zaczynałem zabawy z TL. Może ją pamiętasz, siedziały w niej dwa vintage'owe Philipsy, które później Ci wysłałem.
    Jak gra? Szybko, aż chyba za szybko, kop jest, ale trochę brakuje mu mocy. Ale jest szybko i nie buczy, co było dla mnie ważne. Nie ma mulenia i buczenia. Objętość tunelu jest sporo mniejsza niż Vas głośnika i to może mieć znaczenie. Jak mi się uda to postaram się jeszcze przed świętami kupić inne materiały tłumiące i pojechać na komorę i pomierzyć ten tunel. Myślę, że może wyjść nawet 30-40 pomiarów. Zależy mi na porównaniu materiałów tłumiących.
    Inne tunele będą także w tej obudowie. Zależy mi na dość kompaktowej konstrukcji i wymiary tej skrzyni są nie przekraczalne.
    Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Mógłbym powiedzieć to samo co w konstrukcji nowego1 - normalnie widzę że cały czas rozwój na forum

A czemu nie dać średniakowi i wysokiemu jednego wzmaka?

Generalnie sporo wydasz na elektronikę (co można by np. wpakować w lepsze przetworniki ) - to bardziej dla eksperymentu, by mieć coś nowego, czy spodziewasz się zupełnie innego brzmienia niż w wersji pasywnej (chyba że jakieś strome filtry wchodzą w grę)? Oczywiście nie mówię że to zły pomysł, tylko ciekawi mnie motywacja co do niego?

Ps. testowałeś już tego auruma?

Skomentuj

Zamieszczone przez paldo Zobacz posta
        A czemu nie dać średniakowi i wysokiemu jednego wzmaka?
        Niby można, zrobić zwrotkę pasywną na górę i aktywnie robić tylko podział między dołem a górą, ale po prostu nie takie było założenie i tyle.

Generalnie sporo wydasz na elektronikę (co można by np. wpakować w lepsze przetworniki )
        Niby tak, ale przetworniki można spokojnie zmienić na inne 3-way a elektronikę zostawić dokładnie taką samą. Poza tym chciałem coś innego, nowego. Liczy się też oczywiście wartość poznawcza. Elektronika tania nie będzie, ale dużą część z tego leży mi w szafie, kupowane tak na zaś na Allegro, więc przyszedł czas żeby to w końcu wykrzystać.

czy spodziewasz się zupełnie innego brzmienia niż w wersji pasywnej (chyba że jakieś strome filtry wchodzą w grę)? Oczywiście nie mówię że to zły pomysł, tylko ciekawi mnie motywacja co do niego?
        Stromość filtrów może być nawet 48dB/okt, ale zupełnie nie o to mi chodzi, filtry będą takiego rzędu jak będzie mi pasować brzmieniowo.

Ps. testowałeś już tego auruma?
        Brat ma w kolumnach, mi bardzo podoba się brzmienie. Jeśli coś w przyszłości zmienię to będzie to wysokotonówka. Na coś jeszcze lepszej klasy. Żałuję, że akurat idą święta bo już miałbym inna kopułki.
        Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz posta
          Brat ma w kolumnach, mi bardzo podoba się brzmienie.

W 3way czy w monitorach? Możesz coś więcej powiedzieć o brzmieniu? Do czegoś porównać?

Generalnie koncepcja aktywnego 3way na dobrych wzmakach bardzo fajna w sumie to zawsze większe możliwości

Skomentuj

W 3way czy w monitorach? Możesz coś więcej powiedzieć o brzmieniu? Do czegoś porównać?
            W 3 way. Opisać nie opiszę, po prostu tego nie potrafię. Mi się po prostu podoba ich brzmienie. Ja tak rozróżniam :razz:

Powiem coś więcej o TL'ce, która teraz gra. Cały czas na wzór AOS, nie zmieniałem nic w wytłumieniu. Ale głośnik pograł trochę (no bo przecież był nówka) i pojawiło się mięsko, którego trochę mi na początku brakowało. Impuls pozostał.
            Dalsze testy w przyszłym tygodniu. Zamówiłem filc, gąbkę zwykłą, gąbkę piramidkę. Do tego mam gąbkę falistą i ovatę. Z takim zestawem materiałów pojadę na komorę i będę walczył.

Skomentuj

Mały offtopic dla pomiarowców.
              Spróbowałem zrobić sobie dziś pomiary Ushera 9950. Przeniosłem wsio do większego pokoju, ustawiłem. Zrobiłem kalibrację, wgrałem plik mikrofonu. Doszedłem do ustawienia markerów. Poniżej parę zrzutów ekranu:
              Measurement.Calib:

Sygnały:

Pulse:

Kto mi powie co jest nie tak? Bo jak dla mnie latencja jest ujemna a na pulse nie widać w ogóle impulsu pomiarowego. W obrazku Pulse widać dwa wykresy, na dole bez kocy pomiędzy mikrofonem a kolumną, na górze z kocami - widać wygaszenie odbicia od podłogi (na ok 3ms). Jak dla mnie pomiary na tej karcie na nic się zdadzą. Ale może macie jakiś inny pomysł. Wpisywanie korekcji latencji w programie nic nie daje, co bym nie wpisał zawsze jest to samo.

---------- Post dodany o 13:15 ---------- Poprzedni post o 12:36 ----------

Jeszcze parę pomiarów On Axis, z różnym ustawieniem drugiego markera (im niżej tym dłuższy czas bramkowania):

---------- Post dodany o 17:42 ---------- Poprzedni post o 13:15 ----------

Gdyby nie problemy z kartą i pomiarami jutro pojechałbym na komorę potestować pierwszą wersję tunelu TL'ki dla 8955a. Dziś przyjechały gąbki i filc:

Do dyspozycji mam: gąbkę pofalowaną (2cm/4cm), gąbkę piramidki (1cm/4cm), gąbkę gładką o grubości 2 i 4 cm oraz filc techniczny (3mm) i ovatę.

Skomentuj

Luszti, zerknij do tematu karty pomiarowej.

Skomentuj

Pierwsze co zawsze proponuje gdy są problemy z SW to odłączyć raz jeden , raz drugi kabel "nagrywajacy" z J2 i J3 w jigu, czyli odłączamy raz jeden raz drugi kanał nagrywania. To po pierwsze pozwala ustalić czy są dobrze wpięte kanały, bo z miejsca widzimy z którego kanału znika nam wykres przy sygnale testowym. Gdyby tak było to ujemna latencja jest oczywista bo przecież sygnałz głośnika, potraktowany jako sygnał referencyjny przybiegnie o wiele później od sygnały referencyjnego traktowanego jako sygnał pomiarowy.

Drugą zaletą tego działania jest fakt ustalenia czy oby sygnał na pewno idzie przez jiga. Może to śmieszne ale raz zdarzyło mi się (inie tylko mi) ustawić wewnętrzny loop w sterownikach. Nagrywanie, kalibracja channel difference wychodziły wręcz modelowo .

Jeżeli nie masz zamienionych kanałów to trzeba podjąć dalsze kroki. Pulse jest na poziomie szumów więc wygląda na brak sygnału na wejściu mikrofonowym.

Zamiast do wzmaka weź ten czincz podłącz do wejścia J4 w jigu czyli tam gdzie się podłącza preampa z mikrofonem. Zrób jakiś pomiar np pulse i on axis i zobacz czy masz czy masz na pomiarze pulse impuls referencyjny (taki jak w pliku w katalogu system->measurement.inl ) i czy na pomiarze on axis ch-ka jest linią prostą. Jeżeli ten test przebiegnie prawidłowo to musisz mieć coś uwalone w mic lub preampie.

Skomentuj

Yoshi - jestem Ci ogromnie wdzięczny, że odpisałeś.
                    Niestety Twoich rad z przełączaniem kabli nie jestem w stanie zrobić, z racji tego, że używam UniJiga Irka i tam po prostu nie ma czego źle podłączyć. Dodam, że pomiary Nearfield oraz pomiary impedancji wychodzą dobrze. Problemem jest Pulse, przez co problemem jest pomiar On axis. Dla porównania zrobiłem pomiary na na tej samej karcie pod Win7, gdzie latencja skacze jak szalona, ale zawsze jest - impuls pomiarowy także się pojawił.

System pomiarowy się nie zmienił, podłączenie także się nie zmieniło, zmienił się system operacyjny - impuls się pojawił. Wychodzi z tego, że JIG, mikrofon, preamp działają. Problemem jest opóźnienie nagrywania sygnału audio pod WinXP do tego stopnia, że tracimy część sygnału pomiarowego. Pod Win7 jest zmienna latencja - czyli jak nie urok o sraczka :razz:

---------- Post dodany o 22:22 ---------- Poprzedni post o 20:07 ----------

Mam kolejną obserwację, nie wiem czy ciekawą, ale zawsze obserwację. Używając programu ARTA w Win7 na tej samej karcie, pomiar impulsu jest zawsze w tym samy miejscu. Tak jakby latencja nie skakała. Nie wiem już co o tym wszystkim sądzić.

Skomentuj

Wywal SW i daj se z nim siana :P Skoro inne progsy dziala ok to po co sie meczyc, karty zmieniac. Nigdy nie palalem sympatia do tego prosa.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                        Wywal SW i daj se z nim siana :P Skoro inne progsy dziala ok to po co sie meczyc, karty zmieniac. Nigdy nie palalem sympatia do tego prosa.
                        Bo SW ma jedną rzecz, która mi się podoba...możliwość nakładania wykresów i robienia z nimi wielu rzeczy. Już nawet nie chodzi mi o symulator. Przykładowo mam pomiary już po filtrach i w ogóle...i chcę to zlożyć razem ze sobą...w SW to jest banał, żeby w no trójdrożnej konstrukcji złożyć ze sobą 4 pomiary (3 cząstkowe i 1 końcowy). ARTA jest tutaj dość ułomna w tym temacie. Muszę zobaczyć jeszcze Sound Easy i TrueRTA.

Skomentuj

Jestem zaskoczony, że pod XP masz problemy, co to za karta? Latencja zawsze trochę pływa ale nie powinna aż w takich granicach. Niestety do pomiarów w SW musi być nienagannie działająca karta, to jest dość słaby punkt tego systemu.

Wygląda na to, że sprzęt (jig) musi być sprawny, przynajmniej powinien. Jedno co od razu mi się rzuca w oczy to masz bardzo niski poziom tego pusle, tak jakby preamp miał za małe wzmocnienie - podobny pulse jest przy ustawieniu na pomiar nearfield. Przy prawidłowym wzmocnieniu i pomiarze kopułki pulse powinien mieć spokojnie ponad 1k. Przy tak słabym piku jak masz teraz będą spore błędy pomiarowe.

Druga rzecz jaka widzę to wcale ci nie mierzy poprawnie impedancji, chyba że rezystancję głośnika na poziomie 2 ohmów uważasz za prawidłową . Zobacz czy nie miałeś włączonego przy pomiarze przełącznika w pozycji kalibracji rezystora 4 omowego, (o ile pamiętam to jest pozycja freq meas -20dB). Stąd też może wynikać niski poziom pulse.

Skomentuj

Zamieszczone przez Yoshi_80 Zobacz posta
                            Jestem zaskoczony, że pod XP masz problemy, co to za karta? Latencja zawsze trochę pływa ale nie powinna aż w takich granicach. Niestety do pomiarów w SW musi być nienagannie działająca karta, to jest dość słaby punkt tego systemu.
                            Pod XP latencja jest stała, tyle, że ujemna. Pod Win7 latencja pływa...ale w SW, w ARTA już nie (ciekawostka?). Wzmocnienie miałem pre miałem 10dB. Poziomy jeszcze się dopasują, muszę zapanować nad tym ustrojstwem.

Druga rzecz jaka widzę to wcale ci nie mierzy poprawnie impedancji, chyba że rezystancję głośnika na poziomie 2 ohmów uważasz za prawidłową
                            Oczywiście, że nie uważam za prawidłową. Przyznam bez bicia, że pod Win7 nie zrobiłem kalibracji rezystora referencyjnego - stąd kiepski pomiar. Należałoby go pomnożyć przez 2,2 (domyślny poziom to 10R a w UniJig'u rez referencyjny jest 22R).

Zobacz czy nie miałeś włączonego przy pomiarze przełącznika w pozycji kalibracji rezystora 4 omowego, (o ile pamiętam to jest pozycja freq meas -20dB). Stąd też może wynikać niski poziom pulse.
                            Nie posiadam takiego przełącznika...ja mam tylko przełącznik pomiędzy pomiarem SPL a Z, plus dwa potki od wzmocnienia wbudowanej końcówki mocy (1W/4R) i wzmocnienia preampa (minimalne wzmocnienie 10dB).

Skomentuj

Bo SW ma jedną rzecz, która mi się podoba...możliwość nakładania wykresów i robienia z nimi wielu rzeczy. Już nawet nie chodzi mi o symulator. Przykładowo mam pomiary już po filtrach i w ogóle...i chcę to zlożyć razem ze sobą...w SW to jest banał, żeby w no trójdrożnej konstrukcji złożyć ze sobą 4 pomiary (3 cząstkowe i 1 końcowy). ARTA jest tutaj dość ułomna w tym temacie. Muszę zobaczyć jeszcze Sound Easy i TrueRTA.

Rozumiem. Ale to chyba kwestia przyzwyczajenia i przebrniecia przez sam interfejs programu. Wiadomo, ze kazdy jest troszke inny. Ze swoje strony polecilbym LspCAD ( jak juz mowa o SE a to trzeba piracic, tak samo Lspcad ) Mozna tam robic pomiary bez potrzeby uzywania ARTY czy Holma. ( ten ostatni przestal mi dzialac na stacjonarnym kompie i laptopie, przez co stracilem wiele waznych pomiarow :| )

Skomentuj

Jak dla mnie pomiary na tej karcie na nic się zdadzą.
                                Luszti czy to ten Behringer 202 ?

Skomentuj

Zamieszczone przez Marios Zobacz posta
                                  Luszti czy to ten Behringer 202 ?
                                  Nie, to SB Connect Hi-Fi.

Skomentuj

Niestety nie znam kompletnie tego unijiga.

Jedyny pomysł jaki mam na sprawdzenie czy nie masz odwróconych kanałów to pomiar pulse bez jakiegokolwiek sygnału na wejściu mikrofonowym. Impuls referencyjny powinien się pojawić tylko w lewym kanale, w prawym może też być ale dużo mniejszy od przesłuchu. To co nagrywa karta możesz sprawdzić w katalogu system w plikach measurement.inl/p

Skomentuj

Jedyny pomysł jaki mam na sprawdzenie czy nie masz odwróconych kanałów to pomiar pulse bez jakiegokolwiek sygnału na wejściu mikrofonowym. Impuls referencyjny powinien się pojawić tylko w lewym kanale, w prawym może też być ale dużo mniejszy od przesłuchu. To co nagrywa karta możesz sprawdzić w katalogu system w plikach measurement.inl/p
                                      Zrobiłem coś takiego, odłączyłem mikrofon i patrzyłem sobie co się pojawia na obu kanałach uruchamiając pomiar Pulse. I co ciekawe...na kanale prawym prosta równiutka linia, na kanale lewym szum MLS, ale impulsu nie widać. Taki objaw na WinXP Ciekawe, nie??
                                      Na Win7 zrobiłem dokładnie to samo, impuls widać, pływa, ale go widać.

Zgłupiałem już do końca.

A tak BTW to dzięki Ci Yoshi, że podpowiadasz...jestem Ci niezmiernie wdzięczny!

Skomentuj

Ok jeszcze jedno pytanie jak nagrywasz sygnał testowy to zawsze masz wykres jak powyżej ? Czyli sygnał nagrany pojawia się od razu, od 0 sek? U mnie jest mniej więcej stała latencja ok 1,4ms, czyli do tego momentu cisza a następnie pojawia się sinusoida. To by tłumaczyło ujemną latencję.

Pozostaje jeszcze ewentualnie ustawienie dwóch opcji w SW. W parametrach okno debug i ustawienie Latency dać na ujemną wartość, wg opisu tej funkcji powinno to działać właśnie z sygnałem przychodzącym za szybko. Można tez ew zwiększyć drugą wartość Wamrup leght , jak karta dostanie na starcie więcej próbek rozgrzewkowych to sygnał może w końcu pojawi się w czasie powyżej 0.

Z tego co piszesz to pod XP latencja była stała, tylko niewłaściwa, więc dalsze próby bym wykonywał na tym systemie. Tak żeby sobie nie utrudniać dodatkowym pływaniem.

Skomentuj

Ok jeszcze jedno pytanie jak nagrywasz sygnał testowy to zawsze masz wykres jak powyżej ? Czyli sygnał nagrany pojawia się od razu, od 0 sek? U mnie jest mniej więcej stała latencja ok 1,4ms, czyli do tego momentu cisza a następnie pojawia się sinusoida. To by tłumaczyło ujemną latencję.
                                          Tak, zawsze jest tak jak na wcześniej pokazanych wykresach.

Pozostaje jeszcze ewentualnie ustawienie dwóch opcji w SW. W parametrach okno debug i ustawienie Latency dać na ujemną wartość, wg opisu tej funkcji powinno to działać właśnie z sygnałem przychodzącym za szybko. Można tez ew zwiększyć drugą wartość Wamrup leght , jak karta dostanie na starcie więcej próbek rozgrzewkowych to sygnał może w końcu pojawi się w czasie powyżej 0.
                                          Znam te funkcje, nawet w moim tutorialu kalibracji UniJiga jest ona wykorzystana...ale pod WinXP na tej karcie to nie działa. Co bym nie wpisał jako korekcję latencji lub MLS Warmup to na wykresach nic się nie zmienia. Nie drgną nawet...a przecież powinny. Zrobiłem taki test na Win7 dla tej samej karty i tutaj to działa...z tym, że sama latencja pływa. Co gorsze karta ta nie ma dedykowanych sterowników, ma działać na tym co jest w systemie. Przez to nie można pokombinować ze sterami żeby poszukać jakiejś przyczyny.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X