Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Aktywnie zDeSPerowane 3-way by LuSzTi

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Aktywnie zDeSPerowane 3-way by LuSzTi

Pora rozpocząć kolejny projekt.

Projekt duży, składający się z elektroniki oraz kolumn głośnikowych.
    Przedstawię ogólne założenia:

KOLUMNY
    Kolumny na głośnikach Usher oraz Aurum Cantus. Kopułka Usher T9950C-15 (ekranowana), midrange Aurum Cantus AC-130Mk2, woofer Usher 8955a.

Wybór głośników z jednej strony przypadkowy (okazje zakupowe), z drugiej jednak głośniki mi znane (podobny zestaw gra u brata).
    Na głośniki wydałem 1470zł, z czego Ushery były całkowicie nowe, więc jak widać było warto. To co będzie odróżniać mój zestaw od zestawu brata to fakt aplikacji woofera w linii transmisyjnej, modułowe obudowy oraz brak zwrotki na elementach pasywnych.
    Pierwsze przymiarki do obudowy:

W module średnio-wysokotonowym wszystkie ścianki nierównolegle do siebie, dość mała szerokość frontu względem głośnika w celu minimalizacji efektu baffle step.
    Moduł niskotonowy być może zmieni swój kształt, sporo może się w nim zmienć wraz z testami kształtu tunelu. Zależy mi na dobrym impulsie (nieszczęsny kick-bas) no i fajnym zejściu. Większość pomiarów wykonywana będzie w komorze akustycznej Wydziału Elektrotechniki, Elektroniki, Informatyki i Automatyki Politechniki Łódzkiej.

ELEKTRONIKA:
    Elektronika będzie bardzo dużą częścią tego projektu. Z racji, że ma to być układ aktywny zbudowane zostanie sześć końcówek mocy. Cztery z nich to Uniampy. Obsłużą one część niskotonową (powiększona pojemność kondensatorów zasilacza i najmocniejsze trafo) oraz część średniotonową (mniejsze trafo, standardowo 10000uF). Trwają poszukiwania ciekawej i fajnie brzmiącej końcówki do zasilenia części wysokotonowej, rozpatruję wzmaki o mocy ok 15-30W, nawet w klasie A. Jeśli ktoś ma jakieś ciekawe propozycje sprawdzonych projektów, chętnie posłucham. Końcówki mocy zostaną zamknięte w odrębnej obudowie wraz z zabezpieczeniami głośników oraz systemem monitorującym temperaturę końcówek oraz zarządzającym włączaniem ich po kolei (prawdopodobnie link I2C do procesora głównego). Pozostałe elementy zostaną umieszczone w drugiej obudowie, niskosygnałowej.
    Podziałem pasma na poszczególne końcówki mocy zajmą się dwa procesory DSP ADAU1701 od Analog Devices - po jednym na kolumnę. Wybór tego procesora powodowany był kilkoma sprawami: graficzne środowisko programowania (SigmaStudio), wbudowane DAC i ADC, prosta w lutowaniu obudowa. W celu zapoznania się z procesorem oraz środowiskiem graficznym, a także w celu zdobycia tegoż środowiska i programatora zakupiony został zestaw startowy z tym prockiem oraz w ramach sampli zamówione zostały 4 sztuki procesorów.

Oczywiście zwrotka zostanie zaprojektowana na podstawie pomiarów.
    Wejścia dźwiękowe zostaną zrealizowane na cztery sposoby. Link USB na PCM2706 (który przekonwertuje USB na I2S), dwa wejścia TOSLINK, dwa wejścia SPDIF (na DIR9001) oraz trzy wejścia analogowe. Selektor zostanie zbudowany prawdopodobnie na przekaźnikach.
    Informacje wyświetlane będą za pomocą albo wyświetlacza graficznego 240x128pkt (niebieskie podświetlenie, biała grafika) albo za pomocą czerwonych matryc led 8x8pkt (bardzo spodobało mi się takie rozwiązanie na audioszole). Do kompletu oczywiście obsługa pilotem, funkcje związane z czasem (budzenie, wyłączanie itp) itp. Na froncie urządzenia wybrany typ wyświetlacza oraz dwa enkodery do sterowania urządzeniem z palca. Całością zarządzać będzie albo ATmega128 albo jakiś prosty STM32 (ARM Cortex M3).

Zakładany harmonogram prac:
    Całość ma zostać wykonana najpóźniej do czerwca 2012r. Na początek zajmę się testami linii transmisyjnej dla woofera.
    Później wykonam obudowy do stanu surowego (bez forniru).
    Następnie montaż końcówek mocy oraz zabawa ze zwrotnicą.
    Później wykonanie elektroniki selektora wejść, procka DSP itp.
    Na koniec spięcie wszystkiego w programie procka zarządzającego.

Liczę na dyskusję, dobre rady itp. Postępy pracy będę zamieszczał sukcesywnie.
    Zapraszam do czynnego komentowania.

Interesuje mnie zwłaszcza wasze zdanie o częstotliwościach podziału. Z racji aktywnego podziału można midrange odciąć nisko (zwłaszcze, że to midwoofer). Ale jakie są tego plusy i mnusy?
    Last edited by LuSzTi; 06.12.2011, 00:27.
    Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Będzie interesująco. Trzymam kciuki :)

Skomentuj

Ja też :)
      Jedno, co bym dołożył, to trzy sztuki PCM179x za DSP, żeby nie korzystać z wbudowanych DACów.

Zresztą wpraszam się na odsłuch, do Łodzi daleko nie mam :)

Skomentuj

Zamieszczone przez mbar Zobacz posta
        Jedno, co bym dołożył, to trzy sztuki PCM179x za DSP, żeby nie korzystać z wbudowanych DACów
        Wbudowane DAC mają całkiem niezłe parametry, w przeciwieństwie do ADC. Dlatego będzie sporo wejść cyfrowych (pięć z ośmiu). Użycie dodatkowych DAC'ów dość sporo rozwija projekt, a i tak mam sporo do zrobienia, a czasu nie za dużo.
        Płytka z DSP będzie prawdopodobnie doczepiana do płytki selektora, właśnie po to aby w przyszłości móc zmienić procesory (pewnie także jeden z Sigma DSP programowanych graficznie) na takie bez DAC i ADC i zrobić wszystko na piechotę.
        Ale to melodia przyszłości.

Co z tymi niskimi podziałami? Przykładowo gdzieś na 80-120Hz? Czy Oprócz tego, że ominę pierwszy antyrezonans TL to ma to jeszcze dodatkowo jakieś plusy względem klasyki z podziałem na ok 200-250Hz?
        Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Rób niskie podziały, wg mnie nie powinno to mieć większych wad. Poza może zwróceniem szczególnej uwagi na objętość dla "średniaka", ale to wiesz lepiej ode mnie :)

Skomentuj

Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz posta
            Interesuje mnie zwłaszcza wasze zdanie o częstotliwościach podziału. Z racji aktywnego podziału można midrange odciąć nisko (zwłaszcze, że to midwoofer). Ale jakie są tego plusy i mnusy?
            Jedno jest pewne: mitem jest założenie, że im niżej cięte tym lepiej. Dotyczy to zarówno kopułek jak i midwoofera. "Męczone" koniecznością przetwarzania na skraju możliwości, sypią harmonicznymi w części pasma, na której nam najbardziej zależy. Okolice 250 czy nawet 300Hz wydają się najodpowiedniejsze choćby ze względu na proporcjonalne obciążenie woofera i mida. Przy niewielkich mocach nie ma to znaczenia, ale mid udusi się przy większym obciążeniu. Efekt juz przerabiał Piotr z As, ale nie dał sie przekonać.

Skomentuj

oraz w ramach sampli zamówione zostały 4 sztuki procesorów.
              a skad zamawiales? :) przeciez nie wysylaja do Polski

Skomentuj

Zamieszczone przez damiani Zobacz posta
                a skad zamawiales? przeciez nie wysylaja do Polski
                Przez polskiego dystrybutora, firmę Alfine Tim. Przy zamówieniu zestawu uruchomieniowego, od razu zamówili próbki i wszystko przyszło jedną paczką do nich, a później do mnie. Ja chciałem najzwyczajniej kupić te procki, ale minimalne zamówienie to 55szt. Sami zaproponowali, że 4szt mogą mi zamówić jako próbki. Mi pasowało... :)

Skomentuj

Chyba najwiekszy i naciekawszy projekt na forum od czasu... jego powstania?

Całość ma zostać wykonana najpóźniej do czerwca 2012r.
                  Taaaaaaaaa......
                  Jedno jest pewne: mitem jest założenie, że im niżej cięte tym lepiej. Dotyczy to zarówno kopułek jak i midwoofera. "Męczone" koniecznością przetwarzania na skraju możliwości, sypią harmonicznymi w części pasma, na której nam najbardziej zależy. Okolice 250 czy nawet 300Hz wydają się najodpowiedniejsze choćby ze względu na proporcjonalne obciążenie woofera i mida. Przy niewielkich mocach nie ma to znaczenia, ale mid udusi się przy większym obciążeniu. Efekt juz przerabiał Piotr z As, ale nie dał sie przekonać.
                  Popieram. Patrz na to gdzie glosnik ma jeszcze w miare rowna charke, gdzie ma niskie znieksztalcenia, a nie zakladaj z gory, ze utniesz tak czy tak.

Skomentuj

nteresuje mnie zwłaszcza wasze zdanie o częstotliwościach podziału. Z racji aktywnego podziału można midrange odciąć nisko (zwłaszcze, że to midwoofer). Ale jakie są tego plusy i mnusy?
                    Możesz dowolnie zmieniać częstotliwość podziału rząd filtra i jego typ więc posłuchaj i wybierz !

Całością zarządzać będzie albo ATmega128 albo jakiś prosty STM32 (ARM Cortex M3).
                    ATmega się ni jak nie opłaca jak 32 bitowiec jest tańszy :???:

PS
                    Końcówki na LME wrzucę mam nadzieje w przyszłym tygodniu chcę to zbudować najpierw :)

Skomentuj

Zamieszczone przez tomq88 Zobacz posta
                      Chyba najwiekszy i naciekawszy projekt na forum od czasu... jego powstania?
                      Bez przesady, jest sporo ciekawych projektów...choćby mój :razz: :razz: :razz:
                      http://diyaudio.pl/showthread.php/38...l=1#post227839
                      A tak na serio to wolałbym nie określać tego w taki sposób. Yoshi robi świetne kolumny a także elektronikę, Raven z Irkiem elektronikę, inni też budują świetne rzeczy... Ja po prostu poskładałem do kupy parę rzeczy. Procka DSP używam tylko dlatego, że nie chce mi się stosować iluś tam opampów w zwrotce aktywnej. Poza tym środowisko graficzne...to upraszcza sprawę dość mocno.

Zamieszczone przez tomq88 Zobacz posta
                      Taaaaaaaaa......
                      challenge accepted :razz:

---------- Post dodany o 11:36 ---------- Poprzedni post o 11:34 ----------

Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
                      ATmega się ni jak nie opłaca jak 32 bitowiec jest tańszy
                      ATmegi mam na stanie w ilości sztuk kilkunastu.

---------- Post dodany o 11:37 ---------- Poprzedni post o 11:36 ----------

PS
                      Końcówki na LME wrzucę mam nadzieje w przyszłym tygodniu chcę to zbudować najpierw
                      Super, cały czas szukam czegoś na wysokie tony.

Skomentuj

Ja rowniez uwazram ze to bedzie jeden z najbardziej ciekawszych projektow na forum dlatego ze aktywna zwrotnica i do tego cyfrowa , trymam kciuki .
                        Zastanawiam sie jak odbije sie na brzmieniu zastosowanie innych koncowek dla wysokotonowek , nie przejmujesz sie tym ?

Skomentuj

Oczywiście zwrotka zostanie zaprojektowana na podstawie pomiarów. Wejścia dźwiękowe zostaną zrealizowane na cztery sposoby. Link USB na PCM2706 (który przekonwertuje USB na I2S), dwa wejścia TOSLINK, dwa wejścia SPDIF (na DIR9001) oraz trzy wejścia analogowe. Selektor zostanie zbudowany prawdopodobnie na przekaźnikach.
                          Odpuść sobie DIR i I2S z PCM. DIR to kiepski układ i rdzę go unikać wiele osób pisało o problemach z nim. PCM mają jitter na wyjściach zegarowych rzędu ns RMS . DIR nic z nim nie zrobi.
                          Kup Wolfsona WM8804 lub 05 i podłącz PCM po spdif przez WM wyczyści on z jitteru. Na AS Edward mierzył WM-a i redukcja jest jakieś 17 razy :)
                          http://www.audiostereo.pl/mss-multi-...st__p__2259642

http://allegro.pl/wm8805-s-pdif-digi...932980650.html
                          http://allegro.pl/wm8804-s-pdif-digi...932980687.html
                          :)

Skomentuj

Odpuść sobie DIR i I2S z PCM. DIR to kiepski układ i rdzę go unikać wiele osób pisało o problemach z nim. PCM mają jitter na wyjściach zegarowych rzędu ns RMS . DIR nic z nim nie zrobi.
                            Kup Wolfsona WM8804 lub 05 i podłącz PCM po spdif przez WM wyczyści on z jitteru. Na AS Edward mierzył WM-a i redukcja jest jakieś 17 razy
                            Dzięki za podpowiedź. Na pewno skorzystam. WM8805 jak dla mnie chyba bardziej ciekawy dzięki wbudowanemu selektorowi wejść cyfrowych. Odpadnie mi spora część przekaźników.
                            Czy na SPDIF muszą być trafka separujące? I czy polecasz jakiś odbiornik toslink?

---------- Post dodany o 20:02 ---------- Poprzedni post o 19:57 ----------

Zamieszczone przez ZIG ZAK Zobacz posta
                            Zastanawiam sie jak odbije sie na brzmieniu zastosowanie innych koncowek dla wysokotonowek , nie przejmujesz sie tym ?
                            Właśnie dlatego nie chcę kłaść na górę np LM4780 (którego mam notabene złożonego na mikropłytce od kolegi damiani). Mógłbym złożyć trzeciego uniampa, mam PCM, części też się znajdą...ale po co aż taki wzmacniacz do wysokotonówki? No chyba, żeby go zasilić jakimś trafem o niskim napięciu. Mam takie trafo 2x25VAC, minimalne dla Uni jest 2x24VAC.

---------- Post dodany o 20:09 ---------- Poprzedni post o 20:02 ----------

A jeszcze przeszło mi coś przez myśl. PCM2706 został przeze mnie wybrany właśnie po to aby mieć wyjście I2S, problem z tym, że nie mogę tej kostki kupić. Ale na Allegro jest PCM2705, co prawda w datasheet'cie piszą żeby nie stosować tej kostki w nowych aplikacjach...ale jest dostępna, jest tania...i mogę z niej spokojnie wyciągnąć spdif na WM8805. Wtedy obie kości miałbym na stanie. A to już dla mnie spory krok naprzód.

Skomentuj

troszkę podobne stylistycznie :)

Skomentuj

Nie na temat...
                                Ależ paskudny fornir :razz: Generalnie kształt fajny, ale kolumny wielkie, trzeba mieć dużo miejsca na coś takiego. Ja Inspirację wziąłem stąd: http://graj-end.pl/ Z tym, że przeskalowałem na swoje wymiary i dorzuciłem pochylony dół.

Skomentuj

Zastanów się jeszcze nad SRC4192 do resamplowania 44,1 na 48kHz. To DSP i tak wewnętrznie chodzi na 48k, a jak sądzę jego algorytm resamplingu raczej nie podskoczy do SRC4192 :)

Skomentuj

Zamieszczone przez mbar Zobacz posta
                                    Zastanów się jeszcze nad SRC4192 do resamplowania 44,1 na 48kHz. To DSP i tak wewnętrznie chodzi na 48k, a jak sądzę jego algorytm resamplingu raczej nie podskoczy do SRC4192
                                    Można by jeszcze dorzucić DF1706 lub DF1704. Ciekawe co Raven na to powie..

Skomentuj

Nie na temat...
                                      Ależ paskudny fornir :razz: Generalnie kształt fajny, ale kolumny wielkie, trzeba mieć dużo miejsca na coś takiego. Ja Inspirację wziąłem stąd: http://graj-end.pl/ Z tym, że przeskalowałem na swoje wymiary i dorzuciłem pochylony dół.
                                      paskudny ?

Skomentuj

Zamieszczone przez nowy1 Zobacz posta
                                        paskudny ?
                                        Pod lakierem trochę poprawiło...ale zdania nie zmienię, fornir nie w moim guście :razz:

Skomentuj

Czaruję...
                                        X