Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Zintegrowany wzmacniacz mocy SYMASYM DUAL-MONO

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zintegrowany wzmacniacz mocy SYMASYM DUAL-MONO

Cześć,
    w końcu postanowiłem dokończyć budowę swojego wzmacniacza.
    Chciałbym wam przedstawić kolejne etapy budowy.

Pomysł narodził się już bardzo dawno, około 1,5 roku temu.
    Założenie było proste. Dobrej jakości wzmacniacz bez regulacji barwy.
    Jedynie końcówka mocy, selektor z 4 wejściami, sterowanie z pilota i analogowy wskaźnik wysterowania.
    Zacząłem od elektroniki:
    Zamówiłem płytki do symka w wersji 1.0 od kolegi z forum o nicku Flodins.
    Następnie elementy:
    -Rezystory 1% beyschlega/vischey
    -Kondensatory SilverMICA, Wima
    -Półprzewodniki z Humy: Końcowe Toshiba i sterujące On semi

Selektor wraz z potencjometrem regulacji wzmocnienia ALPS RK27 2x 50k aby maksymalnie skrócić drogę sygnału.
    Przekaźniki jakie zastosowałem w selektorze pochodzą z zapasów ( spadek od wujka).
    Posiadają magnes, więc aby załączyć wystarczy podać impuls, tak samo z wyłączaniem.
    Mają już z 20 lat, a styki wyglądają jak nowe więc chyba są bardzo dobrej jakości.

Zasilanie oddzielne dla każdego z kanałów: trafo ts180/7, filtracja 6 x 3300uF Samsung, 4 szybkie diody prostownicze.
    Do tego mały zasilacz do sterownika, sterownik do silnika krokowego ( postanowiłem że potencjometr będzie napędzany silnikiem krokowym).
    Wzmacniacz słuchawkowy na TPA6120A na płytce od kolegi Krawca z audiostereo.
    Zabezpieczenie do wzmacniacza, a w zasadzie do głośników na układzie upc1237.
    Sterowanie na Atmega8- nie skończone.
    Wskaźniki wysterowania od starego magnetofonu YAMAHY.
    To tyle z elektroniki.

Obudowa:
    Udało mi się złożyć zamówienie u jednego z naszych forumowych kolegów i zamówić obudowę wykonaną według własnego projektu.
    Po około roku obudowa w końcu do mnie dotarła :) za co mu dziękuję, gdyż kosztowało go wiele poświęcenia i wysiłku, dzięki Pawle S.

W obecnej chwili powoli montuję elektronikę do obudowy. Mam po anodowany panel przedni oraz gałkę i przycisk włącznika. Czekam jeszcze tylko, aż w robocie znajdą czas i zrobią mi napisy na frezarce CNC.

W trakcie pierwszego odpalenia - jeszcze na jednym trafku.

Na razie tyle.

---------- Post dodany o 13:45 ---------- Poprzedni post o 13:36 ----------

Ile wyniósł cię panel przedni? Robota zacna... :rolleyes:

Skomentuj

a gdzie fazki na przednim panelu ktore planowales?

Zamieszczone przez devolt Zobacz posta
      Obudowa:
      Udało mi się złożyć zamówienie u jednego z naszych forumowych kolegów i zamówić obudowę wykonaną według własnego projektu.
      Po około roku obudowa w końcu do mnie dotarła za co mu dziękuję, gdyż kosztowało go wiele poświęcenia i wysiłku, dzięki Pawle S.
      i dlatego juz nie chce mi sie z tym bawic - rok czekania chyba nie jest wart zaoszczedzenia 20-50zl...

a co z obudowa?
      pogieli na innym promieniu niz miales w planach - udalo sie to zlozyc?

Skomentuj

Z opisu wnioskuję,iż powstanie ciekawa końcówka.Początek extra, piekny front i gała volume.Szkoda ,że zrezygnowałeś z modułów Irka; są bardzo uniwersalne i przydatne .

Skomentuj

Poradziłem sobie, wystarczyło troszkę siły i uderzeń młotka w pewne czułe miejsca
          Tu gdzie nie ma zagięcia na pokrywie i zrobił się ten brzuch, dam 3 małe śrubki M3 i ładnie wtedy obudowa się dociąga i jest gitarra :)
          Co do faz to zaciągnąłem opinię u innych bliskich mi osób i stwierdziłem, że jednak ładniej wygląda bez :) więc nie ma. Zostały zrobiona tylko w miejscu selektora wejść dla 4 podświetlanych przycisków.
          Co do kosztów to nie pamiętam ile kosztowało cięcie samego panelu, na końcu podam przybliżone koszty, na razie nie chce się denerwować:)
          Anodowanie nie było tanie chcieli 70 zł za wszystko, panel, włącznik gałka i 4 nóżki. Ale udało mi się dogadać i zrobili za 0,7 "Jasia Wędrowniczka".
          Co do modułów Irka, nie chciałem już więcej gotowców i resztę zrobiłem samemu.
          Chociaż tyle :)
          Znalazłem model 3D(rendering) obudowy, tak miała wyglądać :)

A tu kolejne fotki z placu boju:
          Pomiar mocy:

Wyszło 60,5 W dla 8 Ohm i 81 W dla 4 Ohm. Akurat moje kolumny mają 4 więc powinno być wystarczająco.

Przymiarka panelu:
          Przed anodowaniem

I po anodowaniu
          Last edited by devolt; 27.12.2011, 21:53.

Skomentuj

Obudowa zacna :) . Ja nie lubię analogów na panelu przednim ale jak się Tobie podoba to mnie nic do tego. Chciałbym mieć dostęp do jakiegoś cnc to bym sobie jakiś porządny panel stworzył.

Skomentuj

Tu gdzie nie ma zagięcia na pokrywie i zrobił się ten brzuch, dam 3 małe śrubki M3 i ładnie wtedy obudowa się dociąga i jest gitarra
              jak to odbieralem to mowili mi ze to naprezenia terminczne - nie probowales tego odpuszczac w piecu?

Co do kosztów to nie pamiętam ile kosztowało cięcie samego panelu, na końcu podam przybliżone koszty
              nie pamietam dokladnie (gdzies mam te wyliczenia) ale to koszt 30-40zl
              a ile wyszlo za anodowanie?

Przymiarka panelu:
              Przed anodowaniem
              nie bylo problemow z gieciem blachy pod wskazniki wysterowania?
              przeciez nierdzewka 1,5mm to twarda blacha...

i mam nadzieje ze nie popsujesz tego niebieskim podswietleniem?

Skomentuj

Nie nie było problemu, mam dremelka i po nadcinałem lekko te wypustki tak, że dało się je wygiąć. Nie wygląda to mega estetycznie od środka, ale grunt, że wskaźnik mocno siedzi i nie wyleci.
                Co do odpuszczania to zostawiłem sobie to na końcu jak śrubki nie wystarczą wtedy coś o tym pomyślę.
                A podświetlanie oczywiście będzie :) Ultra maryna hiper blue
                A tak na serio to Amber czyli bursztynowe żeby pasowało do designu Yamahy.

Skomentuj

A tak na serio to Amber czyli bursztynowe żeby pasowało do designu Yamahy.
                  masz szczescie :p
                  bursztyn bedzie tutaj super wygladal

Skomentuj

Kolejne etapy prac przy Symku, dzisiaj zamontowałem selektor wejśc i napęd który służy przy okazji jako ułożyskowanie gałki.
                    Niestety musiałem użyć rurki od spręzonego powietrza jako sprzęgło do potencjometru, wytoczone tulejki mają straszne bicie:(

Skomentuj

obudowa pozostaje w oryginalnym kolorze?
                      czyli szlifowana nierdzewka?

Skomentuj

Na razie tak. Zobaczę jak będzie to wyglądało.
                        Jak będzie bardzo raziło to pomaluje chociaż pokrywę.

Skomentuj

Cześć, czas na kolejne zdjęcia z placu boju. Dzisiaj udało mi się wymęczyć panów z działu CNC i zrobili mi ładne napisy, nie obyło się bez problemów. Okazał się że płyta była nierówna i była różnica w grubości, trochę to moja wina, bo chciałem wyszczotkować samemu .
                          Ale w sumie wyszło nieźle:

Last edited by devolt; 06.01.2012, 00:10.

Skomentuj

SUPER! :o
                            czym to frezowali ze takie malutkie ostre krawedzie widac?

Skomentuj

ile kosztował Cię ten front?:)

Skomentuj

Mikron HSM 600 i do tego rylec z dwoma ostrzami taki do grawerowania.
                                Co do kosztów to tak:
                                Cięcie laserem chyba coś koło 60 zł
                                Anodowanie: Johny Walker z Biedronki
                                Grawerowanie CNC : Żołądkowa Gorzka Czysta 0,5 l
                                Więc łącznie ze 120 zł Mało / dużo??? Nie wiem, ale jest ładnie :)

Skomentuj

Piękna sprawa.
                                  Szkoda że ja nie mam dostępu do takiego cnc ;
                                  U mie front czeka na wykonczenie i nie wiem co mam znim zrobic :/

Skomentuj

rylec z dwoma ostrzami taki do grawerowania
                                    widzialem osobne male urzadzenia do grawerowania... ale narzedzia do frezarki? nawet nie wiedzialem ze takie sa...

Skomentuj

jak dla mnie troche za bogato na tym panelu, odpustowo w sensie
                                      ogolnie fajnie, niebawem biore sie tez za kilka nowych budek na elektronike

Skomentuj

Zamieszczone przez mIKI Zobacz posta
                                        jak dla mnie troche za bogato na tym panelu, odpustowo w sensie
                                        No niestety zgadzam się z mIKI,Za bardzo wyeksponowane podziałki na potku volume;l moim zdaniem lepiej zaznaczyć max i min i dać świeczaszczą diodę w gałce volume.Ale i tak wyglada ok.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X