Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Zintegrowany wzmacniacz mocy SYMASYM DUAL-MONO

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

wg mnie jest OK
    bedzie wygladal jak fabryczny

Skomentuj

Dzięki za opinie, skoro jednym się podoba, a drugim nie to znaczy, że nie jest tak źle.
      Moim zamysłem było umieszczenie niezbędnych oznaczeń. Żeby ktoś inny, nie tylko ja wiedział,co do czego służy.

Przy okazji mam do was pytanie.
      W jaki sposób najlepiej podłączyć wzmacniacz słuchawkowy na tpa 6120.
      Sprawa wygląda tak każda z końcówek mocy zasilana jest z oddzielnego zasilacza, masa obu końcówek łączy się tylko w jednym punkcie- na płytce selektora wejść.
      Wzmacniacz słuchawkowy również zasilany będzie z oddzielnych uzwojeń transformatora więc będzie miał swój oddzielny obwód masy. Masy obu wzmacniaczy chce połączyć także w selektorze wejść i nie wiem czy z wyjścia selektora dać sygnał bezpośrednio na Symka i na TPA czy dodać przekaźnik i tylko jak wsunę wtyk to sygnał zostanie albo dołączony do źródła, albo przełączony z Symka na TPA.
      Jak radzicie?
      Last edited by devolt; 07.01.2012, 22:27.

Skomentuj

ja za bardzo nie rozumiem twoich propozycji dotyczących podłączenia wzmacniacza słuchawkowego. Opisz inaczej

Skomentuj

To może dla rozjaśnienia dodam rysunek.

Chodzi mi o to czy w miejscu żółtego kółka dać przekaźnik który by dołączał lub przełączał sygnał na wzmacniacz słuchawkowy.
          Zadałem to pytanie tez w innym temacie dotyczącym bufora do tego wzmacniacza jest tam schemat jaki znalazłem w sieci, na którym zastosowano przekaźnik:
          Link do tematu:
          http://diyaudio.pl/attachment.php?at...6&d=1326056964

Skomentuj

na rynku stosuje się rozwiązanie, gdzie przełączniki sterują sygnałem z wyjścia końcówki mocy. Czyli wzmacniacz słuchawkowy jest na stałe podłączony do sygnału a odcinamy tylko zestaw głośnikowy z wyjścia końcówki mocy, co powduje że słuchawki ci grają a głośniki nie, oraz dalej działa regulacja volume. Można to łatwo zrobić, łatwiej niż w przypadku linka który ty podałeś.

---------- Post dodany o 17:52 ---------- Poprzedni post o 17:49 ----------

w zasadzie to nawet tego wzmacniacza słuchawkowego nie musisz ładować, tylko podepnij się pod wyjście końcówki mocy, miedzy proponowanym przeze mnie przekaźnikiem na wyjściu a samym wyjściem, wstaw dzielnik napięcia i obniż do stosownej mocy dla zasilenia słuchawek.

Skomentuj

Mam juz zrobiony wzmacniacz na tpa od dawna i chce go tu wykorzystać. A pytanie ktore rozwiazanie jest lepsze? Podpinac na stałe wejscie czy dac tak jak na proponowanym schemacie?

Skomentuj

Zamieszczone przez El_liero Zobacz posta
                w zasadzie to nawet tego wzmacniacza słuchawkowego nie musisz ładować
                no własnie ; unizab Irka v2 .świetna sprawa aczkolwiek wygląda na to, że bardzo niedoceniana.Jest tam wyjście na słuchawki w konfiguracji kolumny A,B lub, i (o ile dobrze pamiętam) w przypadku korzystania z jednego zestawu kolumn drugi przekażnik (ten od kolumn B )mógł być wykorzystany do sterowania słuchawkami.Tak czy siak sygnał pochodzi z końcwóki mocy a nie ze wzmaka słuchawkowego na scalaku.

Skomentuj

Czas na kolejne fotki. Dzisiaj zabrałem się powoli za montaż elektroniki. Niestety pomimo dość dużej obudowy będzie ciasno, ale już nic nie poradzę.

Skomentuj

Zamieszczone przez devolt Zobacz posta
                    Podpinac na stałe wejscie czy dac tak jak na proponowanym schemacie?
                    Jak już musisz wykorzystać ten wzmacniacz słuchawkowy to w zasadzie wedle swojej inwencji postąp. Nie ma to wpływu na dźwięk.

Skomentuj

Witam tu wstępny montaż. Pomimo tak wielkiej obudowy i tak jest ciasno...wiem pewnie zaraz ktoś powie że mogłem dać radiatory w poprzek obudowy w jednej linii i dzięki temu odseparował bym końcówki mocy od transformatorów. Z wielu względów nie mogłem tak zrobić :(

Skomentuj

no taka obudowa, ogólnie nie jest tragicznie.
                        Nie słychać nic po przyłożeniu ucha do wysokotonowego/niskotonowego?

Skomentuj

Na razie to jeszcze nie jest podłączone. Wiec nie mam jak sprawdzić.
                          Brakuje jeszcze zasilacza do zasilania Standby i elektroniki sterującej.

---------- Post dodany o 18:47 ---------- Poprzedni post o 23:04 ----------

W końcu zamontowałem wszystkie układy, nazbierało się tych płytek.
                          Jeszcze tylko okablowanie i dopracowanie programu na uC.

Skomentuj

A jak rozwiązałeś sprawę zasilania wzmacniacza słuchawkowego? Ja pewnie dam dzielnik napięcia na drugiej parze kolumn unizab, ale zastanawiam się jak podłączyć barwę... Dasz na słuchawkowy osobne trafo? Co wtedy z masą?

Skomentuj

Zasilanie bedzie z oddzielnego uzwojenia transformatora od jednego kanału symka. Akurat jest tam 2*25,6V i 2*20V. A masa bedzie sie łaczyła w jednym punkcie tam gdzie masy obu kanałow lewego i prawego kanału, w selektorze. Barwy nie daje.

Skomentuj

Zostałem poproszony o udostępnienie schematu wskaźnika UV. Zaznaczam, że schemat nie jest mojego autorstwa i zamieszczam go jedynie w celach informacyjnych i nie mam z tego tytułu żadnych korzyści, to tak w razie co, jak by ktoś z ACTA się przyczepił

Zmieniłem jedynie diodę 1m4148 na germanową dog56. Miałem pod ręką i chyba nawet lepiej na niej chodzi.

Co do wskaźników to pochodzą ze starego magnetofonu Yamahy, kupiłem go na allegro jako uszkodzony za 1,25 zł :) plus przesyłka.

Skomentuj

Zamieszczone przez devolt Zobacz posta
                                  Co do wskaźników to pochodzą ze starego magnetofonu Yamahy, kupiłem go na allegro jako uszkodzony za 1,25 zł plus przesyłka.
                                  No to przesyłka sporo kosztowałaTak skoro juz to co się dzieje ze wzmakiem, w jakim stadium jest?Ładna konstrukcja a jakbyś zatrzymał się w miejscu?

Skomentuj

Wszystko już jest zamontowane i podłączone, ale mam problem ze sterownikiem:(
                                    Na płytce testowej wszystko hula i ładnie działa, ale jak włożę procka do wzmaka to już nie jest tak różowo.
                                    Jak uporam się z tym to wrzucę finalny opis i fotki.

Skomentuj

Witam po przerwie, cały czas walczę z programem. Nie wiem co się stało ale w Bascomie przestały mi działaś ALLIASY :(
                                      Jak pozamieniam je na konkretne porty to działa, nie wiem czemu tak jest.
                                      Uruchamiam go stopniowo, na razie działa włączanie i sterowani silnikiem od głośności. Od razu wyjaśnię czemu jedna dioda od selektora świeci mocniej, w ten sposób sygnalizuje które wejście jest wybrane.
                                      Co do przydźwięku to w głośnikach absolutna cisza:) To mi się podoba. Żadnego piszczenia, szumu czy brumienia.
                                      Słychać jedynie jak pracują trafka, ale to normalne przy rdzeniach EL. Trzeba przyłożyć ucho do obudowy żeby usłyszeć wiec mi to nie przeszkadza.
                                      Planowałem wykonać ekran oddzielający końcówki od reszty z blachy mosiężnej, ale zrezygnowałem bo nie jest to konieczne.
                                      Poniżej fotka:

Skomentuj

Ogólnie kawał solidnej roboty jeśli chodzi o środek, front może też ale kompletnie nie trafia do mnie i wygląda wg mnie mizernie, zbyt kolorowy, taki odpustowy

Skomentuj

Może tak się wydaje na zdjęciu, ale wszędzie są bursztynowe diody. Jedynie w pokrętle jest czerwona, ale pasuje.
                                          Więc kolorystyka jest chyba spójna. Zdjęcie robione na szybko, przy sztucznym oświetleniu.
                                          Wiec nie oddają w 100% tego jak wygląda. Ale każdy ma prawo do swojej opinii. Ja robiłem go pod siebie i mnie się podoba taki.
                                          Na pewno teraz bym dał inna czcionkę trochę cieńszą, na panelu przednim, ale to szczegół.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X