Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Monitory GDN 15/40/5 i Vifa DX

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

No tak ale port z przodu to jednak problem, a w sumie wymaganie dokładnej filtracji promieniowania wyższych częstotliwości. Z drugiej strony jak dzisiaj słuchałem nie tłumionej BR podczas pomiaru ARTY to też dzwoni jak cholera. Ja nie przewiduje suba i z tego powodu nie odpuszczę im do końca niższych rejestrów.
    Wykonałem już skrzynki z tunelem, który szybkim sposobem jest wykonany z rury PCV - na próbę. I teraz pomiary, widać że takie rozwiązanie jest b.słabe - tunel powoduje duże opory dla powietrza i układ pracuje nieoptymalnie.
    Widać to na pomiarze impedancji, aby teoria pokryła pomiar musiałem zjechać z Qp do 5 i Qa, Qc,Ql do ~60 (WinISD). Trzeba nabyć lepszy port i próbować dalszych odsłuchów chociaż co do ciśnienia wiele to nie zmienia, jednak zawirowania są słyszalne.
    No i już czekają dechy do TL

Acha, leci to półki co z GDWK 10/80/24 na jakiejś klejonej na szybko zwrotnicy, nie jest najgorzej o ile GWK nie jest w linii. Ciekawe jak zmieni się to po pomiarach i lepszej zwrotce ale przyzwyczajenie do Usherów podpowiada że ten gwizdek jest ostry...
    Załączone pliki

Skomentuj

Zamieszczone przez 20Hz Zobacz posta
      No i już czekają dechy do TL
      Moglbys zdradzic jaki projekt obudowy przewidujesz?

Skomentuj

Przewidywany projekt/próbny (bo specem z TL nie jestem) to linia o pojemności ok. 13L, długości fizycznej 132cm z wylotem u góry z tyłu w kierunku ściany lub sufitu. Strojenie linii ma wypaść po wytłumieniu w okolice 48-50Hz. Linia zwężająca się "jednostajnie" z 1,2-0,8Sd.
        Mam nadzieję że uda się uzyskać wystarczające warunki do dobrej pracy głośnika. Projekt zakłada mniejszy monitor i nie będę wykraczał poza pewne ustalone gabaryty.

Pogromco jeśli się nie mylę to testujesz swoje gdn z GDWK 10/80/9 i GDWK 10/80/26? Ja mam wydłubaną z Focusów wersję 10/80/24 (z metalową siatką). Mierzyłeś już je? Z moich pomiarów wynika że efektywność ma pewną górkę w okolicy 10-15kHz, a potem charka mocno opada. Myślałem że to błędy w pomiarze lecz głośnik zasilony ze zwrotnik oryginalnej ma to ładnie wyrównane... w oczekiwaniu na Vify trzeba coś dłubnąć

Skomentuj

Mysle, ze znalazlem juz mniej wiecej docelowa obudowe dla mojego GDN. Jak cos to moge podpowiedziec.

Co do GDWK to model 10/80/26 ma ponizej spadek charki, co ja uwazam za dobre. Jest to nawet widoczne na pomiarach producenta.

Skomentuj

Oczywiście dobra rada doświadczonego konstruktora zawsze jest pożądana :). Piszesz w swoim wątku, że myślisz o budzie 13L co dla mnie jest dobrą wiadomości bo oznacza, że i moja skrzynka ma prawo nie być konstrukcją z palca.

O którym spadku efektywności myślisz (poniżej) ? Ja wręcz bym powiedział, że ten głośnik ma po prostu górkę :) w okolicy 10k co faktycznie mógłby potwierdzić pomiar producenta.

Skomentuj

Czaruję...
            X