Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

[2 drożne] HURRICANE by KRS47

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Moja rada co do malowania.... Udaj się do zakładu który maluje fronty meblowe lub robi meble łazienkowe, oni tam mają kontakt przeważnie z białym kolorem i robią tylko w MDF'ie więc będą wiedzieć o co chodzi...

Będą marudzić że surowy MDF masz, a nie z laminatem ale może się zgodzą taką fuchę zrobić.

Koszt to w zależności od zakładu 150-180zł za mkw lakierowania + przygotowania

Pozdrawiam

Skomentuj

Na elce jest temat o lakierowaniu tonsil tango 200, szpachlówka i lakierek, ale tam chyba żelkot szedł, nie jestem pewien, ale wyszło na prawdę super... czerń fortepianowa bajka!

Skomentuj

Też mam w planach wykonanie kolumn pomalowanych lakierem na czarny połysk ale nie wiedziałem że z tym będzie taki problem...

Skomentuj

Zamieszczone przez Arek460 Zobacz posta
          Też mam w planach wykonanie kolumn pomalowanych lakierem na czarny połysk ale nie wiedziałem że z tym będzie taki problem.
          Dzwoniłem do firmy, która sprzedaje takie lakiery i powiedzieli mi, że potrzebny jest podkład, a na to od razu farba nawierzchniowa. Podkład można pobawić się i nałożyć samemu pod warunkiem, że zaopatrzymy się w pistolet i mamy dostęp do kompresorka. Można go szlifować i nakładać kilka warstw. Niestety z farbą już trochę gorzej, bo same dobre chęci i cierpliwość mogą nie wystarczyć. Jeśli efekt ma być dobry to przydałaby się komora bezpyłowa i pewna doświadczona ręka, a to już może nie być takie proste do załątwienia. Koszt podkładu + farba to ~ 200zł + pistolet 50zł + robocizna za malowanie no i trzeba doliczyć solidne kilkanaście godzin mojej pracy na naukę, podkład, szlifowanie na "pupcię niemowlaka" i schnięcie. z drugiej strony wychodzi u mnie jakieś 3,5m2 i trzeba by pewnie z 600zł liczyć za całą robotę. Z jednej strony chciałbym na ile to możliwe zrobić samemu (bo ma być DIY), ale chętnie bym sobie przećwiczył na czym innym i się przekonał czy nie wyskakuję przypadkiem ze scyzorykiem na oddział komandosów

Skomentuj

Myślicie, że uzyskanie takiego efektu DIY, czyli niewielkim kosztem, a znacznie większym wysiłkiem, jest niemożliwe?
            Na forach wielbicieli aut różnych marek, podają DIY lakierowania elementów uszkodzonych, że nie wspomnę o usuwaniu rys, czy polerka aut nowych (aby było lepiej niż fabryka dała), albo tuning - lakierowanie klamek, lusterek, malowanie lamp od zew i wewnątrz ... Przecież Ci ludzie robią to sami i nie powiem, ale często wychodzi perfekcyjnie!
            Nie ma DIY dla pełnego połysku dla kolumn?
            Fakt, sam przy kolumnach jeszcze nie grzebałem, ale myślę, że nie powinno to być zbyt trudne. Dobrze trzeba przygotować powierzchnię, dobrać odpowiednią farbę lakier i ciężko pracować przy kolejnych polerkach. Nawet spray powinien się sprawdzić.

Skomentuj

lakierowanie samochodu a kolumn to zupelnie co innego

obudowa kolumn ciagle pracuje
              i caly problem w tym zeby zamaskowac to na lakierze
              zeby po miesiacu nie pojawily sie uskoki w miejscu laczenia plyt itp itd

Skomentuj

Elementy auta też pracują i to bardziej niż kolumny .. są poddawane wysokim i niskim tmp., gdzie materiał (plastik, aluminium) zmienia swoje rozmiary, lub jest odkształcany (np, jak jakaś Pani cofa i pocałuje zderzak
                No nie wiem, tak tylko dywaguję, bo kolumn nie robiłem, ale myślę, że sam front w lakierze na wysoki połysk można spokojnie zrobić.

Skomentuj

Zamieszczone przez Alchemiq Zobacz posta
                  No nie wiem, tak tylko dywaguję, bo kolumn nie robiłem, ale myślę, że sam front w lakierze na wysoki połysk można spokojnie zrobić.
                  Teoretycznie niby tak, ale bardzo wskazane byłoby mieć komorę bezpyłową - a to już nie każdy ma taką w swoim garażu :)

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                    lakierowanie samochodu a kolumn to zupelnie co innego

obudowa kolumn ciagle pracuje
                    i caly problem w tym zeby zamaskowac to na lakierze
                    zeby po miesiacu nie pojawily sie uskoki w miejscu laczenia plyt itp itd
                    Dlatego najlepszym rozwiązaniem jest łączenie ścianek na 45' z piórem wpustowym, a wszystkie krawędzie lekko zaokraglone.

Skomentuj

Czaruję...
                    X