Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Linia transmisyjna AWX + Usher 9950, by Alchemiq

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Linia transmisyjna AWX + Usher 9950, by Alchemiq

Założenia:
    Wymienić kolumny z kina domowego na stereo i w końcu posłuchać muzy. Tak jak kiedy to miałem 13 lat i słuchałem winyli na full zestawie Unitra Diora na Altusie. Wiem, że dzisiaj to nie to samo, ale kino domowe słuchane od 10 lat, tak mnie skrzywiło, że już zapomniałem o prawdziwym stereo. Dzisiaj jest to inna jakość, doskonalsza - niż Altus.

Odsłuch w salonie ok 25m2.
    Po lekturze forum i sugestiach wybrałem smukły projekt TL. Podstawkowe odpadają ze względów subiektywnie estetycznych.

Przetworniki:

AWX 18-140-8
    Usher T9950-20

Obudowa:
    Front MDF - 25mm
    Reszta, wiórowa - 18mm
    Klejone wikolem + skręcane wkrętami. Tłumienie gąbka akustyczna (3cm) + owata (2cm). Obudowa będzie oklejona HDF w celu uniknięcia klatkowania.

Co do ostatecznego wyglądu nie zdecydowałem, nie wybrałem jeszcze forniru i cały czas waham się pomiędzy naturalnym, a modyfikowanym (chciałbym aby łatwo się kładł i nie było problemu z docięciem - będzie to mój pierwszy raz )

Ponieważ jest to mój pierwszy projekt i nie posiadam zaplecza stolarskiego, a z założenia chciałem wykonać wszystko samemu, to dokupiłem sprzęt, który oceniam za konieczne minimum przy takim projekcie. Otwory w płytach wycinałem samemu, więc wyrzynarka została zakupiona :) (w DIY nie uznaję stolarzy), szlifierka również (wybrałem oscylacyjną). Wymieniłem też lutownicę, bo poprzednia, to był jakiś tani shit. Wszystko, co dobre, w domu się przyda i będzie na zaś
    Oczywiście po skończeniu projektu podliczę koszt (nie ujmując powyższego) - myślę, że w 900-1000 zł się zmieszczę. Pierwotnie miałem chrapkę na Totem Mite, ale do mojego salonu są za małe, padło na TL.
    Z obecną konstrukcją chciałbym pójść w kierunku Illuminatus bingant'a, ale to cholernie trudne...

Kilka fotek amatora załączam:

03.jpg04.jpg07.jpg09.jpg10.jpg

Odsłuch:
    Póki co złożyłem 1 sztukę i podpiąłem ją do jednego kanału mojego kina.. (Eltax Discovery). Może o wrażeniach później, bo są mieszane .....
    Last edited by Alchemiq; 23.07.2012, 22:56.

Kup HDF, zrób zarys głośników, wytnij okręgi wyrzynarką zostawiając około 1 mm i doszlifuj idealnie za pomocą zaokrąglonego pilnika, przyklej na front, a uzyskasz pseudo podfrezowania :)

Wylot tunelu i wytłumienie porównaj jeszcze raz z projektem.
    Indywidualne lekcje języka angielskiego online dla dorosłych:
    treningjezykowy.pl

Skomentuj

Tak jak mówisz.. pseudo podfrezowanie będzie :)
      Co do wytłumienia i wylotu, wszystko jest zgodnie z projektem. Ilość warstw owaty i rozmiar wylotu są oki.

Skomentuj

Na wysokości Ushera nie ma gąbki, wylot tunelu powinien idealnie pasować do przegrody i ścianek, bez rantów.
        Jak nie widzisz tego na projekcie, to porównaj z innymi TLkami na forum :flapper:
        Indywidualne lekcje języka angielskiego online dla dorosłych:
        treningjezykowy.pl

Skomentuj

Jakieś pomiary robiłeś? ewentualnie wklej pomiary + zdjęcie z wygłuszeniem zrobione z boku dla ciekawości.

Skomentuj

W temacie Pogromcy pisales o malej ilosci basu ale skoro podpiete pod ampli kina to moze tu szukac przyczyny...

Skomentuj

Nie na temat...
              dlaczego na chromie nie widze fotek? :/

Skomentuj

Areek2
                gąbka jest na górze , co do wylotu, to tu moja mała ingerencja.. tak duża dziura mi nie podeszła wizualnie więc otwór jest mniejszy o 1 cm, jednak od spodu jest spiłowany rant pod kontem 45'. Nie sądzę, by przy wylocie, po 2 metrach linii, miało to znaczenie. Ot taka moja ingerencja w projekt.

Marios
                Nie robiłem pomiarów, bo nie nabyłem odpowiedniej aparatury (wiem, że to grosze.. lenistwo ) - bazuję na pomiarach poprzedników, lepszych ode mnie.
                Załączę kolejne foty.

Krystian Markow
                i tu Cię i siebie zaskoczę... po dosłownie 4 godzinach dudnienia :biggrin: ) AWX się nieźle rozprężył i teraz wali aż szalony. Jest trochę niezrównoważony, bo raz przeciąga bas (buczy) innym razem jest punktowy i krótki (a akurat w tych momentach powinien delikatnie przeciągnąć niskie tony o kilkanaście milisekund i delikatnie się wyciszyć).
                Generalnie na ilość basu już nie narzekam teraz chciałbym go poskromić... obawiam się, że przy wylocie tunelu ku górze sąsiad nie będzie miał łatwego życia
                Trochę dziwnie się bas zachowuje.. jakby falował, czyli raz jest w nadmiarze kilka sekund później jest wycofany....

Pawel S.
                ... bo to chrom, znaczy google :flapper:

Skomentuj

Zamieszczone przez Alchemiq Zobacz posta
                  Jest trochę niezrównoważony, bo raz przeciąga bas (buczy) innym razem jest punktowy i krótki (a akurat w tych momentach powinien delikatnie przeciągnąć niskie tony o kilkanaście milisekund i delikatnie się wyciszyć).
                  To nie AWX, to mody pomieszczenia odsłuchowego. Łatwo jest zwalać na głośniki całą winę za buczenie, dudnienie i bas nie taki jakbyśmy chcieli, a wina leży gdzie indziej.

Skomentuj

Zamieszczone przez gooralesko Zobacz posta
                    To nie AWX, to mody pomieszczenia odsłuchowego. Łatwo jest zwalać na głośniki całą winę za buczenie, dudnienie i bas nie taki jakbyśmy chcieli, a wina leży gdzie indziej.
                    Gdyby iść tym tropem, przy założeniu, że konstrukcje DIY są lepsze (bardziej dopracowane akustycznie od sklepowej średniej półki, a nawet tej niskiej), to należy spodziewać się czego?:
                    - że pod te konstrukcje należy dostosować pokój,
                    - że zagrają lepiej od kolumn sklepowych w typowym, przeciętnym salonie w mieszkaniu w bloku.

Nie obstaję ani za 1 ani za 2, ale stwierdzam, że bas dudni i faluje. Co mam na myśli?
                    Przesłuchuję gatunki od jazzu, klasyki, przez rock, kończąc na hip hipie i muzyce elektronicznej.
                    Oto moja top lista, gdzie bas się gubi i utworu nie można wysłuchać do końca, bo falowanie basu (jego nadmiar i jednocześnie zanikanie) męczy uszy.
                    -Madonna - Sorry
                    -Kings of leon - Closer
                    -Kings of leon - Sex on fire
                    -Kanye West - Runaway
                    TL-ka sprawdza się przy elektronice (Jean Michael Jare, jazzie i klasyce), ale jeśłi wchodzi wiele instrumentów, w tym przeciągający się bas - to falowanie jest nieznośne.

Próbowałem wyjąć owatę (w ogóle), oraz zachować w pierwszej i dodać w drugiej.. tak samo.
                    1. Ma ktoś pomysł o co tu chodzi?
                    2. Co zrobić by ogólnie głośniej grały? Głupie Eltaxy były głośne przy 40dB, a AWX/Usher gra głośno dopiero przy 30-25dB. Dlaczego są tak stłumione?
                    Załączone pliki

Skomentuj

Nie, to pod pokój kupuje lub robi się odpowiedni sprzęt. Brzmi jak jakaś herezja ale doszedłem do tego wniosku metoda prób i błędów i za nic się nie wycofam z tej tezy. Trzeba znać swoje miejsce odsłuchowe oraz znać możliwości swoich kolumn czyli jakie ma pasmo przetwarzania, gdzie jest -6dB na basie oraz któy mod pokoju przeszkadza w danym miejscu odsłcuhowym w pokoju. To czy mody ci przeszkadzają zależy od wielu czuynników. Jedno jest pewne - poziomych (najcześciej przeszkadzających) modów pokoju nie usłyszysz jak staniesz/usiądziesz na samym środku pokoju. Tam mody pokoju nie są słyszalne dlatego zaleca się mieć miejsce odsłuchowe jak najdalej od ścian.

że zagrają lepiej od kolumn sklepowych w typowym, przeciętnym salonie w mieszkaniu w bloku.
                      Tak - zagrają lepiej od kolumn sklepowych za 3000zł. Nie łudz się, że konstrukcje sklepowe za to siano mają przetworniki za 400zł sztuka. Tak drogie i droższe przetworniki są stosowane w konstrukcjach sklepowych po 10000zł czy więcej. W związku z tym oczywiście ze DIY się opłaca bo minimalnym kosztem cześci dostajemy sprzęt, za który u znanych producentów musielibyśmy zapłacić ogromne pieniądze.

Dobrym przykładem jest firma RLS, która ma w swojej ofercie kolumny na DX25/SDS164 za 2600zł oraz DX25/HDS164 za 3500zł. Cena kompletu stereo do tego pierwszego projektu to 500zł a tego drugiego to 840zł (Według cen loudspeakershopa). Widać więc wyraźnie jak tanie są głośniki w porównaniu z cena gotowego produktu. A to jest jedna z najuczciwiej grających firm na rynku bo te niepolskie mają ceny nieporównywalnie zawyżone (Dali czy jamo w tym przedziale cenowym co podany RLS) względem jakośći użytych przetwroników i komponentów zwrotnic.

PS: Kayne West Runaway - znam ta płytę. Do testów basu znakomita ale oprócz niego (I motywu przewodniego utworu POWER) nie ma ona nic ciekawego do zaprezentowania. Bas na tej płycie wymaga od sprzętu liniowej charki bo potrafi rozruszać midwoofera i jak trafia w moda pokoju raz, drugi czy trzeci to dudni, buczy czy jakbyśmy nie nazwali ten gówniany dzwięk. Utwór 3 Goergous ma fantastyczny, soczysty bas, na ucho z pamięci jak brzmiał w generatorze tonów 25Hz, który jak mniemam może zrobić niemiłe wrażenie jak jest w tych okolicach mod. Ogólnie to temat trudny do ugryzniea dla laika, ja zacząłem walczyć z tym w styczniu 2010 roku i ponad dwa lata studiowaniatematyki oraz fizycznych testów sprawiły, że wiem coś na ten temat. Powtarzam - coś. Po 2 latach zaznajamiania się z tym tematem byłem wstanie tak ustawić i zaprojektować żródło basu aby moda pokoju przyciszyć do akceptowalengo poziomu. Dlatego nie będę cię winił jeśli obecnie nie zaakceptujesz ani nie zrozumiesz tego co napisałem powyżej. na to trzeba czasu i chęci by sie wgryźć z temat

Próbowałem wyjąć owatę (w ogóle), oraz zachować w pierwszej i dodać w drugiej.. tak samo.
                      1. Ma ktoś pomysł o co tu chodzi?
                      2. Co zrobić by ogólnie głośniej grały? Głupie Eltaxy były głośne przy 40dB, a AWX/Usher gra głośno dopiero przy 30-25dB. Dlaczego są tak stłumione?
                      Nie zniemaj nic w projekcie bo ovata i jej ilośc sa tam po to aby eliminować rezonanse powyżej 100Hz na charce przenoszenia. Jej wywalenie sprawi ze dzwięk będzie jeszcze bardziej dokuczliwy bo oprócz słuchania moda pokoju, który - jak widać - uprzykrza ci odsłuch będziesz miał strasznie poszarpoaną charkę w przedziale od 100hz w górę.
                      Last edited by gooralesko; 25.07.2012, 18:40.

Skomentuj

to pod pokój kupuje lub robi się odpowiedni sprzęt
                        Trzeba znać swoje miejsce odsłuchowe oraz znać możliwości swoich kolumn czyli jakie ma pasmo przetwarzania

Dziękuję Tobie gooralesko za odp. Fajnie, gdyby odpowiedzieli moi 'mentorzy' do których pisałem na PW.
                        Fakt jest taki, że to forum i inne czytam od stycznia i wszystkim nowicjuszom zadaje się standardowe pytania: jakiej muzyki słuchasz, jak duży masz pokój, jaki masz wzmacniacz.. nikt nie pyta, jak masz umeblowany pokój. Dopiero jak coś nie gra, to są pytania o akustykę pomieszczenia.
                        Zgadzamy się, że skoro robisz kolumny DIY według ściśle określonego projektu, gdzie za przetworniki płacisz po 600-1000 zł, to projekt gra lepiej niż konstrukcja ze sklepu ze średniej półki, prawda!? A z pewnością od najniższej półki (moje Eltaxy kosztują 400 zł za 5,1 !, a grają nie tyle co lepiej/wyraźniej, ale są zrównoważone i do opanowania prostym korektorem).

Dlatego nie będę cię winił jeśli obecnie nie zaakceptujesz ani nie zrozumiesz tego co napisałem powyżej. na to trzeba czasu i chęci by sie wgryźć z temat
                        Rozumiem, co napisałeś :) jednak mam wątpliwości, czy czasem po roku, czy dwóch nie przyzwyczaiłeś się do grania swojego zestawu na tyle, że potrafisz teraz 'bronić' swoich racji.
                        Inaczej mówiąc i spłycając myśl..
                        Jeżeli kupuję zestaw za 10 tys lub robię DIY zgodnie z projektem za 2 tys - mogę się oszukać (zostać oszukanym) bo akustyka pokoju nie pasuje do zestawu za 10 tys?

Nie zniemaj nic w projekcie bo ovata i jej ilośc sa tam po to aby eliminować rezonanse powyżej 100Hz na charce przenoszenia.
                        Oczywiście powrócę do projektu i dalej powalczę.
                        Poniżej mój salon... totalnie opustoszały nie jest, zagracony też nie. Jest to otwarta przestrzeń 20-25m2 - kolumny przy ścianie. Dlatego wybrałem projekt TL a nie BR.
                        Załączone pliki

Skomentuj

Alchemiq , widzę że zacząłeś myśleć... zanim przebudujesz dom za 400 tyś zł do głośników za 100 zł dobrze się zastanów..

Rozumiem, co napisałeś jednak mam wątpliwości, czy czasem po roku, czy dwóch nie przyzwyczaiłeś się do grania swojego zestawu na tyle, że potrafisz teraz 'bronić' swoich racji.
                          Inaczej mówiąc i spłycając myśl..
                          Jeżeli kupuję zestaw za 10 tys lub robię DIY zgodnie z projektem za 2 tys - mogę się oszukać (zostać oszukanym) bo akustyka pokoju nie pasuje do zestawu za 10 tys?
                          Co do tych wszystkich pomiarów modów itd.. najpierw spytaj czy to jest mierzone i jak.. później rozważaj robienie sprzętu pod pokój.

---------- Post dodany o 21:34 ---------- Poprzedni post o 21:33 ----------

A tak na marginesie idealna ściana pod jakiś projektor :-)

Skomentuj

Marios
                            Rozumiem to wszystko! Ale jakoś nie zauważyłem takiego 'narzekania', jak moje Jakoś wszyscy są zachwyceni..
                            To co? Mam nietypowy pokój? Nietypowe oczekiwania?
                            Przecież nikt na początku nie pyta o relację pokój vs projekt.
                            Naprawdę oczekiwałem niewiele. Coś czystszego, bardziej precyzyjnego niż kino domowe za 400zł (Eltax).

---------- Post dodany o 23:43 ---------- Poprzedni post o 23:40 ----------

Zamieszczone przez Marios Zobacz posta
                            A tak na marginesie idealna ściana pod jakiś projektor :-)
                            A myślisz, że o tym nie myślałem ?? Małymi kroczkami chcę żonę 'przykupić' ..... czyli najpierw pokazać że stereo może być zaje....ste ... tyle że mi nie wychodzi :(

Skomentuj

jednak mam wątpliwości, czy czasem po roku, czy dwóch nie przyzwyczaiłeś się do grania swojego zestawu na tyle, że potrafisz teraz 'bronić' swoich racji.
                              Moja walka z modami pokoju polegała na odciążeniu od pracy basem kolumn stojących przy ścianie i zaprzęgnięciu do tej pracy subwoofera stojącego idealnie na środku pokoju (subostolika jak jest napisane w sygnaturze). Ponadto zawsze mogę puścić na frontowe kolumny pełne pasmo (Teraz są odcięte na 100Hz) i znowu posłuchać pięknego 10-15dB moda na 50Hz by przekonać się, że wszystkie akcje jakie podjąłem, łącznie z zaprojektowaniem subwoofera, były słuszne. DO niczego się nie przyzwyczaiłem, bo do moda pokoju się przyzwyczaić nie potrafię. Jak już odkryłem co to jest i na jakiej cześtotlwiośći to nie było siły bym przeszedł do porządku dziennego nad takim zniekształcaniem dzwięku, które bardzo wyraźnie słychać.

---------- Post dodany o 21:57 ---------- Poprzedni post o 21:51 ----------

Akustyka pokoju będzie psuła dzwięk jakichkowliek kolumn. Bez względu na ich cenę. Osoby z wielkimi salonami, mogące sobie pozwolić na odsunięcie kolumn i miejsca odsłuchowego od ścian mają łatwiejszą walkę z modami bo - jak pisałem wcześniej - są one mniej słyszalne lub nie słyszalne w miarę jak oddalasz się od ścian.

To akustyka pokoju oraz pozycja miejsca odsłuchowego decydują o tym jak wygląda (Czy jest zniekształcona dużymi podbiciami) charka przetwarzania poniżej 100hz czyli ogołnie rozumianego basu,

fajne zdjęcie i fajna kolumna wstawiona w róg pokoju tuż przy ścianach. Zrobiłeś dobre audio to musisz zmienić priorytety i przemeblować salon. Ale z tego co przeczytałem trzebaby się żonki zapytać, więc pewnie będzie ciężko o zgodę. Przykro ale jeśli TLka stoi tak jak te kolumny na zdjęciu to nie ma prawa dobrze zagrać na basie.
                              Last edited by gooralesko; 25.07.2012, 23:06.

Skomentuj

fajne zdjęcie i fajna kolumna wstawiona w róg pokoju tuż przy ścianach. ...... Przykro ale jeśli TLka stoi tak jak te kolumny na zdjęciu to nie ma prawa dobrze zagrać na basie.
                                No to zajebi...cie

Skomentuj

Coś czystszego, bardziej precyzyjnego niż kino domowe za 400zł (Eltax).
                                  Swojego czasu miałem M-Audio to jest dopiero wtopa. Z budgetowych Eltax nie jest zły..

A myślisz, że o tym nie myślałem ??
                                  Naprawdę fajna sprawa teraz to min. full HD i spójrz na poziom hałasu..

zyli najpierw pokazać że stereo może być zaje....ste ... tyle że mi nie wychodzi
                                  Wg mnie nie wyjdzie. Jeśli nasz dobrze nagrany koncert to żadne stereo nie zastąpi 5.0 i wyżej + obraz.

Przykro ale jeśli TLka stoi tak jak te kolumny na zdjęciu to nie ma prawa dobrze zagrać na basie.
                                  A kiedy zagra dobrze "TL'ka"

Skomentuj

Pisząc TLka miałem na myśli jego nowe kolumny opisywane w tym temacie, a nie to czy konkretny rodzaj obudowy zagra dobrze czy nie. jeśli pamiętam wylot tej TLki jest do góry a tutaj nad kolumną mamy jakąś... półkę.

Skomentuj

Alchemiq, masz szczescie, ze kompensacja BS w zwrotnicy tego projektu jest mala, bo przy takim ustawieniu kolumn bys jednoczesnie mial koszmarne podbicie na niskiej srednicy. Zapewne teraz tez wystepuje, ale podbity bas przykrywa to :)

Skomentuj

Ustawienie kolumn na tym obrazku jest wręcz delikatnie mówiąc paskudne. Nie ma się co dziwić ze jest kiepsko z dźwiękiem.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X